Proiectul de exploatare a aurului Roșia Montană Gold Corporation este susținut printr-o campanie de comunicare și Relații Publice (PR) extrem de agresivă și, uneori la limita legii. Justiția a confirmat deja cel puțin o situație de conflict de interese la care compania a expus autoritățile publice (consilieri ai comunei Roșia Montană care votau ca reprezentanți ai cetățenilor fiind angajați ai companiei).

În același spirit, o mare parte din mass media a devenit azi, în baza unor contracte de publicitate imorale, complicele RMGC, cenzurând informațiile critice la adresa proiectului de exploatare.

Bătălia pentru imagine a RMGC a vizat și instituții din spațiul cultural. Această opțiune are o rațiune importantă odată ce patrimoniul cultural este o potențială victimă a eventualei exploatări. Festivalul internațional de film de la Cluj (TIFF) a fost unul dintre exemplele cele mai vizibile – sponsorizarea RMGC a fost refuzată după proteste ale celor care militează pentru protecția patrimoniului cultural; festivalul internațional de teatru de la Sibiu are deja în RMGC un sponsor cu tradiție, Balul Operei din Cluj a fost sponsorizat de RMGC etc.

În acest context, scrisoarea deschisă pe care dramaturgii și regizorii din grupul dramAcum – Radu Apostol, Gianina Cărbunariu, Ștefan Peca și Andreea Vălean – au adresat-o domnului Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj este un semnal îngrijorător. Am republicat-o aici cu speranța că nu-i va lăsa indiferenți pe cei pentru care valoarea profesională nu poate fi exprimată în cifre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.