Sursa: MediaSind.ro

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a transmis o scrisoare preşedinţilor Comisiilor de Cultură, Arte, Mass-Media şi Comisiilor de Abuzuri ale Senatului şi Camerei Deputaţilor prin care anunţă că sprijină cererea membrului afiliat din România, FRJ MediaSind, organizaţie care a solicitat anchetarea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune din cauza abuzurilor preşedintelui – director general Ovidiu Miculescu.

Vă prezentăm în continuare textul tradus al scrisorii semnat de Arne Konig (foto), preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, iar în ataşament găsiţi varianta în limba engleză.


Către Parlamentul României,

Senat: Comisia de Cultură Arte, Mass-Media, preşedinte Georgică Severin.

Camera Deputaţilor: Comisia de Cultură, Arte şi Mass-Media, preşedinte, Gigel Sorin Ştirbu

Comisia de Investigaţii Abuzuri, Corupţie şi Petiţii a Camerei Deputaţilor, preşedinte Nicoară Marius Petre

Comisia de Investigaţii Abuzuri, Corupţie şi Petiţii a Senatului, preşedinte Man Mircea


Stimaţi domni,

 Vă scriu din partea EFJ, care reprezintă sindicate şi asociaţii de jurnalişti din întreaga Europă.

EFJ sprijină şi sustine afiliatul său din România, FRJ MediaSind, împotriva comportamentului abuziv al SRR în raport cu liderii de sindicat.

EFJ a primit informaţii conform cărora dl. Ovidiu Miculescu, PDG al SRR, l-a atacat şi hărţuit în mod repetat şi s-a comportat în mod discriminatoriu faţă de dl. Adrian Valentin Moise, care reprezintă angajaţii în Consiliul de Administraţie şi este presedinte al Sindicatului Unit al Salariatilor-Radio România.

Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care acest lider de sindicat a protestat împotriva măsurilor de reducere ilegală a veniturilor salariaţilor din SRR prin încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media, de asemenea a sesizat Agentia Naţională de Integritate în legatură cu starea de incompatibilitate a PDG în anumite funcţii, dar şi pentru că a făcut public că domnul Miculescu a semnat un angajament cu fosta Securitate pentru a urmări jurnaliştii.

 Pe 27 martie, la dezbaterea, cu tema “Libertatea Presei: o amenintare la adresa justitiei?”, organizată de mai multi membri ai Parlamentului European la Bruxelles in jurul “Mecanismului pentru Verificare si Cooperare” al Comisiei Europene pentru Romania, atit EFJ cât şi FRJ Mediasind au luat pozitie împotriva unor recomandari din acest raport.

Dl. Moise Adrian, reprezentând FRJ MediaSind, a vorbit despre necesitatea de a scoate conducerea Radioului si Televiziunii publice de sub influenţa politică, atragând atenţia asupra numirilor politice în conducerea superioară a Radioului Public.

 În data de 4 aprilie a fost convocată o şedinţă a CA pentru a-l interoga pe liderul de sindicat asupra mandatului primit din partea FRJ MediaSind în calitate de vice-presedinte pe ramura radio, cu scopul de a exclude singurul membru numit pe baza nepolitică, ca reprezentant al salariaţilor în Consiliul de Administratie al SRR.

 Pe 15 aprilie, dl. Ovidiu Miculescu a comandat investigarea desciplinara imediată a lui Adrian Moise fără un motiv oficial.

 Având în vedere aceste evenimente, EFJ sprijină şi susţine cererea făcută de organizaţia sa afiliată, FRJ MediaSind, către Comisia de Cultură, Arte si Mass-Media, precum şi către Comisia de Abuzuri din Parlamentul României pentru a se demara investigarea conducerii acestei institutii care este finanţată din bani publici.

Cu respect, 

Arne Konig, Preşedinte

This article has 1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.