CSM a anulat intalnirea informala care ar fi trebuit sa aiba loc astazi, la ora 13.00. Era, fireste, o intalnire organizata „pe sest”, cu un grup de jurnalisti alesi de CSM. Pentru ca ne-a fost semnalata, am sunat ieri sa ne autoinvitam la intalnire si sa intrebam de ce aceasta nu a fusese anuntata public, pe ce criterii au fost alesi jurnalistii invitati si de ce nu au invitat si organizatii ale jurnalistilor sau organizatii de media. Purtatoarea de cuvant a CSM, dna Prejmereanu, ne-a spus ca nu stia la ce intalnire faceam referire, ca nu auzise de asa ceva, si ne-a rugat sa revenim cu un telefon ulterior, dupa ce se lamurea si ea. Toate acestea, in timp ce noi citeam mesajul expediat si semnat de doamna Prejmereanu. In plus, a spus ca nu fusesera invitati jurnalisti sau organizatii de media de-a lungul procesului redactarii ghidului, pt ca ei (CSM) au gandit acel ghid ca un indrumar pt purtatorii lor de cuvant.

Raspunsurile puratorului de cuvant si intentia ei clara de a ne ascunde ca urma sa aiba loc intalnirea ne-au determinat sa facem publica acea invitatie si sa o transmitem mai departe catre presa, pentru ca am considerat ca e un document prea important ca sa fie dezbatut in secret.

Maine, vineri 1 iunie, la ora 11.00, plenul CSM se intalneste pentru a discuta (sau pentru a vota direct?) pe marginea ghidului. Din nou, nu au anuntat nimic, nici macar pe site-ul lor. Apare doar un anunt care spune ca s-au incheiat consultarile pe marginea ghidului.

Ne cerem scuze daca v-ati deplasat degeaba la sediul CSM din cauza noastra. Intentia era sa incercam deschiderea dezbaterii pentru cat mai multi jurnalisti si activisti interesati. Din pacate, se pare ca CSM nu pune mare pret pe transparenta si consultare publica.

Noi vom fi acolo. Poate veniti si voi.