Prim plan: Sorin Freciu, Sorin Enache, Sebastian Ghita. Planul doi: Dragos Nedelcu. (la sedinta CNA din 5 aprilie)

Zilele astea s-a tot discutat în presă și în mediile apropiate presei și politicului despre conflictul Ghiță – Vîntu, despre cauzele și substratul acestui conflict și despre efectul pe care îl are pe produsul finit, adică pe ce vede cetățeanul când se uită la Realitatea TV.

Cele două părți aflate în conflict s-au acuzat reciproc de ingerințe editoriale.

Ghiță a fost acuzat că i-a dat afară pe Adrian Ursu și pe Oana Stancu de la emisiunea „Ora de foc”. Ghiță a lăsat de înțeles că a făcut acest gest pentru că cei doi și-ar fi construit agenda jurnalistică vorbind la telefon cu Sorin Ovidiu Vîntu.

Vîntu, la rândul lui, a fost acuzat ca a descins (pentru prima oară?!) la sediul Realității TV tocmai în momentul în care pe post se discuta despre faptul că în telegramele Wikileaks el era nominalizat în top 5 mogulii României. La câteva zile după, el i-a dat afară pe Cătălin Popa, directorul editorial, și pe Mădălina Dulamă, redactor-şef al Departamentului de Ştiri al Realitatea TV.

Unul dintre episoadele acestui conflict s-a desfășurat la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pe 5 aprilie, când reprezentanții celor două părți au fost chemați pentru a lămuri cine are responsabilitatea editorială la Realitatea.

În ședință, Dan Grigore, membru CNA, a subliniat că aceasta situație demonstrează mentalitatea feudală în care încă trăim în România. Astfel, când cineva pune mâna pe o moșie (în cazul de față Realitatea TV), începe să se comporte ca în evul mediu.

Răspunsurile pe care Sebastian Ghiță le-a dat în ședința publică de la CNA celor care acuză existența unor presiuni editoriale la Realitatea sunt memorabile. Referitor la acuzațiile că ambele tabere fac presiuni asupra redacției, Ghiță a spus:

“Astăzi pot să vă spun că eu o consider cea mai liberă redacție din peisajul media. Oamenii sunt bulversați, nu știu de cine să asculte!”.

Iar referitor la esența conflictului Ghiță – Vîntu, am aflat că aceasta este strict una de business, nu se referă la conținutul editorial. Dimpotriva, Ghiță ne-a luminat că cele două părți aflate în conflict au un deziderat comun:

„Noi dorim să angajăm niște jurnaliști și să îi lăsăm să își facă treaba. De fapt noi pe asta ne certăm”.

În acest context, merită să ne reamintim și un fragment dintr-o conversație privată dintre S.O.Vîntu și Doru Bușcu, aruncată în spațiul public de niște procurori dezinteresați, în care patronul auto-declarat al Realității (în acte apar doar copiii săi) dă o definiție a libertății jurnalistului în viziunea sa:

„Are toată lumea libertatea de pe lume: poate pleca când vrea dacă nu-i convine. Noi nu ținem pe nimeni legat cu funia, cu cătușele de scaun sau de colțul mesei”.

(articolul a fost publicat si in Kamikaze)

This article has 4 comments

 1. CATRE CEI CARE LUPTA IMPOTRIVA ABUZURILOR FACUTE DE INTERLOPII CU LEGITIMATII DE LA STAT,CARE AU INCALCAT LEGEA CU BUNA STIINTA.

  EU DE CE NU BENEFICIEZ DE OUG 51/2008,IN DOSARUL NR 535/97/2010,IN DATA DE 18 MAI 2011 ,SI IN DOSARUL NR,2090/1/2010,IN DATA DE 25 MAI 2011, LA JUDECATORIA DEVA,SI TRIBUNAL DEVA,DOSAR NR 2936/1/2011,STRAMUTARE, FOND,IN DATA DE 24 IUNIE 2011 SI DOSAR NR 1795/57/2010 RECURS,IN 15 IUNIE 2011 ,LA ICCJ.AM DEPUS CERERE SI ACTELE NECESARE SA PRIMESC SI EU UN AJUTOR FINANCIAR,PENTRU A PUTEA SA MA DEPLASEZ,SI NU PRIMESC,DE CE VOR SA MA OBLIGE LA FURAT ,CAND LEGEA SPUNE CA AM ACEST DREPT.A FOST DELEGAT UN AVOCAT DIN OFICIU ,ITU OVIDIU DE LA BAROUL DEVA, CARE A SPUS CA NU SE POATE PREZENTA CA ARE PROCES IN ALT JUDET,A FOST ODATA PREZENT ,SI A VAZUT CA TOTUL ESTE O INSCENARE SI NU VREA SA MAI MA ASISTE.

  AM NEVOIE DE AJUTOR, SUNT DISPERAT,NU AM O PENSIE DE DETINUT TORTURAT,NU AM O PENSIE DE REVOLUTIONAR,NU AM O PENSIE DE DETINUT POLITIC,NU AM O PENSIE DE BOALA,MI SA INTERZIS SA MUNCESC,AM DEMONSTRAT LA CEDO,AM FOST AMENINTAT CA O SA FIU IMPUSCAT, CE TREBUIE SA FAC?

  JUSTITIARUL DE HUNEDOARA
  In urma batailor primite ,de la politisti ,mi-au fost rupt dintii din gura,acum port dinti de fier,in urma lanturilor purtate timp de 81 de zile pe piciare si pe maini si o bara de fier,LEGATA DE LANTURI ,mi sa rupt femurul am fost operat si mi sa pus o tija,mia cazut parul din cap,am probleme cu ficatul si cu stomacul,am suferinte fizice in ziua de azi,credeti ca este normal sa stai nevinovat la puscarie si nici un politist nici un procuror si nici un judecator sa nu fie arestat? http://vilirupa.wordpress.com/2011/01/09/interviu-socant-depsre-abuzurile-suferite-de-vili-rupa/ .Incredibil e ca s-a petrecut si ca se petrec asemenea cazuri.Daca ar exista raspundere in magistratura oamenii ar fii mai atenti cand isi folosesc functia abuzand,condamnand oameni nevinovati .Daca legea ai apara atunci legea trebuie schimbata.Trebuie sa fie lege si pentru ei.E un pas important in eradicarea coruptiei .TEL 0721758747

 2. Atentie Magistrati !

  NU putem avea incredere in justitie , pentru ca ,avem procese castigate la CEDO de romani saraci cu mult curaj si nu exista nici un magistrat arestat si nici comfiscate averile ,statul nu mai trebuie sa plateasca interlopi cu legitimatie de la stat .

  Justitiarul de Hunedoara

 3. Nr. unic (nr. format vechi) : 7707/1/2012
  Data inregistrarii 28.05.2013
  Data ultimei modificari: 28.11.2013
  Sectie: Secţia Penală
  Materie: Penal
  Obiect: traficul de stupefiante (art. 312)
  Stadiu procesual: Apel

  Părţi
  Nume Calitate parte
  PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL TIMIŞOARA Apelant
  RUPA VILI Intimat inculpat
  ROŞCA IOAN TEODOR Intimat parte vătămată
  CERNAT GEORGEL Intimat parte vătămată

  Şedinţe
  28.11.2013
  Ora estimata: 09:00
  Complet: Penal – A3
  Tip solutie: Nefondat
  Solutia pe scurt: Respinge ca nefondat apelul procurorului
  Document: Hotarâre 230/2013 28.11.2013

  09.10.2013
  Ora estimata: 09:00
  Complet: Penal – A4
  Tip solutie: Amână cauza
  Solutia pe scurt: pentru emiterea unei adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara
  Document: Încheiere de şedinţă 09.10.2013

  11.09.2013
  Ora estimata: 09:00
  Complet: Penal – A4
  Tip solutie: Amână cauza
  Solutia pe scurt: -pentru citarea inculpatului cu menţiunea de a se prezenta în faţa instanţei în vederea audierii, urmând ca la termenul acordat să se discute probele din decizia de casare.
  Document: Încheiere de şedinţă 11.09.2013

  29.05.2013
  Ora estimata: 09:00
  Complet: Penal – A2
  Tip solutie: Încheiere
  Solutia pe scurt: În baza art. 52 rap. la art. 47 alin. 1 c.p.p. admite cererea de abţinere formulată de judecătorii FLAVIUS IONESCU ŞI VASILICA SANDOVICI. Dispune trimiterea dosarului la repartizare aleatorie. În baza art. 192 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. DEFINITIVĂ. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 29 mai 2013.
  Document: Încheiere de şedinţă (secretă) 29.05.2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.