Am multe sentimente faţă de România zilele astea, dar cel mai net e, să mă scuze patrioţii cei prea înverşunaţi, unul de amuzament. Mi se pare incredibil valul mediatic pe care l-am creat (mă refer, într-un sens destul de difuz, la mişcarea Uniţi Salvăm, dar şi la alţi, destul de mulţi, formatori de opinie) îndemnând la non-vot pe 25 mai – indiferent dacă e vorba de neparticipare la urne, anulare prin ştampilă multiplă şi/ sau grevă cetăţenească, adică ieşire în stradă.

De fapt, de ce să vă mint? Nu mai e chiar incredibil pentru mine acest efect. Există un precedent: în toamnă, la primele ieşiri masive pentru Roşia Montana, au existat televiziuni care au reuşit o performanţă înmărmuritoare: nu au dat absolut nimic despre manifestaţii, dar au adus în studio comentatori peste comentatori ca să le critice.

Acum se întâmplă cam la fel: pe toate ecranele, la toate orele, j’de formatori de opinie vă spun: nu-i credeţi şi mai ales nu-i urmaţi pe cei care vă spun să boicotaţi alegerile! Suntem bălăcăriţi în toate modurile… suntem anticetăţeni, agenţi eurosceptici, infiltraţi întru distrugerea altfei-vajnicei democraţii româneşti, ce mai tura-vura! zilele astea, suntem PERICOLUL prin excelenţă.

Sau, cum spunea Ioana Lupea la finalul emisiunii dedicate problemei, pe TVR: ne întrebaţi, cu un aer superior, ce efect ne imaginăm că vom produce boicotând scrutinul… dacă vreţi un (început de) răspuns, uitaţi-vă doar la propria voastră agitaţie!

————————-

Am un cusur. De fapt, am nenumărate, dar acum contează acesta: îmi plac emisiunile lui Moise Guran. E unul dintre ultimii analişti (‘pe’ economic, dar nu numai) care, adesea, reuşeşte să mă convingă de verdictele sale; e un ‘director’ de opinie care, până acum, a avut în câteva rânduri curajul să ‘se răsucească’ şi, întrucâtva, să recunoască atunci când a greşit (inclusiv în relaţie cu Roşia Montana sau gazele de şist)… iar asta e o calitate cu totul rară. În fine, e un self-made-man cu un self-made-show supravieţuitor (sau chiar strălucitor) la o Televiziune naţională la fel de gri, aservită şi tristă ca-ntotdeauna. E, să nu râdeţi, un model viu de sustenabilitate şi succes capitalist; iar eu, personal, nu sunt îndeajuns de ‘de stânga’ pentru a critica însuşi sistemul care îl face posibil; mai degrabă, mă bucur că a supravieţuit, deocamdată, blocului de corupţie şi noii oligarhii corporatisto-politicianiste care, în România, e pe cale să înghită absolut tot.

Câteodată, reuşeşte să spună, fie în emisiune, fie pe blog, adevăruri tulburătoare – cum a fost, de curând, pe deplin îndreptăţitul şi asprul atac la familia Biden şi mizeria americano-ucraineană la cel mai înalt nivel. Nu spun că un Guran poate schimba doar el singur lucrurile; spun că o societate românească în care, din linguşire faţă de cei puternici, astfel de voci nu s-ar mai auzi ar fi începutul sfârşitului. A arăta cu degetul şi a striga în gura mare că împăratul e gol, iată datoria cetăţenească fundamentală a oricăruia dintre noi.

Alteori, o dă rău, vorba aceea, cu bâta-n baltă. Îmi amintesc emisiuni încântate de perspectiva gazelor de şist, sau mai ales pe cea în care ne anunţa că gata, Roşia Montana Gold Corporation şi-a câştigat meciul şi noi, românii, nu prea mai avem ce face. Din fericire, şi analistul a decis, public, să se mai gândească sau chiar (cazul RMGC) să se răzgândească… nici corporaţiile implicate n-au obţinut încă vreo victorie finală. Nu despre ele e vorba acum.

Numesc primul tip de ‘intervenţii’ (pe cele, să le zicem, clarvăzătoare) ale personajului moisisme. Ele ne-ar putea arăta drumul, chiar dacă nu ne scot, neapărat, din deşert. Celorlalte, din simetrie, am să le zic gurănisme. Pentru că sunt dăţi când din gura realizatorului TV (ca din a oricăruia dintre noi; dar el are o poziţie-la-microfon foarte vizibilă) ies porumbei mai mititei sau mai mari, mai mult sau mai puţin dăunători mediului înconjurător.

În opinia mea (ţin să se consemneze că, mai ales după articolul lui privitor la mişcare, mă consider cu atât mai mult membru, cu arme şi bagaje, al Uniţi Salvăm!), atacul lui la adresa celor care recomandă ‘greva cetăţenească’ e un astfel de porumbel. Sau, ca să nu uităm terminologia: un gurănism.

Citez o bucăţică: “UniţiSalvăm pare a fi o comunitate de puşti cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, dar cu o rezonanţă destul de bună în mediul urban, printre tinerii intelectuali din oraşele mari ale ţării, indignaţi de afacerea Roşia Montană.Căznindu-se să rămână o mişcare civică şi după înfrângerea meritată a Gold-ului, UniţiSalvăm a căpătat o direcţie spre stânga, cu mesaje anti-corporaţie şi de un prea sfânt dezgust politic. // Am fost la unul dintre mitingurile organizate după marţea neagră din decembrie anul trecut şi am plecat de acolo, după ce rămăsesem aproape singur în Piaţa Universităţii. Un grup de câţiva militanţi foarte organizaţi pusese mulţimea în mişcare ştiind că asta ar fi ilegal şi căutând, în mod evident, să provoace incidente cu jandarmii. Unuia ca mine, care ştie cum sunt selectate ştirile care apar la televizor, i-a fost evident faptul că grupul respectiv voia scandal pentru a ajunge în jurnalele de ştiri. Voia, adică, publicitate.”

————–

Hm, ce pot eu, “simplu cetăţean” care face, printre mulţi alţii, obiectul atacului mai sus-citat, să răspund? Păi, doar ceva de tipul unei declaraţii-de-principii (sau măcar de poziţionare explicită):

Mă numesc Dumitru Cornel Vîlcu. Nu am între 20 şi 30 de ani, ci de-a dreptul 44. Mai ales după ce am citit acest articol, subliniez: mă consider unul dintre membrii Uniți Salvăm şi scriu, acum, din această poziţie. Consider că nu doar toate partidele, ci întreg sistemul electoral românesc este putred, nu poate genera schimbare – şi chiar asta a fost intenţia politicienilor actuali care, transpartinic, s-au asigurat că Europarlamentarele, printre altele, reprezintă un simulacru de democraţie.

ÎMI ÎNDEMN DIN NOU, ÎN MOD ASUMAT ŞI EXPLICIT PRIETENII, CUNOSCUŢII, PE TOATĂ LUMEA SĂ-ŞI ANULEZE VOTUL PE 25 MAI. Mă alătur propunerii de grevă cetăţenească iniţiate de comunitatea Uniţi Salvăm.

Şi da, sunt bântuit de dezgust politic până la vomă. Voi genera în continuare mesaje anticorporatiste cât mai nete; dacă asta mă face de stânga, să-i fie de bine domnului Moise Guran. Voi milita pe mai departe pentru desfiinţarea Jandarmeriei Române, organ de represiune brutală al unui stat care încearcă zilnic să reducă drepturile la manifestare ale cetăţenilor, libertăţile şi, mai ales, spaţiul public.

Nu vreau publicitate – acesta este un concept economic prea-pătruns în capul domnului Guran; vreau vizibilitate, notorietate chiar, pentru probleme radicale ale societăţii româneşti. Vreau să văd în pieţe şi pe străzi mai puţine afişe, mai puţine concerte gratuite pentru fraieri, cât mai aproape de zero acţiuni ale corporaţiilor care şi aşa au umplut tot ceea ce ar fi trebuit să rămână spaţiu deschis, civic. Vreau să văd în pieţe şi pe străzi multe, multe şi variate, mai mari şi mai mici, manifestări şi manifestaţii dedicate tuturor problemelor noastre, dedicate (criticării) politicienilor, îndreptate mai cu seamă împotriva lucrurilor pe care le vrem dispărute din ţară şi de peste tot – corupţie, manipulare, incitare (nu doar la competiţie, ci de-a dreptul) la duşmănie/ ură între comunităţi şi între indivizi, minciună, spoliere a resurselor, otrăvire a mediului.

Vă deranjăm? Fireşte că vă deranjăm. Asta şi vrem, poate o să vă mişcaţi şi voi o dată – împotriva noastră, e un început bun. De o bună bucată de vreme (din septembrie-decembrie, de fapt) n-am mai văzut societatea românească, şi mai ales media (da, domnilor, presa, cu lesă sau fără, se preocupă grozav de acest subiect) mai înspăimântată ca zilele astea, când toţi se dau de ceasul morţii: “frate, ăştia vor să boicoteze alegerile”. Inundaţii? Dă-le dracului, le ‘acoperim’ şi pe alea aşa, în treacăt (până nu moare cineva; atunci ne tăvălim pe jos şi anunţăm că aşa nu se mai poate). Rusia, Ucraina? S-au cam răcit, cel puţin deocamdată, ştirile (iar despre scuipatul în faţă tras întregii lumi civilizate de către familia americană Biden oricum nu-i voie să vorbim). Nuuuu. Altul e subiectul fierbinte: alegerile, sau mai precis pericolul grozav al non-alegerilor. Oriunde deschid televizorul, apare câte cineva să prevină populaţia că se plănuieşte un boicot anticetăţenesc 🙂 , să mă acuze că nu-mi fac datoria de membru al comunităţii.

Ba, sunt aici şi scriu aici ca să vă spun răspicat că mi-o fac. Mi-o fac, vorba aia, cu vârf şi-ndesat; ce vă deranjează, ce vă scoate din minţi, e plauzibilitatea şi chiar raţionalitatea extremă a ceea ce vă propunem.

Ei bine, fiţi pe pace: atât eu, cât şi prietenii mei suntem prea educaţi şi prea fini ca să ne băgăm, în faţa camerelor de luat vederi, ziua în amiaza mare, buletinul de vot acolo unde ar trebui vârât – spre a ne exprima cu adevărat opinia despre clasa politică. [Altfel spus, după gustul domnului Guran, nici la auto-promovare nu ne pricepem cu adevărat.] Vom fi decenţi, suntem calmi. Am anunţat doar că fie vom absenta de la urne, fie vom pune în ele câte o hârtie cu mai multe ştampile/ buline ca un dalmaţian – atâta tot. De ce vă agitaţi?

Domnilor Moişi Gurani, vă urăm succes la vot. Dar nu putem înceta să ne mirăm cât de afectaţi păreţi a fi de non-participarea noastră. “Dacă nu veniţi alături de noi, ne mănâncă pe toţi PSD-iştii”. Cam ăsta e mesajul vostru şi, credeţi-ne, îl înţelegem. Dar ne încântă prea tare faptul că am reuşit, în sfârşit, să vă facem şi pe voi să strigaţi (deşi cu un sens, după părerea mea, meschin rrrău de tot):

SO-LI-DA-RI-TA-TE!

Vă asigurăm de tot sprijinul nostru, pentru orice cauză pozitivă. Dar nu pe 25 mai, nu alături de actuala clasă politică.

Toate partidele (şi independenţii ajunşi acum pe liste) – aceeaşi mizerie.

This article has 50 comments

 1. Tot ceea ce scrii aici e adevarat, am aceeasi parere despre clasa politica romaneasca care ma scarbeste mai mult ca oricand. Insa neprezentarea la vot sau anularea propiului vot nu este o solutia problemelor noastre. Pe politicienii ii doar undeva de frustrarea si actiunile celor care s-au saturat de ei. Ei inca se adreseaza naivilor, oilor care pot fi condusi si cumparati cu mici, bere si concerte. Tu chiar crezi ca neprezentarea ta, a mea si a prietenilor tai la vot va schimba ceva in rezultatele pe care si le fabrica ei. Singura sansa a noastra e sa schimbam politicul din interior. Din exterior doar revolutiile si loviturile de stat schimba guverne, iar noi nu cred ca avem destul curaj sa facem acest lucru. Am vazut asta cand am militat impotriva gazelor de sist si impotriva proiectului de la Rosia Montana.

  Cred ca acest mod de lupta, prin neimplicarea pe 25 mai ii ajuta doar pe ei. Am ajuns la concluzia asta dupa 10 ani de neprezentare la alegeri de nici un fel. Azi vad ca tara este condusa de reprezentatii oilor care au ales si in locul meu.

 2. Guran are dreptate, boicotul asta e o prostie. Ce obtineti cu el? Daca ne uitam putin la europarlamentarele de data trecuta, din cauza neprezentarii la vot a majoritatii cetatenilor am trimis in parlamentul european personaje ca Gigi Becali, Vadim, EBA, Laslo Tokes. Adica partidele au trimis ce au vrut ele, la sigur. Membri de partid au votat disciplinati ce li s-a cerut iar voturile lor au insemnat un procent mare dintr-un numar mic de voturi. PDL-istii a votat cu EBA “independenta”, chiar daca asta a insemnat sacrificarea candidatilor proprii. PRM-istii au votat cu Vadim si Becali, maghiarii l-au votat pe Tokes.
  SCURSURILE ASTEA NU AR FI AJUNS SA REPREZINTE ROMANIA DACA POPULATIA S-AR FI PREZENTAT LA VOT.
  Ne-am facut tara de rusine, voi vreti sa o facem din nou. Sunteti lipsiti de logica.

 3. Mai mult epixtola cecat articol…oare nu se pot rezuma niste idei in cuvinte mai putine ? O sa ma refer doar la Guran- el nu s-a razgandit deloc, ci s-a intors dupa vant – unul care pretinde ca face emisiune pe teme economice si o gafeaza in halul asta se stie ca de fapt manipuleaza, numai ca in cazul RM nu i-a iesit, cum nu le-a iesit nici lui Ponta si celorlalti. Daca era gafa adevarata, inseamna ca e prea prost ca sa mai tina cine cont de ce zi e, dar nu e asa- el doar…manipuleaza, ca toti ceilalti. E mai precaut, pt imagine, e versat si inca mai gaseste fraieri de prostit….no offense

 4. Faza e ca daca votam sau nu, cam tot aia e – boicotul e un mod de a protesta foarte democratic. Guran e unealta lor, normal ca zice ca e prostie – si apoi o sa va zica iar mustacind ca va meritati soarta, aveti ce ati votat. Cat de usor de manipulat sunt unii….

 5. Un mesaj pentru comentatorii anteriori: sunt de acord că singura şansă e să schimbăm politicul din interior, dar asta se aplică doar atunci când această schimbare e posibilă. Pentru mine, cel puţin, oferta actuală de pe buletinele de vot nu face posibilă o asemenea schimbare (singurul candidat cu care eram de acord face parte dintr-o listă pe care mi-e imposibil să o votez). În aceste condiţii, ce îmi sugeraţi? Să votez răul cel mai mic? Nu există aşa ceva. PSD, PNL, PC, PDL, PiMP, ETC… aceeaşi mizerie! Votul meu nu e de vânzare.
  Pe 25 mai mă prezint la scrutin şi îmi anulez buletinul de vot. Pentru că pot! Şi pentru că ei (clasa politică actuală) asta merită!

 6. Dacă dv. vi se pare că Monica Macovei e aceeaşi mizerie cu alde cătălin ivan… felicitări! Trăim în lumi paralele!

 7. Radio Erevan: Monica Macovei a declarat acum cateva zile ca daca socialistii europeni vor obtine o majoritate cu care sa conduca Europa, “ne asteapta vremuri de teroare si intoarcerea la comunism” (http://www.hotnews.ro/stiri-europarlamentare_2014-17300084-monica-macovei-daca-socialistii-vor-avea-majoritate-conduca-europa-asteapta-vremuri-teroare.htm). Nu stiu cine e domnul Ivan, nu ma indoiesc ca e o lichea, dar nici cu declaratii din astea, de genul votati cu noi ca altfel vine lupul nu mi-e rusine. Aceiasi mizerie!

 8. SUNT UN MAIDANEZ ,VOTU-L ANULEZ !!!

  Nu stati in casa ,mergeti la urne!!!

  Ei OMOARA prin lege ,noi “” omoram”” prin vot !!!

  Nu merita voturile noastre !!!

  Un buletin de vot ANULAT = un buletin mai putin de FALSIFICAT !!!

 9. @Calin Goia: eu vreau s-o votez pe Monica Macovei, dar nu vreau ca Stolojan sa ajunga in PE. Ia zi, cum trebuie sa procedez pentru asta?

 10. “IMI ÎNDEMN DIN NOU, ÎN MOD ASUMAT ŞI EXPLICIT PRIETENII, CUNOSCUŢII, PE TOATĂ LUMEA SĂ-ŞI ANULEZE VOTUL PE 25 MAI.”

  Dar nu inteleg. Parca asta zicea si Guran.

 11. Mi-e greu să cred că nu sunteți puși de USD (PSD) să îndemnați la anularea votului sau la neprezentarea la votare.
  În cazul vostru sunt sigur că tăcerea ar fi putut fi de aur…

 12. pana ne facem curaj sa facem din nou revolutie eu zic sa mergem la vot,fie ca il anulam sau nu,daca nu mergem se voteaza in numele nostru.

 13. Cine nu voteaza nu conteaza. Din cauza asta am ajuns aici sa avem doua (sau mai multe) rele din care sa alegem. Cine indeamna sa nu voteze sugereaza anarhismul.
  Oamenii politici stiu parerea votantilor despre ei si nu le pasa. Asa ca nu aveti ce demonstra mazgalind buletinele de vot…

 14. Cine nu voteaza nu conteaza!
  Nu inteleg indemnul de a nu vota. Daca am avea o clasa politica plina de bun simt si responsabilitate despre care stim ca nu va mai dormi bine noaptea fiindca nu a mers lumea da vot, poate, poate ca boicotul ar fi o varianta de penalizare a lor . Dar in Romania, unde calitatea de baza a politicianului de succes este obrazul gros , absenta la vot nu va face altceva decat sa il bucure de eficienta sporita a pomenilor electorale date mai pe fata sau mai pe din dos.
  Prostie mai mare ca indemnul de boicot a alegerilor de reprezentanti nu cred ca este.
  In felul asta lasam rezultatul alegerilor la mana celor platiti, a membrilor de partid si a familiilor lor si a celor usor de manipulat de catre primar, popa , administrator de bloc sau moderatorul preferat.
  Nu are sens sa mai spun ca daca procentul prezentei la vot a unei etnii este dublu fata de procentul general, acel partid al respectivei etnii va avea de doua ori mai multe procente fata de situatia in care prezenta la vot a etniei respective era apropiata de prezenta generala la vot.
  Votul este cel mai eficient mod de a dovedii ca esti atent la viata cetatii.
  O persoana care nu voteaza nu va deranja niciodata vreun politician din Romania.
  Cine nu voteaza nu conteaza!

 15. ‘Democratia e singurul sistem compatibil cu demnitatea si libertate umana. Dar are un viciu incurabil : nu are nici un criteriu de selectiune al valorilor de conducere’’!! Petre Tutea dupa un filozof modern care l-a iluminat despre acest concept.. pe linga Platon si Aristotel

 16. Stimate domn, chiar daca unele dintre crezurile dumneavoastra le impartasesc si eu, iar aici ma refer la Rosia Montana si o parte (si pun accentul pe o parte) din corporatism, nu pot sa nu ma intreb care este efectul actiunii dumneavoastra cu privire la boicot. Motivele le-ati expus in articolul de mai sus, dar, cum pana la urma bine stiti, viitorul este cel care ne intereseaza. Nu va cunosc prea bine, asa ca am sa pornesc de la premisa ca sunteti un om de buna credinta, ca doar n-om pune intotdeauna raul in fata. Nemultumit de clasa politica, asa cum sunt si eu de fapt, ati hotarat sa luati atitudine. Perfect pana aici, mi-as dori chiar sa am vointa dumneavoastra. Boicotul, actiune pe care o considerati probabil cel mai la indemana, il desfasurati in principal in mediul virtual. Retele de socializare, forumuri, etc. Aici apare primul meu semn de intrebare : care este categoria de cetateni careia va adresati ?! Optiunile politice din mediul virtual sunt impartite, dar tind a inclina balanta spre dreapta politicii romanesti. Exista o probabilitate destul de mare ca boicotul dumneavoastra sa dea roade. Probabil va v-a bucura si ve-ti considera actiunea un succes. Dar cum ramane cu grosul alegatorilor, a celor care merg la vot manati de indemnurile primarilor si a sticlelor de ulei ? Aceasta este cea de-a doua intrebare pe care mi-am pus-o. Ati dus aceasta campanie de boicot la sate, in biserici sau bufete ?! Pentru ca, la modul in care se vad lucrurile in acest moment, efectul boicotului dumneavoastra, cel care ma intereseaza pe mine, de altfel, este in avantajul unei anumite formatiuni politice care stim cu totii de unde-si ia voturile. In continuare, nu cred ca sunteti de rea credinta si nu ati urmarit de fapt efectul descris mai sus. Cred doar ca sunteti satul de politica romaneasca si vreti sa se schimbe ceva. Acelasi lucru mi-l doresc si eu, dar analizez cu atentie tot ce se intampla in jurul meu. Stiu ca in acest moment Romania are nevoie de un echilibru si sper ca atat dumneavoastra, cat si cei hoatarati sa boicoteze aceste alegeri, veti analiza mai bine urmarile campaniei dumneavoastra. O actiune civica cu privire la constientizarea taranului roman cu privire la modul in care voteaza, fara a-si pune mintea la contributie, mi se pare mult mai binevenita. Numai bine !

 17. Mi se pare simplu: nu votezi, nu ai voie moral sa te plangi despre ce se intampla in tara asta.

 18. Sincer sa fiu, indemnul vostru, dupa cum zice Moise Guran la a nu vota chiar ii ajuta pe cei de la PSD. Mesajul vostru va fi 100% receptat mai ales de tineri care sunt la fel de frustrati (si pe buna dreptate). Dar electoratul PSD nu e educat in tainele consecintelor votului (a votului cumparat) si oricum se duc la vot, mai ales in mediul rural unde daca popa spune ‘votati x’ aia chiar voteaza.

  Sincer, faptul ca dvs. si cativa acoliti v-ati umflat si nu mergeti la vot o sa insemna ca decid altii in locul vostru si nu veti schimba nimic. Ba dimpotriva, ati fost partasi, posibil, la trimiterea unor oameni si mai indoielnici pentru a ne reprezenta intr-o arena in care totusi, alte tari inca trimit oameni de seama, politicieni buni adica. Daca doriti episoade noi gen Daciana Sarbu (cu 0 participatie si contributie dar cu mandria ca ‘a luptat’ contra lui Patapievici si a altor intelectuali ce au promovat cultura romaneasca in afara teritoriului in timp ce ea aduna salarii in PE fara munca prestata, probabil doar prezenta cu spiritul), Eba, Vadim, Becali sau Severin, Renate Webber, etc.

  Deci dragilor, faptul ca voi nu veniti la vot nu o sa schimbe clasa politica. Intrebarea mea e, cu cine sa ii schimbati? Stiti, in anii 30 si legionarii au vrut sa schimbe clasa politica, corupta si atunci, dar cand au fost intrebati cu cine, au raspuns ‘cu ai nostri!’ Si s-a vazut in 1940-1941 ce au facut. Nu ai nicio garantie ca schimbarea clasei politice va avea un efect pozitiv. Mai bine reformezi actuala clasa politica. Si sunt modalitati mult mai bune de protest civic decat absenta la vot, care oricum nu va afecta procesul pentru ca fiecare are o baza de sustinatori destul de numeroasa care merg ca robotii la urne si voteaza.

  Pe scurt, v-ati ales o modalitate proasta de a face protest, o modalitate proasta din simplu motiv ca votul vostru, daca ar fi unul informat, ar putea trimite un om decet acolo decat unul corupt.

  Exista candidati tineri si promitatori, insa nu in partidele stat (PSD-PNL-PDL-PMP-UDMR-UNPR-PC) ci in cele mai noi. Chiar si printre independenti (Peter Costea, exemplu).

  Dvs. va pliati foarte mult pe modul de gandire al spionajului american, acela bazat ca fiecare om ascunde ceva putred. Problema e ca in viata mai gasesti si oameni care nu sunt putrezi si poate nu sunt corupti, iar daca ai o logica paguboasa cum ca toti sunt la fel, doar simpla gasire a unui singur politician/om care nu e asa, iti da peste cap intreaga analogie.

  Seara buna!

 19. P.S. Ca o sugestie la modalitati mult mai bune de protest, propun greva fiscala. E cea mai buna cale de a zguduii din temeli sistemul de pomeni electorale acordate de partide/politicieni claselor sociale pe care se bazeaza in alegeri.

  Absenteismul la vot nu face decat sa le dea oportunitatea altora sa voteze in locul vostru, dar absenteismul unor bani ce trebuie sa ajunga la buget sigur va face clasa politica sa va asculte doleantele. Pentru ca nu votul e cel care conteaza (ca vor tot exista insi ce vor vota, manati de varii impulsuri) ci lipsa banului. Cand banul lipseste de la buget, atunci nu vei avea altceva de facut decat sa il cersesti, iar nimic nu e mai frumos decat a vedea un politician care e dispus sa faca concesii doar sa alimentezi bugetul national. Poate atunci o sa inteleaga si ei ca adevarata putere in Romania nu o detine intreg poporul (adica si parazitii), ci cei ce mai produc ceva care sustin parazitii.

 20. ‘Uniti salvam’, v-ati creat o turma cu nume pompos si acum cine nu e cu voi , e impotriva voastra. Moise are dreptate… la fel ca voi au inceput toate partidele politice. Voi uitati ca de fapt in rural se decide cine castiga alegerile. Va dati mari la oras… mergeti baieti la tara si convingeti-i pe cei de acolo ca nu merita sa ii voteze pe cei care le-au adus bidoane de apa si uneori paine,( toate gratis!!) la ultima inundatie… In cacofonia de pareri din media, ieri am auzit ceva sublim:” POLITICIENII PROSTI SI HOTI SUNT ALESI DE OAMENII BUNI SI CORECTI CARE NU MERG SA VOTEZE!”… pentru ca oamenii buni care merg sa voteze sunt prea putini…

 21. Nu luați seama la diletantul ăsta. Îndeamnă la anarhism fără să știe. Democrația se manifestă în special prin punerea ștampilei de vot.
  Dacă te consideri român atunci du-te și votează.

 22. Observasem batalia asta dintre a vota si a nu vota. Sincer sa va spun eram indecis. Dar vreau sa va multumesc pentru ca acum, dupa ce am citit acest post de blog m-am hotarat. Am sa merg la vot si am sa votez corect. Dupa textul dumneavoastra am ajuns la concluzia ca motivele de a anula votul sunt o prostie.

  Va multumesc pentru ca m-ati convins sa nu fac ca dumneavoastra!

 23. Dacă nu votezi, dai votul PSD-ului !

  În condițiile în care alegătorii PSD sunt cei mai disciplinați (electorul standard este din mediul rural, are peste 55 de ani, nu prea a trecut pe la școală și ascultă de primar), dacă tinerii nu merg la vot, partidul lui Ponta va fi avantajat. Astfel, să spunem că ia 2 milioane de voturi. Dacă vor fi 4 milioane de votanți, cele 2 ale PSD vor reprezenta 50%. Dacă vin 6 milioane vor reprezenta 33%. Dacă vin 8 milioane, doar 20%.
  Nu lăsați țara pe mâna PSD și a votanților ei. Nu e normal să ne decidă viitorul cei mai puțin informați și mai neimplicați.

  Dacă votezi cu cei cu un procent ff. mic, ce nu vor putea prinde un loc in PE, votul tău ajunge tot la PSD prin redistribuire!

  Noi nu suntem mândri că ei sunt români !!!

 24. Si eu sunt un maidanez, si votul mi-l anulez! Astept infiintarea unui partid care sa nu promoveze eutanasierea.

 25. Oare nu poate fi si un protest pregatit in asa fel incat sa rezulte anumite rezultate in favoarea protestului? Eu cred ca da, si cred ca ce ati propus voi e cam ca din topor asa… Nu am nimic cu reactia, dar eu unul sunt de de parere ca, in forma asta, boicotul ar inrautati exact situatia care l-a declansat. In speta, mai multi inapti, prosti, hoti, votati de alti inapti, prosti hotu samd… Eu cred ca trebuie mai multa munca, determinare, originalitate puse in astfel de proteste. Si mai cu seama, ele trebuie evitate daca se intorc impotriva ta…si nu ma refer aici la reactia media, ci la efectul direct al scaderii cu cateva procente al prezentei la vot. Sa scazi de la 29% la 27% Europarlamentarele e o actiune inutila si efervescenta cu efecte (zic eu) pe termen lung mici si chiar contrare intentiilor initiale. Se poate mai mult!

 26. Ba , acum logic nu am nimic cu voi , dar credeti ca mesajul vostru de a nu te prezenta la urne ajunge in mediul rural ? Adica tanti veta de la Cuca Macai , care tocmai a primit un litru de ulei , o sapca , o plasa si un pix sa voteze cu x de la psd , pnl , prm , pdl , etc , nu o sa se duca , e femeie cu frica de dzeu si clar o sa voteze cum a promis , asa sunt 80% din populatia rurala , o sa voteze cu cei care au dat mai mult fara a se gandii ca distrug tara , da e ok o greva cetateneasca , e foarte ok , dar sa nu voteze 50,60,90 % din Romania , nu doar cei din marile orase Bucuresti , Cluj , Timisoara ,Iasi , oameni cu un nivel de trai decent care nu pot sa manance rahatul oferit , eu personal tot timpul cand trec pe langa sediile de campanie din mijlocul strazilor din Cluj si mi se ofera ceva , spun fain , frumos , lasa-ti-ma dracu in pace nu votez hoti ! dar o sa votez , pentru ca nu imi convine sincer ca sa castige Becali , Vadim , Eba , etc doar pt ca au luat voturi de la persoanele din mediul rural pe un litru de ulei si o sapca !

 27. Schimbaţi denumirea în UNIŢI SCUFUNDĂM ROMÂNIA. Într-o ţară normală, demersul d-voastră, ar părea perfect, dar aşa, pare că vine de la un retardat.

 28. Ma asteptam ca “unitisalvam” sa propuna un candidat independent pe care sa il votam.
  Faceti ceva pozitiv, nu negativ!

 29. Cu tot respectul, intelegand frustrarea dvs., boicotarea nu este o solutie – ba din contra. In primul rand, de-a lungul istoriei multi romani si-au pierdut viata ca noi sa putem vota.

  Evident problema e cu cine, din pacate avem de ales intre rausor, raulet, rau de tot etc. asta-i adevarul. Prefer sa-mi aleg un favorit ( caruia i-am citit planurile ) si votez cu el.

  Fiind democratie poti face ce vrei cu votul tau, chiar si sa-l anulezi, insa nu consider normal instigarea anularii votului. Se stie mult prea bine frustrarea oamenilor fata de clasa politica, boicotarea votului poate chiar inrautatind situatia.

 30. Am citit tot articolul pentru a afla răspunsul la o singură întrebare: de ce să anulez votul meu? sau reformulat: ce pot să obțin făcând acest gest revoluționar? Pentru că răspunsul meu este că nu obțin nimic, ci din contră. Sau altfel spus nu am nici un motiv să fac asta.

  Și citind articolul, întrebările au rămas fără vreun răspuns extras din text. Da, și pe mine mă scârbește clasa politică, în ansamblu, Da, și eu aș vrea să-i văd schimbați cu profesioniști sau măcar oameni de bună credință care să aibe idee pentru ce au fost aleși și să și muncească pentru cei care i-au ales. Obțin asta stând acasă? NU. Obțin asta anulând votul, în loc de a-l acorda unui politician care consider că se încadrează în descrierea de mai sus? NU. Dar pot vota și ieși și în stradă să protestez împotriva clasei politice… cam asta înțeleg eu prin democrație

 31. Avem de fapt un vot cenzitar care nu-si spune numele : acum 150 ani, votau boierii si averile, astazi voteaza beneficiarii de galeti electorale (si cativa “cetateni”). O sa iasa in curand o lege a inscrierii pe liste electorale, si atunci, votul cenzitar va f legalizat: nu va putea vota decat cel ce este inscris pe lista electorala, cine nu se inscrie nu voteaza. Si atunci sa vedeti “vot liber” !

 32. Acesti comici ai radio-santului politico’economic Moise si Guran , fosti la antene iar au’ ne indeamna sa nu le mai urmari , fac greseli multe.MO-GU-l ,adica moise guran afirma ca ‘…… nu au aceeasi notiune despre coruptie’.Corect era ‘…..nu au aceeasi definitie pt NOTIUNEA CORUPTIE’.Se stie ca ipotezele false implica orice.

 33. Citez: “ne întrebaţi, cu un aer superior, ce efect ne imaginăm că vom produce boicotând scrutinul… dacă vreţi un (început de) răspuns, uitaţi-vă doar la propria voastră agitaţie!”. Domnule Vâlcu, lăsând la o parte referința complet gratuită la un așa zis aer superior, spuneți-mi va rog, ați văzut dumneavostră vreun politician agitat din cauza boicotului? Singurii agitați sunt tot oameni ca și dumneavoastră, dintre care unii pot fi considerați formațori de opinie.

 34. Matematica e tot ce conteaza( exemplu redus la absolut):
  4 oameni voteaza patidul x
  3000000 anuleaza votul.

  conform rezultatelor partidul x castiga cu unanimitate de voturi.
  anularea voturilor nu are nici un efect intr-o democratie.

  Tind sa ii dau dreptate domnului moise.

 35. Aveam de gand sa las un mesaj prin care sa incerc sa desfiintez acest articol.
  Vad ca nu e nevoie, ma bucur sa vad atat de multe comentarii postate de oameni rationali care au inteles ca boicotul nu este o solutie.

  Ne vedem pe 25 la sectiile de votare concetateni, schimbarea o facem noi, cei care mergem la vot !!!!

 36. Daca toti cei ce invoca termenul DEMOCRATIE ar da definitia lui cu exemple/contraexemple ,ar obtine tot atatea contradictii.Cand l-ati tras de urechi pe cel ales ??

 37. Am ridicat din spranceana cand am vazut prima data UnitiSalvam pe FB, ca si anunt sponsorizat, deci pe bani! Ai cui? buni samariteni? Nu stiu, sunt rezervat in privinta comunitatii.

 38. “La ora zece noaptea, în sfârşit, apăru la televiziune prim-ministrul. Avea chipul desfigurat, cu cearcăne adânci, efect al unei săptămâni întregi de nopţi în care dormise prost, palid în ciuda machiajului făcut ca să arate sănătos tun. Ţinea o hârtie în mână, dar aproape că n-a citit-o, şi-a aruncat doar privirea pe ea din când în când ca să nu piardă şirul discursului, Stimaţi concetăţeni, spuse el, rezultatul alegerilor care au avut loc astăzi în capitala ţării a fost următorul, partidul de dreapta, opt la sută, partidul de centru, opt la sută, partidul de stânga, unu la sută, abţineri, zero, voturi nule, zero, voturi în alb, optzeci şi trei la sută.” (Jose Saramago, “Eseu despre luciditate”)

 39. sincer sa fiu eu cred ca esti un pic handicapat mintal care n-ai inteles nimic din viata asta pana la cei 44 de anisori….dar ma rog poate e doar parerea mea…cat despre faptul ca te autointitulezi “prea educat” spune in sine cam totul despre cat de educat esti.

 40. Ar trebui implementata o lege asemanatoare cu cea a referendumului si poate mai aspra: daca nu se prezinta peste 50%+1 din populatie la vot, se invalideaza votul si persoanele ce apar pe buletin se schimba daca nu trec de un anumit prag (ex: 20%). De asemenea: cresterea salriilor demnitarilor si pedepse foarte severe (>15 ani) in cazuri de coruptie (felul in care se practica coruptia si traficul de influenta la noi ameninta statul roman si ar putea fi asemanata terorismului).
  Listele ar trebui desfiintate complet: vreau sa votez cu macovei dar nu vreau sa se duca si stolojan acolo pe votul meu. Vreau sa votez un om competent nu un partid.

 41. Propun pentru maine,ca trebuie sa fim apolitici,sa dezbatem problema ‘deshidratarii-apei’ din cauza poluarii…..fara mesaje criptate.

 42. Esti un bou! Schimbarile nu se intampla intr-o noapte. Du-te si voteaza, lasa faptul ca vrei sa-mi spui ca”anuleaza”! Clar frate?!

 43. E clar clar ca ori n-ai suficienta minte ori urmaresti ceva. Nu intereseaza pe niciun politician nr de voturi anulate iar tu ii cunosti f bine si sti asta. Pe ei ii intereseaza doar rezultatul final, ii intereseaza doar puterea indiferent de mijloacele prin care ajunge la ea. Dar dintre toti politicienii unii sunt mai buni decat altii. Chiar daca castiga partidul care este cu 0,5% mai cinstit, mai educat, mai intelegator, etc., dacat oponentul lui, chiar si acesta este un castig pt ca am mai facut un pas. Un pas mic intradevar dar un pas in fata si nu in spate. Asa am facut si cu marinarul betiv vs. regele coruptilor. Intotdeauna vor exista unii putin mai buni decat altii si pe aceea ii voi vota indiferent de partidul din care fac parte.

 44. Cei ce ati votat azi ati participat,involuntar,la o alta lovitura de stat impotriva lui basescu.La ultimul referendum s-a incercat trecerea puterii de la basescu,CCR,CSM,DNA,servicii in mainile parlamentarilor-adica justitia nu ar mai fi fost independenta…Acum la fel deciziile vor fi luate de alti parlamenta (EURO) adica o lovitura de stat.

 45. diferenta, draga scriitorule, e ca moise guran vorbeste liber live la televizor. Tu stai la un birou sau in ce maghernita stai si plitocesti un articol d’asta 2 zile inainte sa il publici. Si tot tu te trezesti sa atragi atentia “bai gurane, vezi ca mai scoti si cate o prostie”. Dar tu, mai scriitorule, cam cate prostii ai scoate daca te-ar pune cineva sa vorbesti live la televizor jumatate de ora? Asta daca ai scoate vreo propozitie coerenta in tot timpul asta. Partea si mai proasta e ca tu bati campii chiar si in scriitura asta pe care ai invartit-o pe toate partile de 10 ori.
  Dar e bine, ai o parere..ai tot dreptul sa o ai. Oricat de proasta ar fi – e dreptul tau. D’aia au murit tineri la revolutie, nu? Culmea e ca si pentru dreptul asta de a-ti exprima un vot liber au murit. Dar voi va bateti joc de dreptul asta. Ca asa aveti voi chef. Cum ar fi sa isi bata si altii joc de dreptul tau de a avea o parere? Ca asa au ei chef.

 46. If our Oak Brook shoppers establish to have an outdoor breakfast catering occasion,
  we you can also make it great. Our breakfast caterers
  provide the important compounds for making your Oak Brook breakfast catering
  occasion pleasurable, distinctive, and joyful maintaining in mind – actually scrumptious!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.