Mai mulți angajați ai cotidianului România liberă reclamă neplata salariilor și “atitudini care pun în pericol imaginea publică a trustului”, într-o scrisoare deschisă adresată proprietarului publicației, Dan Grigore Adamescu.

Publicăm, în continuare, mesajul jurnaliștilor.

“Domnule Dan Grigore Adamescu,

După cum vă este binecunoscut, termenul limită pentru plata salariilor restante (aferente lunilor septembrie și octombrie) a expirat miercuri, 28 noiembrie. Dacă până acum mai exista o brumă de speranță că lucrurile se vor rezolva, deși nu am primit nici un semnal oficial în tot acest interval de timp, o discuție purtată în seara de miercuri de către redactorul-șef adjunct Laurențiu Mihu cu domnul director general Adrian Rus ne-a lămurit că situația a
scăpat, de fapt, de sub control.
Precizăm că inițiativa discuției nu a aparținut domnului director general, lucru de altfel obișnuit în ceea ce privește raporturile dintre dumnealui și corpul redacțional, ci lui Laurențiu Mihu, care s-a intersectat întâmplător cu domnul Rus și, prin urmare, l-a abordat asupra chestiunii legate de plata salariilor.
În esență, mesajul domnului Adrian Rus este următorul: vina pentru neplata salariilor și lipsa performanțelor financiare ale grupului aparține în cea mai mare măsură redactorilor ziarului România liberă care, cităm, “nu sunt implicați în vânzare”. Cu alte cuvinte, domnul director general este convins că ziariștii ar trebui să-și folosească instrumentele profesionale pentru atragerea de publicitate. Este de la sine înțeles că o astfel de discuție între directorul unui trust de presă și ziariști nu-și poate avea locul, fiind un derapaj grav de la toate normele deontologice (oare dosarul penal al lui Dan Diaconescu și al colegilor săi nu are a face și cu acest gen de “jurnalism”?). Pentru că, totuși, discuția a fost deschisă de domnul Adrian Rus, în termenii de mai sus, nu există decât trei variante: 1. Domnul Rus, managerul unui trust de presă, nu cunoaște regulile elementare ale jurnalismului; 2. Domnul Rus vrea să compromită redacția RL; 3. Aceasta este unica modalitate prin care domnul director general înțelege să facă profitabil un produs media.
Precizăm că incidentul de miercuri seara nu este singurul prin care domnul Adrian Rus i-a iritat pe redactorii României libere. În aprilie, când salariile întârziau, așa cum se întâmplă și în prezent, domnul director general a trimis întregului grup un email în care ne ruga frumos să direcționăm 2% din veniturile pe anul 2011 către asociația “Din dragoste pentru sport”, pe care a creat-o special pentru a susține hobby-urile sportive ale fiului și fiicei sale.
Nu este treaba noastră că directorul general al unui trust de presă precum Medien Holding nu are simțul ridicolului, dar este de semnalat lipsa de empatie a domniei sale cu problemele reale ale angajaților săi. Mai mult, astfel de atitudini pun în pericol imaginea publică a trustului.
Având în vedere derapajele domnului director general Adrian Rus, dar și situația disperată a redacției României libere, vă comunicăm că respingem cu hotărâre asemenea abordări. Singurul capital de care dispune un jurnalist este propria credibilitate în ochii tuturor.
Considerăm că nu poate exista un motiv mai mare de ruptură între corpul redacțional și directorul trustului de presă care editează România liberă.
Nu în cele din urmă, întârzierea exagerată a plății salariilor pare creată cu rea intenție, tocmai pentru a împinge corpul redacțional al României libere într-un conflict cu administrația ziarului și, în special, cu dumneavoastră. Această posibilitate este cu atât mai revoltătoare cu cât de la domnul Rus știm două lucruri clare, pe care le-a spus în mod public: 1. Editorial, nu are nimic de reproșat României libere; 2. În clipa de față, veniturile RL acoperă în întregime toate cheltuielile ziarului.

Notă: În ceea ce privește recuperarea salariilor restante, vă comunicăm că vom proceda exact cum v-am înștiințat în scrisoarea precedentă (pe cale judecătorească).

29 noiembrie 2012

Cu stimă,

Gabriel Bejan

Octavian Palade
Mihu Laurentiu

Dan Gheorghe
Daniel Befu
Răzvan Chiruţă

Sidonia Bogdan
Monica Bonea

Andreea Pocotila
Adriana Toma

Petre Badica
Cristian Dogaru

Paul Cristian Antoniu
Doru Cireaşă

Mihai Barbu
Cristian Câmpeanu

Catalin Bratu
Alexandra Jeles

Florin Anghel
Gabi Lupu

Anca Marisac
Andrei Stanca

Oana Spanache
Flavia Drăgan

Margareta Nicolae
Mihaela Ene
Oana Voncick

Marcel Stanciu
Sabina Fati”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.