ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei a fost sesizată cu privire la un derapaj jurnalistic grav: un român atrage atenția că presa din România îl acuză pe nedrept că ar fi comis o crimă în Norvegia. Ca urmare a celor semnalate, mai multe redacții au început deja să rectifice materialele publicate:

http://www.ziare.com/diaspora/romani-strainatate/crima-in-norvegia-un-tanar-roman-a-injunghiat-de-15-ori-directorul-unei-scoli-1154562

http://prison.com.ro/revista-prison-isi-cere-scuze-pentru-prejudiciile-de-imagine-aduse-lui-cosmin-chitu/

http://www.mondonews.ro/Romanul-Cosmin-Chitu-autorul-unei-crime-oribile-in-Norvegia+id-44929.html

http://www.adevarul.ro/locale/iasi/Un_roman_de_23_de_ani-autorul_unei_crime_oribile_in_Norvegia_0_658734526.html

http://www.b1.ro/stiri/externe/un-tanar-roman-l-a-injunghiat-pe-directorul-unei-scoli-de-voluntariat-din-norvegia-22925.html

http://www.antena3.ro/externe/un-roman-l-a-ucis-pe-directorul-unei-scoli-de-voluntariat-din-norvegia-cu-15-lovituri-de-cutit-158212.html

Buna ziua,

Numele meu este Cosmin Chitu si va contactez in legatura cu un eveniment tragic in care eu reies ca fiind vinovat de crima. In decursul zilei de 6 martie 2012 numele meu a aparut in nenumarate articole online si cateva reportaje TV ca fiind cel al studentului roman responsabil de moartea directorului scolii DRH Norway. Modul in care mass media autohtona a ajuns la o asemenea concluzie este mai mult decat ridicol.

S-a preluat un articol din presa norvegiana (aici) care apoi a fost tradus folosind Google Translate si s-au facut niste corelari absolut fanteziste. Nu apar in nici un articol norvegian ca fiind implicat in crima din Norvegia ci doar imi este mentionat numele si faptul ca am descris conditiile mizere ale organizatiei DRH/Humana People to People. Relatarea mea apare pe site-ul www.tvindalert.com  incepand cu data de 19 februarie 2012 (aici) si nu are nici o legatura cu evenimentele petrecute recent. Acest fapt nu a reprezentat un obstacol pentru cativa jurnalisti care au compilat cele doua incidente fara nici cea mai vaga idee despre veridicitatea  evenimentelor descrise.

Este inadmisibil ca cineva sa fie acuzat de crima in atatea publicatii fara ca macar o sursa sa confirme informatiile. Mentionez doar cateva ziare si posturi de televiziune care au facut asemenea gafe: Realitatea TV, B1TV, Antena 3, Adevarul (editia de Iasi), Libertatea, Ziare.com, MondoNews.ro, Kappa.ro etc.

Consider ca dincolo de nerespectarea unui cod deontologic s-au incalcat legi prevazute in Codul (Codului) Civil in vigoare, respectiv art. 72 – Dreptul la demnitate, art. 73 – dreptul la propria imagine, art. 74 – atingeri aduse vietii private, cat si prevederile articolului 26 din Constitutie care vizeaza dreptul fiecarui cetatean la viata intima, familiala si privata. Mentionez ca am alertat si CNA-ul si am publicat o dezmintire online aici.
De asemenea am contactat o serie de publicatii pentru a remedia problema. O parte a acestui email a fost expusa pe site-ul publicatiei Jurnalul National.
Puteti viziona unul dintre reportajele tv in care sunt acuzat fara nici un fundament aici.

Va multumesc pentru timpul acordat.

Cu stima,
Cosmin Chitu

 

Citiți și:

CONFUZIE FARA PRECEDENT: S-a vehiculat numele gresit al criminalului. VEZI povestea reala

Cum l-a ucis românul Cosmin Chițu, prin Google Translate, pe directorul școlii din Norvegia

Cum l-a făcut Google Translate criminal pe un român nevinovat

Jurnalism din cur

This article has 2 comments

  1. Pingback: Oare Breivik n-o fi tot român? « Revista Kamikaze

  2. Pingback: Presa spintecătoare : Blogul ActiveWatch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.