Acum două săptămâni mai multe organizații neguvernamentale, printre care și ActiveWatch, acuzau Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) că și-a luat rolul de cenzor al site-urilor web pe care utilizatorii români le pot accesa (Detalii aici: A început oficial cenzura Internetului în România. De ce încalcă drepturile omului și nu ar trebui să o acceptă”). În urma acestui demers public, ONJN a contactat organizațiile semnatare și le-a invitat la o discuție. Mai jos relatarea Ioanei Avădani despre conținutul dezbaterii.

Putu. Foto: Ioana Avădani

Putu. Foto: Ioana Avădani

 

Hai să vă povestesc (că de poveste este) cum a decurs întîlnirea de ieri, de la OJNJ. Am fost 5 reprezentanți ai ONG-urilor și am fost primiți de dna președintă Odeta Nestor, de dl. director Nițu și alte trei persoane. Invitatia la dialog, care imi daduse motive de sperante in victoria democratiei, a avut drept scop, aparent, sa ne convinga ca ne agitam degeaba: exista o lege si basta! Adica, ISP-istii taie accesul la siteurile de gambling care functioneaza fara licenta, iar daca vrei sa accesezi un astfel de site, vei fi directionat catre un anunt care iti va spune aceste lucruri – gazduit de STS. Daca ai pe site-ul tau reclama la un astfel de site, vei primi avertisment, apoi amenzi usturatoare, apoi ti se va suspenda si tie site-ul, daca nu renunti la ea.
Am aflat ca:

  1. ONJN nu are niciun fel de preocupare fata de libertatea de exprimare; grija lor este ca gamblerul roman sa fie protejat.
  2. Solutiile tehnice au fost discutate cu IPSistii, ei sunt cei care au propus solutia cu STS. Doar soarta potrivnica a facut ca propunerile noastre, depuse pe vremea cind legea era in dezbatere publica, sa nu fi ajuns la ei.
  3. Daca persistam in nemutumirile noastre, putem sa dam ONJN in judecata, sa fortam o contestare de neconstitutionalitate si/sau sa venim cu propriile solutii concrete de rezolvare si mai discutam.
    Ni s-a adus ca argument faptul ca “tarile civilizate” (Franta, Italia) au recurs la aceeasi metoda. Am replicat ca Franta si (cu atit mai putin) Italia nu sunt niste lumini in materie de libertate de exprimare. Ni s-a mai spus ca insasi UE se gindeste la solutii de reglementare. Am replicat ca UE a adoptat si Directiva Big Brother, care a fost ulterior considerata neconstitutionala in mai multe tari, deci nici asta nu e o garantie.

Nu am primit o explicatie satisfacatoare la intrebarea ce legatura are STS cu gamblingul ilegal si de ce ajung datele mele de trafic la STS daca accesez un site restrictionat. Raspunsul a fost: “A fost propunerea ISPistilor”. Good. Sarcina – inclusiv cea financiara, oricit de mica ar fi ea – de a-ti anunta clientul ca e oprit de la a face o infractiune a fost trasferata de la operatorul (profit-maker) la stat (pe banii nostri din taxe). Confidentialitatea datelor, prezumata prin contractul client-ISP-ist, zace si ea in singe, in serverele STS. La propunerea ISP-istilor.

In esenta, ramine cum am discutat: nu se poate.
M-a deranjat faptul ca am fost priviti de sus (pot trai cu aceasta atitudine, e parte din job, la o adica). Mi-a crescut tensiunea la replica “noi avem o lege de respectat, dumneavoastra va puteti juca in zona principiior” – ceea ce spune cite ceva despre perceptia raportului de forte intre stat si ONG-uri. M-au mai deranjat reprosurile referitoare la cit de ocupati sunt ei si noi ii tinem din treaba – cu o intilnire convocata la initiativa lor, la sediul lor, la data si ora propusa de ei.
In concluzie: apreciez disponibilitatea de a discuta, disponibilitatea de a accepta, in termen relativi decenti, ca “we agree to disagree”, dar nu vad saminta progresului in acest dialog.

text publicat pe 2 septembrie pe contul de Facebook al Ioanei.

Ioana Avădani este directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

 

 

text publicat pe 2 septembrie pe contul de Facebook al Ioanei.

Ioana Avădani este directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent. CJI coordonează programul “Consolidarea Convenției Organizațiilor de Media” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.

This article has 1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.