adrian szelmencziATENȚIE, alertă de dezinformare!

Agerpres publică o “declarație” a primarului UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe pentru care DIICOT s-a autosesizat și a început urmărirea penală in rem pentru fapte de terorism. Versiunea publicată de agenția națională de știri este următoarea: “Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Daca nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990″.


În realitate, Antal Árpád a spus următoarele:

“În final, aș dori să-i transmit domnului consilier Frunda, să-și roage șeful, pe domnul prim-ministru, să-și instruiască prefecții să nu-i mai provoace pe maghiari. Pentru că, ceea ce face Prefectul de Covasna, îl privește și pe domnul prim-ministru și, dacă nu cumva cineva are interesul ca românii și maghiarii din Sfântu Gheorghe, sau de prin alte părți din Secuime să ajungă din nou în situația în care au fost în 1990 la Târgu Mureș, atunci ar trebui să le acorde maghiarilor un minim respect.”

Transmitem un apel presei să trateze subiectul cu maximă responsabilitate și să nu cadă în capcana unor dezinformări ce pot genera tensiuni interetnice.


Versiunea originală a declarației primarului:

“Végül pedig Frunda tanácsos úrnak szeretném mondani, hogy kérje meg a főnőkét, a miniszterelnök urat, hogy utasítsa helytartóját, hogy ne provokálja az erdélyi magyarokat. Mert az amit Kovászna megye prefektusa tesz, az minősíti a miniszterelnök urat is, és ha valakinek nem az az érdeke, hogy a románok és a magyarok Sepsiszentgyörgyön, Háromszéken, Székelyföldön valahol esetleg megint olyan helyzetbe kerüljenek, mint Marosvásárhelyen 9o-ben, akkor egy minimális tiszteletet nyújtsanak az irányunkban.”

 

______

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

This article has 20 comments

 1. Daca nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990″.
  Fraza asta intruneste toate conditiile pentru a i se deschide dosar penal domnului politician.

 2. Bula , la ce te gandesti daca vezi un caiet de matematica?
  -La chestia dintre piciorele femeilor.
  Bula , la ce te gandesti , daca vezi un brad?
  -La chestia dintre piciorele femeilor.
  Bula , la ce te gandesti , daca vezi o usa?
  -La chestia dintre piciorele femeilor.
  Cam asa si domnul sau doamna Melnik.

 3. Domnul politician roman de etnie maghiara va trebui sa probeze in instanta ca traducerea textului este gresita pana atunci poarta titulatura de inculpat.Mentionez ca discursul domniei sale a fost inregistrat audio-video si este acum in mainile anchetatorilor.

 4. Domnul Szabo Istvan are perfecta dreptate.
  @Melnik
  In momentul de fata nu este nimeni inculpat si nici macar invinuit. Iar parchetul din nou a facut o greseala deja obisnuita (dupa opinia mea si intentionata): Inainte de a informa pei cei implicati, “informatia” a aparut in presa.

 5. Ca să vedeţi, că nu mă ascund pe după niciun nick-name, ca atare părerea mea mi-o asum faţă de oricine, în public. D-le Melnik, ascultaţi cu mare atenţie înregistrarea discursului domnului Antal Árpád András (mai exact fragmentul cu pricina), de la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali UDMR. Textul este foarte clar, sunt convins că îl veţi înţelege şi Dv.. Bănuiesc că şi jurnaliştii care au transmis declaraţia D-lui primar ca pe o informaţie răstălmăcită, distorsionată, viciată, cum vreţi dv., au înregistrarea cu pricina. Ori asta ţine de profesionalismul lor.

 6. @Melnik: Intr-un stat de drept vina o probeaza instanta. Intr-o diczatura invinuitul isi proveaza nevinovatia. In logica dvs. maghiarii traiesc sub dictatura romaneasca si trebuie sa-si probeze in continuu nevinovatia. (Asta-i curs de democratie, nivelul de gradinita.)

  Concluzionand la modul serios: Singurii care au comis o fapta penala sunt functionarii publici etnici romani de la Prefectura CV si cei de la DIICOT.

  E timpul ca populatia neromaneasca din Ardeal sa fie perceputa ca fiind ceea ce este defapt: autohtoni printre alti autohtoni, cu drepturi, indatoriri si sanse ABSOLUT egale. Doar atunci vom iesi din psihologia perversa si destructiva pt toate partile a relatiei de subordonare a unei etnii sau religii in Ardeal fata de alta.

 7. Judecand dupa numele de familie, sa va credem, sa nu va credem…?
  Apropo, Active Watch nu este cumva finantata de “romanul verde” pe nume Soros?
  Sunt convins ca interesele sale “coincid” cu cele ale Romaniei! And the marmot…

 8. Ba obraznicilor, tupeul si nesimtirea voastra n-are limite !!!, Aruncati o pastila ( un scuipat ) iar dupa aceea va deziceti de ea?! Iar tu Adrian Szelmenczi boagor infect care traiesti in Bucuresti finantat de G.Soros si toata ziua arunci cu rahat in Romania si orasul asta, tu faci pe lupul moralist ?! HAHHAHAHA Go 2 ur boss Soros and tell him, nobody here in Romania believes your bullshits.

 9. @Baditza
  Tanulj meg magyarul te senki, olvasd el magyarul, hogy mit mondott az ember, fordítsd le és utána kommentelj…

 10. @Baditza
  …ha már másnak nem hiszel. Egyébként meg van millió más oldal, ahol fröcsöghetsz. Látogasd azokat…

 11. Mai adriane cine te mai poate crede pe tine,ca te stie lumea,nu faci altceva decat sa arunci de cite ori ai ocazia in romani si in tot cei romanesc.Cum se face ca niciodata,dar niciodata nu s-a tradus corect,cine va mai poate crede oare?Ceea ce se intampla in secuime e de-o nesimtire fara margini si de neobrazare crunta,oamenii astia nu mai respecta absolut nimic si pe nimeni in tara asta.Pina cind sa mai rabdam noi romanii toate astea?Se umple paharul e clar,situatia devine insuportabila deja,asta faceti de 25 ani incoace,provocati incontinuu,sa ne fereasca bunul Dumnezeu sa ajungem unde nu trebuie!

 12. La mine in Romania unde limba oficiala este limba Romana, toti au egalitate de drepturi si nimeni nu este privilegiat. Vreti alte drepturi? Sunteti liberi sa plecati unde vreti voi in panonia.
  Diferenta intre:

  Versiunea publicată de agenția națională de știri “Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Daca nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu Mureş în 1990″. Si versiunea oficiala ca sa-i spunem asa “În final, aș dori să-i transmit domnului consilier Frunda, să-și roage șeful, pe domnul prim-ministru, să-și instruiască prefecții să nu-i mai provoace pe maghiari. Pentru că, ceea ce face Prefectul de Covasna, îl privește și pe domnul prim-ministru și, dacă nu cumva cineva are interesul ca românii și maghiarii din Sfântu Gheorghe, sau de prin alte părți din Secuime să ajungă din nou în situația în care au fost în 1990 la Târgu Mureș, atunci ar trebui să le acorde maghiarilor un minim respect.”

  Daca este sa analizam textul concluzia clara ar fi ca: daca nu li se acorda maghiarilor un minim respect (insemnand ca au voie sa incalce legea, legislatia si constitutia fara sa fie amendati) cei care cumva ar avea interesul in a se repeta situatia din 1990 de la Tg Mures eventual ar putea obtine efectul scontat.

  Cum spuneam ” La mine in Romania sunteti bine tratati dar prima data sa ma respectati pe mine , pe ai mei si stramosii mei ca sa puteti si voi sa fiti respectati. “

 13. @mzsolt

  Prietene … Ești in plus.
  Nu ma deranjează un comentariu dacă este constructiv si dacă aduce dovezi in afirmații. Blablabla-ul tau denota lipsa de respect si de inteligenta.

  Hai sărbători fericite la toți cetățenii Romani
  Trăiască România Mare liberă si independenta.
  Cinste celor care au luptat si au murit pentru România.

 14. nimeni nu a sesizat diferenta reala : “nu il roaga pe G F sa-l roage pe p m sa se ocupe de pref de CV ” ci de-a dreptul , ar dori ca p m sa-si instruiasca toti prefectii in legatura cu greselile profunde facute de pref de CV, respectiv sa nu se puna cu maghiarii ca s-ar putea sa iasa bai mare. a m e n i n t a r e a este voalata, transmisa prin interpusi care de fapt nu conteaza decat intr-un singur sens ! trebuie data o lege care sa fie personalizata pentru maghiari si secui, nu doar tradusa de conducatorii lor si sa semneze ca au luat la cunostinta – altfel ramane nem tudom ! o proclamatie catre acestia, cum ca pot face ce vor in tara asta pe care ei nu vor si nu inteleg sa o recunoasca legal ! ar mai fi o mare nedumerire : am avut contact cu maghiarii din ROMANIA de la inceputurile mele si pana mai acum , m-am inteles cu ei si le-am apreciat obiceiurile locale , sunt oameni de treaba, totusi cand apare un conducator de-al lor incep sa nu mai inteleaga romaneste, sa vorbeasca voit stalcit si sa nu mai fie de acord cu discutiile anterioare ! Traiesc cumva sub teroare sau disimuleaza cu talent ? ca si la noi este o diferenta intre ce vrea poporul si ce vor conducatorii !

 15. Fraieri secuii astia..Sunt dusi de nas de niste imbecili care s-au facut putrezi de bogati pe naivitatea lor si pe spinarea tarii…Ei nici macar nu-si mai stiu originea,habar n-au ca-s romani maghiarizati..Sa se mai apuce sa citeasca istorie adevarata…nu ce le serveste Udmr sau Buda..Pesta-Porcina

 16. Benkö Levente.
  Perfect de acord cu opinia Dvs. As mai adauga ca un un jurnalist adevarat nu partineste pe nimeni si nu este afiliat politic. Din pacate in Romania la cea mai mica abatere de la linia oficiala tacita care este crearea statului national etnic omogen – apar nationalistii cu venele umflate. Este o reactie tipica statelor relativ noi si relativ tineri (1859) au complexe tipice pentru tineri cum ar fi hipersensibilitatea , egocentrismul si atitudinea “sunt jignit) etc.

  Garett.
  Ramaneti la subiect. Lasati spuculatiile cu numele si originea – adevarul trebuie sa primeze si din pacate nu este asa. Pe de o parte avem de a face cu majoritari romani care din pacate nu-si cunosc propria istorie. Atunci cum sa pretinzi sa cunoasca istoria secuilor daca sunt la nivelul – Tinutul Secuiesc nu exista, secuii sunt romani maghiarizati si alte aberatii. Unii se mira ca secuii (care de fapt nu exista) nu cinta “Desteapta-te romane…

  Mester Zsolt
  Ne ereszkedjél le az ö szinvonalukra ! Csak megdönthetetlen tényekkel küzdj – harag és részrehajlás nélkül ahogy Tacitus mondaná.

  Fane Babanu
  Va inselati amarnic – nu vrem alte drepturi – numai ceea ce ni s-a promis. Sasii si svabii banateni au ales exodul. Au ramas maghiarii care nu vor sa fie priviti ca cetateni de categoria a doua.

  Baditza:
  Modul in care ii vedem pe ceilalti spune mai mult despre noi decit obiectul privirii noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.