alegeri prezidentiale 2014Înainte de prezidențialele din acest an, nu ne speriam ușor când venea vorba de analiza de conținut. Credeam că suntem obișnuiți cu greul și că putem analiza orice, de la reclame la detergenți și emisiuni de can-can până la talkshow-uri politice. Cele șase săptămâni de campanie electorală ne-au pus pe gânduri și pe revizuit indicatorii de analiză. Știam că televiziunea încearcă să țină ritmul cu tehnologia și cu vitezele amețitoare ale informațiilor ce curg pe rețelele globale, dar nu ne-am imaginat că unii angajați din televiziuni sunt dispuși să facă aproape orice ca să ne țină în starea de dependență.

 

Pentru că ne-a lipsit conținutul demn de analizat (temele candidaților, respectiv tipurile de argumente folosite de omuleții care s-au exprimat plenar la prime time de seară), lucrăm intens la revizuirea următorilor indicatori, care vor descrie, în viitor, mult mai bine felul în care oamenii de televiziune mediatizează subiectele de interes public:

  1. Breaking news-ul care sparge știri și campanii electorale

Campania a început cu breaking news-uri. Au fost atât de multe și de enervante încât va trebui să le analizăm cu mai multă dedicație. Pentru că ne-am simțit prostiți cu breaking news-ul. O arestare matinală mai reprezintă breaking news la ora 20:00? Noi credem că nu. Televiziunile au insistat totuși să lase uitate breaking news-ul pe burtiere agitate, inducând o falsă stare de prospețime a informațiilor. Aproape toate televiziunile monitorizate (Antena 3, B1TV, Digi 24, Realitatea TV și România TV) au ținut cu dinții de breaking news-urile de peste zi, ca să le „analizeze” la ceas de seară.

 

 

  1. Burtiera care tâmpește

Suntem convinși că, nu peste mult timp, procurorii și polițiștii vor folosi burtiere în cadrul audierilor. Burtiera de România poate fi un instrument de tortură eficace. Este galben-urlătoare, are fonturi uriașe și nu poate fi urmărită cu ușurință. Burtiera nu vine niciodată singură, ci în gașcă cu alte burtiere, care încep să ți se fâțâie prin fața ochilor, încât uiți cine sunt invitații din platou și despre ce anume se discută. Uneori, burtiera se transformă în teletext. Aparent, atât de multe lucruri importante și notabile se întâmplă în timp „real”. Campioni prin excelență au fost Realitatea TV și România TV.

 

  1. Țipetele care nu ne lasă să adormim

S-a urlat și țipat foarte mult în campania asta. Bine, se țipa și înainte, dar acum, deh, a fost un cadru mai special. Din motive care încă ne scapă, adulții de la televizor, conștienți de valoarea lor în comunitate, au tendința de a ridica tonul. Până acum am identificat țipătul de indignare, țipătul de consens și țipătul de resemnare. Cel mai interesant dintre toate pare a fi țipătul de consens. Chiar nu am reușit să înțelegem cum niște cetățeni care sunt pe aceeași parte a baricadei, au aceeași viziune asupra realității și adevărului sfârșesc prin a se întrerupe cu țipete și voci gâtuite de agitație. Campioni la țipete de consens: B 1 TV și Antena 3. Campioni la țipete de indignare: Antena 3, România TV și Realitatea TV. Campioni la țipete de resemnare: B 1 TV.

 

Din păcate, în această campanie nu am avut intuiție și nu am urmărit indicatorii de mai sus. Probabil am fi putut să-i ajutăm pe jurnaliști și politicieni să-și răspundă la întrebarea: De ce nu au fost dezbateri? Am fi putut să ne uităm în ochii lor și să le spunem: Pentru că, în lipsa unor subiecte serios documentate și relevante pentru campania prezidențială, v-ați ascuns conspirativ (jurnaliști, analiști și politicieni laolaltă) după burtiere stupide și stridente, ați urlat ore-n șir fără noimă și v-ați dat cu părerea despre fiecare breaking news al zilei.

 

 

CITIȚI ȘI: Rezultate finale alegeri prezidențiale 2014: Antena 3 și România TV au pierdut alegerile

 

_________________________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

This article has 1 comment

  1. bine scris, rusine tampitilor de politruci din presa. ati manjit pana la infinit meseria si parca nu stiam ca sunteti evazionisti, platiti la negru, angajati prin servicii secrete, fara facultati, acum ne-ati dovedit ca sunteti si viermi ordinari pe care patronul ii trimite la pungasii de campanie electorala. sa muriti bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.