În luna februarie a anului trecut, jurnaliștii prahoveni Raluca și Robin Eparu au fost agresați fizic și verbal în timp ce realizau un material despre un imobil din Ploiești. De curând, Justiția a decis că „Fapta săvârșită de învinuitul prin modalitatea concretă de desfășurare prin împrejurimile comiterii și prin urmarea imediat produsă a adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de legea penală și nu reprezintă gradul de pericol social concret al unei infracțiuni”, ne-a povestit jurnalista Raluca Eparu.

Pe 12 februarie 2009, jurnalistul Robin Eparu a fost lovit cu pumnul în față de o persoană deranjată de faptul că poza un imobil. Atacatorul, împreună cu alt individ, au încercat să-l rețină pe jurnalist într-o gheretă de pază, dar reporterul a reușit să fugă. Raluca și Robin Eparu au chemat Poliția, însă au fost din nou agresați și amenințați, de către proprietarul imobilului, chiar în prezența oamenilor legii. Jurnaliștii au depus plângere penală împotriva atacatorilor (pentru detalii, citiți Raportul FreeEx 2009).

Instanța l-a obligat pe agresor la plata unei sancțiuni cu caracter administrativ în valoare de 150 de lei (amenda) și a cheltuielilor de urmărire penală, în valoare de 30 de lei. „Astăzi am primit ceea ce se poate numi o sentință de râsul-plânsul. Mai exact o ordonanță de scoatere de sub urmărirea penală și aplicarea unor sancțiuni cu caracter administrativ pentru agresorul soțului meu”, ne-a relatat jurnalista.

Prețul pumnului în gură

Cu alte cuvinte, pumnii încasați de jurnalist pentru că a fotografiat de pe domeniul public un imobil construit ilegal (potrivit ziariștilor) l-au costat pe agresor 150 de lei – echivalentul unui sac de box ceva mai mic. Din acest (cinic și realist) punct de vedere, diferența dintre un jurnalist și un sac de box e că jurnalistul poate fi lovit o singură dată. „Și gata! S-a terminat totul. […] Comentariile sunt inutile, iar încrederea noastră în justiție este la fel ca atingerea… una minimă”, ne-a mai spus Raluca Eparu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.