Sursa: Adevărul

UPDATE 20:09: Adevărul a publicat investigația pe site. O puteți citi aici.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei consideră că gestul managementului Adevărul Holding de a nu publica pe site o investigație care a apărut pe prima pagină în ediția printată este un act de cenzură.

Site-ul Paginademedia.ro susține, citând surse de la Adevărul, că directorul general Peter Imre s-a opus publicării articolului. Considerăm că presiunile directorului general asupra conținutului editorial sunt inacceptabile. Atribuțiile editoriale ar trebui să aparțină managementului editorial.

Cristian Boureanu, subiectul investigației, a confirmat pentru ActiveWatch că a contactat ziarul după apariția articolului: „Ăsta e motivul pentru care articolul nu a apărut pe site. Le-am explicat altor oameni din redacție că informațiile nu sunt corecte. Nu e nici prima oară, nici ultima oară când se scriu numai minciuni despre mine”.

Reacția previzibilă a subiectului unei investigații de a nega toate acuzațiile nu este un argument suficient pentru a opri publicarea unui articol. Cristian Boureanu a fost citat în articol, iar Adevărul ar fi avut la dispoziție alte instrumente pentru a compensa publicarea unor eventuale greșeli, precum: dreptul la replică și publicarea unor precizări ulterioare din partea ziarului.

Autorul investigației, Alex Nedea, nu a putut să ofere detalii deoarece contractul său are o clauză de confidențialitate. El a scris ironic pe blog că: „Azi dimineaţă, când să îmi sorb şi eu cafeaua în faţa articolului de pe adevarul.ro, am înghiţit şi ceaşca, şi ibricul. Articolul nu a fost publicat aşa cum ar fi fost firesc. Şi totuşi în ziar este. Din surse neconspiraţioniste şi nepământene am aflat că serverele din ziua de astăzi sunt prea performante  pentru presa tipărită şi nu recunosc anumite articole de pe hârtie. Probabil e o scăpare pe undeva”.

ActiveWatch condamnă acest act de cenzură. Astfel de gesturi contribuie la dispariția jurnalismului de investigație și la prăbușirea presei scrise. Solicităm Adevărul publicarea articolului în spațiul online.

Între timp, am publicat articolul integral pe blogul ActiveWatch, aici.

 

This article has 2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.