razvan-martinPe 10 noiembrie, ActiveWatch a organizat, cu sprijinul Președinției, o dezbatere despre situația serviciilor publice de radio și televiziune, în contextul legii inițiate de PSD prin care se propune eliminarea taxei radio-TV, alături de alte peste 100 de taxe.

 

La dezbatere au participat organizații neguvernamentale, asociații profesionale ale jurnaliștilor, jurnaliști, jurnaliști de la SRR și TVR, membri ai Consiliilor de Administrație de la TVR și SRR.

 

Radio România a transmis în direct diverse momente ale dezbaterii. Strategia editorială de a transmite secvențial dezbaterea a fost generată cel mai probabil de teama conducerii SRR de a fi criticată în direct de participanții la dezbatere, printre aceștia aflându-se mai mulți jurnaliști sau sindicaliști din SRR aflați în conflict cu conducerea (detalii aici).

 

Vigilența redactorilor SRR a funcționat, astfel încât transmisia în direct s-a oprit brusc când Alexandru Rusu și Gabriel Basarabescu au luat cuvântul. În cazul lui A. Rusu, transmisia s-a oprit imediat ce acesta a luat cuvântul, în vreme ce G. Basarabescu a dispărut din eter în momentul în care a început să vorbească despre lipsa de bugete pentru producția editorială de la SRR. Intervenția „sâcâitoare” a domniei sale a fost înlocuită de o melodie relaxantă a Patriciei Kaas.

A doua zi, RRA a difuzat o sinteză a dezbaterii, în care a fost inclusă și intervenția dlui Rusu (conducerea SRR s-a liniștit după ce a observat că declarațiile dlui Rusu nu o vizau). În schimb, intervenția dlui Basarabescu a fost „reasamblată”, fiind eliminate acele fraze în care era criticată politica managerială a conducerii.

 

Sunt convins că responsabilii SRR vor găsi explicații pentru ambele decizii editoriale – ne vor spune că asta e politica editorială, că așa era formatul emisiunii, că emisiunile trebuie să fie dinamice etc.

Astfel de justificări ar avea credibilitate, dacă am ignora politica sistematică de represiune practicată de actuala conducere a SRR împotriva vocilor critice din instituție (detalii aici). Reamintim că anul acesta, mai mulți jurnaliști au fost suspuși unor hărțuiri instituționale după ce au făcut publice diverse nereguli, una dintre ele sancționată și de CNA (detalii aici).

 

Instituția nu își recunoaște propriul statut de instituție publică, refuzând să răspundă la cererile de informații venite în baza legii nr. 544/2001 a accesului la informații de interes public, după cum le neagă propriilor salariați statutul de avertizori publici de integritate conferit de legea nr. 504/2004.

 

Mai mult, am putea accepta eventualele motivații editoriale pentru cenzurarea intervențiilor celor doi jurnaliști SRR, dacă nu am ține cont că, în ziua precedentă, SRR a luat o decizie editorială excepțională: pe 9 noiembrie, toate canalele SRR au transmis simultan, un montaj de peste 90 de minute de la dezbaterea găzduită luni, 7 noiembrie, de TVR, cu același subiect – eliminarea taxei radio-TV, dezbatere la care au participat și membrii conducerii SRR dar unde au lipsit salariații nemulțumiți.

 

ActiveWatch va sesiza organismele interne ale SRR și va sesiza și CNA cu privire la acest posibil act de cenzură. Nu avem așteptări mari din partea Consiliului de Administrație, Consiliului de Onoare sau a Consilierului de etică din SRR, deoarece în urmă cu peste o lună am mai transmis o sesizare respectivelor organisme, rămasă fără niciun răspuns. Susținem însă necesitatea existenței acestor organisme și dorim să le testăm funcționarea, mai ales că unul din membrii Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă constituită pentru a-i ancheta pe Cătălin Gomboș și Alexandru Rusu le-a reproșat celor doi că nu au făcut apel la aceste mecanisme interne înainte de a expune public ceea ce domniile lor au considerat a fi nereguli editoriale și administrative ale conducerii SRR (detalii aici).

 

Găsiți mai jos înregistrările cu intervenția întreruptă a dlui Basarabescu, montajul difuzat a doua zi și intervenția integrală a jurnalistului:

Notă – Textul publicat nu are nicio legătură cu descinderile de azi ale procurorilor la sediul SRR.

 

Răzvan Martin

Coordonator al programului FreeEx al ActiveWatch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.