sorin.titei

 

Jurnalistul de investigație Sorin Țiței (54 de ani), din Galați, a fost condamnat pe nedrept la 333 de zile de închisoare, în 1992, pe motiv că ar fi organizat un protest împotriva lui Ion Iliescu. Povestea completă o puteți citi acum, scrisă de jurnalist pentru Blogul ActiveWatch.

Așteptăm și alte povești ale jurnaliștilor pe adresa: freeex@activewatch.ro.

 

 

Sorin Țiței:

Poporul român se afla în război cu poporul român. Asta se întâmpla imediat după Revoluție, la începutul anilor ’90, atunci când politica putea să distrugă liniștea dintr-o familie. Atunci m-am apucat de presă, dintr-o dorință clară de a continua Revoluția începută cu ceva timp în urmă. Pornirea venea după participarea activă la zilele fierbinți ale sfârșitului de decembrie 1989. Colaboram la un săptămânal nou înființat în Galați, Imparțial, și libertatea de a scrie ce-mi dictează conștiința mă fascina. Asta până în ziua mitingului electoral al lui Ion Iliescu, de la Galați, din septembrie 1992.

M-a ajuns „blestemul” dosarelor Securității pe care le-am pipăit la Revoluție

Mitingul electoral al lui Ion Iliescu, din 18 septembrie 1992, a strâns câteva mii de susținători pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Galați. Isteria era generală și adulatorii nu suportau să fie contraziși. Din acest motiv, masa de susținători ai lui Iliescu a fost înconjurată cu două cordoane formate din forțe de ordine. Undeva, în apropiere, se afla un mic grup de contestatari format din câțiva oameni „de opoziție” și mulți copii. Grupul a fost monitorizat video atât de partidul lui Iliescu (PDSR), cât și de noul SRI, urmașul proaspăt al Securității. Iar faptul că m-am aflat, preț de câteva minute, în apropierea grupului de contestatari a declanșat o adevărată prigoană împotriva mea, fiind considerat organizatorul contramanifestației.

dispozitie condamnare Sorin TiteiAm fost „invitat”, printr-o carte poștală, pe 22 septembrie, sub amenițarea Legii nr.61/91, la Poliția Municipiului Galați, acolo unde am fost anunțat că voi fi amendat cu 100.000 lei pentru organizarea mitingului anti-Iliescu. Reacția întârziată a milițienilor deveniți polițiști, am aflat mai târziu, a venit de la faptul că propunerea „agățării” mele a fost „lucrată” de la noul SRI, instituție lezată de faptul că în timpul Revoluției eu am fost în posesia mai multor saci cu documente ridicate de la sediul Securității Galați. Asta, cu toate că am predat sacii cu dosarele Securității unei unități militare, pe 24 decembrie 1989, acolo unde au fost sigilate și a fost întocmit un proces verbal prin care ne angajam să le desigilăm după ce se linișteau lucrurile în țară. Bineînțeles că n-am mai fost invitat niciodată să particip la desigilarea sacilor cu documente, dar băieții deghizați din securiști în sereiști au rămas cu bănuiala că sunt ”blindat” cu dosarele lor.

Urmarea: foarte rapid am fost amendat cu 100.000 lei și apoi, la comandă, amenda a fost transformată imediat în 333 de zile de închisoare contravențională.

Judecătoarele Mariana Ghena și Anica Ioan au răspuns prompt la ordinele noilor securiști

Nici n-am apucat să contest procesul verbal prin care am fost amendat cu suma de 100.000 lei, că m-am trezit cu o condamnare de 333 de zile de închisoare contravențională, cu hotărâre definitivă. Judecătoarea Mariana Ghena, aflată acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, a hotărât, pe 11 noiembrie 1992, că plângerea mea privind anularea amenzii se respingea, chiar dacă am demostrat că martorul polițiștilor nu exista ca persoană și că amenda era ilegală.

dispozitie respingere contestatieImediat, la Judecătoria Galați s-a judecat și transformarea amenzii în închisoare contravențională. Judecătoarea Anica Ioan a pus cireașa pe tort și a hotărât transformarea amenzii în 333 de zile de închisoare contravențională. Tot această sentință prevedea un drept de reexaminare de 24 de ore, drept de care n-am mai beneficiat și sentința a rămas definitivă. Astfel am ajuns, cred, primul jurnalist condamnat politic din România post-decembristă.

dovada recurs extraordinar

Ajutat de LADO, de Comitetul Helsinki și de Ambasada Americană, am reușit să înving injustiția

Timp de aproape un an a trebuit să fentez eventuala mea încarcerare, care, în mintea celor ce au regizat-o, ar fi dus la recuperarea unor dosare ale Securității deținute ipotetic de mine. Primele demersuri pentru a ieși din acestă situație critică le-am făcut la organizațiile pentru apărarea drepturilor omului LADO și Comitetul Helsinki, precum și la Ambasada Statelor Unite. Și, cu ajutorul presei, a fost pornit un scandal internațional privind drepturile omului în România.

document amnesty internationalConsiliat de organizațiile amintite, cerusem Procurorului General al României să-mi acorde recursul în anulare, demers care a durat peste termenul legal de trei luni. Intimidați de mișcările de trupe pentru apărarea drepturilor omului, călăii au sărit și ei în ajutorul victimei. Judecătoarea Mariana Ghena a emis un act ilegal care trebuia să mă ferească de punerea în executare a sentinței emisă de Judecătoria Galați. Hârtia, semnată de magistrat, confirma faptul că urma să mi se acorde recusul extraordinar. Și așa s-a întâmplat, dar mult mai târziu.

La judecarea recursului extraordinar, am fost asistat și de un avocat american, activist pentru drepturile omului. În aceste condiții, judecarea recursului în anulare a devenit o formalitate și, pe 30 iunie 1993, la aproape un an de la înscenarea cu mitingul, instanța a hotărât că anulează procesul verbal de contravenție care a generat acest caz.

 

 

 

sorin.titei.2

 

 

 

 

 

 

___________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 de euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul „Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – septembrie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

This article has 3 comments

  1. de ce nu ziceti numele militienilor sa stim si noi,daca doriti puteti sa imi ziceti si in privat ,eu dupa ii arat cu degetul pe strada si zic la tot poporul ca imi este atat de frica incat incat uite imi fac nevoile pe fata lor de infecti

  2. Draga Sorin, pentru acuratetea si respectarea adevarului istoric, trebuie spus ca, despre cazul tau din urma cu 25 de ani, primii care au relatat public au fost ziaristii de la cotidianul ORA Bucuresti si cei de la Impartial Galati. Merita si ei o duioasa aducere aminte. Cu prietenie, Andrei Zanopol

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.