Mai multe organizații neguvernamentale au scris azi Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, reamintindu-i că nu doar viața privată este un drept fundamental, ci și libertatea de exprimare, că protecția surselor în cazul jurnaliștilor este crucială pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare și că amenințările nu au ce să caute într-o adresă din partea unei autorități publice. Organizațiile cer proceduri de lucru agreate în dezbateri publice cu presa și organismele cu expertiză.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) se adaugă lungii liste de instituții ale statului folosite de Partidul Social Democrat (PSD), principalul partid de guvernământ, pentru a limita drepturile la libertatea de exprimare și libertatea presei.

De la preluarea puterii politice și formarea guvernului, la finalul lui 2016, PSD și partenerul său ALDE au folosit în mod sistematic instituțiile statului pentru a acționa împotriva celor care i-au criticat.

Jandarmeria a acționat constant mai degrabă pentru a limita dreptul la proteste pașnice (și implicit la liberă exprimare), decât pentru a le garanta. Jandarmeria a amendat și a agresat zeci de protestatari anti-guvernamentali, acțiunile sale de intimidare culminând cu evenimentele violente din 10 august 2017 2018, soldate cu sute de plângeri penale atât ale protestatarilor sau cetățenilor, cât și ale jandarmilor. La rândul său, Poliția Română s-a distins prin amenzi date pentru critici aduse în mediul on-line polițiștilor. Amintim aici un caz emblematic, în care Poliția Română a amendat un cetățean pentru că a criticat o filială locală a Partidului Social Democrat.

Primăria Capitalei, condusă de un primar PSD, a limitat în ultimii ani dreptul la protest, blocând prin mijloace abuzive accesul pentru a protesta în fața Primăriei, sediului PSD și sediului ALDE.

ANAF a fost trimis în control, în 2017, în redacțiile RISE Project și Hotnews, după publicarea unui prim episod dintr-o anchetă jurnalistică ce îl viza pe liderul partidului Liviu Dragnea. Controlul ANAF s-a încheiat fără sancțiuni financiare la adresa celor două redacții.

CNCD a amendat în mod abuziv, sub pretextul sancționării discursului instigator la ură, mai mulți adversari politici, jurnaliști sau comunicatori critici guvernării PSD-ALDE. Unele din amenzile aplicate au fost deja invalidate de instanțe, în timp ce, pentru altele, procesele continuă în contencios administrativ.

Acum Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal amenință redacția RISE Project cu o amendă de 20 de milioane de euro, cerând inclusiv dezvăluirea surselor jurnalistice, după publicarea de către jurnaliști a unui material referitor la TelDrum, care îi implică pe Liviu Dragnea și apropiați ai acestuia. O scrisoare similară cu cea trimisă RISE a fost comunicată, conform informațiilor publicate în presă, și altor redacții, care au preluat acest subiect. Este prima acțiune publică a Autorității (condusă de fostă candidată a PSD la Camera Deputaților) de la adoptarea noii legislații de protecție a datelor cu caracter personal, în condițiile în care în alte cazuri, cu adevărat legate de obiectul său de activitate, au trecut nesancționate. De exemplu, publicarea de către Darius Vâlcov, consilier al primului ministru, a datelor privind starea de sănătate a unui protestatar anti-guvernamental.

Jurnalismul în interes public poate și trebuie să lucreze și cu date personale sau date ce țin de viața privată a persoanelor. De aceea și Directiva de Protecție a Datelor cu Caracter Personal prevede excepții majore de la reglementare în cazul activităților jurnalistice. Pe lângă vizibila lipsă de pregătire a funcționarilor Autorității de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în a înțelege natura muncii jurnalistice, este, din păcate, evidentă utilizarea acestei instituții ca instrument de cenzură politică.

Surse:

https://www.riseproject.ro/

Publicată de RISE Project pe Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018

https://www.g4media.ro/cine-e-sefa-institutiei-care-ameninta-rise-project-cu-amenda-de-20-de-milioane-de-euro-fosta-candidata-psd-la-parlamentare-propulsata-de-partid-la-sefia-unor-institutii-urmarita-penal-de-dna-intr-u.html

https://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-22802952-rise-project-anunta-cere-divulgarea-surselor-cazul-teleormanleaks-fiind-invocata-protejarea-datelor-caracter-personal.htm

https://apti.ro/faq-teleormanleaks-rise-project-viata-privata-vs-libertate-de-exprimare

http://dataprotection.ro/?page=Clarificari_referitoare_la_sesizarea_primita_de_ANSPDCP_in_cazul_Rise_Project&lang=ro

https://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-22804677-video-jurnalista-rise-project-interesul-public-apare-toate-legile-invocate-cei-care-ameninta-anchetele-tel-drum-povestea-investigatiei-legate-valiza-obtinuta-prin-metode-pur-jurnalistice.htm

https://www.paginademedia.ro/2018/11/unul-dintre-personajele-principale-din-dosarul-valiza-vrea-sa-fie-scoasa-din-stiri-invoca-dreptul-de-a-fi-uitat

https://activewatch.ro/Assets/Upload/files/Raport%20FreeEx%202017-2018.pdf

https://www.europafm.ro/verificari-la-ministerul-muncii-asupra-unui-protestatar-antiguvernamental/

This article has 1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.