Calitatea discursului unor instituții mass-media autohtone, în particular din audiovizual – este, de câțiva ani, în cădere liberă. Audiențele mari ale unora dintre aceste surse de noxe informaționale poate lăsa senzația că este vorba despre o practică generalizată – or, se impune să precizăm că în spațiul mediatic există și teritorii de decență.

Senzaționalismul, substituirea agendei publice cu agenda patronilor media, mercenarizarea ziariștilor – sunt câteva dintre cele mai importante vicii de sistem care conduc la degradarea discursului public, la abandonarea interesului public și la ignorarea agendei cetățeanului. Cauzele acestei patologii au fost semnalate publicului în rapoartele FreeEx publicate de ActiveWatch în ultimii zece ani.

Dacă „senzaționalismul” produce victime doar din motive de foame de audiență, celelalte cauze implică raporturile instituțiilor media cu clasa politică. Angajarea în tabere politice aflate în competiție constituie cel mai frecvent context generator de tiruri de acuzații azvârlite peste baricade de unii către ceilalți și viceversa. Dacă țintele sunt în marea lor majoritate oamenii politici, se întâmplă ca, uneori, să cadă victime ale unor asemenea „măceluri mediatice” și ziariști.

Numai în săptămâna aceasta am înregistrat o asemenea situație în care între doi vectori de comunicare contaminați de agenda politică a managementului au intrat în coliziune directă.  Preț de trei seri s-au acuzat de „propagandă” și au promovat un discurs care nu le face cinste nici ca profesioniști, dar nici măcar ca adulți. S-au gratulat fără nicio reținere cu termeni precum „băsist” și „pontănac”. Dar acesta este doar un alt episod dintr-o încleștare obositoare începută acum cinci ani, semn că cele două televiziuni nu mai au nicio legătură cu noi, publicul răbdător de acasă.

Tratamentul destinat combaterii acestor situații nu este simplu și nici la îndemâna vreunui protagonist al vieții social-politice. E nevoie de o emancipare generală a publicului – care nu se poate petrece peste noapte; e vitală mobilizarea breslei jurnaliștilor pentru a consolida valorile profesionale și pentru a înfrunta presiunile patronale; e nevoie de un cadru normativ funcțional – asta înseamnă că legile relevante existente trebuie să fie folosite, iar codurile deontologice să câștige forță; actorii sociali interesați să reacționeze și să amendeze moral derapajele.

Cu toate că sună foarte complicat, nu sunt pesimist.

Publicul este pe cale să se reorienteze pe măsură ce distanța dintre agenda de interes public și cea a acestor instituții mass-media devine mai vizibilă. Recent am asistat la un emoționant mesaj adresat de către un mult mai numeros decât speram public televiziunilor și presei cumpărate de RMGC când marșurile a zeci de mii de oameni din septembrie-decembrie au parcurs cartierele bucureștene pentru a permite oamenilor să vadă pe geam ce nu văd la televizor. Cu același prilej, parte dintre ziariști au acuzat cetățenii că ar fi manipulați de diferite forțe oculte – discurs care le-a pecetluit identitatea morală.

Mobilizarea breslei se petrece parțial în interiorul acesteia, parțial în afara ei: structurile sindicale au avut victorii, e adevărat, parcelare, dar importante pentru a indica validitatea soluției acestui tip de asociere. Cea mai importantă formă de rezistență este pe cale să se nască înafara a ceea ce înseamnă industria convențională, în puzderia de structuri de noi media care apar multe dintre ele inițiate de evadații din sistemul controlat de clasa patronilor-politicieni. Sunt importante – deși mult mai rare – și evadările unor ziariști cu identitate publică născută în cadrul grupurilor de media cu practici nocive pentru că ei contribuie decisiv la demascarea naturii reale ale respectivelor instituții media.

Cadrul normativ funcționează atunci când este folosit. Cazurile unor execuții publice media de mare notorietate – cum a fost cel al judecătorului Cristi Danileț la Antena 3 – conțineau probe suficiente pentru reaua credință a așa-zișilor jurnaliști pentru a fi expuși unei sentințe descurajante, dar, din păcate, magistratul nu a apelat la justiție. Un exemplu de eficiență a apelului la justiție l-a avut ca victimă pe Ion Cristoiu – un precursor al derapajelor de discurs –  care a fost condamnat la despăgubiri financiare cu valori clar disproporționate (400.000.000 lei în 2001), într-un proces cu ziarista Gabriela Adameșteanu, pe care o tratase în aproape aceeași manieră în care a fost tratată zilele trecute ziarista Andreea Pora la Antena 3.

Un rol din ce în ce mai activ are CNA, care a început să administreze penalizări într-un ritm care încearcă să țină pasul cu ritmul derapajelor. Există, însă, tot timpul, riscul ca aceste instrumente să fie folosite pentru a limita libertatea de exprimare. De aceea – cu toată indignarea pe care unele ieșiri publice ale unor ziariști și posturi TV le stârnesc, trebuie să fie verificată autentica încălcare a legii.

Cel mai rău stăm cu codurile deontologice, care există aproape exclusiv la nivel de text, fără a produce efecte în viața profesională – cu excepția salutară a TVR (unde există o Comisie de Etică și Arbitraj care adeseori sancționează jurnaliștii din TVR sau critică deciziile managementului instituției).

Actorii din societate – în primul rând structurile asociative ale breslei și organizații de drepturile omului – au avut reacții parcelare. Mă voi referi, de această dată, doar la ActiveWatch, odată cu invitarea celorlalte structuri să își relateze propriile performanțe în această materie. ActiveWatch a reacționat în zeci de situații anual, mesajele organizației fiind preluate uneori de structuri internaționale – Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA, Reporteres sans Frontieres și, de anul trecut, de IFEX. Toate aceste reacții sunt vizibile pe site-ul organizației și în publicațiile dedicate. Gravitatea situațiilor este evaluată de membrii organizației care se orientează folosind ca termen de referință criterii ale partenerilor internaționali. Am reacționat întotdeauna atunci când ziariști independenți au fost victima hărțuirii din partea unor politicieni sau chiar a colegilor de breaslă aflați în misiuni de execuție publică – cum a fost cazul ziariștilor acuzați în vara lui 2012 că sunt responsabili de imaginea proastă a guvernului român în străinătate. În cazurile în care „ziariștii” care își asumă fățiș opinii politice partizane se încaieră între ei, opțiunea organizației este să semnaleze această categorie de situații în raportul anual.

This article has 37 comments

 1. Pingback: Nasul TV » Prima reactie publica a unei organizatii de presa | Mircea Toma: E vitală mobilizarea breslei jurnaliștilor pentru a consolida valorile profesionale și pentru a înfrunta presiunile patronale

 2. Mircea Toma, o să vă dea unul în cap într-o zi şi să nu vă supăraţi pe martorul care va spune că a fost o coliziune. Iar ce-a scris Cristoiu atunci, cu acreala-i cunoscută – că GA n-ar interesa marinarii stătuţi etc. – nu se compară cu ce fac lefegiii varanului. Sunteţi un neobrăzat.

 3. Pingback: Nasul TV » Prima reactie publica a unei organizatii de presa | E vitală mobilizarea breslei jurnaliștilor pentru a consolida valorile profesionale și pentru a înfrunta presiunile patronale

 4. Activewatch nu mai are nicio legatura cu apararea si protejarea libertatii de exprimare. Sunt doar niste incasatori oportuinisti de granturi. Daca nu e vreo finantare de incasat, nu baga in seama probleme grave din media.

  Lipsa de reactie a lui Mircea Toma si a pupilelor lui din organizatia pe care o conduce, in cazul linsajului executat de Antena 3 impotriva unor jurnalisti care l-au deranjat pe Voiculescu, dovedeste ca aceasta organizatie nu mai serveste scopului pentru care s-a nascut.

  In urma cu cateva luni am ridicat semne de intrebare legitime legate de interesele financiare ale unor ONG-uri in protestele #unitisalvam.

  S-a declansat atunci impotriva mea o campanie similara de denigrare, care a avut in centru chiar organizatia lui Toma.

  Privind in urma acum, remarc faptul ca gasca lui Toma a actionat exact cu instrumentele de linsaj folosite zilele acestea de vuvuzelele lui Felix.

  Sunt uniti in cuget si simtiri…

  http://malinbot.wordpress.com/2013/12/07/topul-minciunilor-propagate-de-activistii-activewatch-in-scandalul-soros-rosia-montana/

 5. Domnule Mircea Toma …. probabil ca va place ce se intampla la antena 3 – si nu numai .
  Ca daca nu v-ar place , probabil ca ati spune/face ceva .
  Probabil insa ca si Dvs sunteti coplesit de maretia acelor 70 % …..
  Nici o problema , continuati sa existati in mediul Dvs , dar si noi in spatiul nostru .
  Numai ca acum stim “ce si cum” .

 6. Conștiința dvs. doarme? Va este mai plăcuta starea de vierme? Va este indiferenta starea în care a ajuns tara? Va gândiți și la viitor? Va simțiți bine în siajul hoților,manipulatorilor, nepieritorilor securiști? Va doriți sa rămâneți în cloaca celor care distrug tot pentru interesul personal? Va simțiți bine când va priviți în oglinda sau când va așezați capul pe perna? Sunteți liniștit cu dvs.? Va gândiți cum sunteți privind de oamenii curați ,de adevărați intelectuali? Sunteți mândru de dvs? Va gândiți la judecata copiilor dvs.?

 7. Domnule Toma, trăiți în altă lume. În lumea lui Felix. Jucați în alt film. În filmul puciștilor. Nici nu mă mai obosesc să vă aduc argumente în sensul celor de mai sus.

 8. Va admiram cu ani in urma pentru coloana vertebrala si pentru impartialitate!
  Lucrurile s-au schimbat ,nu stiu de ce, dar mai bine va retrageti din spatiul public decit sa-l influentati negativ! Pacat!

 9. Domnule Toma, pacat de ceea ce ati fost odata, cind ii frecventati pe taranistii adevarati, nu infiltrati.
  Pacat ca , impreuna cu alte fantome ale trustului varanului, ati ales aceasta cale.
  Rusine!

 10. hahaha, câți opăriți pe-aici. băsiști d-ăia îmbâcsiți, manipulați de evz, dar care urlă că antenele manipulează.

  in locul lui aș șterge aceste comentarii de doi lei. asta nu e libertate de expresie, dobitocilor, este mârlănie. mergeți și comentați la evz și b1, mergeți la antene, acolo vă primesc ăia și poate vă dau și niște bănuți.

  smaranda, ești foarte frumoasă, te fuți?

 11. uite-l și p-ala de la ziarul sponsorizat de RMGC: “main bot”. nici numele nu e in stare sa si-l scrie. (de altfel, te uiti pe articolele lui si-ti dai seama cam cat a fost pe la scoala). dar asta nu conteaza, e doar o paranteza.
  tot ce conteaza la el este ca acum, intamplator, se afla in slujba evz – ziar sponsorizat de RMGC. iar toma se opune RMGC. e simplu.

 12. @ garbone: Raspunsul dumneavoastra grobian demonstreaza ce spuneam si in alta parte: Toma si gasca lui e reprezentata de indivizi cu astfel de limbaj. Uniti in cuget si simtiri cu vuvuzelele care imprastie venin in slujba varanului, sustinuti de indivizi needucati si rudimentari care se exprima astfel in spatiul public. Va multumesc pentru mesaje, confirma frumos teoria mea.

  Mircea Toma se opune oricui, daca e un grant pentru asta.

 13. Am o problema in a judeca opinia dvs. Nu urmaresc nici unul din posturile mentionate. Nu ii urmaresc in medii alternative pe jurnalistii Antenelor (cu doua exceptii: Carmen Avram si, atunci cand avea acolo emisiune, pe Moise Guran). Insa citesc in medii alternative (internet si Facebook) pe jurnalistii Andrea Pora, Mircea Marian, Silviu Sergiu s.a. Nu sunt intotdeauna de-accord cu ei, dar din cat am citit nu i-as acuza totusi ca-si asuma pozitii politice. Ideologice sa zicem, dar politice nu. judecand din aceata perspectiva, cu siguranta nu as putea sa-i pun pe acelasi palier cu formatorii de opinie de la Antene, unde politionarea politica e clara. Astfel as fi considerat relevanta aceasta postare daca inainte as fi vazut o postare prin care condamnati atacul la persoana de la Antena 3 in cazul jurnalistilor pe care i-am amintit mai sus.

 14. Ieri v-am adresat aceasta intrebare: “Explicati-mi va rog, ca Agentie de Monitorizare a Presei, cum monitorizati derapajele care au loc in mass media romaneasca? Pentru ca nu am vazut nici o reactie, nici un comunicat care sa condamne linsajul mediatic care s-a desfasurat zilele trecute la postul Antena3 in emisiunea mediata de Mihai Gadea. In ce mod intelegeti sa aparati demnitatea jurnalistului onest, dreptul lui la imagine si, mai nou, integritatea lui fizica(vezi amenintarile explicite ale lui Mircea Badea). Ve cer acest lucru in virtutea dreptului meu la adevar si informare corecta, viciat de manipularile flagrante pe care le practica Trustul Intact, a dreptului cetateanului de a fi protejat de insanitatea psiho-morala pe care o manifesta si o propaga angajatii acestui trust media. Va multumesc!” …Si astept inca raspuns. Altfel voi deduce ca sunteti doar o adunatura interesata doar de stipendiile pe care o putere discretionara vi le ofera. A pune pe acelas plan pe Andreea Pora, Robert Turcescu, Malin Bot, Mircea Marian, etc, oameni de presa cu mii de articole publicate sau chiar carti, cu Mircea Badea sau Mihai Gadea care nu fac decat sa-si intinda dezarticulat balele pe retelele de socializare sau in studiourile asa-zisei televiziuni, in realitate o cocina a propagandismului socialisto-securist, ei bine, asta mi se pare nu numai o insulta ci chiar o crasa lipsa de bun simt.

 15. Nu pot sa cred ca sunteti acelasi Mircea Toma de la inceputurile Academiei Catavencu. Din pozitia dvs. exprimata aici inteleg ca Vadim Tudor si Romania Mare aveau perfecta indreptatire sa va spuna ceva de genul (nu mai tin minte exact, dar esenta asta e): “Mircea Toma, cand te vad m-apuca voma”. Doar aveati opinii diferite, nu?

 16. Te-ai vandut pe bani grei, Mircea Toma! Cum erai in anii ’90 si ce ai devenit!!!
  Sa-ti fie rusine! Sa te ajunga blestemele pe care le reversi impreuna cu saltimbancii closet 3, catre oamenii cinstiti din tara asta si sa scrasnesti din dinti de durere! Ticalosule!

 17. Ce inseamna Activewatch daca nu sunteti in stare sa faceti nimic si sa raspundeti la mizeriile astea? Nu are rost sa existati doar asa cu numele. Inchideti pravalia si macar stim o treaba.

 18. Domnule Toma, cred ca lucrati la ActiveSleep nu la ActiveWatch, daca considerati mizeriile colportate de cei de la antene o infruntare de idei cu cealalta tabara.

 19. Adevărul este însă că unii sunt apăraţi prin guvern şi stat şi pt. A atacă tot ce mişcă şi suflă pe pamant Viu, pt.că sunt duşmanii vieţii şi au rătăcit ei înşişi şi rătăcind pe oricine are curajul să îi asculte !
  Ceilalţi, … !?
  Da, ei se apară singuri şi îşi riscă meseria şi deontologia şi imaginea fiind prazi, victime ale fiarelor dezlănţuite libere pline de furie şi de răzbunare fiindcă sunt împinşi la extrem lăsaţi singuri şi trădaţi de prieteni şi umiliţi de dusmani şi intern şi extern ceea ce la Voiculescu nu există !
  Nimeni nu îi apară fiindcă Guvernul nu uitaţi a amenintat murdar cu desfiinţarea a tot ce s-a făcut după părerea lui rău în ţara ca: Steagul U.E compromis aici şi condamnări care după ei puşcăriaşii nu îşi au rostul între cei 588 de oameni unul şi unul dar care ne înghit de vii pt.că avem Harul să Traim încă !?
  Rugam luaţi pozitii corecte şi îi condamnati împreună cu Guvernul ocult şi dublu o lume la moarte Spirituala şi pe care Biblia (Şi a lui Gadea …) o numeşte moartea a-2-a !?
  Eliberaţi Statul şi Cetăţenii lui Români şi Europeni, vă rugam de confuzie şi de discriminare socială şi rasială !!!??
  Vă multumesc… !

 20. Pentru ca inchizi ochii la mizeriile spuse si inventate de mascaricii de la cloaca A3 si pentru ca nu cunosti notiunea de jurnalist corect, rusine sa iti fiie, Mircea Toma!

 21. O incercare jalnica de a prosti lumea ca iei atitudine.Te gandeai probabil ca te citesc doar telespectatorii A3.

 22. Domnule Mircea Toma, personal ma simt jignit de de deducerea ( ilogica, defapt ) ca daca nu sunt de acord cu campania de denigrarea pornita de Voiculescu &co, automat sa fiu etichetat “basist”. De fapt, asta e marele pericol pentru grupul infractional condus de Voiculescu: incercand sa denigreze pe toti cei care nu sunt de acord cu ei, vor obtine o “trezire” a celor neinregimentati, care nu mai suporta porcariile spuse pe antene… Nici macar nu trebuie sa ne uitam la opozitie, care nu face mare lucru. Se va produce o crestere exponentiala a mesei critice a celor care sunt impotriva lui Voiculescu, generata de diverse motive: sustin independenta justitiei, sunt satui de minciunile legate de cresterea economica, vad in continuare contracte preferentiale date sustinatorilor politici si multe altele… Si evident ca lucrurile astea negative nu au cum sa le faca decat cei care sunt la butoane. Oamenii nu sunt prosti, Mircea Toma, vei vedea, iar cei ca tine vor ramane fara incredere, iar pentru ceea ce faci tu, cred ca e grav, nu ?

 23. Ce fata de puscarias ai! Activewatch doarme in papuci. In curand, o sa-si primeasca si plata de la dottore ponta, vechi prieten al celuilalt toma – luptatorul pentru rosia montana, printr-o finantare ceva! Tine-ti aproape ca sa vedeti ce mana nu musca cainele acesta fara dinti care se vrea aparatorul libertatii presei, un alt caine ramas fara voce si fara dinti!

 24. Echidistanta de dragul echidistantei nu e vreo valoare in sine. Este cel mai facil mod de a ignora diferente semnificative sau de a rata distinctii intre situatii fundamental diferite. Ca sa nu mai spun ca, de cele mai multe ori, e drumul cel mai scurt catre un sofism penibil, pe care romanii il numeau “argumentum ad temperantiam”.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_temperantiam

 25. PROTEST al JURNALIŞTILOR împotriva practicilor DEGRADANTE din presă

  Subsemnaţii, ziarişti şi publiciști, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei.

  Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.

  De aceea, ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora. Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită.

  Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.

  Respingem confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări politice diferite şi că toţi ziariştii sunt în egală măsură vinovaţi de degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public.

  Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3.

  Tocmai pentru că respectăm libertatea de exprimare, dezavuăm public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are în vedere respectul pentru public şi se plasează dincolo de poziţionări şi opţiuni politice.

  Facem apel la toţi jurnaliştii oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei, să ni se alăture.

  Deschidem acest protest și altor jurnaliști, publiciști, organizații neguvernamentale şi oricărei persoane care pune preț pe respectarea regulilor elementare ale jurnalismului.

  1. Dan ALEXE, Jurnalist Radio, Europs Liberă
  2. Ovidiu ALBU, Jurnalist, Evenimentul Zilei
  3. Brînduşa ARMANCA, Publicist, TVR Timişoara
  4. Andrei AŞTEFĂNESEI, Jurnalist de investigaţie, Adevărul
  5. Liviu AVRAM, Redactor şef adjunct, Adevărul
  6. Ramona AVRAMESCU, Jurnalist, TVR 1
  7. Camelia BADEA, Jurnalist, ziare.com
  8. Andrei BĂDIN, Jurnalist, B1TV
  9. Magda BĂRĂSCU, Jurnalist, Freelancer
  10. Dollores BENEZIC, Jurnalist, Freelancer
  11. Attila BIRO, Jurnalist investigaţie, Gandul.info
  12. Mariana BECHIR, Publicist, cursdeguvernare.ro
  13. Claudiu BERBECE, Jurnalist, Freelancer
  14. Dan BOANTĂ, Jurnalist, AMRO News
  15. Adina BOCAI, Jurnalist, Ziua de Constanţa
  16. Mălin BOT, Jurnalist, Evenimentul Zilei
  17. Sidonia BOGDAN, Jurnalist, România Liberă
  18. Răzvan BRĂILEANU, Jurnalist, Revista 22
  19. Florin BUDESCU, Editor, stareapresei.ro
  20. Virgil BURLĂ, Jurnalist, Evenimentul Zilei
  21. Şerban BUŞCU, Jurnalist, Capital
  22. Radu BUŞNEAG, Jurnalist, DW
  23. Luca, CAMBESTEANU, Jurnalist, PRO TV
  24. Grigore CARTIANU, Realizator emisiune, Adevărul, Naşul TV
  25. Cristian CÂMPEANU, Jurnalist, România Liberă
  26. Răzvan CHIRUŢĂ, Jurnalist, România Liberă
  27. Melania CINCEA, Jurnalist, Timpolis
  28. Cristi CITRE, Jurnalist, DIGI 24
  29. Laurenţiu CIOCĂZANU, Jurnalist, Reporter Virtual
  30. Florentina CIUVERCA, Jurnalist, Evenimentul Zilei
  31. Ada CODĂU, Jurnalist, Ziua de Constanţa
  32. Floare COMŞEA, Realizator emisiune, România Liberă
  34. Victor COZMEI, Reporter, HotNews.ro
  35. Iulia CREŢU, Jurnalist, Ziarul de Vrancea
  36. Alexandru CRISTORIAN, Jurnalist, Freelancer
  37. Tatiana DABIJA, Publicist, Freelancer
  38. Ioana ENE, Jurnalist, ziare.com
  39. Sabina FATI, Jurnalist, România Liberă
  40. Ramona FLOREA, Jurnalist, HotNews.ro
  41. Violeta FOTACHE, Senior Editor, Evenimentul Zilei
  42. Andrei GHEORGHE, publicist
  43. Ondine GHERGUŢ, Senior Editor, România Liberă
  44. Cristian GHINEA, Editor, Dilema Veche
  45. Dragoş GHIŢULETE, Publicist, contributors.ro
  46. Armand GOŞU, Redactor şef, Revista 22
  47. Cristian GROSU, Jurnalist, cursdeguvernare.ro
  48. George GURESCU, Jurnalist, TVR
  49. Alexandru HÂNCU, Jurnalist, Kamikaze
  50. Adrian HALPERT, Jurnalist, Reporter Virtual
  51. Toni HRIŢAC, Redactor şef, Ziarul de Iasi
  52. Lucian LUMEZEANU, Jurnalist, Mediafax
  53. Gheorghe ILAŞ, Redactor şef, realizator emisiuni, Opinia Timişoara, TV Europa Nova Timişoara
  54. Sorina IONESCU, Jurnalist, Gandul.info
  55. Simona IONESCU, Jurnalist, Evenimentul Zilei
  56. Costin IONESCU, Jurnalist, HotNews.ro
  57. Alexa IONESCU, Realizator emisiune, Naşul TV
  58. Melinda KERTESZ, Jurnalist, TRANSINDEX
  59. Andi LASLAU, Producător, Naşul TV
  60. George LĂCăTUŞ, Jurnalist, Evenimentul Zilei
  61. Anca LĂZĂRESCU, Jurnalist, TVR
  62. Alexandru LĂZESCU, Publicist, Revista 22, Ziarul de Iaşi
  63. Tiberiu LOVIN, journalist, Reporter Virtual
  64. Gabriela LUPU, Jurnalist, Adevărul
  65. Dominica MACRI, Editor, Revista National Geographic
  66. Octavian MANEA, Jurnalist, Revista 22
  67. Mircea MARIAN, Senior Editor, Evenimentul Zilei
  68. Viorel MARINEASA, Publicist, Timisoara
  69. Sorina MATEI, Jurnalist, Freelancer
  70. Sabina MIHĂICĂ, Jurnalist, Freelancer, Timişoara
  71. Laurenţiu MIHU, Jurnalist, România Liberă
  72. Vlad MIXICH, Publicist, HotNews.ro
  73. Radu MORARU, Realizator emisiune, Naşul TV
  74. Lidia MOISE, Realizator emisiune, TVR
  75. Liliana NĂSTASE, Jurnalist, B1TV
  76. Sandrinio NEAGU, Redactor şef adjunct, Monitorul de Suceava
  77. Diana NEDELCU, Jurnalist, Radio România
  78. Iulia NUELEANU, Jurnalist, Curentul
  79. Andreea OFIŢERU, Jurnalist, Gandul.info
  80. Rodica PALADE, Publicist, Revista 22
  81. Cristian PANTAZI, Redactor-şef, HotNews.ro
  82. Claudiu PĂDUREAN, Jurnalist, CLUJ Today
  83. Cristian PĂTRĂŞCONIU, Publicist, Freelancer
  84. Claudia PÂRVOIU, journalist, HotNews.ro
  85. Cristina PÂNZARIU, Producator, Naşul TV
  86. Roland Cătălin PENA, Jurnalist, Freelancer
  87. Gabriel PECHEANU, Reporter politic, DIGI 24
  88. Tomiţă PETCU, Jurnalist, DIGI 24
  89. Georgeta PETROVICI, Jurnalist, Evenimentul Zilei Timisoara
  90. Adrian POPA, Jurnalist, Asociatia Profesionistilor din Presa-Cluj
  91. Andrei Luca POPESCU, Jurnalist, Gandul.info
  92. Lucian POPESCU, Jurnalist, HotNews.ro
  93. Simona POPESCU, Publicist, Evenimentul Zilei
  94. Simona DONICI, Jurnalist, Timiş Online
  95. Andreea PORA, Redactor şef adjunct, Revista 22
  96. Cătălin PRISĂCARIU, Redactor şef adjunct, Kamikaze
  97. Daniela RAŢIU, Publicist, Evenimentul Zilei
  98. Dan RADU, Publicist, Ziarul de Iasi
  99. Mihai RĂDULESCU, Redactor-prezentator, TVR
  100. Petre RĂCHITĂ, Jurnalist, România Liberă
  101. George RÎPĂ, Publicist, Freelancer
  102. Diana ROBU, Editor Coordonator, ziare.com
  103. Nicoleta SAVIN, Jurnalist, Naşul TV
  104. Silviu SERGIU, Jurnalist, Evenimentul Zilei
  105. Teodora STANCIU, Preşedinte Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România
  106. Alina STANCU, Jurnalis, TVR
  107. Romeo STANCU, Operator imagine, TVR
  108. Ioan STANOMIR, Publicist, lapunct.ro
  109. Ionel STOICA, Jurnalist, Evenimentul Zilei
  110. Robert ŞERBAN, Publicist, freelancer, Timişoara
  111. Mihai STEGEREAN, Producător, B1TV
  112. Raluca STROE BRUMARIU, Producător, TVR
  113. Dan SUCIU, Jurnalist, DIGI TV
  114. Dan TĂPĂLAGĂ, Editor Coordonator, HotNews.ro
  115. Marcel TOLCEA, Publicist, Freelancer
  116. Gelu TRANDAFIR, Jurnalist, Freelancer
  117. Robert TURCESCU, Realizator emisiune, B1TV
  118. Dan TURTURICĂ, Redactor şef, România Liberă
  119. Ovidiu VANGHELE, Jurnalist, Centrul de Investigaţii Media
  120. Alina Ioana VASILIU, Jurnalist, Ziua de Constanta
  121. Smaranda, VULTUR, Publicist, Freelancer
  122. Marius ŢUCĂ, Jurnalist, Viaţa Liberă – Galaţi
  123. Iulia VINING, Jurnalist, Freelancer
  124. Daniel VIGHI, Timisoara, Publicist
  125. Silvia VRÂNCEANU, Redactor şef, Ziarul de Vrancea
  126. Claudiu ZAMFIR, Jurnalist, HotNews.ro
  127. Valentin ZASCHIEVICI, Publicist, Freelancer
  128. Şipoş ZOLTAN, Jurnalist, TRANSINDEX
  129. Robert MIHĂILESCU, jurnalist, Hotnews.ro
  130. Boroko PARASZKA, jurnalist, freelancer
  131. Vlad MACOVEI, redactor șef, AgroInteligenta
  132. Andreea CÂMPEANU, fotojurnalist, freelancer, Sudanul de Sud

  Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Ziariștilor Independenți din România, Freedom House România, Expert Forum și Grupul pentru Dialog Social susțin această solidarizare a jurnaliștilor împotriva practicilor degradante din presa română.

  Cei care vor să susţină protestul pot folosi formularul pentru comentarii de mai jos, astfel: introduceti numele şi prenumele in casuta pentru nume, e-mailul in casuta pentru e-mail, iar in casuta COMENTARIU functia sau profesia si locul de munca. Va multumim! Nu sunt valabile semnaturile cu nickname!

  http://www.revista22.ro/protest-al-jurnali350tilor-mpotriva-practicilor-degradante-din-presa-36864.html

 26. Pingback: Scindare în presa română. Miza: statul de drept : Observatorul European de Jurnalism

 27. “Draga” Mircea Toma,
  Dupa reactia ta la grobianismul lui Bunea Stancu ti-ai capatat locul binemeritat alaturi de Mircea Badea si Bogdan Chiriac.
  Sper sa nu mai aud de tine !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.