Sâmbătă, 8 noiembrie. Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gravriil. Lumea bună stă acasă, mănâncă salată boeuf și bea vin. Lumea și mai bună face o pauză și vine la ora 17, la librăria Bastilia (Piața Romană nr. 5). Este lansarea bucureșteană a volumului „Necunoscutul Mihai Codreanu” de Viorel Ilișoi. O carte despre care s-au spus și s-au scris lucruri frumoase și exagerat de frumoase, dar încă nu s-a stabilit ce e: reportaj literar, roman, eseu, istorie literară. Criticul Luminița Corneanu și poetul Florin Iaru vor  încerca să lămurească dilema, auditoriul își va spune și el părerea. Iar autorul va povesti aventura acestei cărți. Va veni cu o rezervă nouă de autografe – după ce și-a epuizat stocul inițial la Iași.

Primul ziarist român închis pentru delict de opinie, după Revoluție, ajunge acum la Bastilia.

Veniți la vorbitor!

Afis Lansare Ilisoi Bucuresti.cdr

“Eram la Iaşi, abia ajunsesem dupa 7 ore cu trenul, mai aveam de citit pentru evenimentele pe care le moderam acolo şi am deschis cartea lui Viorel Ilișoi doar ca să văd despre ce este vorba. Două ore n-am lăsat-o din mână.

Ce e? O carte despre un muzeu, Casa Codreanu aka Vila Sonet, de peste drum de Bolta Rece, din Iaşi. Despre un poet – un sonetist, Mihai Codreanu, o vedetă a începutului de secol XX în dulşele târg. Despre o epocă şi oamenii ei, care se luptau în duel, care îi periau pe confraţii lor francezi mai celebri ca ei, care curtau actriţe şi mergeau la bordel, care adunau bani de la prieteni ca să aibă şi ei o revistă literară în oraşul lor.

Cartea asta, după părerea mea, arată cum se poate salva istoria literară azi: renunţând la scrob, săpând mai mult în arhive, căutând firescul în exprimare şi speculând inteligent factorul – să-i zicem, vulgarizând – “senzaţional”. Cum am zis şi în seara când am citit-o prima dată, eu când mă fac mare aşa vreau să scriu!” (Luminița Corneanu)

 

„Un reportaj literar de excepție despre ieri omul, azi muzeul Mihai Codreanu. Cu nas de fin detectiv, antrenat în sute de anchete jurnalistice asupra semenilor noștri contemporani, Viorel Ilișoi a intrat în Vila Sonet din Iași, a urmărit cu lupa obiectele, cărțile, fotografiile, trecutul poetului și a reușit să-l reînvie printre rînduri.

Alert, cu multe informații știute doar de puțini cărturari, cu umor, cu tristețe, cu suflet. Ilișoi aduce la viață nu doar omul, ci și muzeul, într-o poveste captivantă, numai bună de dat la ziar, dar care face cât un roman.” (Editura Muzeelor Literare Iași)

 

Intrați și pe pagina de Facebook a evenimentului!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.