Pe 23 ianuarie, la 4 dimineața, Poliția din Odorheiu Secuiesc a fost chemată să stingă conflictul izbucnit într-un bar din localitate. Agenții sosiți la fața locului aveau să constate că, „pe fondul unei stări conflictuale preexistente”, cearta dintre două persoane a degenerat într-o altercație fizică și a culminat cu împușcături. Protagoniștii scandalului sunt jurnalistul Szoke Laszlo, redactorul șef al cotidianului Udvarhelyi Híradó din Orodorheiu-Secuiesc, și Szigyarto Szabolcs, despre care jurnalistul a scris în trecut că ar fi fost implicat în acțiuni infracționale.

Din primele cercetări ale Poliției a rezultat că, în timpul altercației fizice, jurnalistul Szoke Laszlo „a scos un pistol pe care îl avea asupra sa şi a tras toate cele 7 proiectile cu bile de cauciuc din încărcător, rănindu-l atât pe S.S., cât şi pe concetăţeanul său B.M.B. de 32 de ani şi pe T.A., un tânăr de 19 ani, din municipiul Miercurea-Ciuc, aflaţi în apropiere”. Oamenii legii îl cercetează acum pe Szigyarto Szabolcs – pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi lovire sau alte violenţe, și pe jurnalistul Szoke Laszlo – pentru uz de armă neletală fără drept şi lovire sau alte violenţe (IPJ Harghita i-a retras jurnalistului dreptul de deținere, port și folosire a armei în urma acestui incident). Poliția a mai constatat că niciuna dintre părți nu era la prima situație de acest gen. (Găsiți aici punctul de vedere integral al Inspectoratului Județean de Poliție Harghita.)

            ActiveWatch consideră că este de competența anchetatorilor să stabilească cu exactitate cauzele și împrejurările producerii acestui incident. Considerăm că este un semnal îngrijorător că s-a recurs la violență fizică și la arme și avertizăm din nou public că atacarea fizică a jurnaliștilor pentru materialele de presă este inacceptabilă (recomandăm apelul la instanțele de judecată în caz că vă simțiți nedreptățiți sau dacă vi se încalcă drepturile de către angajații media). Încurajăm martorii la astfel de conflicte să anunțe imediat forțele de ordine și să nu contribuie la escaladarea conflictelor. Am luat legătura atât cu jurnalistul, cât și cu partea adversă, dar stabilirea unui verdict este în sarcina anchetatorilor. Mai jos, vă prezentăm punctele de vedere ale celor două părți.

            Jurnalistul Szoke Laszlo a relatat pentru ActiveWatch că a fost atacat din cauza activității sale jurnalistice și că „Szigyarto Szabolcs este cunoscut în lumea interlopă din Odorheiu-Secuiesc (dar și în Ungaria, Budapesta)”, existând mai multe dosare pe rol în acest sens (vedeți aici și aici exemple oferite de jurnalist în sprijinul afirmațiilor sale). Totodată, jurnalistul a spus că a făcut plângere împotriva părții adverse pentru agresiune și a obținut un certificat medical care atestă prezența unor legiuni traumatice la ochi și la cap care au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Imagini video de la locul incidentului sunt disponibile aici.

La rândul său, Szigyarto Szabolcs a negat acuzațiile jurnalistului, despre care a spus că nu au „niciun corespondent în realitate”, și a declarat pentru ActiveWatch că nu a inițiat un atac fizic sau verbal împotriva lui Szoke Laszlo, ci, „dimpotrivă, el a fost cel care, într-o manieră agresivă, a generat această altercație”. De asemenea, Szigyarto Szabolcs a transmis către ActiveWatch un punct de vedere mai larg asupra celor întâmplate:

Szoke Laszlo a folosit pistolul ca să mă atace, nu se afla în legitimă apărare, leziunile fiind edificatoare în acest sens (mușchiul fesier, braț, zonă lombară). La momentul la care a scos pistolul cu intenția clară de a-l folosi, nu era victima unei agresiuni, nu se afla într-o situaţie care să necesite folosirea armei de foc, într-un loc public, aglomerat. Nu sunt o persoană violentă, reacția mea din acea noapte este consecința unei provocări fizice și verbale, despre care cred, acum, că era deliberată din partea lui Szoke Laszlo. Nu mi-am imaginat nicio clipă că voi fi împușcat sau că voi fi pus în situația să reacționez în vreun fel. Sunt șapte ani de când Szoke Laszlo a inițiat o campanie de denigrare a persoanei mele, dorind să mă prezinte opiniei publice drept infractor, interlop, mafiot, acuzându-mă de săvărșirea a numeroase infracțiuni grave, în condiţiile în care nu am suferit vreo condamnare pentru vreuna dintre faptele pe care acesta le speculează. Am crezut toți acești ani că este mai bine să nu reacționez, să ignor aceste atacuri, tăcerea, pasivitatea erau răspunsul meu, refuzând astfel să particip în vreun fel la provocarea lansată, considerând că orice reacție aș fi manifestat, amplifica doar răul pe care deliberat acesta îl producea prin materialele sale. După incident, prin aparițiile sale în presă și în spațiul virtual a încercat să manipuleze opinia publică prezentând versiunea puțin credibilă a legitimei apărări. Etichetările, la care am făcut referire și care se propagă în rândul opiniei publice, aduc un prejudiciu nedrept persoanei mele, demnității mele, în condițiile în care nu mi-am asumat vreodată vreo poziție publică care să justifice vreo critică, chiar exagerata, din partea unui jurnalist, dimpotrivă, reclam doar respectul și dreptul la viața mea privată. Nu am avut conflicte violente cu niciun jurnalist, iar incidentul din dimineața zilei de 23.01.2016 nu a avut nicio legatura cu profesia acestuia. Acțiunile lui Szoke Laszlo concertate de denigrare, de provocare, de manipulare nu au nimic de a face cu jurnalismul ci sunt mai degrabă acte de răzbunare personală, pe care nu le înțeleg și pe care aș fi vrut să pot să le ignor.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.