CSM a prelungit perioada consultării publice cu privire la noul ghid pentru relația cu mass-media până pe 1 iunie, ca urmare a protestelor jurnaliștilor și asociațiilor de media.

Reprezentanții presei și ai asociațiilor de media prezenți astăzi la

ședința CSM au criticat anumite prevederi ale acestui ghid și faptul că nu a fost mediatizat și dezbătut public (suficient) și au solicitat prelungirea perioadei de dezbatere publică.

Persoanele interesate pot depune amendamente până miercuri, 30 mai, la adresele de e-mail: secretar_general@csm1909.ro sau secretargeneral@csm1909.ro. De asemenea, ActiveWatch își manifestă disponibilitatea de a transmite către CSM amendamentele dumneavoastră, astfel încât le puteți trimite direct pe adresa lui Răzvan Martin, coordonatorul Programului FreeEx, la adresa: razvan@mma.ro.

Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media poate fi citit aici, la punctul 11.

CSM a organizat dezbateri publice cu circuit închis, pe banii Olandei

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei (AW-AMP), Centrul Român de Jurnalism de Investigație (CRJI) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au condamnat public ieri, 21 mai, lipsa de transparență și de consultare a conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la noul ghid pentru relația justiție – mass media.

Organizațiile de media au făcut apel către jurnaliști să protesteze astăzi, 22 mai, la sediul CSM. Cu acest prilej, participanții au constatat că managerul proiectului considera că dezbaterea publică s-a realizat, în condițiile în care nici măcar jurnaliștii acreditați la CSM nu au fost informați cu privire la ghid. Mai mult, procurorul general Laura Codruța Kovesi a invocat inițial faptul că dezbaterea publică nu putea fi reluată, întrucât mâine, 23 mai, urma să se încheie proiectul. Un alt membru CSM, Mona Pivniceru, a declarat că „s-a optat pentru varianta cea mai liberală”. Magistratul Mircea Aron a dezaprobat faptul că anumiți colegi ai săi au sesizat presa, pe motiv că o idee lansată în spațiu public ajunge să fie dezbătută după bunul plac al fiecăruia și „fiecare o pipăie cum dorește”.

Mai mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au făcut public joi, 17 mai, conținutul unui document de reglementare a relației dintre mass-media și sistemul judiciar. Anunțul nu a fost făcut de vreun comunicat oficial al CSM și nici nu a fost postat pe site-ul acestei instituții, iar jurnaliștii acreditați la CSM nu au fost informați. Pentru publicul larg, intervalul oferit spre dezbatere publică de către CSM pentru acest proiect care ar urma să asigure transparența actului de administrare a justiției a fost de o zi de lucru. Proiectul urma să fie evaluat luni în comisia dedicată proiectului, marți urma să fie votat în plenul CSM, iar miercuri urma să fie lansat public în compania experților olandezi care au contribuit la elaborarea textului.

Adoptarea acestui document într-un regim cvasi-ocult, fără consultarea consistentă

a jurnaliștilor și a asociațiilor de media, eludarea „interesului public” din corpul documentului, precum și introducerea unor propuneri extrem de restrictive privind accesul presei la dosare au ridicat suspiciuni potrivit cărora procesul a fost realizat fără bună credință. În aceste condiții, scopul părea acela de a îngreuna accesul presei și al publicului la informații privind funcționarea actului de justiție și de a asigura o bună imagine a justiției.

AW-AMP, CRJI și CJI au solicitat CSM să prelungească cu cel puțin o lună termenul votării acestui ghid și să supună documentul unui proces deschis de consultare publică. În acest sens, organizațiile de media AW-AMP, CRJI și CJI și-au oferit disponibilitatea de a facilita acest proces, prin coordonarea relației cu organizațiile de media și colectarea propunerilor venite din zona presei.

AW-AMP, CRJI și CJI au făcut apel către Ambasada Regatului Unit al Țărilor de Jos, care a finanțat proiectul în cadrul căruia a fost redactat acest ghid, să accepte prelungirea termenului de adoptare a ghidului cu cel puțin o lună, astfel încât documentul să parcurgă procesul unei consultări publice autentice.

zp8497586rq