Scriitorul Vasile Ernu (autor al unor volume precum: „Născut în URSS”, „Ultimii eretici ai Imperiului”, „Inteligheția rusă azi” etc.) a fost la un pas să-și publice luna trecută noul volum, „Sunt un om de stânga”, la Editura Curtea Veche. Dar lucrurile s-au scurtcircuitat inexplicabil pe parcurs.

În continuare, saga unei cărți care, până să vadă lumina tiparului, a trecut prin „pântecele” a două edituri.

Pe scurt, Vasile Ernu a relatat, pentru FreeEx: „Am semnat un contract care prevedea ca această carte să apară până în 30 octombrie. Stabilisem și strategia de lansare. Apoi am fost sunat că sunt mici probleme (la telefon redactoarea șefă mi-a zis:), <<ceva cu niște critici la Tismăneanu>>. Am mers la redacție a doua zi și mi s-a zis (de către domnul director Arsene) că volumul nu mai poate apărea pentru că este <<programatic>> și <<nu corespunde ideologic cu linia editurii>>. (…) Nu cred că într-o lună editorul își schimbă așa ușor opinia dacă nu sunt presiuni”. Într-un interviu acordat site-ului Hyperliteratura.ro, Vasile Ernu a relatat pe larg despre cum a ajuns volumul său de articole din ultimii ani, intitulat „Sunt un om de stânga”, să nu mai apară la Editura Curtea Veche, ci la Editura Cartier. În cadrul acestui interviu, autorul și-a exprimat public suspiciunea că s-ar fi făcut presiuni care au determinat conducerea editurii Curtea Veche să renunțe la publicarea cărții sale. „E un mecanism simplu, cu forme de cenzură mult mai profunde decît cele din comunism. Nu mai e nevoie să dai telefoane, să introduci mecanisme de control brutal. Formele de presiune sînt multiple și țin mai ales de relațiile economice, de putere și precaritatea în care se află marea parte a populației. Cum job-ul a devenit un privilegiu, atunci cenzura și controlul au devenit floare la ureche. Vin de la sine. De fapt, aici am ajuns: autocenzura care a devenit insuportabilă”, a spus Vasile Ernu, pentru Hyperliteratura.

Directorul Grigore Arsene a acordat la rândul său un interviu, pentru FreeEx, în care a contrazis aceste afirmații și a spus că decizia de nepublicare s-a luat de comun acord cu scriitorul Vasile Ernu, despre care a susținut că s-ar folosi acum de rezilierea contractului pentru a-și promova cartea, apărută la o altă editură.

 

Din ce motive editura Curtea Veche a luat decizia de a nu mai publica volumul lui Vasile Ernu („Sunt un om de stânga”), după ce se semnase deja un contract și după ce fusese stabilită inclusiv strategia de lansare a cărții?

Grigore Arsene: Nu comentez treaba asta. Primesc 100 de manuscrise pe lună. E o editură particulară. Nu era stabilit nimic, a fost o discuție. E un caz ca atâtea altele de încercare de publicare care nu corespunde programului editurii. Nu stau acum să intru la telefon în detalii despre programul editurii, pentru că este mult de zis și ar trebui să discut despre strategia pe un an.

S-au făcut presiuni asupra editurii dv pentru ca această carte să nu mai apară?

Grigore Arsene: Nici gând, nu s-au făcut nici un fel de presiuni. Singurele presiuni asupra editurii mele sunt făcute de cititori – dacă cumpără sau nu cumpără cărțile.Eu am publicat autori din tot spectrul politic. L-am publicat și pe Goma, l-am publicat și pe Tismăneanu, am publicat și oamenii lui Băsescu, și oamenii împotriva lui Băsescu. E greu să se facă presiuni asupra unei edituri de dimensiunile editurii mele.

Atunci, care au fost motivele pentru care cartea nu a mai apărut?

Grigore Arsene: Nu înțeleg de ce vă legați tocmai de acest caz. Vreți să vă mai dau exemple de cărți care nu au mai apărut la editură?

Cazul acesta a fost semnalat public și este rolul nostru să ne autosesizăm când există suspiciuni de încălcare a libertății de exprimare sau presiuni în acest sens. A existat un contract care prevedea că volumul va apărea, după care n-a mai apărut. Care sunt argumentele?

Grigore Arsene: Cazul a fost semnalat public ca autorul să-și facă reclamă. Nu e problema dv, e între mine și Ernu. Suntem prieteni, ne cunoaștem de nu știu câtă vreme, a semnat un contract prin care se renunță de comun acord. Între timp, cartea a și apărut, la o altă editură, deci nu văd cum poate fi asta o problemă de libertate de exprimare. La o editură privată, public ce vreau eu. Sau nu public, pentru că nu vreau, sau nu-mi place, sau n-am bani. Argumentele nu trebuie să vi le dau dv, le-am discutat cu autorul.

Din documentarea noastră a reieșit că autorului i-ați fi spus că volumul este programatic și nu corespunde liniei editurii dv.

Grigore Arsene: Nu e treaba dv, e problema mea cu Ernu. Povestea asta e un stil de a-și face reclamă.

This article has 1 comment

  1. o manipulare clara de tip autopublicitar. asa si-a facut ernu brand prin autovictimizare, ca si cand cineva e obligat sa-si bage banii in cartea lui ca altfel e cenzura. Cenzura era in timpul comunist cand pentru o vorba sau o fraza ajungeai in gulag. toata galagia asta ascunde o diferenta uriasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.