903893_599320090080712_2075715957_o-300x199-215x193I-am zis: băi, vezi că pagina pe care ai înființat-o adineauri pe Facebook se cheamă „Momente și spițe“, fix ca rubrica mea înființată la Radio „Lynx” în 2007, cărată apoi la „Cotidianul“, pe urmă la „Jurnalul Național”. Cu oareșce tradiție, deci.

Pauză, n-a răspuns. A tuflit pagina aia pe Internet și s-a pus la odihna de după facere.

M-am gândit să-i spun. Să-l atenționez. Nu că aș avea eu titlul ăsta înregistrat la OSIM, la banca de spermă sau la starea civilă, că ar fi, adică, proprietatea mea cu acte, cum sunt bicicleta și laptopul. Dar ca să știe omul, că poate n-a citit ziarul, nici blogul meu, nici pe Youtube n-a văzut, nici pe site-urile sau televiziunile care au preluat filmulețele mele din seria „Momente și spițe”, poate n-a văzut nici știrile când am câștigat niște premii cu tabletele astea video. Dacă nu știe, nu-i nimic, uite, îi spun eu acum. Să știe! Că eu am folosit primul titlul ăsta și nu e frumos să vină și el acum. Sună a plagiat, ce dracu’! Tragem amândoi de un titlu, ca rațele la muci? Ce, nu e în stare să găsească altceva?

Când ziceam că poate omul încă mai rumegă mesajul meu, căutând un titlu original, hopa și răspunsul! Lasă, bă, zice insul. Ce dacă l-ai folosit tu primul? Noi suntem un grup de bicicliști, uite-așa, am pedalat noi într-o noapte prin București și ne-a venit ideea să facem pagina asta pe Facebook și s-o numim… oare cum s-o numim noi?… ăăă… „Momente și spițe“! Da, așa, așa! Că poate oricui să-i vină asta în minte, nu e cine știe ce inginerie literară. Noi habar n-aveam, frustratule, de rubrica ta!

Bine, nu era obligat omul să știe. Dar dacă i-am zis, și de-acum știa, nu trebuia să schimbe titlul? Că așa, într-o zi bicicliștii ăștia or să-și facă nu o pagină pe Facebook, ci poate chiar o gazetă, și o vor numi „Jurnalul Național“ sau „Evenimentul zilei“, că ei nu citesc presa, n-au de unde ști că există niște ziare cu titlurile astea. Dar poate că, pedalând ei șapte nopți prin București, nu doar una, le-ar fi venit în minte, nu știu cum, o strofă cam așa: „A fost odată ca-n povești,/ A fost ca niciodată,/ Din rude mari, împărătești,/ O preafrumoasă fată“. De ce nu? Că ce nu le poate trece unor bicicliști prin cap când pedalează noaptea prin București? Un titlu, o strofă, un camion… Doar ei nu citesc poezie, n-au auzit de „Luceafărul“. (Ah, acum mă va ironiza iar, va spune că am tupeul să compar rubrica mea cu ditamai „Luceafărul“. Nu se compară, evident, dar fondul problemei e același.)

Și dacă a scris altul strofa asta înaintea lor, ce? În fond, mi-a zis necunoscutul, rubrica „Momente și spițe“ are publicul ei, iar pagina de Facebook „Momente și spițe“ are alt public, deci nu ne intersectăm, deci să ne ignorăm reciproc, căci ignoranța este mama noastră, a tuturor. Cine caută biciclete va merge la „Momente și spițe“, pagina bicicliștilor, iar cine vrea filmulețe haioase va merge la „Momente și spițe“, rubrica mea, diferită de alte pagini „Momente și spițe“ ce ar putea să mai apară. Aveam altă părere despre bicicliști, zău!

Luați-vă, domnilor, titlul! Bine că aveți de unde lua! Dar nu e frumos, vă spun, ce faceți: unii să muncească, iar alții să sugă din munca lor. Sugeți-o! Luați tot, căci intrăm în epoca plagiatului.

 

____________________

 

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

This article has 1 comment

  1. Daca mergi în justiţie, ce va fi? Pe lângă nevoia de bani, nervi şi timp, va fi o izbândă??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.