FânFest 2013 a fost un prilej ca 6000 de oameni să vină la Roșia Montană și să-și reafirme solidaritatea cu localnicii care se opun exploatării miniere cu cianuri. În „Capitala Activismului din România” (cum a fost supranumită Roșia de către participanți) s-au organizat zeci de evenimente cu mesaj social și atitudine critică. Iar unul dintre subiectele abordate cu insistență a fost „presa alternativă” vs presa mainstream.

În continuare, câteva lucruri pe care le-au spus cei care au dezvoltat RiseProject, Casa Jurnalistului, Vice România și Centrul de Investigații Media, proiecte jurnalistice independente care au luat amploare ca urmare a neîncrederii crescânde a publicului în presa mainstream.

___________________________________________________

„Să nu confundăm jurnalistul de bună-credință cu trustul unde lucrează. Mare parte dintre jurnaliștii din România nu sunt mulțumiți de ceea ce se întâmplă în presă, și tocmai de aceea a apărut presa alternativă. Nu există sindicate sau asociații puternice în presa. Există în schimb patronate puternice, și ele dictează. Noi credem că presa se reformeaza la nivel global, cel puțin presa de investigație.” (Mihai Munteanu, Rise Project)

___________________________________________________

„Colegii mei din platforma asta lucrează și în altă parte în presă și au contract de exclusivitate și nu pot apărea public ca membri ai Centrului de Investigații Media. Lucrează cumva clandestin, o fac voluntar, în timpul lor liber. În presă, pur și simplu nu ai timp să stai pe un subiect o lună de zile, pur și simplu ești dat afară dacă faci lucrul ăsta.” (Ovidiu Vanghele, Centrul de Investigații Media)

_____________________________________________________

„Ce face Vice este jurnalism de imersiune, se scufundă în viața personajului, captează energia de la evenimente prin relatarea lor din perspectiva participanților. Satisfacția este imensă când relatezi un subiect care altfel este ocolit de presa mainstream. Vă invit pe site-ul Vice să vă uitați. Creează dependență.” (Ioana Moldoveanu, VICE România)

_________________________________________________________

„Avem jurnaliști care fac foamea la vârsta la care ar trebui să culeagă roadele. În alte țări, ar avea salarii de mii de euro. Oamenii ăștia sunt în general marginalizați în redacții, nu îi vrei într-un proiect de jurnalism dedicat politicii. Vrem să-i atragem într-o altă schemă de jurnalism.” (Vlad Ursulean, Casa Jurnalistului)

 

*text publicat inițial în B24FUN

This article has 1 comment

 1. Proiectul minier de la Certej a primit autorizatia de mediu.
  Ministerul Mediului poate fi numit Ministerul Cianurii. Deciziile luate sunt politice, nu se iau pe baza riscurilor de mediu. Politicienii nostri isi doresc sa dea aceste tunuri ca sa li se umple buzunarele si nu-i intereseaza absolut deloc de consecintele grave ale folosirii cianurii in circuit deschis. Un parlamentar european din Finlanda a afirmat ca lacurile de decantare cu cianuri nu ar trebui facute, fiind extrem de periculoase. Finlandezii folosesc cianurile in procese inchise.
  Pe politicieni insa nu-i intereseaza viitorul. Ei au impresia ca, daca le intra banii astia in buzunare, pe ei si pe copiii lor nu va ploua cianura evaporata din lacul de decantare.
  basescu, ponta, antonescu, tot o apa si-un pamant. Dupa ei, potopul!
  http://zhd.ro/remember-certej-1971-tragedia-a-89-de-vieti-inecate-in-300-000-de-metri-cubi-de-namol/
  Despre Rosia Montana: am auzit de dimineata la radio Guerrilla ca minerii RMGC-ului ar fi venit in Bucuresti, au si petrecut o noapte la hotel, dar s-a renuntat la folosirea lor pentru ca ar fi semanat prea mult cu mineriadele.
  Eu propun ca aceste documentare realizate la Rosia Montana, pe care unii dintre noi le-am vazut pe youtube, sa fie difuzate in pietele din centrul oraselor. Pe un perete alb, cu un videoproiector, nu e foarte complicat si cred ca ar avea impact. Un protest silentios, doar cu sunetul vocilor celor din Rosia Montana.
  http://www.youtube.com/watch?v=fdE0N1RgLBk
  http://www.youtube.com/watch?v=2D-sIbnnpBI
  http://www.youtube.com/watch?v=9xCmSVpxGBw

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.