Stimate Domnule Ministru,

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei a înregistrat în anul care a trecut o serie de situaţii (descrierile sunt anexate) în care poliţişti din diferite structuri subordonate Ministerului pe care îl conduceţi au acţionat abuziv în raport cu drepturile fundamentale la liberă exprimare şi acces la informaţii de interes public. Subordonaţii dumneavoastră au agresat sau au favorizat agresiuni comise asupra unor ziarişti sau persoane care încercau să recolteze şi să comunice public informaţii de interes general.

Ultimul incident de această natură a avut loc chiar în ultima zi a anului trecut, la Reşiţa, unde un ziarist de televiziune, aflat în spaţiul public, a fost împiedicat cu violenţă să îşi exercite profesia de către doi poliţişti de la Poliţia de Frontieră.

Considerăm că aceste comportamente sunt semnalul unei culturi instituţionale în dezacord cu normele propriei dumneavoastră instituţii, dar mai ales cu principiile unui stat de drept. Calitatea democraţiei nu este indicată doar de cadrul formal asumat de o ţară, ci şi de practica instituţională.

Cu amărăciune trebuie să vă mărturisim că evenimentele de mai sus sunt deja incluse în raportul anual privind libertatea de exprimare în România, pe care ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei îl va publica în curând. Raportul nostru este una dintre sursele folosite de alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale pentru a acorda României calificative privind libertatea presei ori nivelul democraţiei din ţara noastră.

Vă rugăm, în consecinţă, să consideraţi acest mesaj ca o solicitare din partea unor cetăţeni care ar dori să nu le fie ruşine de ţara lor. Ceea ce aşteptăm din partea dumneavoastră este:

– să acţionaţi ferm şi suficient de vizibil pentru a le transmite tuturor angajaţilor din instituţiile subordonate că epoca brutelor care tratează cetăţenii cu aroganţa celor care pot lovi, fără să dea socoteală, a apus. Toţi avem obligaţii şi drepturi egale faţă de lege;

– să asigurați sancționarea abuzurilor comise de unii oameni ai legii în relația cu cetățenii (și, implicit, cu jurnaliștii);

– să îi somaţi pe subordonaţii dumneavoastră să respecte şi să asigure accesul jurnaliştilor la informaţiile de interes public, cel puţin la nivelul recomandărilor cuprinse în Ghidul Relaţiilor Poliţie – Mass Media;

–  să aveţi un an bun, de care să nu vă mai fie ruşine.

Cu stimă,

Mircea Toma

preşedinte ActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei

P.S.: Anexăm câteva „mostre” din 2010 ale comportamentului abuziv, iresponsabil și/sau exagerat al unor polițiști în relația cu jurnaliștii și cu alți cetățeni:

*În luna august, bloggerul și jurnalistul freelancer Mihai Șerban a fost lovit de un om al legii în timp ce filma cu telefonul mobil o mașină de Poliție staționată pe banda a doua a carosabilului, în miez de noapte, fără a avea în funcțiune semnalele luminoase. Bloggerul a fost apoi amendat pentru că a traversat neregulamentar în timp ce filma. Incidentul nu este singular, întrucât pe Internet au fost postate, în decursul anului trecut, mai multe situații în care simpli cetățeni au fost legitimați și/sau conduși la secție doar pentru că își exercitau dreptul de a filma/ fotografia polițiști.

*Tot în această perioadă, un realizator de programe de la Radio Nord Est FM, din Iași, a fost amendat cu suma de 200 de lei pentru că le-a spus prietenilor săi un banc cu polițiști, în spațiul public. Polițiștii i-au întocmit tânărului proces verbal pe motiv că „a adresat expresii jignitoare la adresa acestora (bancuri cu poliţişti) de natură să lezeze demnitatea şi onoarea lor şi a instituţiei pe care o reprezintă”.

*În luna octombrie, un jurnalist sucevean a fost agresat în prezența unui polițist care nu a intervenit în aplanarea conflictului. Inițial, polițistul a încercat să descurajeze ziaristul să filmeze perimetrul unde tocmai avusese loc un accident rutier si i s-a adresat zeflemitor: „Paparazzi, hai lasă-ne frate… dă-i drumul de aici”. Încurajat de atitudinea acestuia, un apropiat al celui care provocase accidentul l-a lovit peste față pe reporter, sub privirile aceluiași polițist, care a asistat pasiv. Jurnalistul i-a solicitat agentului să intervină și să-l legitimeze pe agresor, însă a fost refuzat, ceea ce a determinat ca amenințările și injuriile la adresa lui să continue.

*În noiembrie, mascați de la trupele speciale IPJ și procurori DIICOT au descins în forță la domiciliul unui elev de 18 ani din județul Timiș, au pus cu faţa la podea membri ai familiei acestuia, l-au reţinut pe tânăr, l-au audiat timp de mai multe ore și au confiscat hardul de la calculatorul acestuia. Elevul Gabriel Morărașu spărsese site-ul Inspectoratului Școlar Județean pentru a posta mesaje injurioase la adresa unor politicieni. Considerăm că gestul său nu justifică reacția disproporționată a autorităților.

*În luna decembrie, un jurnalist Antena 3 din Reșița a fost agresat de mascații de la Poliția de Frontieră pentru că filma o descindere violentă a acestora într-o locuință. Potrivit martorilor, agresorii i-au distrus camera de filmat, l-au pus la pământ și l-au amenințat cu pistolul la tâmplă.

This article has 1 comment

  1. Pingback: Pe scurt: AMP ii cere ministrului de Interne sa stopeze abuzurile comise de unii politisti. Clir Media Events vinde publicitatea B1 TV_Cele Mai Noi Stiri | Cele Mai Noi Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.