Jurnalista Liliana Ciobanu a solicitat publicației Cotidianul un drept la replică, în urma apariției unor materiale care, potrivit spuselor sale, conțin informații false. Redăm, în continuare, punctul de vedere al jurnalistei.

 

Către Cotidianul.ro

În atenţia domnului Cornel Nistorescu

 

 

Pe pagina www.cotidianul.ro au fost publicate pe 9 iulie articolele:

“Încă un agent antiromân este descoperit de cotidianul.ro “The Economist” este, de fapt, Liliana Ciobanu, fost reporter la Realitatea TV” si respectiv articolul “Cine este Liliana Ciobanu? Ce activităţi desfăşoară doamna în Anglia şi în România? Acuzatoarea României pe la The Economist trăieşte şi din banii Guvernului român”.

 

Precizez că informatiile din ambele articole sunt false. În primul articol:

-Se precizează că nu sunt redactor al revistei britanice The Economist, ci “patroana firmei Purple Mind Productions”.  Precizez că sunt colaborator în regim freelance al revistei britanice “The Economist”, cu care am semnat şi un contract de colaborare în acest sens. În septembrie 2010 am deschis compania independentă de productie TV SC Purple Mind Productions SRL-D, al cărui manager general sunt. Toate informatiile cu privire la companie le gasiti pe site-ul Ministerului Finantelor.

-Nu stiu cine este doamna Laura Ciobanu, jurnalista care lucrează pentru Evenimentul Zilei.

-Nu am primit “din senin, cateva burse scurte la CNN”. In 2009 am fost admisă la un internship de 6 saptamani la sediul CNN din Londra iar in 2010 am fost admisă la un internship de 10 saptamani la sediul central CNN din Atlanta. Am aplicat, la fel ca toti candidatii, pe site-ul lor oficial de resurse umane si procedurile de selectie au durat cateva săptămani.

-Nu “trimit texte în regim freelancer pe unde apuc”. Sunt jurnalistă freelancer iar principalii mei clienti sunt CNN si The Economist.

-In articol precizaţi: “Ale cui jocuri le face, se poate vedea uşor lecturînd postările sale, unde Mihai Răzvan Ungureanu este un înger, iar Traian Băsescu un fel de Dumnezeu.” Ţin să mentionez ca nu fac jocurile nimanui. Ca drept dovadă ca în luna ianuarie relatam pentru CNN despre protestele anti-guvern si anti-Băsescu şi despre puterea de atunci. Veti găsi articolele pe site-ul CNN. Acum am relatat şi despre noul guvern si puterea actuală, atât pentru CNN cât şi pentru The Economist. Nu mă voi opri din scris pentru că aceasta este meseria mea. Voi continua relatările şi in viitor, indiferent cine va fi la putere şi cine in opozitie.

-In articol spuneţi că : “Laura Ciobanu pare că a preluat un articol din „The Economist”, cînd, de fapt, ea a preluat un text de pe blogul Lilianei Ciobanu, despre care numeroşii cititori englezi poate că nici nu au aflat!”  Eu nu am blog, ci doar site personal: www.lilianaciobanu.com. Singurul blog pentru care scriu se numeste Eastern Approaches şi aparţine revistei britanice The Economist.

-Va rog să demonstrati afirmaţia potrivit căreia aş fi agent plătit care dezinformează opinia publică din Romania. Vă rog să publicaţi aceste dovezi pe site-ul dumneavoastră.

 

In al doilea articol:

-Firma mea, SC Purple Mind Productions SRL –D este firmă romanească, cu sediul central în Romania, nu în Marea Britanie.  A fost înscrisă în “Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”. Aplicatia mea a fost acceptata la evaluare însă se află în continuare pe lista de asteptare pentru finanţare. Va rog să verificaţi acest lucru la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri. Nu inţeleg ce este în neregula cu firma mea, de vreme ce este un program naţional de finanţare, destinat tuturor tinerilor romani care doresc să îsi deschidă o afacere în Romania, indiferent de studiile urmate sau profilul companiei.

-Nu am avut nicio colaborare cu revista “The Banker”. Va rog să demonstraţi această afirmaţie.

-Nu am nicio legatură cu Serviciul Roman de Informaţii. Va rog să demonstraţi această afirmaţie. Sediul social al firmei este în judetul Iaşi pentru că acolo m-am născut.

 

Va rog să publicaţi acest drept la replică pe www.cotidianul.ro, beneficiind de acceasi vizibilitate ca articolele scrise de dumneavoastră.

 

Precizez că am informat CNN şi The Economist despre articolele dumneavoastră. În condiţiile în care nu veţi publica dovezi care să justifice aceste acuzaţii, voi considera aceste articole un atac la adresa mea şi o incercare de denigrare a integrităţii mele profesionale.

 

Mentionez că am inceput demersurile legale pentru atingerea adusă onoarei şi demnitătii mele profesionale.

 

Liliana Ciobanu

9 iulie 2012

 

Citiți și solicitarea de drept la replică a jurnalistei Carmen Valică, aici.

 

This article has 1 comment

  1. Pai draga Liliana, dupa articolele cu care ai relatat atat de corect ‘realitatea’ din Romania, sunt sigur ca vei primi finantarea. Nu la fel cum primesc toti amaratii de patroni din Romania, probabil cu ceva mai mult talent decat noi astialalti, insa de primit ii vei primi. Ti-i promit eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.