ActiveWatch a lansat în urmă cu două zile un avertisment în legatură cu recente evenimente – semnalate de presă* – care se petr

ec la TVR. Faptul că postul unui director (Dan Radu) a fost desființat ca represalii pentru refuzul președintelui-director general al TVR de a numi în funcția de conducere a Direcției Emisiuni Informative și Sport (DEIS) a unui ziarist sprijinit de PSD (Claudiu Lucaci) a fost considerat de organizație ca fiind semnalul declanșării unui asalt politic asupra televiziunii publice. „Aceste practici sunt responsabile pentru situația dezastruoasă în care se află televiziunea publică în momentul de față. Schimbarea managementului odată cu schimbarea configurației

politice accentuează politizarea acestei instituții, fragilizează o dată în plus poziția TVR și blochează aplicarea oricărui plan de reformă pe termen mediu și lung“, se scria în comunicatul ActiveWatch.

Așa cum actuala conducere a TVR (Alexandru Lăzescu) a înlocuit-o pe cea instalată de PSD (Alexandru Sassu), la puține ore după ce raportul de forțe dintre PSD și PDL s-a modificat din nou, reprezentantul PSD din Consiliul de Administrație al TVR (Claudiu Brânzan) a declanșat presiunile politice interpretate de ActiveWatch ca fiind semnalul reluării ciclului de rotire a cadrelor la conducerea televiziunii publice.

Față de acest semnal, domnul Claudiu Lucaci – cel pe care mai multe surse îl indicau ca fiind susținut de PSD pentru șefia DEIS –, mai puțin interesat de soarta televiziunii publice decât de propria imagine, găsește de cuviință să acuze ActiveWatch și membrii acesteia de tendențiozitate. „A descoperit ActiveWatch apa caldă şi în caz că domnul Mircea Toma sau alt reprezentant al ActiveWatch nu au aflat, eu m-am înscris la două concursuri de director la Ştiri. La unul dintre ele, domnul Toma, reprezentantul ActiveWatch, a participat în comisia de examinare, unde s-a antepronunţat în legătură cu şansele mele de candidat la obţinerea acelui post. Le pot pune la dispoziţie reprezentanţilor ActiveWatch punctul de vedere al domnului Toma în care-mi schimbă nota pentru vina că am lucrat în instituţiile publice din România”, a spus Claudiu Lucaci.

„În ce privește referirea la <>, trebuie să precizez, spre uzul profesionistului Claudiu Lucaci, ca a fost vorba nu de <>, ci de pronunțarea propriu-zisă: în proiectul de concurs al domniei sale – extrem de bine redactat, competent și cu o coerentă viziune privind dezvoltarea departamentului de informații al instituției – candidatul stabilea ca prioritate <>. În deplin acord cu proiectul domniei sale l-am depunctat pentru că prezența unui fost purtător de cuvânt al guvernului PSD Năstase și fost consul al aceluiași guvern în Statele Unite ar fi compromis exact credibilitatea DEIS în momentul în care ar fi devenit director al unui departament de informații. Atenție, asta nu implică prezumția că domnul Claudiu Lucaci ar fi încălcat norma echidistanței și a imparțialității, ci faptul că percepția publică ar fi asociat funcțiile politice anterioare ale domnului Lucaci celei de actual șef al știrilor”, a declarat Mircea Toma, președintele ActiveWatch.

Pe de altă parte, salutăm poziția domnului Victor Ponta, președintele PSD și recent prim-ministru cu privire la managementul TVR: „soluţia nu este schimbarea unei conduceri politice cu directori numiţi tot politic, ci un sistem european bazat pe criterii de management”. Ne exprimăm disponibilitatea de a pune la dispoziția domnului Ponta proiectul de lege al SRR și TVR care ar permite reducerea posibilităților de influență politică asupra celor două instutuții publice.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

* http://www.paginademedia.ro/2012/05/mana-dreapta-a-andi-lazescu-desfiintata-de-consiliul-de-administratie-al-tvr/

zp8497586rq

This article has 11 comments

 1. Am si eu o intrebare: daca dl Toma a lucrat inainte de 89 pentru serviciile de securitate, ce parere aveti, opinia publica ar asocia politia politica si imoralitatea cu numele lui la conducerea unei organizatii care lupta pt libertatea presei si drepturile omului?

 2. Update :Principii doar pentru unii?

  Domnule Mircea Toma , caci dvs va este adresata aceasta scrisoare , cu cat aprofundez problema si tehnica logicii dvs , cu atat se nasc alte intrebari . De aceea va invite sa imi raspundeti public :

  1. E adevarat ca domnul Lazescu v-a propus sa fiti reprezentantul TVR in relatia cu publicul, in cadrul proiectului la care a contribuit si Claudiu Lucaci: redefinirea misiunii publice a TVR?
  2. Este adevarat ca acest proiect a fost oferit cu dedicatie Centrului pentru Jurnalism Independent condus de Ioana Avadani, centru care deruleaza proiecte si cu Asociatia Jurnalistilor Profesionisti unde presedinte este un apropiat al lui Dan Radu, subalternul sau din TVR Cezar Ion?

  3. Este adevarat ca la Ziua presei ati discutat personal cu Dan Radu si Andi Lazescu despre modalitatile de desfiintare mediatica a jurnalistului Lucaci ca razbunare pentru pierederea postului?
  4. Aveti cunostinte despre propunerea facuta de presedintele TVR catre un jurnalist al RFI de preluare a conducerii stirilor TVR printr-un concurs aranjat?

  5. Este adevarat ca ati cerut public raspunsul presedintelui TVR la afirmatia premierului Boc ca domnul Lazescu n-a facut suficient pentru ei la TVR?

  6.Care a fost raspunsul presedintelui TVR? De ce nu-l stim si noi daca l-ati primit?

  7.Este adevarat ca ziarist de la Academia Catavencu, precum Ioan T. Morar este moral sa fie numit consul general la Marsilia direct din redactie.?

  8. Este adevarat ca Traian Razvan Ungureanu a fost credibil cand scria articole de sustinere a unui politician care ulterior l-a propus ambasador in Marea Britanie?

  9. Este adevarat ca daca ati fost sau sunteti prieten cu persoanele mai sus amintite nu aveti cum sa emiteti verdicte de credibilitate si opinii obiective?

  10. Este real ca sunteti subiectiv in ceea ce il priveste pe dnul Lucaci ?

  In asteptarea raspunsurilor dvs , va precizez ca Active Watch , prin natura sa, este obligat sa verifice aceste suspiciuni grave si posibil reale (pe care eu le-am lansat in intrebari ) inainte de a oferi opiniei publice verdicte . Avem nevoie de raspunsuri si dovezi , nu de communicate nesustinute pe bloguri.

 3. As mai avea eu o intrebare pe langa cele de mai sus: Este adevarat ca la concursul pentru sefia editoriala a Stirilor TVR, ati ales un candidat membru al unui partid politic(PNTCD), care a lucrat la ziarul de partid Dreptatea, al carei tata a fost directorul respectivei publicatii politice? De ce falsificati adevaruri? Nu este mai grav sa fii membru al unui partid la putere (pe vremea cand era la putere) si sa vii direct in TVR din redactia ziarului politic al partidului, iar apoi sa conduci Stirile TVR? Aici nu ati vazut niciun risc sa fie asociate Stirile TVR cu partizanatul politic?

  In final, eu daca as fi dl Lucaci v-as reclama la CNCD pentru ca singur spunegti ca ati facut o discriminare grava: l-ato depunctat pentru ca a lucrat pentru institutii publice (guvern etc) ,iar pe dna Lazarescu, membra de partid si angajata la ziarul unui partid, ati favorizat-o. Domnule Toma, dvs sunteti profund polizat, nu aplicati aceeai masura atunci cand evaluati si in final, nu stiu in ce calitate dvs si organizatia dvs dati verdicte “profesionale”? Cine sunteti voi? (in afara de dl Toma, care a lucrat pt un partid politic, PCR). Deci, ce expertiza aveti in presa, pt a da verdicte?

 4. Dupa cum vedeti domnule Toma, intrebarile curg din toate partile. Sper ca veti raspunde la fiecare in parte .

 5. Am vazut ca dl Lucaci a sesizat Comisia de Etica a TVR sa clarifice problema… Dar victima santajata, dl Radu, unde e, nu e interesata sa deconspire hotii santajisti? Sa intelegem, dle Toma, ca dumneavoastra v-ati bazat avertizarile si pozitia publica pe ce au declarat unii? De ce nu ati intrebat si partea adeversa inainte sa luati partea bietilor santajati? Agentia dvs de presa asa monitorizeaza calitatea presei? Preluand ce zice EVZ si trustul Felix cu interese in TVR?

 6. de precizat ca punctul de vedere al dnului Lucaci a fost preluat doar de Mediafax. In rest , au fost lansate acuze fara citarea deontologica a punctului de vedere al celui acuzat .

  Dnule Toma, in continuare insist sa raspundeti public intrebarilor care va sunt adresate. Multumesc!

 7. Domnule Toma, dvs ne spuneti ca antepronuntare nu exista, mai ales atunci cand acel concurs – ca si multe altele! – a fost tinut sub guvernarea PDL, nu? Aveti dreptate, va cred! Atunci, daca nu exista antepronuntare din partea dvs, de ce s-a amanat atat de mult anuntarea castigatorului postului respectiv? Pt ca presupun ca v-ati pronuntat tot atat de rapid si la toti candidatii, nu?? Nu??
  Al doilea lucru penibil..
  Din cate stiu eu, un concurs se castiga (cel putin teoretic, adica asa cum pozati dvs in acea persoana echidistanta si neinfestata de virusul intestinal provocat de gemul portocaliu) printr-un proiect de concurs “extrem de bine redactat, competent și cu o coerentă viziune privind dezvoltarea departamentului de informații al instituției” si in nici un caz nu se pierde pe o supozitie facuta de un membru al comisiei de examinare. Din declaratiile dvs exact acest lucru se intelege si sincer nu cred ca dpdv legal (si bineinteles si moral) intr-un litigiu ati avea vreo sansa de castig. Fara sa vreau sa fac o comparatie intre x si y gandul mi-a zburat la Isarescu care evident nu este perceput ca un acolit PNTCD desi a fost prim ministru sub guvernarea PNTCD si a si candidat la presidentie..
  Oricum, daca nu v-am convins pana acum sa luati un furazolidon, dati-mi voie sa fac si eu o supozitie vis-a-vis de persoana care nu ar trebui aleasa!
  M-am saturat de moldoveni, clujeni, ungureni si de persoane publice (aici ma refer la tine) care se pozeaza in putulica goala alaturi de copil!

 8. Pingback: Raspuns catre L.M. : Blogul ActiveWatch

 9. Aveti aici raspunsul.
  http://blog.activewatch.ro/freeex/raspuns-catre-l-m/#more-15776

  Raspuns catre L.M.
  May 16, 2012 by Mircea Toma
  Filed under: FreeEx

  Stimate / stimata L.M.

  Din lectura intregii liste de intrebari pe care le-ati numerotat extrag – si va rog sa considerati acesta un prim raspuns – ca va raportati la mine intr-un registru conflictual. Noi nu ne aflam in opozitie, totusi. Asta pentru ca avem preocupari foarte diferite: pozitiile exprimate de noi – vorbesc de ActiveWatch – vizeaza probleme ale televiziunii publice, in timp ce pe dumneavoastra va preocupa soarta unui ziarist. Dupa cum poate stiti, ne straduim de 7 ani sa trecem o lege a STVR/SRR care sa reduca posibilitatile de interventie politica asupra spatiului editorial. Asta pentru ca, asa cum s-a vazut la fiecare schimbare de raport de forte politice, Parlamentul respinge raportul – devenit brusc catastrofal – al TVR si dizolva Consiliul de Administratie; imediat apoi se cladeste un nou Consiliu, care alege un nou Presedinte Director General si, la fel de iute, se inlocuieste conducerea echipei de la stiri. Rotirea asta a cadrelor este mutilanta pentru constiintele unor ziaristi din TVR care incep sa relativizeze politic valorile profesionale. Unii dintre ei se raporteaza la colegii lor in functie de culoarea politica arborata cu diverse prilejuri; asa ajungem, iata, ca o comunitate profesionala a carei norma este apolitismul sa reproduca razboaiele din lumea politicienilor. Iar regula acestor razboaie intestine este atacul la persoana.

  De aici si confuzia dumneavoastra: atunci cand m-am pronuntat cu privire la candidatura lui Claudiu Lucaci la o functie de conducere la Stiri, nu m-am pronuntat impotriva lui Lucaci, ci pentru TVR. Scriu asta aici desi sunt convins ca o fac degeaba, pentru ca dumneavoastra mi-ati pus deja o eticheta, nu-I asa?

  Totusi, insist: nu e vorba in acel gest de nici o umbra de emotie interpersonala; m-am pus, pur si simplu, in “coaja” TVR si am identificat incompatibilitatea – un fost purtator de cuvant al guvernului PSD, fost consul etc. Este un tip de incompatibilitate fata de care noi, ActiveWatch, am reactionat public in toate cazurile pe care le-am identificat: participarea Rodicai Culcer la un simpozion politic unde a sustinut ideile politice ale partidului la putere a fost subiect de sesizare la Comisa de Etica a TVR; am protestat public în momentul instalarii lui Alexandru Sassu la conducerea TVR pentru ca venea direct dintr-o importanta functie politica – fapt fara precedent in istoria respectivei functii; rapoartele noastre contin multe asemenea exemple si doar lectura lor este suficienta pentru a confirma faptul ca ActiveWatch actioneaza consecvent impotriva poluarii politice a TVR. Asadar, noi nu impartim acelasi teritoriu de lupta cu dumneavoastra pentru ca noi nu actionam impotriva unor persoane cu afinitati politice diferite de ale noastre; tocmai acest lucru ne atrage ostilitatea persoanelor angajate din tot spectrul politic: iata cum v-ati intalnit pe aceasta pagina inamicii Claudiu Lucaci si Rodica Culcer uniti de enervarea pe care v-o provoaca Mircea Toma si ActiveWatch. Un argument mai credibil nu v-as fi putut oferi oricat m-as fi caznit.

  Intelegeti ca nu accept jocul la care ma invitati – sa raspund unor intrebari formulate tendentios si care nici nu asteapta, in realitate, raspunsuri. Totusi, din respect pentru persoane care s-ar putea nimeri din intamplare pe aceasta pagina fara a fi contaminat de patima partizanatului voi raspunde acolo unde am raspunsuri:

  1 si 2: am aflat din presa despre acest proiect, dupa ce el a devenit activ.

  3 la Ziua Presei nu l-am vazut pe dl. Dan Radu. E drept ca au fost cateva sute de oameni; domnul Lazescu s-a abtinut de la orice comentariu de bucatarie interna; aveti acoperire atunci cand folositi sintagma “desfiintare mediatica”?

  4. Nu am auzit de asa ceva. Iar ActiveWatch reactioneaza public fata de informatii care au devenit deja publice, ori obtinute prin propriile investigatii; nu luam niciodata pozitie fata de susanele.

  5-6. Este o intrebare care ilustreaza inca o data paradigmele diferite in care functionam: noi am cerut public premierului Boc, iar nu presedintelui TVR, sa confirme sau infirme daca a facut acea afirmatie compromitatoare; n-a raspuns niciodata, ceea ce am si publicat in Raportul FreeEx proaspat lansat.

  7. Nu pot da raspunsuri in numele altor organizatii sau entitati. Nu am legatura cu deciziile interne ale CJI sau Romania Curata.

  7bis. Eram demisionar de la Academia Catavencu de 6 luni atunci cand ITMorar a fost numit consul. Daca incercati o analogie cu cazul Lucaci, comiteti o eroare logica: problema nu este neaparat ca un ziarist sa plece consul sau ministru ci ca, atunci cand incearca sa redevina ziarist, sa nu intre in conflict de interese din cauza pozitiei ocupate anterior. 8. Haioasa formulare 🙂 ) O sa o reformulez pentru a face posibil un raspuns: TRU nu mai poate fi credibil ca ziarist de cand este un politician militant; dar asta nu inseamna ca regretam iesirea publica in favoarea lui atunci cand era scos din functia de ziarist de la BBC – sectia romana, cu multi ani inainte de a fi devenit el politician. 9. ActiveWatch nu sunt eu. Noi suntem o echipa foarte atenta sa nu se puna in conflict de interese. Daca ne-am fi rafuit, de exemplu, cu Claudiu Lucaci, nu ne-am fi permis sa reactionam public intr-un subiect in care ar fi fost implicat.

  Nu ma opresc aici, am gasit si o lista mai veche de intrebari (B) si ma grabesc sa raspund si la dansele:

  Rationamentul dumneavoastra va joaca din nou feste. Daca as fi fost psihologul personal al lui Ceausescu, si doar atat, poate ca ar fi fost justificat sa va exprimati suspiciunea ca as fi fost securist; dar eu am fost psiholog pentru aproximativ 6000 de piloti (nu va speriati, n-am fost singur, eram vreo 7-8) dintre care cativa zburau cu Ceausescu. Eu faceam teste psihologice, pilotii pilotau, securistii cu siguranta ne supravegheau. In plus, raspunsul CNSAS la intrebare este pe site-ul ActiveWatch. Rodica Culcer a fost jurnalist la BBC, Europa FM, radio Total etc. inainte de a intra la TVR. Cat timp a fost la Europa FM a facut un gest putin intalnit – si-a dat demisia pentru ca a refuzat cenzura. Agentia de Monitorizare a Presei a facut public la nivel international cazul iar faptul ca ea este azi intr-o relatie de antipatie fata de noi nu ne impiedica sa reamintim public si faptele ei eroice pentru ca noi suntem imuni la simpatii/antipatii. Anca Lazarescu o fi fost la tineretul taranist si la ziarul Dreptatea dar, nici ea, nici Culcer nu intra in conflict de interese din vreunul din motivele pomenite de dumneavoastra pentru ca PCR nu mai candideaza, iar existenta PNTCD este cvasisimbolica. PSD-ul domnului Lucaci este pe cai, mare si puternic si mai ales vizibil pentru telespectatori.

  Va stau la dispozitie pentru orice alte intrebari.

  Mircea Toma

  PS Intrebarile cu pricina sunt aici si aici.

 10. Pingback: snacknews » CNCD: Claudiu Lucaci, discriminat de apărătorul jurnaliștilor

Comments are closed.