[Textul de mai jos nu-mi aparţine (n.m. Cornel Vîlcu), e o postare de pe Facebook a unei fete minunate din Cluj… adică mi-ar fi plăcut să mai fie aici, cu noi, însă acum e bucureşteancă. Îi invit pe toţi participanţii la orice soi de protest din România ultimilor ani să-l citească – vor retrăi experienţe esenţiale şi, poate, vor (şi vom) gândi împreună ce mai e de făcut]

“Am 24 de ani, 45 de kg şi azi urăsc mai tare ca niciodată statul român, politicienii şi partidele lor infecte, corporaţiile, jandarmeria şi poliţia, justiţia + toţi securiştii care ne conduc.

Azi, 14 octombrie 2014, Tribunalul Cluj-Napoca a dat decizia finală în procesul dintre mine şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, declarându-mă vinovată pentru organizarea protestului împotriva proiectului minier de la Roşia Montană de anul trecut din data de 20.10.2013, trebuind să plătesc o amendă de 2000 de lei ( + încă una de 1000 lei pe care încă nu s-a dat decizia finală, dar la cum arată situaţia voi pierde şi acel proces).

Anul trecut, la 1 septembrie, când au început protestele de Roşia, am ieşit în stradă, la fel ca mii de alţi oameni, pentru că asta am simţit că e datoria mea de cetăţean.

Eram studentă de Cluj, în ultimul an de master, iar din septembrie până la sfârşitul lui noiembrie, fiecare duminică mi-am petrecut-o în stradă, cu portavocea în mână, alături de mii de oameni, care îşi doreau acelaşi lucru ca şi mine. Să salveze Roşia.

N-am avut nicio interacţiune directă cu jandarmeria în cadrul acestor proteste. Nu mi-au făcut nicio observaţie, remarcă, nici măcar nu m-au legitimat vreodată. Până când, prin noiembrie anul trecut, părinţii mei s-au trezit în cutia poştală de acasă cu două amenzi (în total de 3000 de lei) prin care eram acuzată de organizarea protestelor neautorizate din Cluj şi pentru blocarea traficului (de parcă eu aş fi scos în stradă cei 20.000 de mii de oameni şi eu i-aş fi pus să stea în mijlocul intersecţiilor).

Bineînţeles că am contestat amenzile, iar în mai am avut primul proces cu Jandarmeria pe care l-am pierdut. Experienţa procesului a fost unul dintre momentele cele mai dezamăgitoare la adresa sistemului prin care am trecut până acum. Mi-au spus că sunt un real pericol social pentru această țară, care instigă la nesupunere civică și că amenda are scopul educării mele pentru a nu mai întreprinde astfel de acțiuni pe viitor.

Am făcut apel, contestând decizia instianţei şi am pierdut şi de această dată. Şi cu această ocazie mi-am pierdut definitiv încrederea în statul român, în instituţiile de justiţie care ar trebui să facă dreptate.

Nu pot să descriu câtă ură, ciudă, indignare, scârbă, dorinţă de răzbunare, am simţit azi când am aflat decizia finală, deşi am crezut că sunt pregătită să moral să o accept.

Regrete nu am şi nici nu am avut. Dacă ar fi să dau timpul înapoi cu un an aş lua din nou portavocea în mână şi aş striga până aş rămâne fără voce cât de tare urăsc guvernul, corporaţiile, distrugerea mediului, corupţia, clasa politică etc. M-am uitat din nou la filmarea din ziua protestului şi am retrăit emoţiile pe care le-am trăit în stradă în 20 octombrie. Eram în mijlocul străzii cu portavocea în mână şi mă uitam la oamenii frumoşi din jurul meu. Aveau flori şi steaguri în mână, ochii înlăcrimaţi şi plini de speranţă şi determinare.

Acum că mi-am primit pedeapsa finală pentru că mi-am făcut datoria de cetăţean, ridic capul sus şi mă uit înainte. Ştiam de la început că e aproape imposibil pentru un copil de 24 de ani cu o floare şi o portavoce în mână să se lupte cu politicienii, şi ţestoasele ninja blindate care îi păzesec, plus judecătorii care interpretează legea cum le convine. Dar încă am speranţă. Am pierdut în faţa instanţei, dar am câştigat tărie şi încredere să merg mai departe. De data asta mai îndârjită, determinată şi cu o dorinţa să se facă odată dreptate.

p.s. Nu e vorba de bani neaparat aici! E strict vorba de stat, justitie si felul in care este tratat dreptul de a protesta si cum e interpretata Legea Adunarilor Publice. Platim amenda, mergem la CEDO (asa e procedura).”

_____

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

This article has 5 comments

 1. Succes în contestarea amenzii mai departe!!!! Suntem mulți ca tine, care am ieșit în stradă!!! Ei ne vor cuminți, așa le-ar conveni cel mai tare!!! La CEDO e speranța dacă în România nu ne sunt respectate drepturile!!!

 2. Pai daca Andreia a fost amendata si niste nenorociti de judecatori care nu inteleg nimic din mizeria proiectului RMGC, au sustinut amenda, asta inseamna ca noi toti suntem amendati. Noi toti trebuie sa ne consideram amendati, pentru ca am iesit in strada sa ne aparam tara, spatiul nostru existential si spiritual. Pentru afrontul asta, pentru bataia de joc la care suntem supusi de niste netoti de judecatori si de cei care trebuie sa ne apare -jandarmeria- , trebuie sa mai iesim inca odata in strada sa ne revoltam ca ni se refuza dreptul la protest si la exprimare libera si suntem supusi terorii, adica ni se induce frica pe aceasta cale parsiva ( justitia ). Sa iesim iarasi in strada impotriva terorii.
  Nu sa acceptam “justitia” lor si sa adunam bani pentru Andreia ca sa confirmam-sustinem prin plata injustitia.
  Nu va dati seama ? Vineaza din multime cite o figura pe care o identifica si o amendeaza tocmai pentru a intimida, a descuraja , a induce frica. Astea sunt manevre folosite special pentru a teroriza ! Acceptam sa fim terorizati ? Ar trebui sa facem cereri catre jandarmerie, toti cei care ne stitm ca am participat la manifestatii ,si sa cerem sa fim tratati egal cu Andreia , adica sa fim amendati.
  Si in alta ordine de idei amenda nu trebuie platita. Ce poate sa faca fiscul ? Sa atentioneze asa a ala long pina se consuma trei ani. Dupa trei ani se prescrie

 3. Felicitari Andreea pentru curajul tau !Acum 58 de ani mii de cetateni au protestat in Budapesta contra comunismului si nerespectarii dreptului la libertate din acele timpuri.Poate ai auzit de revolutia din 23 oct.1956 soldata cu 229 morti,mii de raniti alte mii de cetateni inchisi pana in 1989 si cateva milioane care au fost nevoiti sa fuga din tara.Dupa revolutia din Ungaria(1956)au urmat alte proteste in Polonia,Cehoslovacia,apoi in 1989 Estul Germaniei,Romania,Estonia,Letonia,Lituania si Mongolia care au dus la caderea comunismului.
  Mergi mai departe,succes la CEDO,am sa ma rog pentru tine de azi pana vei reusi.
  Si eu sunt revoltat pe justitia, judecatori si politicienii corupti.Domnul sa ne ajute sa scapam de ei cat de repede…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.