Jandarm: “Vă rugăm frumos să părăsiți zona”.
Membră ActiveWatch care filmează: “Am înțeles.”
Jandarm: “Haideți să vedem ce-ați înțeles. Nu opuneți rezistență, că n-are rost.”
Așa a început „plimbarea” cu duba a unei membre a Agenției de Monitorizare a Presei care documenta (filma) abuzurile autorităților la adresa libertății de exprimare a cetățenilor care s-au strâns astăzi la Hala Matache.

Ce s-a întâmplat de fapt


Sâmbătă, 6 octombrie, la orele prânzului, aproximativ 25 de persoane au fost reținute și transportate cu blindata Jandarmeriei la Secția 3, pentru simplul fapt că s-au întâlnit, filmau sau se aflau întâmplător în proximitatea Halei Matache. Celor „săltați” li s-au întocmit procese verbale de avertisment pe motiv că ar fi participat la un protest „ilegal”.
Mulți dintre cei luați în „colimator” fac parte din organizații nonguvernamentale (Salvați Bucureștiul, Miliția Spirituală, ANBCC, SDD, Ce-RE, ActiveWatch etc.) și veniseră să protesteze pașnic sau să filmeze protestul împotriva dărâmării Halei Matache. Ceilalți pur și simplu se aflau întâmplător prin zonă și s-au oprit să „caște” ochii.
Timp de mai bine de o oră, zeci de jandarmi le-au interzis trecătorilor să se apropie de Hala Matache și le-au deviat traseul cu scopul de a preîntâmpina/ descuraja/ intimida strângerea oamenilor în jurul acestui monument istoric.
Cei prezenți au reclamat lipsa de verticalitate a Primarului Sorin Oprescu care, deși a promis public că va menține Hala Matache pe actualul amplasament, și în ciuda avizelor existente (care obligă Primăria Generală la acest lucru), a lăsat Hala pradă recuperatorilor de fier vechi și a declarat public luna trecuta că intenționează să o „mute”, lucrul acesta însemnând translatare prin demolare.
Ca răspuns la nemulțumirile exprimate civilizat de cetățeni, forțele de ordine au început să-i percheziționeze și să le ceară se părăsească zona, iar, la scurt timp, zeci de persoane au fost reținute și duse la secție, unde li s-au dat avertismente scrise. „Forma dumneavoatră de protest este ilegală”, i-a spus un jandarm unuia dintre activiștii reținuți.

Și un film de Vlad Petri, preluat de pe site-ul Think Outside the Box:

Poetul Mugur Grosu, luat pe sus de forțele de ordine. Foto: Alexandru Oglinda

This article has 8 comments

  1. Fals! Ne indreptam catre statutul de “tara civilizata”, precum SUA sau UK, pe care multi le apreciaza ca fiind atat de democratice…

  2. Pingback: “Plimbare” cu blindata Jandarmeriei de la Hala Matache la Secția 3 | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Atunci cand jandarmii nu recunosc nici un tip de adunare spontana si atunci cand considera adunare publica orice grup mai mare de 3 persoane (indiferent de motivul pentru care se afla in acelasi loc, contingent sau nu), e clar Romania e “stat politienesc”.

  4. Pingback: Ce mai descoperim pe net? - Pagina 104

  5. Pingback: Pristandaua fără nume – sau despre legalizarea bulanăriei : Blogul ActiveWatch

  6. Votantii de “dom’ doctor”, care asteapta sa fie scapati prin operatii “chirurgicale” de “paduchelnita” si “veceul public” din zona Matache joaca alaba-neagra cu mafia imobiliara infiltrata in primarie, fara sa stie ca au pierdut din clipa in care au inceput sa caste gura, pe margine. Miticii de Bucuresti cred ca le pica si lor ceva la faza asta- habar nu au ca pomenile pe care le cer de la primarie nu inseamna ca nu vor ajunge mai devreme sau mai tirziu in strada, ei cred ca o sosea care taie Bucurestiul ca pe un cimp gol le aduce prosperitate, au naivitatea sa creada ca mall-urile care vor inlocui micii comercianti le vor aduce lapte si miere. Bucurestenii, analfabeti in legatura cu propriul oras, habar nu au ca Lipscania este mai veche decit Hala Matache si ca are sanse tot atit de mari sa atraga turisti, bucurestenii nu stiu ca revenirea spectaculoasa la prosperitate din centrul vechi se explica prin niste simple lucrari de infrastructura foarte usor de executat in zona Matache. Ura si indiferenta pentru tigani si saraci nu le aduce prosperitate bucurestenilor, dar este mizeria cu care “dom’ doctor” a cistigat alegeri dupa alegeri. Mutilata Hala Matache este portretul fidel al mentalului bucuresteanului mediu si caricatura “elitelor”ei culturale.

  7. Pingback: Pristandaua fără nume – sau despre legalizarea bulanăriei | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.