FB: Maraton de duminică

FB: Maraton de duminică

Autor: Alex Rusu – realizator Maraton de duminică

Aşa cum probabil aţi văzut deja pe această pagină de facebook, Curtea de Apel Bucureşti a anulat ca primă instanţă somaţia dată radioului public de către CNA în ceea ce s-a numit „cazul Puric”.

Am introdus această acţiune în instanţă cu convingerea că, dincolo de sancţiunea în sine, una minoră, se creează un precedent major, încălcarea dreptului la liberă exprimare. Sunt un jurnalist care consideră că în această meserie trebuie să fii condus numai de principiile morale şi juridice. Altfel spus de bună credinţă, respectul pentru interesul naţional, onestitatea faţă de public. Aici se subscrie şi respectul pentru opinia celuilalt, chiar dacă nu eşti de aceeaşi părere cu el.


Rog colegii jurnalişti să consulte materialele ActiveWatch „Jurisprudenţa internaţională în materia libertăţii de exprimare – proiect finanţat de Ambasada SUA în Bucureşti” şi „Ghid juridic pentru ziarişti – Monica Macovei, Adriana Dăgăliţă şi Dan Mihai”. Acolo pot vedea cât de departe merge jurisprudenţa CEDO în materia liberei exprimări. Îi rog, de asemenea să se adreseze fără ezitare justiţiei. Decizia în cazul Maratonului creează un precedent încurajator.


Am mai introdus această acţiune cu speranţa că un simplu cetăţean poate lupta cu un sistem instuţionalizat viciat de numiri politice şi interese asemenea. Poate aici este şi un recul al entuziasmului cu care tinerii profesori ai Facultăţii de Drept ne vorbeau nouă, tineri studenţi îmbătaţi nu numai de speranţă ci poate şi de o nevinovată naivitate, imediat după 1989 despre bazele democraţiei. Mă bucur că justiţia a trezit în mine, acum în 2014, un entuziasm pe care îl credeam pierdut de mult, oricum obosit după lupta de zeci de ani pentru depolitizările de tot felul.


Nicolae Steihadrt – Jurnalul Fericirii pg 351 „Churchill în 1940: Libertatea: „Eu am dreptate şi tu n-ai. Iar pentru dreptul tău de a nu avea dreptate sunt gata să mor”.


Laura Geogescu se pare că nu a înţeles nimic din scrisoarea deschisă creştină adresată de Dan Puric. Din decizia justiţiei o înţelege ceva?

 

Citiți și:

Justiția confirmă diagnosticul ActiveWatch: CNA sancționează abuziv dreptul la opinie

 

 

_____________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.