Kincses ElodLa 1 decembrie 2015, Beke Istvan Atilla, membru al filialei din Romania a formatiunii Miscarea de Tineret 64 de Comitate, din Ungaria, a fost reținut și pus sub acuzare pentru tentative la acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive. El ar fi avut intenția să detoneze o bombă artizanală în mulțimea care urma să defileze de Ziua Național. Cităm din comunicatul  DIICOT: “În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă Mișcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare/ împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului  <Ținut Secuiesc>, ca etapă a procesului ce vizează refacerea <Ungariei Mari>, inculpatul B.I.A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat și ulterior a procurat mijloacele  și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.”

Dreptul la apărare este garantat de Constituția României, indiferent de gravitatea faptei și de opiniile politice îmbrățișate de învinuit/ inculpate. Din păcate, în cazul presupusului terorist Beke Istvan Atilla, organele de justiție au îngreunat mult exercitarea dreptului la apărare. Avocatul angajat de familia Beke, cu toate că a depus la dosar împuternicirea avocațială, nu a fost înștiințat de Înalta Curte de Casație și Justiție despre termenul de judecată a căii de atac exercitate împotriva hotărârii prin care s-a dispus initial arestarea preventive pentru 30 de zile. Confratele brașovean a aflat ziua și ora dezbaterii doar din presă! După judecarea pricinii s-a plâns presei  că i s-a permis studierea dosarului abia în dimineața judecății.

Motivarea sentinței Curții de Apel din București, prin care s-a dispus arestarea preventivă a lui Beke Istvan Atilla, a fost prezentată la TVR 1 în jurnalul de dimineață din 7 decembrie 2015. Potrivit considerentelor hotărârii Curții (confirmate și prin decizia ÎCCJ), vinovăția lui Beke este dovedită cu trei probe: petardele de categoria a doua și a treia, confiscate de la el, telefonul celular cu care se poate detona o bombă de la distanță, de asemenea confiscat, și o pereche de ochelari cu care poți vedea și pe timp de noapte. Ne putem deja întreba: de ce a avut teroristul nevoie pentru săvârșirea faptei de acești ochelari, când el, potrivit acuzei, dorea să detoneze bomba în plină zi, pe 1 decembrie, în timpul paradei militare? Să nu mai vorbim de faptul că procurarea și deținerea acestui tip de ochelari nu sunt interzise. Acuzația privitoare la săvârșirea infracțiunii de tentativă terorisită , cu respectarea normelor procedurii penale, putea fi legal formulate numai dacă în prealabil se stabilea printr-un raport de expertiză pirotehnică că din petardele confiscate se putea confecționa în cel mult 12 ore (cât avea la dispoziție Beke Istvan până la parada militară din 1 decembrie) o bombă artizanală, cu explozie teleghidată. Și asta fără un dispozitiv de detonare (!), câtă vreme așa ceva nu s-a găsit în urma percheziției. Fiind jurist de meserie, nu sunt mai priceput în fabricarea bombelor artizanale decât procurorii de caz, deci fără o expertiză pirotehnică nu mă pot pronunța despre posibilitatea acestei posibilități tehnice. Este greu de explicat faptul că de peste două luni proba expertizelor tehnice și informatice, absolut necesare pentru stabilirea adevărului, nu a fost administrate. Se poate că zeloșii acuzatori să se teamă de opinia specialiștilor din domeniul bombelor artizanale cu explozie teleghidată?

Este știut că presupusul atac terorist de la Tg. Secuiesc, despre care s-a afirmat că ar fi fost plănuit împotriva paradei militare de 1 decembrie, a ridicat o serie de semne de întrebare chiar și din partea unor oameni fără studii juridice, dar cu scaun la cap. S-a pus întrebarea cât de verosimilă este acuzația că un maghiar cu sentimente naționale exaggerate ar încerca să detoneze o bombă artizanală letală tocmai în orașul său natal, unde ponderea maghiarilor depășește 80%. Conform acuzelor formulate, bomba trebuia să fie plantată într-un coș de gunoi pe trotuar, unde în timpul defilării se află doar publicul spectator, adică localnicii de etnie maghiară. Sporește îndoielile și faptul că Beke era urmărit ca suspect de acte de terrorism de peste trei luni, dar a fost arestat tocmai pe 1 decembrie. În acest mod s-a obținut amplificarea impactului mediatic, demonstrând astfel utilitatea  și vigilența SRI-iștilor. Drept urmare, opinia publică a aceptat majorarea bugetară cerută de serviciile de informții în detrimentul altor instituții publice mai nevoiașe.

Pentru juriștii penaliști este de notorietate faptul că actele preparatorii în vederea săvârșirii vreunei infracțiuni volitive sunt deosebit de dificil de calificat. Șirul actelor pregătitoare poate fi întrerupt oricând, intervenind astfel desistarea, care în general înlătură răspunderea penală. Pentru a fi mai inteligibil, redau pledoaria susținută de cel mai renumit avocat al monarhiei austro-ungare. Maestrul dr. Károly Eötvös a devenit arhicunoscut în epoca respectivă și a fost apreciat în lumea întreagă în urma succesului de răsunet obținut în urma procesului omorului ritual de la Tiszaeszlar, denumit procesul Dreyfuss al Ungariei. În ciuda atmosferei ostile create de mass-media pentru a umbri apărarea strălucită  asigurată de marele avocat, instanțele de judecată au dispus achitarea evreilor  acuzați pe nedrept de omor premeditat. Un alt caz, al aceluiași avocat, pe care l-aș da aici ca exemplu ilustrativ, a început cu arestarea unui spărgător cunoscut cu antecedente, care a dat târcoale unei bănci având asupra lui instrumentele de spargere. A fost deci trimis în judecată pentru tentativă de spargere. Avocatul, spre stupefacția instanței de judecată, a propus condamnarea inculpatului apărat de el nu numai pentru infracțiunea de tentativa de spargere – câtă vreme avea asupra lui instrumentele necesare săvârșirii acesteia -, ci și pentru tentativă de viol, deoarece avea asupra lui și instrumentul necesar săvârșirii acestei fapte. Instanțele de judecată l-au achitat pe inculpat în lipsă de probe.

La ora actuală se știe că prin declanșarea acelui martie negru de la Târgu Mureș în 1990, conflict care a repus pe tapet pericolul maghiar folosit și de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, s-a urmărite și convingerea opiniei publice privind necesitatea repunerii în drepturi a odioasei securități ceaușiste. În țara noastră activează vreo șapte servicii secrete și de fiecare vrea să dovedească necesitatea și utilitatea prezenței sale, deci există o concurență acerbă în combaterea așa-zisului iredentism maghiar, care este sistematic exagerat. Sunt convins că artizanii acestei lupte eroice sunt conștienți de faptul că integritatea teritorială a României nu poate fi periclitată de câteva capete înfierbântate. Numai că pentru aceste servicii post (?) securiste menținerea în conștiența publică și politică a pericolului maghiar este garanția unei meserii facile: după o muncă minimă se încasează salarii consistente și se beneficiază de statut social privilegiat.  Este știut  că poți ieși întotdeauna învingător cu un dușman inexistent… Miscarea de Tineret 64 de Comitate este o organizație absolut marginală, care a fost cvasi-necunoscută de maghiarii din Transilvania înainte de izbucnirea  scandalului Beke. Este absolut exclus să fie în stare să împiedice exercitarea autorității statului roman în zona secuiască – comunicatele DIICOT conțin exagerări în privința pericolului social real. De altfel, două comunități conlocuitoare nu devin peste noapte dușmani doar pentru că există câțiva extremiști izolați, realis au inventați. Din păcate, mass-media din România, infiltrate de agenți sub acoperire, le dau o mână de ajutor în menținerea temerii față de pericolul maghiar. Li se face audiență și li se analizează rătăciri de genul că ungurii s-au implicat în tragedia de la Colectiv, unde în incendiul spontan iscat au murit 63 de persoane, dorind să rupă Ardealul. După elucubrația debitată de senatorul sereist al PSD, ne putem imagina amploarea sentimentelor antimaghiare dacă materialele pirotehnice din club ar fi fost de proveniență maghiară și nu bulgară!

Concluzie

Reamplificarea pericolului maghiar face parte din strategia serviciilor secrete. Ele au tot interesul să creeze o atmosferă îndeajuns de ostilă cât să împiedice noul govern technocrat să normalizeze relațiile româno-maghiare, atât la nivel national cât și între cele două țări care ar trebui să fie prietene. Scopul urmărit  de servicii contravene flagrant intereselor adevărate ale românilor și maghiarilor, în situația politică europeană și mondială actuală. Este absolut clar că, conlucrarea tărilor central și est europene este imperios necesară. Dreptu urmare, cei care întețesc atmosfera antimaghiară, chiar dacă se vând drept patrioți, în realitate prejudiciază grav interesele României.


Előd Kincses a absolvit Facultatea de drept a Universitatii Bucuresti in anul 1964. A activat si activeaza ca avocat la Baroul din Targul Mures. In toamna anului 1989 a fost avocatul preotului reformat László Tőkés in celebrul proces de evacuare initiat de Securitate la Timisoara. A fost vicepresedinte fondator al organizatiei UDMR din judetul Mures (decembrie 1989) si vicepresedinte al organizatiei muresene a Frontului Salvarii Nationale de la infiintare pana la data de 19 martie 1990.
Dupa evenimentele din martie 1990 de la Targul Mures s-a refugiat in Ungaria, iar dupa terminarea cercetarilor a revenit in tara si si-a reluat activitatea de avocat. Este un aparator al drepturilor omului, inclusiv al dreptului de folosire a limbii materne. Cartea sa, ”Martie negru la Tîrgu-Mureş”, a aparut in limbile romana, maghiara, engleza si franceza.

This article has 2 comments

  1. Tendentios articol si subtil deformat ca realitate…
    O forma clara de manipulare a opiniei.
    Bine ca acest personaj nue ste citit si nici luat in seama de catre cei care mai citim si astfel de produse cu tenta conspirationista!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.