Sursă foto: Casa Jurnalistului

7 persoane au stat nemișcate timp de 7 minute în fața Ambasadei Turciei

 

Duminică, 28 iulie, Bucureștiul, alături de alte cinci orașe din lume, au comemorat cele 7 victime ale protestelor din Turcia. Protestele au replicat acțiunile de tip „standing man” din Turcia, denunțând violarea libertății de exprimare și reprimarea violentă a manifestațiilor pașnice. Protestele au fost o inițiativă a IFEX – International Freedom of Expression Exchange.

 

ActiveWatch a organizat în fața Ambasadei Turciei de la București protestul din România. 7 persoane, purtând măști Anonymous  și pozele victimelor din Gezi Park au stat în liniște timp de 7 minute.

 

Reprimarea violentă a protestelor continuă în Turcia, Guvernul Erdogan încă menține în arest persoane implicate în protest sub acuzația de „terorism”. „În 6 capitale din lume s-a desfășurat un protest în liniște în memoria celor 7 persoane care și-au pierdut viața în protestele din Istanbul. Este un protest care se adresează regimului Erdogan și este o forma de a solicita o reevaluare a relației cu cetățeanul”, a declarat Mircea Toma, Președintele ActiveWatch.

 

Contextul

 

Conform statisticilor Photography Foundation, 111 jurnaliști din Turcia au fost victimele violenței poliției în perioada 31 mai – 8 iulie (au fost răniți de poliție, luați în custodie sau li s-au șters pozele de pe camerele cu care înregistrau).

 

Forțele de poliție din Istanbul au declanșat anchete pornind de la fotografiile și imaginile înregistrate în Parcul Gezi pentru a identifica „indivizii cu un comportament instigator”. 55 persoane au fost arestat sub acuzația de „coordonatori ai acțiunilor” în urma unui raid făcut de Unitatea Anti-Teroristă a forțelor de Poliție din Turcia. Acum sunt acuzați de acte de terorism. Anterior acestor raiduri, pe 12 iulie, 12 membri ai mișcării Solidaritate pentru Taksim au fost acuzați de „crearea unei organizații criminale”. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la șase ani de închisoare.

 

Protestele au fost organizate de IFEX, cea mai puternică rețea globală ce luptă pentru libertatea de exprimare.

Alături de ActiveWatch, în București, au fost:

–       Poliargus și Occupy Anvers in Bruxelles,

–       IPA / International Publishers Association și PEN Suisse Romande în Geneva,

–       Article 19 în Londra,

–       NY Chappuls în New York,

–       JFCE / Canadian Journalists for Free Expression în Toronto

 

Urmăriți aici protestul în București

 

Vedeți aici și alte imagini, realizate de Sorina Vasile și Ștefan Mako, de la Casa Jurnalistului.

 

Mesajul transmis ieri de ActiveWatch, în cadrul protestului 

 

Azi, 28 iulie, se împlinesc două luni de la declanșarea protestelor de stradă din Turcia. Represaliile guvernului Erdogan continua si in prezent prin mentinrea in arest a unor persoane su acuzatia de terorism pentru organizarea manifestatiilor.

 

La inițiativa IFEX (Rețeaua internațională pentru protejarea și promovarea libertății de exprimare), în șase țări din Europa, Asia și de pe continentul american au loc acțiuni de stradă în fața ambasadelor Turciei în memoria celor șapte persoane care și-au pierdut viața în timpul acelor evenimente, dar și pentru a cere guvernului de la Ankara să respecte dreptul cetățenilor turci la liberă exprimare și să-i pedepsească pe cei care se fac vinovați de reprimarea violentă a manifestațiilor pașnice.

 

În calitatea sa de membru al IFEX, ActiveWatch se alătură acestei acțiuni și organizează în fața Ambasadei Turciei un protest ce va dura șapte minute, timp în care vom sta nemișcați și vom purta portretele celor șapte victime.

 

English version

Today, 28th july, we are here to mark two moths since the first day of protest in Turkey.  Erdogan’s Governement reprisals continue as there are still persons imprisoned under the charge of terrorism for organising the manifestations.

 

In 6 different countries in Europe, Asia and on the American continent there are being organised public manifestation in front of the Embassyes of Tukey in the memory of the seven persons whom lost their lives during the events. These protests are also a public statement for the Ankara governement to respect Tukey citizens’ right of freedom of expression and to punish the persons guilty of violently repressed the peaceful manifestations.

 

We are now to stand in front of the Turkey Embasy for seven minutes in order to commemorate the loss of the seven persons who died during the protest in Turkey.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.