Foto: Simona Mara

Zilele trecute, jurnalista reșițeană Simona Mara a spus pe contul său de Facebook că sunt situații în care cei care beneficiază de locuințe ANL nu sunt întotdeauna (cei mai) îndreptățiți să o facă și că printre aceștia sunt și persoane care închiriază fără drept aceste locuințe. Ulterior, autoritățile au chemat-o la Direcția pentru Administrarea Domeniului Public și Privat, din subordinea Primăriei Reșița, și i-au cerut să semneze că a luat la cunoștință un document (semnat de Director Executiv – Valeria Bilț, Șef Serviciu – Florin Nedelea și de Serviciul Juridic și de Executări Silite – Andreea Dragoescu) care conținea detalii despre acordarea locuințelor ANL și în care i se spunea: „înainte de a posta opinii personale referitoare la conținutul unor documente […] să vă documentați”. Într-un interviu, primarul Mihai Stepănescu a declarat pentru PressAlert.ro că jurnalista fost chemată de Primărie să i se comunice că este ilegal să publice date personale ale beneficiarilor de locuințe ANL (deși jurnalista nu făcuse asta).  În continuare, un interviu cu jurnalista Simona Mara.

Maria Popa, ActiveWatch:

1. În condițiile în care documentul care v-a fost prezentat (însoțit de capturi de imagine de pe contul dv de FB) și declarația primarului se contrazic, care credeți că a fost motivul pentru care ați fost pusă pe drumuri de autorități?

2. Din documentul pe care v-au cerut să-l semnați, autoritățile au lăsat să se înțeleagă că ați fi publicat informații eronate/ nedocumentate. Cum vă explicați această abordare?

3. V-ați  exprimat în mediul virtual indignarea că autoritățile v-au monitorizat pagina personală de Facebook (al cărei conținut poate fi vizualizat de către oricine, nu doar de cei din lista dv). Considerați că informațiile publicate de un jurnalist pe contul său de Facebook intră în sfera privată sau în sfera publică?

4. De ce ați ales să comunicați pe Facebook și nu ați realizat un material pentru televiziunea la care lucrați despre situația locuințelor ANL?

 

Simona Mara, jurnalistă locală:

„Vreau, în primul rând, să vă precizez că nimic din ce am postat nu a avut vreun scop ascuns sau vreun interes personal să fac vreun rău sau vreun bine cuiva.

Am postat o informare (căci informare era acea listă cu situația ANL-urilor, primită într-o ședință de Consiliu Local, care este publică, informare în care nu se găsesc niciun fel de date cu caracter personal, dar bănuiesc că nu s-au gândit că oamenii își vor da seama și vor lua atitudine când vor vedea faptul că multe dintre locuințele verificate sunt goale sau că se fac afaceri cu unele dintre ele, se subînchiriază). Apoi am postat imaginile din biroul funcționarului care mi-a cerut să semnez acel „document”. Ați citit, bănuiesc, ce am scris, nu mai repet, este acolo și părerea mea despre situația asta, iar oamenii au luat atitudine.

Mai departe, atât prieteni din listă, cât și alte persoane necunoscute au distribuit ce am postat și au scris articole.

Nu toate postările mele sunt publice, multe erau doar pentru prieteni, dar această postare am făcut-o publică pentru ca cei care m-au chemat să dau cu subsemnatul pentru opiniile mele să nu mai fie nevoiți sa apeleze la prietenii mei din listă pentru a face print screen-uri cu postări și comentarii.

Subiectul cu ANL-urile și lista au fost discutate și într-o emisiune televizată, moderată de o colegă a mea. Eu am susținut, pe pagina mea, o părere personală (într-o știre nu poți să-ți spui părerea personală, pentru că trebuie să rămâi obiectiv, eu lucrez la departamentul știri) vizavi de modul în care se acordă punctajul ANL – se acordă 15 puncte pentru cei care au studii superioare, 20 de puncte pentru cei care lucrează la Primărie și …un singur punct pentru cei care au copil.

Totul a pornit de la un caz social, oameni care au depus cerere pentru o locuință ANL din 2008, dar în fiecare an s-a tot refăcut lista și, când erau aproape de a primi un apartament, treceau iar spre coada listei (mai ca o loterie obținerea unei locuinte și bănuiesc că situația este la fel peste tot, nu doar la Reșița și am susținut și cred cu tărie că legea asta ar trebui modificată la nivel național, apoi, și local). Între timp, oamenii au depășit vârsta pentru ANL și, după ce au fost acceptați fără acte de către Primărie într-un bloc ANL că n-au avut să le dea locuință socială, li s-a adus la cunoștință că vor fi evacuați. Atunci am vrut să aflu și eu cum se face punctajul și am aflat cât de puțin conta faptul că au copii și mi s-a părut nedrept.

Faptul că am postat părerea mea pe Facebook (pagina personală) nu a fost ceva ilegal, iar documentul întocmit mi s-a părut aberant, pentru că îmi încălca dreptul la exprimare (data viitoare mă vor chema să semnez vreun document și cu privire la mâncarea sau share-urile ori străzile pe care le postez, sau să nu postez vreo rețetă care nu e cumva documentată? Sau să-mi spună cui am voie să-i accept prietenia și cui nu am voie?)

Cât despre motivul pentru care am fost pusă pe drumuri și faptul ca declarațiile primarului se contrazic [cu informațiile din documentul Direcției pentru Administrarea Domeniului Public și privat – n.r.], cu tot respectul, ar trebui întrebați dumnealor.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.