Sursă foto: Camera Deputaților (cdep.ro)

Adrian Năstase, fost premier și fost candidat la Președinția României, recent eliberat din închisoare după ce a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție, și-a îndemnat sâmbătă cititorii de pe blog să ceară conducerii unui ziar să „schimbe” un autor „defect”. Argumentul: „Pentru că sunteți cetățeni europeni”.

Pe 16 iulie, site-ul Cotidianul.ro a publicat sub semnătura lui Călin Marchevici articolul „România, o țară de vânzare la preț redus”, care reproducea în limba română un text scris în ziua precedentă de jurnalista Marianne Rigaux pentru site-ul Slate.fr, cu prilejul vizitei directoarei FMI Christine Lagarde în România. Materialul viza vertitabila terapie de șoc („un véritable traitement de choc”) la care a fost supus statul român în schimbul celor 20 de miliarde de euro împrumutate de la FMI și trecea în revistă atât factori determinanți, cât și la efecte ale acesteia.

Paragraful (tradus de Călin Marchevici pentru Cotidianul.ro) care l-a determinat pe Adrian Năstase să instige cititorii blogului său să ceară „schimbarea” unui autor „defect” este următorul: „Achitarea în decembrie a fostului premier Adrian Năstase este o dovadă în plus a incapacității statului român de a pedepsi corupții plasați în funcții înalte. Adrian Năstase a fost condamnat în iunie 2012 la doi ani de închisoare cu executare pentru că a deturnat mai multe milioane de euro, acordând contracte de construcție a autostrăzilor fără licitație”.

Fostul premier al României, pe vremea căruia libertatea presei a fost cel mai grav îngrădită în istoria post-decembristă, s-a revoltat atât de tare pe traducătorul unui text din presa franceză, încât a consemnat pe blogul său: „În opinia mea, Călin Marchevici este defect. Pentru că sunteți cetățeni europeni, ați putea solicita conducerii ziarului să vi-l schimbe”.

Astăzi repudiat la periferia agendei publice de însăși istoria propriilor fapte, unul dintre cei mai mari factori declanșatori ai deprofesionalizării și degradării presei libere din România post-comunistă folosește apartenența la cetățenia europeană drept pretext pentru a anihila pozițiile critice lui din mass-media. Din fericire, vremurile când Adrian Năstase chiar demitea jurnaliști după bunul plac sunt de domeniul trecutului. Un trecut sinistru, în urma căruia presa abia mai mișcă, ca un peștișor în ape poluate. Iar rechinul eșuat încearcă să mai înhațe ceva de pe mal, cu ultimele suflări.

This article has 4 comments

  1. probabil si in puscarie schimba, o seara un chel, alta un barbos , mai lasati-ma cu infractorul asta

  2. hai s-o lasam jos ca macane…intre nastase si cacat vasile calin marchevici(??) este o cale atat de lunga..nu toate jegurile din presa care s-au aciuit pe ic i pe colo, cersind o bucata de paine de pomana, trebuie luate in seama..

  3. Aruncati o privire la TVR.ro si articolele sterse despre plagiatul lui Ponta. Nu de alta dar toata conducerea de la TVRinfo a fost schimbata si adusi baiti care sa scrie “adevaruri” aprobate. Cei de la TVR au spus ca este o problema tehnica si persoana care se ocupa de site este in concediu si vor remedia problema. :)) Sunt convins ca va reaparea acel articol. 😀

  4. Eu totusi nu inteleg cum de un om care a facut puscarie, mai poate avea credibilitate. (Stiu ca a fost condamnarea lui a fost si cu tenta politica dar trebuia sa aibe multe bube in cur de l-au prins si condamna.) Uimitor este ca mai are si pareri ce tin de corectitudine si integritate morala. Si mai extraordinar mai sunt oameni (prostimea) care il cred 100% nevinovat in inghit galustele. Peste astia sunt acei ipocriti care spun ca sunt altii care au facut mai multe ca el si ca el e mai bun decat altii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.