Ieri a fost a patra zi de proteste de stradă împotriva proiectului minier pe care RMGC vrea să-l demareze la Roșia Montană, cu sprijinul unor politicieni iresponsabili și corupți (printre altele, documentele confidențiale ale afacerii Roșia Montană, publicate aici de platforma jurnalistică independentă RiseProject, o demonstrează cu prisosință).

Sute de oameni s-au strâns din nou și au scandat „Uniți, salvăm Roșia Montană!”, „Nu corporația face legislația”, „PDL și USL – aceeași mizerie”, „Presa română, plină de cianură”, „S-a dat șpagă barosană pentru Roșia Montană”, „De nu rezolvați problema, București va fi Atena!”.

Mesajul nu mai poate fi ignorat. În primele zile, cele mai multe televiziuni au tăcut mâlc sau au difuzat informații trunchiate cu privire la demersul protestatarilor, apoi au apărut „jurnaliști” care se declarau scandalizați și recurgeau la atacuri la persoană pentru a decredibiliza argumentele miilor de oameni din stradă (protestatarii cu portavoce sau pancarte au fost primii vizați – Cristi Neagoe, redactorul șef de la Șapte Seri, prezent în Piața Universității, a fost descris de realizatorul TV Victor Ciutacu drept „șeful porno de la ICR”). Aseară, „știrea” a fost că oamenii au venit la protest pentru distracție.

Protestatarii anunță că „distracția” asta va ține până când se va anula legea plăsmuită de politicieni pentru a da mână liberă RMGC să încalce Constituția, sau până când va fi demis orice guvern care susține această inițiativă.

Distracție plăcută în continuare, deci!

 

Vedeți și:

Ce televiziuni au avut publicitate de la Roșia Montană.  Nici un post nu a fost ocolit (PaginadeMedia.ro)

Vice transmite live de la protestele Roșia Montană (Vice România)

Ziua 4: de-a v-ați ascunselea cu jandarmii (Un articol realizat de Casa Jurnalistului)

Un film de Vlad Petri:

This article has 2 comments

 1. Oamenii sunt pasivi pentru ca nu inteleg cum ii afecteaza pe ei, personal, tunul de la Rosia Montana.
  Noi, cetatenii, platim impozite si taxe statului. Cea mai evidenta este TVA. Daca nu ar exista TVA, am plati la cumparaturi 100 de lei fata de 124 de lei cat platim acum. 24 de lei se duc in vistieria statului, 100 de lei la comerciant. Dar platim multe alte taxe, peste 300 la ultima numaratoare (impozit pe venit, impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe casa, impozit pe teren, impozit pe masina, taxa de mediu la masina, accize etc.). Statul primeste acesti bani de la noi, cetatenii, ca sa faca cu ei ceva in folosul nostru.
  Insa conducatorii tarii folosesc banii statului ca sa dea tunuri. Ce inseamna un tun? Un tun este atunci cand statul incheie un contract pagubos cu un smecher. Smecherul se-ncarca de bani si da o parte si alesilor nostri care au facilitat semnarea contractului. Acestia fiind banii nostri, care ar trebui folositi pentru educatie, pentru sanatate, pentru astupat gropi, pentru autostrazi, in contracte avantajoase pentru noi.
  Asta inseamna un tun.
  Proiectul minier Rosia Montana este un tun pentru ca vom instraina aceste zacaminte, urmand sa primim numai o redeventa de 6% din valoarea lor, iar participarea la profit de 25% nu inseamna nimic. Compania lacomiei are deja o pierdere foarte mare acumulata din 1995 si pana acum si profitul, daca va exista, poate fi adus la zero prin inginerii financiare simple (facturi de la furnizori umflate) sau mai complicate. 25% din zero egal cu zero. Asadar, alesii nostri au semnat un contract prin care vindem un activ valoros la un pret egal cu 6% din valoarea lui de piata. Acest lucru face din proiectul minier de la Rosia Montana un tun.
  Spre deosebire de alte tunuri pe care le-au mai dat alesii nostri, acest tun de la Rosia Montana mai are niste consecinte, foarte grave:
  – incalcarea dreptului de proprietate al locuitorilor din Rosia Montana care sunt fortati sa-si paraseasca gospodariile si sa plece;
  – distrugerea patrimoniului cultural din zona. Rosia Montana este cea mai veche localitate atestata documentar din Romania. Aici exista marturii arheologice ale traiului oamenilor de peste doua mii de ani. Rosia Montana va fi rasa de pe fata pamantului daca exploatarea minereurilor va avea loc;
  – distrugerea mediului natural, prin despadurirea zonei, prin distrugerea solului si prin crearea unui lac imens de steril cu continut ridicat de cianura.
  Concluzia mea: proiectul minier de la Rosia Montana este un tun cu consecinte foarte grave, o teapa imensa pe care conducatorii tarii ne-o dau noua, pentru ca ei sa-si ia spagile.
  Oameni buni, nu mai fiti pasivi! Nu lasati politicienii sa fure bani din buzunarele voastre prin acest tun de la Rosia Montana! Si nici prin alte tunuri!
  Desteptati-va, romani!

 2. Pingback: VIDEO. A XII-a zi de proteste pentru #RoșiaMontană : Blogul ActiveWatch

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.