Ceea ce s-a petrecut azi, în prima oră a zilei, la Bucureşti, este inadmisibil.

E ora trei noaptea, şi sunt îngrozitor de treaz. Simţ enorm şi văz monstruos, în ciuda faptului că, pentru prima oară după mulţi ani, am luat un somnifer. Re-trăiesc în minte şarja sutelor de jandarmi împotriva celor care se făceau vinovaţi de a mai fi prezenţi în Piaţa Universităţii, după momentul la care i s-a, iertaţi expresia neacademică, sculat cuiva, probabil persoană importantă, că vrea să vadă ‚kilometrul 0’ al democraţiei pustiu. O imagine, veţi recunoaşte, cum nu se poate mai simbolică pentru zilele pe care le trăim.

Mă mai urmăreşte, nelăsându-mă să dorm, ţipătul ascuţit, aproape inuman, al unui bărbat într-o secţie de poliţie, reacţie de şoc şi spaimă pură a unui om pe care l-am văzut, apoi, exprimându-se destul de coerent, ba chiar declarându-se psiholog. Prima oară când am văzut scena, mi-a venit să râd – reacţie viscerală, imbecilă, de apărare. Pe urmă nu mi-am putut scoate din cap întrebarea, de fapt intuiţia: ce zăgazuri, ce iluzii trebuie să se fi rupt în cineva ca să atingă un moment de asemenea imposibil-de-controlat disperare?

E vorba de credinţe/speranţe care s-au frânt, s-au prăbuşit şi în mine în această noapte. Dacă sunt printre cititori ‚cocoşei’ înclinaţi să spună că tânărul care urla ascuţit în secţia de poliţie nu e bărbat adevărat, îi anunţ că prefer compania lui, decât pe a cocoşeilor. Nu ştiu dacă nu m-ar fi cuprins, pentru moment, aceeaşi frică abisală.

—————————————

Există un singur scop al ‚declarării’ adunărilor publice în mult-discutata lege 60/1991: ca anunţând autoritatea despre desfăşurarea evenimentului, organizatorii şi participanţii să beneficieze de protecţia acesteia, în vederea exercitării depline, nestânjenite a unui drept constituţional fundamental. De astăzi, eu, personal, renunţ la această protecţie. Problemele, neajunsurile care mă scot în stradă sunt într-atât de acute (şi cronice totodată), încât nu mai am, efectiv, timpul necesar pentru a beneficia de lege; îmi voi exprima dreptul la opinie fără a mai notifica pe nimeni, asumându-mi riscul unor posibile agresiuni din partea celorlalţi cetăţeni.

Dacă, dimpotrivă, prevalându-se de unele prevederi ale pomenitei legi, organele de ordine mă vor ‚ridica’ şi/ sau amenda, voi deschide un proces invocând o excepţie de neconstituţionalitate: interpretez necesitatea declarării anterioare, aşa cum e stipulată în lege, drept o îngrădire a dreptului meu fundamental la liberă exprimare. Există evenimente care nu pot aştepta două zile pentru ca eu să reacţionez.

——————————————

După miezul nopţii, oamenii au fost intimidaţi, alergaţi, bătuţi, arestaţi fără discernământ, într-o încercare disperată de intimidare şi înăbuşire a spiritului care începuse să trezească România. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu azi sunt mult mai furios şi mult mai hotărât.

Spun: pentru ce s-a întâmplat aseară, nu sunt de vină jandarmii. Ei sunt fie nişte simple unelte, nişte angajaţi care îşi fac inumana meserie ca şi când ar fi gunoieri măturând hârtiile de pe stradă, fie brute angajate ‚pe sprânceană’ fiindcă le place să bată.

Spun: e mult mai probabil ca ‚incitările la violenţă’ la care, chipurile, jandarmii au răspuns să fi venit din partea unor indivizi special-infiltraţi în mulţime decât de la mulţimea însăşi; iar în rest, a fost evident că forţele de ordine au desfăşurat toată coregrafia necesară pentru a înfuria la culme pe oricine, chiar şi pe (sau cu atât mai mult pe) oamenii cei mai ‚normali’.

Spun: singurii vinovaţi suntem noi. Suntem vinovaţi că nu am fost mai mulţi, mult mai mulţi. Cu vorba filmelor americane, „this is not a drill”, aceasta nu e o simulare, nu avem de-a face cu un exerciţiu. E un război pe care, dacă suntem laşi în continuare, îl vom pierde într-o umilinţă de nedescris.

————————————–

VĂ INCIT. Vă provoc. Vă chem.

Vă chem să ieşiţi… nu în număr mare, vă chem să ieşiţi toţi. Vă chem să aveţi curajul nebun de a ieşi fără nici o armă (afară de vocile voastre, şi de pancardele pe care să scrieţi ce vă doare), mai mult, să ieşiţi absolut hotărâţi ca, dacă sunteţi agresaţi fizic, să NU VĂ APĂRAŢI. Fiindcă în spatele fiecărui baston, al fiecărei violenţe la adresa noastră, jandarmii vor aşeza un aşa-zis act de agresiune dispre noi; şi nu trebuie să aibă nici cea mai firavă circumstanţă atenuantă la momentul când, vă asigur, judecata va veni. Probabil nu judecarea fiecăruia dintre ei (fiindcă, v-am spus, sunt doar nişte prelungiri nesemnificative ale propriului baston), dar cu siguranţă judecarea celor care au declanşat toată treaba asta.

Vă invit să ieşiţi pe străzi şi în pieţe, fără să mai aşteptaţi să organizeze sau să conducă cineva ceva. Să nu refuzaţi legitimarea, dar să refuzaţi a semna orice amendă, să contestaţi orice tentativă de ridicare. Iar dacă totuşi sunteţi ridicaţi şi duşi la secţie, să nu vă lăsaţi umiliţi, amprentaţi etc. Să răspundeţi oricărei bruscări, morale sau fizice, asigurându-vă agresorul că lucrul se va afla şi va plăti pentru asta.

Şi, lucrul cel mai important: să vă întoarceţi la manifestaţie de îndată ce sunteţi eliberaţi.

Să nu credeţi că fac pe zmeul. Nu sunt deloc un om curajos; dacă aş fi fost în locul tânărului de aseară, târât pe un coridor, sub ochii îngroziţi ai soţiei şi fetiţei, de nişte oameni care deja mă agresaseră din greu, probabil că nu doar aş fi urlat. Aş fi făcut pe mine (sper că nu şi fizic, dar fără îndoială în mintea mea, şi mai ales în suflet) de frică. Dar fiindcă omul acela a ţipat de spaimă pentru mine, în locul meu (observaţi că NU fac din el un erou, îl recunosc doar ca pe cel mai firesc alter-ego), astăzi voi fi cu siguranţă mai lipsit de iluzii, aşadar mai curajos. Sau măcar mai pregătit să nu mă fac de râs.

VĂ INCIT să ieşiţi şi să vă spuneţi cuvântul fără violenţă, fără violenţă orice ar face ‚ei’. Poate că e momentul să facem actul cel mai grandios de bunăvoinţă şi patriotism totodată, să mâncăm bătaie pentru România. Noi, românii, n-am avut niciodată o revoluţie de catifea; poate că e vremea pentru aşa ceva.

A, şi un ultim lucru. Dacă ‚autorităţile’ vă întreabă, cum le e obiceiul, cine e organizatorul, nu ezitaţi să-l numiţi, ca să-şi primească prin poştă amenda cuvenită. E Traian Băsescu.

 

DISCLAIMER:

Conţinutul acestei rubrici nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a organizației ActiveWatch. Așteptăm articolele dumneavoastră. Aveți responsabilitatea să verificați informațiile pe care le publicați și să respectați valorile și misiunea ActiveWatch.

This article has 14 comments

 1. Sa mancam bataie numai pentru atat?! Demisia lui Basescu?!

  Va scapa un amanunt absolut esential: TOTI POLITICIENII SUNT LA FEL! Demagogi, corupti, incompetenti, imbatati de putere. Intai a fost Iliescu si acolitii lui cinstiti si (putred de) “saraci”. Apoi l-am pus pe Constantinescu si ai lui 15.000 de specialisti. Apoi a fost iar Iliescu si s-a infaptuit pedeserizarea Romaniei. Apoi l-am pus pe Basescu sa ne salveze de PSD si a avut loc pedelizarea Romaniei. Acum vrem sa-l dam jos pe Basescu si sa ce … ?!

  Chiar nu intelegeti ca suntem intr-un cerc vicios?! Nu OMUL trebuie schimbat, ci SISTEMUL care face din acesti oameni monstri! Sistemul este bazat pe falsa reprezentare. Niciun politician cu functie publica nu reprezinta pe nimeni, pentru ca nu poti delega unui alt om drepturi pe care tu NU le ai! Daca cetateanul ar avea dreptul de a initia legi si de a le adopta sau respinge prin vot, atunci l-ar putea delega unui parlamentar. Daca cetateanul ar avea dreptul de a propune decizii administrative si de a le adopta sau respinge prin vot, atunci l-ar putea delega administratiei locale si centrale.

  Cetateanul unei democratii reprezentative nu are cu adevarat drepturi, are doar ILUZII! Daca tot e sa luam bataie pentru ceva, haideti macar sa spunem tarii intregi adevarul: ii schimbam degeaba ca pe sosete! Ciclul se va repeta, atata tot. Luptati impotriva sistemului falsei reprezentari! LUPTATI PENTRU DEMOCRATIE DIRECTA!

 2. Aveţi dreptate, domnule Octavian. Nici eu nu am mai multă încredere în ‘ceilalţi’ – dimpotrivă, fac parte dintre cei care au votat constant, până acum trei ani inclusiv, cu PDL şi chiar cu Băsescu. Şi nu, ieşirile din stradă de acum nu sunt, în intenţia lor, PENTRU USL – chiar dacă ele ar putea fi de la un moment dat (după ce, eventual, îşi fac efectul) instrumentate de către opoziţie, pentru ca ea să poată deveni putere. Eu vorbeam de mâncat bătaie ca de o modalitate numai în aparenţă paradoxală de a-i face pe politicieni să înţeleagă, cu toţii, că sunt văzuţi, că sunt cântăriţi, că nici unul dintre ei nu trebuie să se mai simtă în siguranţă deplină. Veţi spune că mai e muuuult drum până atunci, fiindcă, într-adevăr, toată clasa politică e la fel de coruptă, sau cel puţin la fel de suspectă. Însă lungimea drumului nu cred că ne poate face să renunţăm a-l începe acum. Oricât de ciudat şi de defetist ar părea, propun să luăm bătaie din solidaritate cu cei care au luat şi vor mai lua bătaie pentru ideile lor, fără ca asta să-i oprească. De la un moment dat, se vor teme să ne mai bată :)… dar poate că sunt eu prea naiv.

 3. Eu mereu ma gandesc la asta, mereu am certitudinea ca impreuna putem face ceva. Este dureros atunci cand imi exprim pozitia si aud “nu e vina noastra, noi nu putem face nimic, ei sunt de vina” ….

 4. Daca merg cu un mare afis pe care scrie PDL PSD PNL PC porci si criminali la universitate, 3/4 din multime o sa ma ia la bataie.. fiecare pentru motivul lui, pardon…. partidul lui.

  Spunem noi (invatati de la TV) ca sunt arabii salbatici si trebuie educati de occident… off doamne ce revolutii au fost la ei.. oameni uniti nu de formatiunea politica X!

  Si il schimbam pe basescu… cu ce? Toti sunt din aceeasi clica…
  criminali securisti pampalai oameni de afacere marionele ate SUA etc

  Mai intai ar trebui sa facem ceva noi individual pentru tara in care trraim, sa fim mai buni, mai informati, mai putini milogi si profitori si sigur mai apoi vom gasi printre noi minti luminate sa ne poata conduce tara… acum iesim protestam si ne intoarcem acasa condusi de aceeasi oameni prin rotatie… aceeasi tradatori de tara.

  Doamne nu ne lasa sa murim iar ca niste fraieri pentru interesele altora, Doamne dane minte, nu de turma… Doamne nu ne lasa sa ne vindem tara pe nimic, Doamne nu ne lasa sa ne pierdem demnitatea!

 5. Eu zic sa lasi gargara asta psdisto-bolsavica si sa pui osul la munca. Aseara am vazut golani, haimanele, scursuri ale societatii in strada, nu protestatari.

  Protestatari sinceri au fost la Cluj pentru medicul Arafat. Ce a urmat a fost scursura strazii, mobilizata pentru interesele lui ponta si muculescu ala..

  Si inca ceva…”mobilizatorule”…aseara au fost raniti cu pietre in cap jandarmi. Niciun golan prezentat ca protestatar nu si-a luat piatra in cap din cate stiu.

  Asa ca victimele sunt cei ce ne protejeaza de golanii pe care ii pretuiesti matale si anume JANDARMERIA ROMANA.

  Cinste lor si rusine tie ca poti scrie asemenea ineptii.

 6. De ce nu am putea sa inventam un alt sistem de conducere decat cele clasice ? De ce nu am putea sa ne intoarcem la antichitate si sa acceptam un triumvirat controlat de cei care nu sunt in nici un partid? Sa desfiintam ideea de partid .Am fi unici in lume.Am putea sa ne gandim la vechea democratie greceasca.Poporul ar trebui sa-si decida soarta iesind din tiparele istoriei actuale care se prabuseste.Asistam la o cadere in haos a omenirii.Tinerii capabili de la noi ar trebui sa lucreze pentru Romania in laboratoarele care schimba lumea si nu pentru stapanii lumii.Este momentul cand tarile isi amintesc ca sunt natiuni si nu uniuni.

 7. “De ce nu am putea sa inventam un alt sistem de conducere decat cele clasice ???” Asa cum zicea altcineva avem nevoie de un sistem nou si nu suntem departe de acesta. Trebuie rupt acest cerc vicios si acum cat e “fierul cald”..Nu intzeleg ce nevoie avem de Politica,ar trebui desfintzata ca si disciplina, in alt fel spus este stiinta manipularii multimii de catre grup in interesul unei mai mici parti (partid politic)..Trebuie sa punem in fruntea Ministerului Sanatatzii un medic,la Agricultura un inginer,la Transporturi un sofer si asa mai departe, persoane specializate si prin concurs..iar la conducerea tarii un supercomputer utilat cu un program social interconectat cu marea majoritate a cetatenilor prin Internet si care sa ia in considerare toate variantele si sa opotimizeze calea de urmat, dezinteresat si in favoarea tuturor si fiecaruia..Totul poate fii dezvoltat din mers! Este simplu si la nivelul timpurilor noastre! Multumesc

 8. Viteazule – vezi cum i-a infruntat Legionarul Valeriu Gafencu pe comunisti – si invata ca sa arunci cu pietre nu e o dovada de patriotism etc. exista vreo varianta – in acest moment?

 9. Citesc zilele astea o lucrare a dlui Neagu Djuvara.
  Mi-e greu să nu folosesc expresia istoria se repetă. Niciodată n-am avut noi români destoinici care să fie sprijiniţi de popor la conducerea ţării. Erau mai români cei din familia regală importată din Germania pe filieră franceză!!! Mi-e greu să cred că generaţia de politruci în frunte cu dl Iliescu nu şi-a adus eşalonul său doi pentru a prelua puterea. Mi-e greu să cred că cei din afară vor o Românie puternică şi nu una îndatorată, guvernabilă de către oricine.
  Sunt pesimist şi atât. Doamne ajută să-i putem curăţa!

 10. Cred ca nu ai gandit prea mult inainte sa scrii asa niste aberatii. Vai de noi, ce ne asteapta, cu oameni din asta care habar nu au nici macar pentru ce ies in strada.

 11. ba ce rost are sal dam pe base jos de la presedentie din moment ce stim sigur ca nu ne va fi mai bn nu inteleg lasti ca ne e bn si asa orcum mai bine nu vom gasi tot asa o sa fie poate chiar mai rau asa ca nu va faceti voua mai rau

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.