wikileaks

Wikileaks

EEA Grants_small                  logo-active-watch-jpg

 

 

Peste 60 de organizații internaționale de drepturile omului au trimis astăzi Departamentului de Justiție al SUA o scrisoare deschisă în sprijinul activistului Julian Assange și al organizației Wikileaks, pe care a fondat-o. Scrisoarea poate fi citită aici (RO) și aici (EN). Un interviu cu Julian Assange este disponibil aici.

Activistul de drepturile omului Julian Paul Assange, originar din Australia, a fondat în 2006 organizația internațională WikiLeaks (http://wikileaks.org/), menită să publice documente (de interes public) provenite din scurgeri de informații și avertizări de integritate. De atunci, organizația sa a fost recunoscută și premiată pe plan mondial pentru mai multe dezvăluiri care demonstrau abuzuri la adresa drepturilor omului și ilegalități comise de guverne, autorități publice și companii.

Printre altele, WikiLeaks a câștigat premiile: New Media Award (acordat de revista Economist în 2008) și Amnesty International UK Media Award (2009).
Din 2010, după implicarea WikiLeaks în dezvăluirea unor telegrame secrete care detaliau implicarea Statelor Unite în războiul din Irak (https://www.wikileaks.org/irq/), precum și alte relații diplomatice secrete dintre mai multe state (https://wikileaks.org/cablegate.html), Julian Assange și organizația sa au devenit ținta unor represalii și încercări de cenzură extrem de agresive din partea autorităților din diferite țări. Cu toate că documentele dezvăluite de WikiLeaks de-a lungul timpului au constituit un punct de pornire important pentru materiale de presă realizate de publicații prestigioase din întreaga lume și au contribuit la spargerea embargourilor informaționale pe subiecte importante pentru publicul larg, campania internațională de hărțuire instrumentată de guvernul american împotriva fondatorului WikiLeaks se acutizează de la un an la altul. De doi ani de zile Assange nu a mai ieșit din clădirea Ambasadei Ecuadorului din Londra, de teamă să nu fie extrădat în Suedia și ulterior în SUA. Detalii pe: http://freeassangenow.org/

Cei care doresc să se alăture acestei inițiative sunt rugați să trimită un email pe adresa: info@pressfreedomfoundation.org

 

logo fondong format png

 ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare in valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2015 – iunie 2015). 

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.