Herrschaft und Knechtschaft [Hegel], Master and servant [Depeche Mode :)], stăpân şi sclav – iată o dualitate cu care, cel puţin în teorie, suntem obişnuiţi, însă pe care, ne spunem, nu o mai putem găsi instituită ca atare în nici o societate cu adevărat modernă. Şi poate că da, modernitatea societăţii noastre constă tocmai în a reuşi să îmbrace, oarecum, în catifea relaţiile de subordonare dintre oameni, să le regleze/ legifereze în aşa fel încât să nu ajungă niciodată la extrema unde unii deţin controlul complet asupra altora.

Mult mai dificil e, însă, să anticipăm/ reglăm comportamentul asumat (fie şi inconştient) al indivizilor – aşa încât să nu-i lăsăm să adopte, dinspre propria interioritate, una din cele două postúri. Sau, cum din nefericire mi-a fost dat să văd de foarte multe ori în ultimele zile, pe amândouă deodată. Prima din aceste atitudini e una de slugărnicie faţă de o entitate ‚superioară’, de obicei absentă (un fel de deus otiosus care nu se coboară el însuşi la relaţia-cu-muritorii, ci rămâne intangibil, ba de multe ori chiar ne-numit). Cealaltă e, în cel mai bun caz, una de sfidare (cu aere de superioritate) faţă de… ceilalţi, faţă de ‚oamenii de rând’, ne-prinşi în cercul puterii din care, vezi-bine, sluga despre care tocmai am vorbit simte că face parte.

La primul flash-mob organizat, la Cluj, imediat după ocuparea Continentalului (era în seara aceleiaşi zile), am fost supravegheaţi o bună bucată de vreme de o poliţie non-intervenţionistă şi non-agresivă, care îşi făcea, zic eu, datoria – de a veghea, pur şi simplu, ca lucrurile să nu degenereze.

Dar situaţia aceasta a luat sfârşit în momentul în care, peste toţi agenţii în uniformă prezenţi acolo, a venit şeful.

[continuarea acestui text (care, atenţie! nu este despre presă, ci vrea să pregătească doar o viitoare a doua intervenţie, aici, privitoare la TVR) – aici]

 

Conținutul acestei rubrici nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a organizației ActiveWatch. Așteptăm articolele dumneavoastră. Aveți responsabilitatea să verificați informațiile pe care le publicați și să respectați valorile și misiunea ActiveWatch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.