captură de imagine de la incident

Comunicat One World România – via Alexandra Ivan

Sâmbătă, 22 martie, Marele Circuit Turistic al Șpăgii a fost întrerupt de jandarmi, de două ori în timpul traseului de o oră, care pornește din Piața Dorobanți și se oprește în Piața Victoriei. Ghidul circuitului, Eugen Istodor, a fost legitimat pentru a doua oară săptămâna trecută, prima oară fiind joi, dupa terminarea circuitului turistic de la ora 17:00.

Sâmbătă, începând cu ora 11:00, aproximativ 10 persoane au plecat din Piața Dorobanți și au fost opriți în repetate rânduri de jandarmi, care susțineau că evenimentul One World România este un protest pentru care nu exista aprobare. Eugen Istodor și alți 3 membri ai echipei festivalului au fost legitimați și amenințați cu amenzi dacă nu opresc evenimentul.

Secvențe filmate sâmbătă dimineață sunt disponibile aici:

Privind evenimentele de sâmbătă dimineață, am obținut opinia avocatului Dan Mihai: „Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice constituie cadrul general pentru organizarea evenimentelor sau adunărilor pe spațiul public. Conform art. 1 dreptul de a exprima o opinie sau de a organiza un eveniment nu poate fi îngrădit în condițiile în care manifestările participanților sunt pașnice. Conform art. 3, evenimentele cultural-artistice nu sunt supuse nici măcar autorizării prealabile de organele autorităților locale. Având în vedere cadrul legal citat anterior, consider că evenimentul “Marele circuit al șpăgii” organizat în cadrul festivalului de film documentar pe tema drepturilor omului One World România nu este supus îngrădirilor legale de niciun fel fiind o precesiune realizată în scop informativ, pașnică, într-un context cultural-artistic. Evenimentul în sine este un veritabil documentar viu asupra încălcării ordinii de drept de către persoane publice din România prin menționarea exclusiv a dosarelor penale finalizate prin sentințe definitive de către instanțele competente. În sine, proiectul nu este un protest ci un demers educativ, cultural si moralizator. Orice intervenție a organelor de ordine publică în desfășurarea acestei procesiuni este lipsită de temei juridic.

Textul complet al legii 60/1991 este disponibil aici: http://bit.ly/1pl6mDZ.

Marele Circuit Turistic al Șpăgii și-a continuat programul – sâmbătă de la ora 17:00 și duminică de la orele 11:00 și 17:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.