Decizia abuzivă prin care CNA sancționa dreptul la opinie a fost anulată azi de Curtea de Apel București. Încă din luna februarie ActiveWatch a considerat că astfel de sancțiuni riscă să provoace situații de cenzură în redacții și autocenzură în rândul jurnaliștilor.

Decizia a fost contestată în instanță, dar nu de partea sancționată (SRR), așa cum era firesc, ci de Alexandru Rusu, moderatorul emisiunii care a făcut obiectul sancțiunii CNA. CNA a contestat calitatea procesuală a acestuia, însă instanța a respins această cerere, ceea ce constituie un precedent extrem de favorabil, mai ales pentru jurnaliștii care doresc să conteste personal decizii ale CNA care îi vizează direct sau indirect.

În scrisoarea adresată CNA spuneam că: “Opiniile/judecățile de valoare nu pot fi evaluate în cheia adevăr/fals, de aceea apreciem că introducerea noțiunii “corect” în decizie nu este justificată. Opiniile sunt, prin natura lor, părtinitoare, echilibrul acestora fiind în sarcina radiodifuzorului și a moderatorului, care au obligația de a asigura, prin temele și invitații aleși, pluralitatea punctelor de vedere exprimate, astfel încât publicul să își poată forma un punct de vedere. (…) Critica puterii nu trebuie să fie inhibată, riscul pentru procesul democratic fiind mai mare decât riscul de a leza drepturile anumitor politicieni.”

Salutăm decizia instanței și atragem din nou atenția membrilor CNA să aplice legea ținând cont de normele și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Mai multe detalii aici.

 

Citiți și:

Câștig de cauză pentru jurnalistul care a contestat somația CNA în cazul Dan Puric

 

 

________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.