Stimate Domnule Tolontan,

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe incidente rasiste pe terenurile de fotbal despre care presa a relatat pe larg. S-a scris foarte mult despre meciul Steaua – Rapid și despre sloganurile și bannerele îngrozitoare ale galeriei steliste. Nu voi mai reveni asupra acestor fapte pentru că ele sunt destul de bine cunoscute și sunt deja în atenția UEFA și a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

M-aș opri însă la un alt fenomen, mai puțin relatat, dar foarte prezent pe terenurile de fotbal: xenofobia față maghiari. Mie personal mi se pare nu doar că acest fenomen tinde să scape de sub control, ci și că presa sportivă și, în mod special, ziarul pe care îl conduceți, este părtaș la el. Sunt ani de zile de când, la meciurile unei anumite echipe, se scandează Afară cu ungurii din țară. Inclusiv ultima ediție a Supercupei României a fost umbrită de asemenea scandări iar Federația Română de Fotbal pare să fi constatat acest lucru abia câteva luni mai târziu. Însă, ce s-a întâmplat înainte și după ultimul meci dintre Steaua București și CFR Cluj, clubul asimilat Ungariei, după cum scrie chiar reporterul gsp.ro Ionuț Petrișor a depășit orice limită. Pentru exemplificare, am făcut o selecție de câteva materiale apărute pe site-ul gsp.ro înainte și după meci:

Paszkany l-a înfundat pe Gigi Becali. “Asta e cea mai mare umilinţă”

Articolul reia o declarație a conducătorului

clubului Steaua cu privire la încarcerarea lui  din urmă cu doi ani:

Vă spun eu de ce, prin asta a explicat clar că el [Arpad Paszkany, finanțatorul CFR Cluj] a comandat trimiterea mea la puşcărie şi asta e una dintre cele mai mari umilinţe pe care poporul român a trăit-o, ca un român adevărat să fie încarcerat la ordinul maghiarimii şi a unui ungur care reprezintă interesele Ungariei în România.

Variantă-şoc » “Dacă face asta, Paszkany nu mai calcă în Cluj!”

Și în acest caz avem o altă declarație cel puțin exagerată legată în care se vorbește deschis despre etnia acuzatului:

E adevărat că Paszkany are foarte mare putere în Cluj, asta mi-a zis şi Florian Walter cînd era la U Cluj, însă să ajungi să distrugi o echipă românească, un simbol al Ardealului, doar pentru că aşa vrea maghiarul Paszkany, atunci e în neregulă (sublinierile îmi aparțin).

Oricine poate observa că în aceste articole nu prea e vorba despre fapte, ci despre opinii prezentate ca fapte. De asemenea, redactorii nu caută să informeze publicul, ci să-l provoace, toate astea în goana după rating. Indirect, toate aceste lucruri sunt făcute pe spinarea etniei maghiare, pentru că ea este acuzată în bloc de către autorul declarațiilor. Nu mai vorbesc de faptul că niciodată nu este cerută opinia celor acuzați, ceea ce reprezintă o încălcare a principiilor de etică profesională.

Dacă în cazul articolelor menționate mai sus, redactorii au scuza că au preluat niște declarații, în cele ce urmează, lucrurile nu mai sunt chiar așa. Iată alte câteva titluri legate de un presupus raport care ar fi fost întocmit de către observatorul unui meci din cupele europene:

Un maghiar reclamă Steaua la UEFA! » Observatorul meciului cu Copenhaga a notat în raport mainfestările steliştilor

Nu știu ce relevanță are etnia în cazul acesta, însă acest aspect este accentuat de mai multe ori pe parcursul articolului.

Becali oferă primul nume care lucrează împotriva Stelei: “Face parte din forţele oculte” 

Articolul preia o noua declarație a finanțatorului clubului Steaua în care, din nou, maghiarii apar ca personaje principale într-o teorie a conspirației:

Vă dau un nume dintre cei care compun forţele oculte împotriva Stelei. E vorba despre Csaba Asztaloş, nebunul ăla de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Vine acum şi spune că a fost rasism şi că ştie el că observatorul meciului Steaua – Copenhaga, scor 1-0, a scris că a fost rasism la final. Nici vorbă de aşa ceva, însă acest Asztaloş e comandat de unii care vor răul Stelei şi el lucrează în acest sens.

În ultima dumneavoastră postare deplângeți faptul că “avem cu toții o problemă dacă a flutura steagul țării a devenit un fapt provocator care merită sancționat instituțional”. Aveți dreptate, însă avem cu toții o problemă dacă steagul României a ajuns să fie folosit cu dedicație împotriva unei anumite minorități. Avem cu toții o problemă dacă un meci din campionatul intern a ajuns să fie atât de etnicizat încât până și presa intră în acest joc, iar colegul dumneavoastră titrează cu entuziasm “România, România! » Peste 35.000 de suporteri au susţinut Steaua la meciul cu CFR”. În cazul ăsta discutăm despre partizanat, nu despre gazetărie. E adevărat că nu s-a mai strigat Afară cu ungurii din țară la acel meci (a avut un rol important în acest sens monitorizarea UEFA), însă au avut loc gesturi xenofobe la alibi. În fond, și la marșurile Noua Dreaptă se strigă mai nou Afară cu dușmanii din țară și cred că știe toată lumea despre ce dușmani e vorba.

Domnule Tolontan,

Într-un articol publicat în Dilema Veche cu privire la manifestările rasiste de

pe stadioane ați spus următoarele: Stadionul este, peste tot în lume, o materializare de o după-amiază sau de o seară a subconştientului colectiv. Sub lumina reflectoarelor se unduiesc spre cer, chemaţi de muzica tribunelor, toţi şerpii celor mai ascunse gînduri ale oamenilor. […]

Așa este. Doar că, suporterul citește toată săptămâna presa sportivă, iar apoi merge pe stadion să vadă un meci. Cam ce credeți că se va întâmpla după ce va citi articolele pe care le-am menționat mai devreme?

Ați mai scris că în tensiunea mulţimii se strigă deseori vulgarităţi, uneori chemări la luptă şi, destul de rar, îndemnuri rasiste. Nu înseamnă că e mai puţin grav că se întîmplă, ci înseamnă că, dacă vrem să fim corecţi şi eficienţi, nu trebuie să supraevaluăm cantitatea, tocmai pentru a rămîne intransigenţi în faţa intensităţii răului. Am impresia că tindeți să ascundeți gunoiul sub preș și că vă faceți că nu observați că, în fotbalul românesc, rasismul și xenofobia sunt deja instituționalizate. Nu doar suporterii sunt actori în acest joc, pentru că nu doar ei scandează lozincile rasiste, ci și oficiali ai cluburilor de fotbal. Iar spectator la acest joc extrem de periculos este presa sportivă în ansamblul ei. Însă nu este vorba de un spectator tăcut ci de unul care aplaudă și încurajează performerii. Pe dumneavoastră, domnule Tolontan, prin poziția pe care o ocupați și prin faptul că sunteți o voce credibilă, vă consider parte în acest spectacol periculos în care toată lumea se joacă cu focul.

This article has 16 comments

 1. Stimate domnule Szelmenczi,

  Nu accept ca munca tuturor colegilor mei sa fie interpretata cu rea vointa.

  Asta e o meserie dificila si nu e in regula sa acceptam la nesfirsit lectii de la cei care nu fac diferenta dintre fapte si opinie.Dumneavoastra, cu tot regretul va spun, nu o faceti.

  Spuneti ca, daca publici un citat din cineva (Becali sau Paszkany), tu, ca jurnalist, aderi la opinia aceea, iti exprimi vasazica o opinie personala. Fals!

  E cam mult sa confundati in asemenea mod publicarea unei declaratii a cuiva cu asimilarea opiniei persoanei respective.

  Daca public . asta e o declaratie a lui Paszkany, nu o opinie a mea.

  Opinie e daca scriu “Becali e rasist”, ceea ce am scris cu mult inainte ca CNCD sau dumneavoastra sa va pronuntati.

  Cum indrazniti sa spuneti, fara nici un alt argument in afara de confuzia grava de termeni, ca Gazeta este “partas la fenomenul xenofobiei fata de maghiari”?

  Vorbesc in numele meu, dar si in numele colegilor de la Gazeta: sint destule situatii in care gresim, nu sintem nici pe departe perfecti, dar fara lectii, va rog, mai ales din partea unor oameni care confunda opinia cu informatia, dar sint gata sa ne explice cum ar trebui facuta presa!

  Nu accept deloc, dar deloc, ideea ca Gazeta joaca un rol nefast in aceasta chestiune. Sint multe ONG-uri, inclusiv cel unde lucrati, care au fost activ sprijinite de noi, in partaneriate purtate pe domeniile luptei impotriva discriminarii sau violentei pe net.

  In alte cazuri, am finantat la gsp asemenea proiecte! Altii iau bani, noi finantam! Si nu acum, ci cu ani buni in urma.

  Ziarul asta lupta, cit e omeneste posibil si cit ne duce capul, pentru niste valori in apararea carora nu se ridica multa lume azi, in Romania.

  Dar cel mai mult din toate ma irita cind stiu cit muncesc colegii mei si cit de usor ii acuzati, gasind tot felul de interpretari suprarealiste.

  De pilda, scrieti ca “colegul dumneavoastră titrează cu entuziasm “România, România! » Peste 35.000 de suporteri au susţinut Steaua la meciul cu CFR”.
  Unde vedeti dumneavoastra entuziasmul. Si de ce spuneti ca titlul acesta este partizanat, nu gazetarie?

  Scrisoarea dumneavoastra m-a ajutat. In primul rind sa ma gindesc unde gresim.

  In al doilea rind, ea imi schimba total atitudinea. Pina acum am fost rezervat si am aparat breasla in general si meseria, dar fara a riposta.

  Dar, dupa 20 de ani de cind scriu impotriva lui Dragomir, Sandu, fratii Becali, Gigi Becali, Copos cind eu, si nu dumneavoastra, am avut procese cu ei inclusiv pentru ca nu se implica in stirprirea chestiunilor sovine sau chiar le practica, sa nu cititi ziarul (apropo., ati vazut reconstituirea anti rasism a colegului meu gabriel berceanu despre drama care inconfoara cazul Eugen Grigore, singura lamurire din toata presa?), dar sa ne certati, e cam mult, zau asa!

  De acum inainte, oricine ataca de sus, cu superioritatea puritatii, munca de la Gazeta sau munca oricaror altor jurnalisti pe care-i apreciez va auzi exact ceea ce cred, fara sferturi inutile de ton!

  In cazul dumneavoastra, confundati concepte elementare de presa si faceti o judecata de o fermitate proportionala cu ignoranta in meseria asta.

  Acesta a fost raspunsul meu, va multumesc.

  O seara buna
  Catalin Tolontan

 2. E un lucru admirabil să vă apărați colegii de condei, Domnule Tolontan. Însă poate ar trebui să-i educați în primul rând să-și semneze articolele, ca semn de respect față de cititori și de curaj (asumarea răspunderii pentru cuvintele înșirate). Am verificat, din curiozitate, cele 5 linkuri din articolul de mai sus, și am constatat că 3 din cele 5 articole nu sunt semnate. De cine sunt scrise aceastea? De autorul colectiv, gsp?

 3. Facem un pariu 07 ? ca nu o sa iti raspunda vezi tolontan? e prea sus,mult prea sus pentru muritorii de rand,inca nu ti-ai dat seama?

 4. cj-07-CFR: Aveti dreptate, orice articol ar trebui semnat. Dar lucrurile stau in felul urmator. In ziar se semneaza pagina, daca este scrisa de acelasi autor. Cu alte cuvinte, nu semnezi de doua ori acelasi om de la un meci cu trei articole.
  Cind se varsa articolele noaptea din editia tiparita pe net, oamenii care fac asta uita uneori sa copieze semnaturile si sa le multiplice in fiecare articol.

  Nu e o fuga de raspundere, deci nu e nevoie sa educ pe nimeni. Nici nu mi-as permite.

  Multumesc

 5. “România, România! » Peste 35.000 de suporteri au susţinut Steaua la meciul cu CFR” – e o trimitere la fel de subtila la xenofobism precum gestul cabotin al meme-ului. Si asta vine din pacate intr-un context care a precedat si antecedat meciul dintre Steaua si CFR in care ati fost partinitori si instigatori (si daca incercati sa convingeti pe cineva contrariul, o sa aveti succes doar printre naivi) intr-o singura directie. Putem sa trecem peste faptul ca ati dorit sa va dati pe fata simpatiile steliste pentru un bonus de rating, dar intreaga promovare si relatare a subiectului a fost penibila si in stil becalian. Un alt exemplu de titlu care efectiv m-a socat a fost ceva de genul: “Steaua are noroc! CFR vine la Bucuresti fara 10 jucatori accidentati”. (n-are rost sa va intreb ce era in neregula cu “CFR are ghinionul de a veni..”). Bucurandu-va de raul altuia e cel mai josnic mod de a face gazetarie..

 6. Domnul Tolontan are perfecta dreptate. Mai mult, imi salta inima in piept cand vad ce cantitate de adevar absolut detine.
  Sa nu ne miram daca antropologii vor constata la un moment dat ca rasa subcarpatina este net superioara rasei extracarpatine, care de fapt este o rasa panonica, care este o rasa mongoloida, iar aia subcarpatina, una ariana.
  Care, chiar daca are in dotare 2 maini, 2 picioare, se deosebeste clar de cealalta prin multe caracteristici: ________________________. Acum nu’mi aduc aminte, insa revin cu clarificari. Daca nu, Goebells va poate ajuta prin intermediul prietenului Google.
  Mai mult, luand in considerare sfatul domniei sale, am reconsiderat comentariul domnului Gabi Safta de pe Radio GSP, care nu a confundat chiar deloc opinia cu informatia. Nu, n’a fost mizerabil.
  Mizerabila a fost perceptia noastra, constientul nostru colectiv bozgoresc, care n’a inteles ca patosul exacerbat in mixtura cu superioritatea ariana bucuresteana naste valori.
  Incolo, dam dreptate si declaratiilor domnului Becali, intrucat domnia sa este europarlamentar si reprezinta ca valoare si exprimare gandirea confratilor nostri semper svperiores.

  Cu maxime respecte.

 7. marius: dumnezeule, cum ginditi! Cind scriem “Steaua are noroc” inseamna ca e un atasament la cauza Stelei, asa credeti? Pai am scris de sute de ori ca “CFR are noroc”.

  Sinteti subiectivi, ca suporteri, si inteleg asta.

  saliceanu: imi atribuiti departajari (dincolo si dincoace de Carpati) pe care nu le-am facut niciodata. Dimpotriva, am lucrat citiva ani la fondarea unui ziar la Cluj. Asta asa, apropo de cine vorbeste si cine face 🙂

 8. Sunt convins ca domnul Tolontan a inteles mai mult decat a lasat sa se inteleaga din comentariu. Si ma bucur pt domnia lui.

 9. din contra, e vorba de obiectivitate in prezentarea informatiilor despre un meci la care ar fi trebuit sa pastrati o minima impartialitate mai ales intr-un context si asa destul de tensionat. argumentul ca ati scris de sute de ori despre CFR la modul asta, nu sta in picioare. in acest caz ati avut de ales o perspectiva asupra relatarii unei informatii, pe care ati ales s-o prezentati in favoarea Stelei, cu atat mai mult cu cat era vorba despre o situatie nefericita a CFR-ului 😉

 10. Subscriu lui Saliceanu in a afirma ca d-nul Tolontan a inteles foarte bine toate pasurile celor atacati de xenofobismul/rasismul promovat de GSP. In acelasi timp cred ca desi personal nu are dorinta, ba chiar dimpotriva, de a promova aceste accente nu are puterea de a se lupta (din Bucuresti) cu cei ce le promoveaza activ, berbecul sef fiind doar unul dintre cei prea multi. In acelasi timp tin sa ii aduc aminte d-nului Tolontan de evenimentele petrecute in martie ’90. Asta impreuna cu ultimele cuvinte ale autorului articolului “acest spectacol periculos în care toată lumea se joacă cu focul”. Credeti domnule Tolontan ca va avea vreo relevanta cine e instigatorul atunci cand aceste conflicte interetnice vor izbucni la un meci al CFR-ului cu vre-o echipa din Bucuresti? Sau viceversa?

 11. marius: stiti ce ma amuza? Ca eu stiu ca miine dimineata, suporterii Stelei vor spune ca sintem mina in mina cu CFR-ul in complotul de a opri Steaua din cursa spre titlu.

  Pagina 1 a Gazetei de miine vorbeste, cu marturiile a trei oameni, despre Reghecampf si Mafia Pariurilor. N-a facut-o nimeni niciodata, o face Gazeta si va fi un scandal urias, veti vedea cum ne vor ataca Reghe, Becali, MM… Vom afla de la ei ca ne-a cumparat Paszkany.

  Luati ziarul si mai vedem daca miine veti spune ca sintem cu Steaua 🙂

 12. maisafie: vorbiti prostii, dar nu asa simple, ci mari de tot. Gsp lupta impotriva rasismului, nu-l promoveaza. Citi-l pe mm pe facebook, unde il critic ca a luat-o razna si el spune ca nu inteleg eu cum s-a bucurat el

  Inca o data. Fara lectii de presa, de curaj si,in general, fara lectii, pentru ca nici eu nu-mi permit sa le dau altora, deci nici nu primesc lectii in numele colegilor mei.

  Desigur, asta nu inseamna ca nu gresim. Va multumesc, ma retrag acum ca ma pregatesc sa rezist suporterilor Stelei si conducerii clubului pentru ca miine Gazeta incepe niste dezvaluiri despre Reghe care vor stirni o dezbatere aprinsa.

  Vor descoperi, cum au mai spus-o, ca sint un bozgor si spion ungur 🙂

 13. dragilor, vă obosiți degeaba.
  recunoașterea unei greșeli necesită onoare, iar onoarea este destul de rară.
  și în niciun caz n-o veți găsi la cineva care patronează aruncarea cu lături din GSP.
  în plus, recunoașterea unei măgării sistematice și voite (așa cum este promovarea xenofobiei la GSP) este un eveniment imposibil.
  nu veți obține decât atacuri abjecte la adresa voastră.

 14. D-nule Tolontan (daca din greseala sunteti chiar dvs cel ce a scris). Nu stiu unde e prostia pe care am scris-o. Ca personal sunteti chiar impotriva rasismului? Ca sunt multi cei din Bucuresti care se folosesc de rasism pentru interese personale? Becali e doar un exemplu care in acest mod isi atrage/fidelizeaza “suporterii”, dar sunt mult mai multi. Ca nu aveti puterea reala de a va “bate” cu ei (pentru ca nu e destul sa scrii ca sa ii invingi)? Sau ca, daca aceste conflicte, deocamdata virtuale vor escalada in unele fizice, nu va mai avea relevanta cine e instigatorul moral? Cam asta am scris. Nu am scris ca Gazeta promoveaza rasismul, desi personal sunt convins ca o mare parte dintre editorii fac asta voit sau nu, manati de interese mai mult sau mai putin personale (prima varianta e cea in care sunt suporterii anumitor echipe, a doua e cea in care sunt “suporterii” patronilor echipelor respective). Oricum multumesc de raspuns, desi daca acesta ar fi fost la ce am scris ar fi fost mai usor sa-l inteleg :). PS nefiind jurnalist/scriitor nu imi permit sa dau lectii de jurnalism nimanui, iar ceea ce am scris nu s-a adresat editorialistului Calin Tolontan ci mai degraba sefului Calin Tolontan.

 15. maisafie: de ce nu va asumati ce ati scris citeva comentarii mai sus? 🙂

  In comentariul de la 10 oct ora 20:16 ati scris “xenofobismul/rasismul promovat de GSP”.

  Iar acum, pe 11 oct 8:34, spuneti ca “Nu am scris ca Gazeta promoveaza rasismul”. Mai uitati-va o data, va rog, pe ce ati scris ieri.

  Exact asta ati scris si asta am spus ca e o prostie! Si este!

 16. Si tot ieri, stimate domnule Tolontan, am scris despre bucuria ce’o resimt vazand cantitatea de adevar absolut ce’o detineti. Si asa este!

  Daca prietenilor mei protestatari le puteti inchide gura uzand de metode desprinse din psihologia aplicata, cu mine va trebui sa ganditi mai ingrijit.
  Pt ca amandoi vedem clar de unde bate vantul….
  Inca odata: ma bucur ca ati inteles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.