noiu” src=”http://blog.activewatch.ro/wp-content/uploads/liviu-chesnoiu.jpg” alt=”” width=”359″ height=”215″ />

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist

 

Prezent la o emisiune pe tema agresării jurnaliștilor de la Eforie TV (detalii, aici), colonelul în rezervă Liviu Chesnoiu, fost profiler al poliției constănțene, i-a sfătuit pe jurnaliști să nu mai facă „exces de zel” și să „plece capul” când au de-a face cu persoane agresive.

                         În continuare, câteva declarații ale acestuia, din cadrul emisiunii:

Min 12: 50 „Toți oamenii sunt intimidați de aceste brute, de acești giboni. Ăștia sunt niște oameni care terorizează. Cred că și unui polițist îi este frică de o astfel de gașcă de interlopi care, nu știu de unde or fi ei, dar cred că stăpânesc orășelul acesta. Dar nu se poate așa ceva, e intolerabil, trebuie dată pedeapsa cea mai mare pentru așa ceva. Dacă respectivii nu vor păți nimic, înseamnă că trebuie să emigrăm cu toții, că aceasta e țara lor. Oamenii aceștia trebuie să plătească pentru ce au făcut și așa ceva să nu se mai întâmple.”

Min. 18:40 „E atât de mare teroarea încât un coleg al dumnevoastră nu vrea să mai depună plângere împotriva lor.”

Min. 26: 35 [către operatorul agresat:] „Da’ ce zodie sunteți dumneavoastră?”

Min. 27: 50 „De la un bătrân colonel în rezervă, capricorn – sunt așa, mai flegmatic prin temperament – vă spun că pe viitor, mare atenție. Sunteți într-o meserie foarte

periculoasă, deranjați pe foarte mulți oameni.”

Min. 28: 14 „La noi în România nu au fost executați jurnaliști. Dar poate nu suntem departe de chestia asta. […] Vrem și noi să fim în pas cu moda asta între ghilimele. Cred că șefii dumneavoastră ar trebui să vă instruiască în așa fel încât zelul acesta… Chestia aceasta, eu vă înțeleg, microbul…  Când intrați în transă, când vă faceți meseria, parcă uitați că vă expuneți foarte mult. Trebuie să vă gândiți la dumnevoastră, trebuie să fiți în echipă. Cineva trebuie să vă acopere spatele, să vă țină spatele.”

Min. 29: 01 „Celălalt coleg văd că și-a retras plângerea. Ce coleg este acesta?”

Min. 33:47 „Sfatul meu este următorul: sunteți tineri și poate nu stați așa să vă gândiți. […] 34:07: Pe viitor, ca să nu mai aveți probleme, eu zic așa: acești oameni trebuie evitați și luați cu duhul blândeții. Eu am testat criminali celebri, oameni răi, criminali în serie. Și eram politicos cu ei. Și acuma, cu cei pe care-i testez. Eu nu-i tutuiesc. Persoana a doua plural și un ton calm. Eu sunt un negociator, în sensul că aș putea să-l fac pe respectivul să

se calmeze. Dar e psihologie de turmă acolo, asta vreau să vă spun. Dacă era unul singur, nu se ajungea la așa ceva. Trebuie luați cu „vă rog să ne scuzați”, chiar dacă vă vine să strângeți din dinți. Ați fi văzut că omul acesta se tempera.”

Min. 35:53 „E psihologia victimei. O victimă care opune rezistență, până la urmă poate moare. Dacă nu opune nici o rezistență, s-ar putea să mai scape” [urmează exemplul unei prostituate din Timișoara, „cu gura mare, mai tupeistă”, care a murit pentru că i-a opus rezistență atacatorului, potrivit colonelului în rezervă].

Min. 37:19 „Să ne lăsăm violați și poate mai avem o șansă”, a mai declarat colonelul în rezervă Liviu Chesnoiu.

 

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici: