Sunt deja câteva zile de când a început scandalul bentiței tricolore de la Covasna. Faptele se știu deja, nu mai intru în detalii pentru că sunt pline rețelele de socializare de mesaje de susținere. Ce a fost interesant însă, a fost modul în care am trăit eu personal incidentul în relația cu colegii mei de la ActiveWatch. Primii care au semnalat că e mare problemă cu ce s-a întâmplat la Covasna au fost colegii mei de la Departamentul Freeex.

E o încălcare gravă a libertății de expresie, profesoara aceea nu avea dreptul să-i smulgă bentița acelei eleve, să reacționăm. Publicăm un comunicat de presă. Nici nu s-au pus bine colegii mei să dezbată comunicatul, că am reacționat eu extrem de prompt: Dar stați puțin, eleva respectivă a provocat. Ce căuta ea cu bentița tricoloră la școală taman de Ziua maghiarilor de pretutindeni? Știa foarte bine ce face și la ce se expune. În plus, doar pe informațiile din Cotidianul eu nu mă bazez. Mai țineți minte cazul hocheistului bătut? Nu s-a auzit nicăieri în presa românească despre faptul că el, la rândul lui, și-a făcut colegii bozgori, deci, la fel ca această elevă, nu a fost ușă de biserică.

Controversa legată de provocarea de a purta drapelul României a continuat multă vreme, iar bătălia în argumente a fost crâncenă. A trebuit să-mi reamintească cineva ceea ce eu știam de fapt, anume că un gest, chiar și provocator, poate să fie în limita libertății de exprimare și că nu e cazul să fie reprimat decât dacă aduce atingere gravă libertăților celuilalt. Păi da, am răspuns eu cu autosuficiență, însă chestiunea legată de ziua maghiarilor de pretutideni e destul de serioasă și nu te joci cu miturile istorice (unde se vedea că, din cărțile lui Lucian Boia, am înțeles că demitizarea e bună doar dacă se aplică istoriei românilor). În Harghita și Covasna se mărșăluiește periodic (mai ales de 1 Decembrie) cu sloganul Limba română, unica stăpână și Afară cu dușmanii din țară. În spațiul public românesc, a fi maghiar echivalează de multe ori cu a fi suspect de trădare națională. Tot timpul, maghiarii trebuie să dea dovadă de loialitate față de România și, de fiecare dată când apar în discuție chestiuni etnice, li se cere să respecte Constituția României. O Constituție care a fost negociată în absența lor și nimic nu arată că vor fi implicați nici în negocierea viitoarei legi fundamentale și nici în procesul de regionalizare.

Și atunci, mă gândeam eu, nici măcar acum, de ziua maghiarilor de pretutindeni, nu pot să stau liniștit fără să mi se bage tricolorul românesc sub nas? Da’, ia mai lăsați-mă cu chestiunile asta că românii sunt aici stăpâni, că asta nu e doar țara voastră. E și a noastră. Și atunci, continuam eu, cum putem să ignorăm aspectul de provocare din spatele gestului elevei din Covasna? Da’ mai da-o dracu’ de libertate de expresie, că nu putem permite orice, oricând.

Când a fost publicat articolul lui Stefan Mako, m-am simtit initial „răzbunat”. Aha, v-am spus! Vedeți că a fost provocare? Vă mai arde acum de comunicate de presă, spuneam eu fluturând imaginar un steag roșu-alb-verde. Lucrurile erau, totuși, departe de a fi finalizate. M-am gândit noaptea trecută atât de mult la acest subiect încât am pierdut trenul cu care trebuia să ajung la Brăila, unde trebuie să țin un training  pe probleme de discriminare. Eu nu am oare nici o problemă? Ba da, am una mare de tot: dacă cumva acea elevă nu a vrut să provoace? Eu nu aveam de unde să știu acest lucru câtuși de puțin, însă am încadrat-o în tipare de tip Noua Dreaptă imediat (că s-a dovedit ulterior că e pe acolo, e altă poveste, dar eu tot nu am o scuză).  Sigur, lucrurile sunt foarte complicate, iar granița dintre onestitate și provocare este extrem de fină când vine vorba de afișarea simbolurilor naționale. Iar, dacă eu cred că simpla fluturare a unui tricolor românesc în ziua de 15 Martie e o provocare, atunci am o mare problemă când susțin că ar trebui privită cu relaxare arborarea tricolorului maghiar și a drapelului Ținutului Secuiesc în România. Păi, alea nu provoacă? E suficient să vă uitați la televizor, dacă vreți să aflați răspunsul.

Mă întorc puțin la evenimentele de la Covasna. O elevă de 15 ani declară că-i urăște pe unguri și că a vrut să le strice ziua spurcată purtând o bentiță tricoloră. În același timp, însă, povestește cum de 1 Decembrie a trebuit să ceară aprobare pentru ca ea și colegii ei să poată cânta imnul României. A primit-o, însă a fost gratulată cu injurii și gesturi obscene de coetnicii mei*, iar profesorii nu au intervenit deloc. Păi, pentru o instituție de învățământ, asta e o rețetă sigură de dezastru. Prin urmare, în contextul dat de mediul social, de educația și de vârsta ei, ura ei față de unguri în condițiile acestea mi se pare a fi o reacție în limitele normalității, iar principalii responsabili pentru aceasta sunt adulții/ profesorii, nu ea. Nu te poți aștepta, ca profesor, la altceva, având o asemenea atitudine. Este o mare problemă ce se întâmplă în acel liceu și, dacă asemenea cazuri mai există, e clar că trebuie luate niște măsuri urgente. Niște programe de educație interculturală nu ar strica. Putem începe prin a sărbători 15 Martie împreună și prin a-i băga în seamă și pe elevii români în această zi, doamnă Keresztély Irma**. Iar zilele de 1 Decembrie pot fi sărbătorite și fără acel Treceți batalioane române Carpații pentru că nu e cazul să le se reamintească mereu celor din minoritatea maghiară cine a câștigat Primul război mondial.

 

*Mă simt dator să fac precizarea că provin dintr-o familie mixtă, mama mea fiind de etnie română. Prin urmare, sunt și trădător de țară și hazaáruló în funcție de tabăra în care se situează extremiștii.

**Doamna Kerestely Irma, Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, a declarat următoarele cu privire la incident: Pe data de 15 martie a sosit la Școala „Kőrösi Csoma Sándor” delegația unei școli înfrățite, atât oaspeții, cât și gazdele au purtat îmbrăcăminte de sărbătoare, iar eleva s-a simțit probabil nebăgată în seamă, așadar a purtat o bentiță tricoloră și și-a convins câțiva colegi să-și vopsească fețele în tricolor. Asta e tot ce s-a întâmplat.

This article has 7 comments

 1. Ce chestie. Un tip cu numele Szelmenczi ne explica cum sta treaba. Nu poti sa ai incredere nici in cine e 5% maghiar.

 2. de 1 Decembrie era zi libera. 😛 Nu avea cum sa se duca la scoala unde sa fie batjocorita de colegi. Partea asta cu atrocitatile traite este o minciuna dupa parerea mea.

 3. @ #2. Si daca 1 Decembrie era zi libera, nu se putea organiza in cadrul scolii o festivitate prin care sa se aniverseze aceasta zi???

 4. 1 decembrie era zi libera, si 30 noiembrie la fel, fiind ziua sfantulu Andrei. deci, ceva nu e in regula. Poate nu stie saracuta data, cand clasele maghiare au venit cu stegul ungariei, si le-au huiduit. ceva pute a manipulare. Mai degraba cred, ca le durea faptul ca nu s-a dat voie sa puna o cruce in curtea scolii. Din cate stiu eu nu exista nici o alta cruce in curte, si nu mi-se pare corect sa amestecam lucrurile in asa fel. Cate generatii de copii au terminat studiile acolo, cate prietenii sau format. In scoala sunt doar copii, si nu conteaza din ce natie face parte. Problema e ca lipseste respectul fata de celalalt, fata de profesori, si fata de sine. Mi-ar fii rusine sa declar asemena lucruri, cum-ca urasc nustiu ce natie. In al diolea rand, nu e crestin, si asta caracterizeaza persoana… Imi pare rau de fetita eceea. Dumnezeu sa-i dea intelepciune, si sa-si dea seama ce a facut. Cat despre presa/media, nu ma mir. Asa fac, pentru a castiga bani. Ce ma doare cel mai tare, este faptul, ca acasa, in covasna se simte ura…..

 5. mai, nu va mai tot imbatati cu apa calda. 1 dec a fost sarbatorita inainte. degeaba veniti voi, maghiarii si predicati despre egalitate. in tara voastra, ungaria se tipa peste tot cat de mult urati tiganii, evreii si romanii. deci mai scutiti-ne cu instigarile voastre la ura rasiala, pentru ca in romania nu merge. asa cum ii toleram pe rromi va toleram si voi. chit ca aveti acelasi nivel de trai, si nu contribuiti cu nimic la Romania.

 6. Unde scrie ca nu avea voie Sabina sa mearga la scoala cu bentita tricolora ? Si ce daca era ziua maghiarilor ? Aici este ROMANIA . Si inca ceva, tinutul imaginar secuiesc NU EXISTA ! Grow up mate !!!

 7. Cand se manipuleaza, oare se face uneori si inconstient? 🙂
  Problema tuturor secuilor este ca se simt inainte de toate secui si apoi romani. Asta e gresit, intai sunt romani si apoi secui. Deci sunt mai speciali ca au 2 zile nationale, corect?
  Poate daca ar fi in spiritul a ceea ce am spus eu, nici romanii n-ar mai invata ura 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.