foto by: Răzvan Bucur

foto by: Răzvan Bucur

Curtea fostei Secții 10 a Poliției Române din Capitală (strada Stelea Spătaru nr. 15) a fost locul unde un grup de tineri a marcat ieri Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Reacția ofițerului aflat la intrarea în instituție a fost să cheme Jandarmeria să-i alunge din curte, după ce i-a invitat pe manifestanți să treacă dincolo de gardul instituției, fără să se fi interesat care era motivul pentru care se adunaseră acolo.

„E treaba dumneavoastră”, a fost răspunsul pe care același angajat al Poliției l-a dat cetățenilor care încercau să explice motivul pentru care veniseră în strada Stelea Spătaru nr. 15, răspuns care ilustrează limpede opacitatea unor angajați din Poliția Române și dezinteresul de a fi în slujba cetățeanului. Iar această reacție ține de detalii și, din păcate, exprimă doar o mică parte din problemele Poliției Române.

Înainte de „occupy-ul” de la Secția 10, cei aproximativ 30 de cetățeni (studenți, activiști, ziariști, fotografi) s-au adunat în Centrul Istoric al Capitalei, la intersecția străzilor Franceză-Smârdan-Șelari, pentru un flashmob organizat la o lună după ce jurnalistul Ștefan Mako a fost dus la secție și bătut pentru că filma în stradă, cu telefonul, doi polițiști care imobilizau prin forță un alt cetățean. Ar fi de menționat faptul că Ștefan Mako, de la Casa Jurnalistului, lucra de câteva luni la o investigație despre relația polițiști-cetățeni, după ce Daniel Dumitrache, în vârstă de doar 26 de ani, a murit în condiții suspecte în arestul Secției 10 în luna martie.

Adunați în jurul orei 19.45 în Centrul Istoric și „înarmați” cu camere de filmat și telefoane, printre singurele instrumente de care dispune orice jurnalist sau cetățean care vrea să denunțe un abuz, tinerii au filmat și fotografiat mai mulți polițiști care patrulau pe străzile din Centrul Vechi al Capitalei. Înainte de a ajunge pe strada Stelea Spătarul, la fosta Secție 10, locul unde Daniel Dumitrache a murit acum câteva luni, grupul de manifestanți a trecut și pe la secția Poliției Centrului Istoric, unde tinerii au filmat intrarea în instituție și au afișat bannere cu numele celor bătuți sau omorâți în arestul Poliției Române în ultimii 20 de ani.

Ce au înțeles angajații Poliției Române din acțiunea de seara trecută e greu de spus. Dar nimeni nu mai poate ignora faptul că statul român este condamnat de mai bine de 20 de ani de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească despăgubiri de mii de euro pentru încălcarea dreptului de a nu fi spus torturii (detalii: aici, aici și aici).

Iar problema cea mai mare este dată de articolul 31 din Legea de funcționare a Poliției Române și anume „conducere administrativă la secție pentru identificare”, propus spre modificare de către APADOR-CH, după ce România a ratificat în anul 2009 Convenția ONU împotriva Torturii (OPCAT). Conform APADOR-CH, conducerea la secție a cetățenilor poate fi o sursă de abuzuri: „decizia de a conduce una sau mai multe persoane la sediu se bazează doar pe suspiciunea poliţistului sau jandarmului că aceasta/acestea ar fi comis o faptă ilegală. Mai mult, în practica actuală este suficient ca persoana să nu aibă un act de identitate asupra sa pentru a fi condusă la sediu. Şi mai grav, nu există nicio garanţie în favoarea persoanelor conduse – dreptul de a informa familia sau cunoştinţele despre locul unde se află, dreptul la asistenţă medicală, dreptul de a consulta un avocat, dreptul de a tăcea (adică a nu se autoincrimina). Toate aceste drepturi esenţiale funcţionează doar din momentul în care autorităţile decid să emită ordonanţa de reţinere”. Așadar, persoana pusă în libertate nu are nicio dovadă că a stat în secția de poliție, fiind imposibil să atace măsura în Justiție.

În sediile de poliție se comit abuzuri, pentru că, nesupravegheați, unii angajați ai Poliției Române nu înțeleg ideea de respect și garantare a drepturilor omului. În aceste condiții, felul în care se comportă în unele cazuri angajați ai Poliției este îngrijorător, iar, în consecință, sloganul „Siguranță și Încredere” poate fi aruncat în aer sau, pur și simplu, poate deveni un slogan persiflant la adresa cetățenilor.

„Vă rugăm frumos, nu mai bateți oameni”, a fost mesajul pe care unul dintre manifestanții pașnici de aseară l-a transmis comandantului Secției 10 Poliție, chemat în cele din urmă de colegii săi. Comandantul a ascultat doleanțele tinerilor veniți la secție și a spus că rolul Poliției nu este să bată oameni și că astfel de comportamente sunt condamnabile.

 

Urmăriți în continuare filmul evenimentelor de aseară, realizat de Sergiu Brega:

 

 

__________________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.