Ieri, în Bucureşti, la sediul Ministerului Finanţelor şi astăzi (5 septembrie) la Cluj, la intrarea în imobilul unde îşi au sediile PSD, PNL şi PDL au avut loc flash-mob-uri ‘dedicat’e’ politicii catastrofale a guvernului Ponta în relaţie cu prob

lema culturii naţionale.

Comunicatul oficial al acestei mişcări e deja disponibil încă de ieri, pe site-ul Coaliţiei Sectorului Cultural Independent.

La Cluj, însă, Tinerii Mânioşi au ţinut să aducă protestului o nuanţă în plus, prin depunerea la secretariatele celor trei partide amintite a următorului text (adresat nominal membrilor din conducerea locală a fiecărei formaţiuni politice) cu caracter ‘explicativ’ pentru simbolica zidului de cărţi:

———————————————————————-

“Aceasta nu e legenda Meşterului Manole. Pentru orice om de cultură autentic, sacrificiul e, oricum, banal; fiecare îşi îngroapă în operă tot ce are mai bun, mai preţios.

Zidul pe care îl construim azi nu e al unei biserici, e al unei cetăţi. E un zid de apărare. Împotriva voastră.

Ziua de astăzi vă aduce un avertisment:

Domnilor politicieni,

De ani de zile intraţi tot mai adânc cu bocancii (ai incompetenţei, ai tupeului, ai corupţiei, ai invidiei faţă de intelectuali şi artişti, ai purei şi simplei răutăţi) în vieţile noastre.

Cu fiecare zi care trece, descoperim cum un nou teritoriu care ar fi trebuit să aparţină doar profesioniştilor, oamenilor cu dar şi pasiune, a fost invadat de voi sau de slugile voastre, ‘dăruit’ de autorităţi ca un mic paşalâc, ca o bine protejată sinecură, în schimbul cine ştie cărui serviciu partinic.

De fiecare dată când Puterea se schimbă, vechii politruci sunt înlocuiţi de alţii şi mai sălbatici, şi mai inculţi, mai îmbătaţi de orgoliu, mai puşi, în ciuda nepriceperii, pe fapte – întotdeauna distructive, întotdeauna stupide.

Schimbarea misiunii ICR dinspre promovarea unei culturi cu adevărat contemporane înspre ‘cultivarea identităţii naţionale a românilor de peste hotare’ înseamnă un regres conceptual de peste un secol şi jumătate, promovând, în locul creativităţii, conformismul colaboraţionist cu Puterea şi generând o autoizolare cum nu se poate mai dăunătoare.

Desfiinţarea TVR Cultural nu este o soluţie la criza financiară profundă a instituţiei. Raportat la cheltuielile globale, bugetul destinat acestei ‘nişe’ e infim. Or, dacă excludem motivaţia economică, se ridică întrebarea: cine are interesul de a prezenta cultura nu ca pe o dimensiune a normalităţii fiecăruia dintre noi, ci ca pe un lux ne-necesar ‘poporului’, de care ne putem dispensa?

Pericolul diminuării drastice a bugetului AFCN, diminuare rezultată din redirecţionarea fondurilor provenite de la Loteria Naţională înspre bugetul general al statului, înseamnă de fapt o nouă marginalizare a artiştilor, creatorilor, gânditorilor ‘neoficiali’, nealiniaţi, care îşi obţineau finanţarea prin simpla calitate a proiectelor pe care le propuneau.

Toate aceste decizii au fost luate fără consultarea profesioniştilor din domeniu şi

fără luarea în considerare a adevăratelor nevoi ale sectorului cultural.


Domnilor politicieni,

De o bună bucată de vreme, nu mai avem naivitatea să credem că această ofensivă împotriva culturii autentice e întâmplătoare, sau rezultată din criza economică, sau născută spontan din spiritul vostru gregar. Nu. Suntem convinşi că există în ceea ce faceţi o intenţionalitate; poate nu conştientă, poate nu planificată, dar una a cărei direcţie devine mereu mai transparentă: ‘creşterea’ unei naţiuni de indivizi somnambulici, incapabili de gândire pe cont propriu şi, mai ales, de acţiune originală, a unei mase, generalizate la nivelul întregii populaţii, de manevră, destinată doar producţiei şi votului. În această privinţă, nu există nicio diferenţă între partide.

Ne-aţi obligat să ne considerăm, începând de astăzi, duşmanii voştri. Să nu credeţi că, dacă ne-aţi redus mijloacele de subzistenţă şi expresie, suntem mai puţin periculoşi. Arta este importantă, arta trezeşte. Cultura formează indivizi, întăreşte cunoaşterea şi respectul de sine, cheamă libertatea. Puterea noastră nu e mică. Dalta loveşte, pensula taie, cuvântul arde, gestul convinge. Mesajul nostru pentru voi, domnilor politicieni, se reduce, în fond, la un singur cuvânt:

Păzea!

 

Cluj-Napoca, 5 septembrie 2012 / în numele tuturor celor preocupaţi de soarta culturii române, TINERII MÂNIOŞI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.