mtAzi dimineață, pe la ora 11, membrii redacției Charlie Hebdo erau în ședința săptămânală. Doi (posibil trei) oameni înarmați au intrat în sediul publicației și au deschis focul asupra ziariștilor. Au lăsat în urmă 12 morți. Între ei, patru caricaturiști celebri: Cabu, Charb (Stephane Charbonnier, directorul publicației), Tignous și Wolinski.

Doi-trei oameni înarmați au asasinat aproape întreaga echipă a unui săptămânal de satiră politică. Motivele și identitatea asasinilor nu sunt cunoscute. Se presupune că se revendică musulmani – sunt citați martori care susțin că i-au auzit strigând în arabă “l-am răzbunat pe profetul Mohamed” în timp ce se retrăgeau. Poate să fie un indiciu real sau o momeală pentru inflamarea relațiilor dintre comunitățile religioase. Nu contează, asasinii au o singură etnie – aceea de criminali. Sper să fie prinși și judecați cu cumpătarea unui sistem de valori care s-a detașat de barbaria pedepsei cu moartea de câteva decenii. Asta ar fi, implicit, și o victorie politică.

Este cel mai grav atentat împotriva libertății de exprimare din acest secol. Charlie Hebdo a refuzat să se lase intimidat de amenințări și atacuri care au precedat acest cumplit eveniment. Publicația s-a născut, de altfel, dintr-un act de cenzură în 1970 când revista de satiră politică Hara Kiri a fost interzisă de Ministerul francez de interne, iar redactorii ei – între care și doi dintre cei asasinați azi – au decis să-și continue activitatea schimbând titlul publicației în Charlie Hebdo. În ultimii zece ani, revista a fost ținta unor repetate amenințări, unele concretizate, din cauză că a refuzat să renunțe la tratarea în registrul satiric a unor personaje simbol ale lumii musulmane. Sper să existe supraviețuitori care să salveze Charlie Hebdo.

Wolinski a fost unul dintre spiritele care m-au ajutat, în anii studenției, să-mi definesc identitatea. L-am descoperit încă înainte de 1989, în cele câteva exemplare de Hara Kiri pe care le-am păstrat așa cum alții păstrează Biblia sau Coranul. Acesta este, probabil, motivul pentru care știrea de azi a avut pentru mine o intensitate particulară. Evident că întâi mi-au dat lacrimile de furie, de neputință, de indignare. Acum m-am mai adunat și, ascultându-l în inimă pe Wolinski, invit caricaturiștii români să comenteze moartea confraților lor în așa fel încât să râdem. Un ferpar de să mori de râs. Pentru Wolinski și toți colegii lui.

 

 

 

____

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

 

This article has 1 comment

  1. As putea spune ca este cel mai grav atentat impotriva libertatii de expresie de la Napoleon Bonaparte.
    Nu stiu sa desenez, daca as fi stiut, as fi demarat imediat un ferpar.
    L-as parafraza un pic pe Balzac :
    Revenons a la realite! Parlons de Charlie Hebdo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.