Pe data de 4 aprilie Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) înregistra o sesizare semnată de cinci cetățence: Tănase Irina Alexandra, Firea Gabriela, Dăncilă Vasilica-Viorica, Dan Carmen Daniela și Vasilescu Lia-Olguța.

sursa foto: hotnews.ro

După cum poate că ați observat, patru dintre aceste nume vă sunt binecunoscute, fiind vorba despre înalte demnitare: prim ministră, ministre și primăriță generală a capitalei. Cel de-al cincelea aparține unei persoane pe care doar indiscreția unui alt demnitar a adus-o în ochiul public – Irina Alexandra Tănase l-a însoțit pe Liviu Dragnea la ultimul Congres al Partidului Social Democrat (PSD) cu un statut de parteneră civilă a acestuia.

Prezența actualei tovarășe de viață a președintelui PSD la un eveniment politic extraordinar a stârnit un val de comentarii în mass-media. Unul dintre aceste comentarii a făcut ca doamnele pe care le-am numit mai sus să sesizeze CNCD și să depună și o plângere în justiție. Este vorba despre un articol scurt, publicat pentru câteva zile pe site-ul Times New Roman sub titlul “Curva lui Dragnea, asaltată de pesediști. <<Toți 4000 mi-au dat sfaturi despre cum să i-o sug lui Liviu mai bine>>”. Numele celorlalte semnatare apar și ele în text: “curva pe care și-a așezat-o în primul rând al Sălii Palatului, chiar lângă hoarda de tâmpite cu funcții importante în partid, Dăncilă, Firea, Carmen Dan sau Olguța”.

În afară de cele cinci protagoniste principale ale interesului autorului textului, nu este de neglijat prezența celorlalți 4000 de participanți la Congres: “<<Toți membrii prezenți la congres au venit să mă felicite și să-mi dea un sfat legat de cum să i-o sug mai bine lui Liviu>> a povestit curva lui Dragnea. <<I-am ascultat, bineînțeles, că unii dintre ei i-o sugeau lui Liviu pe vremea când eu nici nu știam că el există>>”.

CNCD a acceptat sesizarea, a audiat părțile, a judecat și a decis administrarea unor amenzi (link aici)– totalizând 16.000 de lei – autorului textului, editorului șef, firmei care administrează site-ul și administratorului firmei care administrează site-ul – totul cu o viteză care surprinde pe oricine cunoaște ritmul de funcționare al acestei respectabile – până acum – instituții. De altfel, în chiar comunicatul CNCD, alături de această decizie luată la trei săptămâni de la sesizare – interval care include vacanța de Paște –, este publicată o a doua care a fost asumată după 8 luni de la sesizare.

Membrii CNCD au citit cu ochii holbați articolul publicat de Times New Roman, după care i-au închis în fața articolului 15 din Ordonanța 137/2000 – actul normativ în baza căruia funcționează instituția. Acest articol limitează competența CNCD la fapte de discriminare. Contravenția – conform Ordonanței – presupune întrunirea a două categorii de condiții. Prima condiție definește natura comportamentului care poate să atragă penalizarea, anume acele comportamente care “…vizează atingerea demnității sau crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare”. Cea de-a doua condiție definește categoriile de persoane care pot fi afectate de comportamentul descris mai sus; acestea sunt mai întâi identificate cantitativ: “persoane, grupuri de persoane sau comunități”, iar apoi prin particularitățile lor: “și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestora”.

La o lectură făcută pripit, ca să nu spun cu rea credință, prima condiție pare a fi respectată – textul ar putea fi înțeles ca ofensator. Actul de a “i-o suge” poate, în acest caz, să fie înțeles în accepțiunea sa sexuală. Experții CNCD s-au încăpățânat să se gândească exclusiv la sex și au ignorat cu totul propoziția în care cei care “i-o sug lui Dragnea” sunt mulți dintre cei din sală (“unii dintre ei i-o sugeau lui Liviu pe vremea când eu nici nu știam că el există”).

Numărul considerabil de practicanți ai acestei activități (mulți dintre cei 4000 din sală) ne obligă să redefinim actul de “a i-o suge”, sinonimele posibile fiind “lingușeala” sau “pupatul în fund”. Această nouă accepțiune obligă la reinterpretarea mesajului, acesta fiind unul de critică socială, nu de ofensă sexuală. Similar, nici celălalt cuvânt cu potențial ofensator – “curvă” -, nu poate fi scos din contextul politic al evenimentului. Expresia “politica e o curvă” – nu mai nedumerește pe nimeni; asocierea termenului de “curvă” unui politician nu trimite pe nimeni cu gândul la o persoană care își comercializează sexul. Expertiza în înțelegerea polisemantismului limbii române de care dispun specialiștii din CNCD a fost, de altfel, recent demonstrată într-o speță similară: senatorul Șerban Nicolae a afirmat despre deputata Cosette Chichirău că “am o poză în care faceți sex anal”. Senatorul a primit, din partea CNCD, un avertisment. Revin cu o precizare, senatorul PSD. Toate circumstanțierile posibile pentru a reduce posibilitatea amendării au fost invocate de experții CNCD. În cazul Times New Roman, CNCD a refuzat orice accepțiune alternativă.

A doua condiție definită de actul normativ este grav încălcată: atributele cu potențial ofensator “curvă”, “i-o suge lui Dragnea” nu sunt definitorii pentru apartenența reclamantelor la vreun grup dintre cele enumerate de actul normativ, în particular femeilor. Dacă nici în accepțiunea lor frustă, sexuală, acțiunea de a “o suge” și cea de a fi “curvă” nu sunt atribuibile exclusiv femeilor, în dimensiunea lor de critică socială cu atât mai puțin.

Dovadă că între consilierii CNCD sunt destui bărbați curve care i-o sug lui Dragnea, nu doar femei.

Asta ne face să solicităm CNCD să se autosesizeze în legătură cu propria tentativă de stigmatizare a femeilor prin asocierea – ca specifice genului feminin – a unor practici condamnabile biblic – prostituția și felația. Sau, într-o abordare mai pozitivă, cerem să se autosesizeze pentru actul de discriminare pe care l-au comis prin limitarea accesului bărbaților la a i-o suge lui Dragnea.

Mircea Toma

Președinte ActiveWatch

This article has 18 comments

 1. In stilul curtii “regelui soare” Dragnea a postat metresa la “marele congres” .Supusii au primit si privit cu netarmurita mandrie si elan revolutionar “viitoarea prima doamna” .Taricelu .( virinelu) a ramas mut de uimire.

 2. CNCD ar trebui să amendeze toate bisericile creștine și cultul mozaic întrucât în vechiul testament apar cele 10 porunci, respectiv la punctul “7.Sa nu fii desfranat”! Acest text este clar că duscriminează atât femeile cât și bărbații!
  CNCD ar trebui să desființeze toate edițiile DEX în care apar definiții de genul:
  curvă
  (Pop) 1-2 sf, a (În morala creștină) (Femeie) care întreține relații sexuale în afara unei căsătorii oficiate de biserică
  13. sf (În morala țărănească) Femeie care destramă o familie prin întreținerea de relații sexule cu bărbatul căsătorit, prin intrigi, seducere etc.
  Cred că toate doamnele reclamate se înscriu cel puțin într-una din definițiile de mai sus deci DEX-urile respective trebuie desființate. Autorii arestați în cazul în care mai trăiesc altfel verificat dacă votează. Dacă nu votează trebuie deshumați și aruncați în mare. Chiar limba Română ar trebui desființată și înlocuită cu rusa sau maghiara. La alegere!

 3. Pe vremea lui Ceaușescu, dacă spuneai un banc cu el sau consoarta sa făceai pârnaie ani buni. Acum politica dictatorială s-a democratizat. Iei amendă dar tot rămâi cu codiță la dosarul de cadre.

 4. Probabil era mai fericita expresia “sa i- o sugereze” I în locul chestiei cu suptul!!!
  Oricum la cata pofta de furci și topoare există în țară subiectul articolului nu mai e de actualitate
  Semnat
  Aigura Kakuru Dragnea

 5. Este buna ideea numitului John care propune termenul de sugerat in loc de supt. Dar aici ma despart si spun ca nu se spune “supt” deoarece , daca ne luam dupa “suptprefect”, ar trebui scris “subt”.

 6. UNDE ESTE DISCRIMINAREA ?? Parerea mea este ca Times New Roman, nu si-a propus sa faca discriminare intre ,,sugatori / sugatoare ,, si nu vad ofensa adusa acelor 5 distinse doamne din randul intai al congresului respectiv. Mai mult decat atat, cel care ne sugereaza ideia sugerii, apreciaza ca acele persoane fac parte din grupul liderului PSD. Asta mie mi-a insuflat ideia ca ,, sugatori / sugatoare ,, este o caracteristica politicienilor in general cu predilectie pentru liderii partidelor in care acestia cred cu toata suflarea lor . Si fac apel la memoria noastra cum Petre Roman era idolatrizat de distinsele doamne de la Apaca care spuneau in acele momente ” Nu vrem bani nu vrem valuta vrem ca roman sa ne f … ” Nu este de neglijat perioada distinsului Traian Basescu. In afara faptului ca era aclamat de multime si i se aduceau osanale, protejata domniei sale (din randul intai) distinsa doamna Elena Udrea (din Costa Rica) era comparata la un moment dat de sugatori / sugatoare din cadrul PDL de atunci (aripa a fostului FSN) cu BILL KID sau SOARELE PDL. Asi avea multe exemple despre distinsii politicieni care din dorinta de a se remarca cu devotamentul lor se manifesta public in calitatea lor de sugatori / sugatoare ceia ce ma face sa inteleg ca este o calitate in a te manifest astfel. SI ATUNCI UNDE ESTE DISCRIMINAREA ???

 7. Nici Iliescu nu si-ar fi permis sa ceara amendarea unora pentru o mitocanie. Ziceai ca e criminal, ca e violator, ca e ucigas, nu se intampla nimic (*bine, cu exceptia trepadusilor care oricum iti spargeau masina, casa, si il razbunau). Ideea e ca in comparatie cu feministele ce vor sa fie votate doar pentru ca sunt femei, si sa te educe cu amenzi de 16.000 de lei, as zice ca Ilici parea chiar tolerant. Aproape un democrat.

  In fine, e bine ca a prins curaj si Mircea Toma. Si-a adus aminte ca exista o limita clara ce nu trebuie trecuta, ca altfel nu mai primeste finantari deloc. Bine, n-a zis nimic de Primul Amendament din US, sau de ce e atat de important. O scalda cu interpretarile literare ale comisiei si atat. Adica mai devreme sau mai tarziu, subiectivismul de la care pleaca pe orice subiect oricum il va duce in arbitrar.

  Cum au ajuns din cauza analfabetismului, fara sa vrea, o gramada din progresistii romani, in lupta lor crancena pe internet, acum o zi sau doua. Raportari in fals, abuzuri, defilau toate gasculitele BINELUI cu orgoliul ranit, era plin de virtue signalling peste tot. Atat de greu au evoluat aceste criterii pe calomnie si free / protected speech in jurisprudenta insa azi mai sunt stiute de nimeni, pentru ca nu le spune nimeni. De unde sa stie lumea, in cartile lui Miroiu nu apar. Asa ca articolul lui Mircea e aproape o gura de oxigen in acest mediu imbacsit cu progresism.

  Nu zice nimeni de Judecătorul Samuel Alito ce scria nu cu mult timp in urma, in 2016 (*Matal v. Tam – în numele a patru judecători): “Ideea că guvernul ar putea restricționa discursul ce exprimă idei care jignesc … lovește în inima Primului Amendament. Discursul care înjosește pe baza rasei, etniei, genului, religiei, vârstei, dizabilitate sau orice ale categorii similare este plin de ură; dar lucrul cu care ne mândrim cel mai tare din jurisprudența noastră este că protejăm libertatea de a exprima „gândul că urâm”.

  Sau de Judecătorul Anthony Kennedy ce zice într-o notă separată scrisă tot pentru patru judecători: “O lege care poate fi îndreptată împotriva discursului perceput drept jignitor de o parte a publicului poate fi întoarsă împotriva părerilor aflate în minoritare și dizidente, asta în detrimentul tuturor. Primul Amendament nu încredințează această putere benevolenței guvernului. În schimb, responsabilitatea noastră constă în apărarea solidă a discuțiilor libere și deschise dintr-o societate democratică.”

  Nimeni nu mai intelege de ce hotararea lor pe acea speta a “discursului urii” a fost luata in UNANIMITATE, de ce e atat de important.

  Cand CNN-ul, ProTV-ul si Antena3 o aratau pe Melania Trump goala pusca, zi de zi, la ore de maxima audienta, parca nu s-a oripilat nimeni. Atunci era in regula. Era in numele progresului, activistii BINELUI puteau spune orice lucru, Melania era “dama de companie”, Trump mergea la “golden showers” cu prostituate, erau alegeri si trebuiau manjiti prin orice mijloc posibil. Totul era permis. La Thatcher la fel – borcane cu urina pe mormantul ei, “the bitch is dead” etc.

  Ciudat mai e si puritanismul asta la activisti. Noroc de articolul asta, altfel iar as fi zis ca se activeaza doar in functie de optiunea politica, la comanda, si cam atat.

 8. Domnule Mircea Toma ..scrieți frumos …probabil cu DEX-ul lângă dvs. Dacă logica expusă este corecta atunci pot sa afirm fără sa va simțiți discriminat sau defăimat: “ești o curva și mi-o sugi de câte ori am eu chef …și altor 4000 ….Ești chiar nesătul”. Recitiți articolul și respectați-va afirmațiile. Nu-i așa ca nu va simțiți frustrat ????
  PS: uita-te in DEX ce înseamnă deontologie…..și apoi încearcă sa afli al cu atribut este . E un efort pt un sugator ca tine ?????? Dacă știi sa faci și alte lucruri ….promit sa te sprijin cu un sit web ….blogul este chiar jostnic…ca poziție vorbind…..(nu te gândi la sex)😁
  Nu te schimba muistule ( vezi etimologia cuvântului …..nu te gândi la Conotații sexuale) pt ca faci intreaba buna ! Te autocaracterizezi!

 9. MariusD, homosexualitatea dvs latenta poate fi ok pentru unii, dar in niciun caz nu e in ton cu sensul articolului. Ori nu aveti capacitatea de a intelege textul de fond, ori doreati insistent sa ne spuneti ce dorinte sublimate are… ne-numitul dvs organ sexual. Inteleg ca vreti sa criticati dur ceva, dar chiar si numai prin uneltele verbale folosite va auto-defaimati ca fiind abject.

 10. EM …..parca in articol insistați ca nu sunt Conotații sexuale …ca de fapt sunteți greșit inteles . Dvs va contraziceți ! Sau când sunteți in cauza nu mai va convine . Cred ca Dvs nu aveți capacitatea de a înțelege problemele de fond. Nu trebuie sa faceți eforturi sa creeati opinie prin ceea ce scrieți . Asta face presa …Dvs faceți altceva, cu siguranța tot din frustrări . Dacă va interesează așa tare ne-numitul meu organ sexual …va fac o poza …poate sunteți căsătorit . Dacă abordați homosexualitatea latenta ….nu ma obosesc ! La cât mai multe frustrări domnule “ plătit “ ! ( sper sa nu fie in natura ….)

 11. Foarte tare…un prost aruncă o piatră dar nuuuu…înțelepții nu sar să o scoată…”înțelepții” aruncă bolovani. Ce dracu facem cu țara asta dacă se apucă unii să se solidarizeze cu hoții, violatorii, criminalii…pe modelul lui nea ăsta?
  PS Potrivit jurisprundenței CEDO stilul jurnalistic poate chiar șoca dar la matale e clară și evidentă intenția de a insulta..așa că dacă TNR ar mai avea vreo șansă tu nu cred că o ai.

 12. Mircea Toma…
  Deontologic vorbind ….ce cunoștințe încercați sa protejați la CNCD ? Nu răspundeți public ! Ca faceți de c…scuze …satira ..😁

 13. Mircea Toma
  Sunteti o rusine pentru acest popor in mijlocul căruia va ti nascut .Din pacate nu as putea sa va apelez cu numele de domn nici măcar din politete.din motive care vor fi cândva evidențe chiar si pt constiinta pe care acum nu o aveti!

 14. Adica femeiusca asta inculta care se gudura pe lânga bosorog, are voie sa spuna vorbe urâte la adresa presedintelui unei tarii, dar noi nu avem voie sa o numim curva împutita, caci intram la discriminari.
  Am înteles, nu o vom mai numi curva împutita a lui D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.