[cu o fotografie de Dan Tăuţan]

Doamne, vino, Doamne,

să vezi ce-a mai rămas din oameni…

(Vali Sterian)

 

De vineri încoace am inima grea, am fost vizitat de oamenii Goldului – şi mi-au lăsat un gust amar, o senzaţie de dezolare din care va dura ceva până să-mi revin. La mine n-au trimis o echipă prea agresivă, doar o fostă studentă şi un prieten de-al ei care filma. Mă pot aştepta ca, în câteva zile sau săptămâni, să mă văd pe mine însumi într-un clip atent editat din care să rezulte că sunt un monstru fără inimă, nepăsător faţă de bieţii oameni din Roşia Montana, şi singurul lucru ‚bun’ pe care mi-l spun după toată întâmplarea e că, Slavă Domnului, n-am pomenit, ca Sanda Lungu, buha sau lucrurile pe care i le-aş face. Dar de făcut tupeişti şi neobrăzaţi tot i-am făcut pe cei doi, mai ales că mă opriseră în drum spre un curs la care eram oricum în mică întârziere, ca să mă întrebe cu cât sunt plătit ca să le fac lor rău.

În doi ani şi câteva luni, de când m-am alăturat Campaniei Salvaţi Roşia Montana, am reuşit să ţin seama de un principiu foarte sănătos al acesteia – cel de a nu dialoga niciodată cu RMGC. La drept vorbind, lupta noastră nu e cu Gold Corporation, ci cu autorităţile corupte ale statului, la toate nivelurile. Într-o Românie fără corupţie generalizată, nimeni nu s-ar fi putut gândi măcar, darămite să facă monstruozităţile pe care le-a făcut Compania, şi nu e vina microbului că e un microb. Odată ce ţi-ai imaginat logica lipsei-de-scrupule în care funcţionează o asemenea firmă, nu mai e greu să-i înţelegi mecanismele de acţiune pentru ca, în măsura posibilului, să le contracarezi. Când ai o gripă, nu te pui la masa negocierilor cu viruşii, ci te întrebi cât de pregătit îţi e sistemul imunitar. Pe scurt, bătălia noastră a fost şi este, în continuare, cu Statul român – multele Guverne care s-au succedat, autorităţile locale, uneori Poliţia sau Jandarmeria… iar în ultimii ani, foarte masiv, presa. (Din cauza acesteia din urmă am ajuns eu să scriu, tradiţional deja, pe ActiveWatch, şi ţin să le mulţumesc ‚gazdelor’ că, înţelegând mizele, mi-au primit în continuare textele, chiar dacă ele nu mai vorbeau în mod direct despre jurnalismul românesc.)

De vineri încoace, însă, vorba unui cântec mai vechi, ‚sentimentele mă răscolesc’ şi îmi dau seama că, de undeva, din adâncul sufletului, dintr-un loc refulat fiindcă, la vreme de război, nu e vreme de el, eu urăsc Goldul cu toată capacitatea mea (din fericire, totuşi limitată) de a urî. Fiindcă este de necrezut ce a reuşit să le facă această firmă oamenilor din Roşia Montana şi din jurul localităţii.

Eu, unul, am fost vineri abordat cu un amestec de umilinţă (aparent respect, la marginea slugărniciei) şi agresivitate cum n-am mai văzut decât la unii cerşetori de pe stradă. Veţi spune că 1. oamenii care m-au viziat pesemne nu erau prea inteligenţi, şi n-au avut cea mai bună tactică de a-mi obţine compătimirea, 2. toţi aceşti trimişi ai Goldului care şi-au făcut apariţia ca ciupercile după ploaie (ba nu, ştiu: ca o hotărâtă trupă de iehovişti) sunt o armată de manipulatori ei înşişi perfect conţtienţi de mizeria pe care o colportează şi 3. vizita aceasta e în ultimă instanţă un semn bun, fiindcă arată o disperare fără precedent din partea Companiei.

Răspund pe rând prezumtivelor întrebări: 1. copiii, sau, mă rog, tinerii care au venit la mine nu erau neinteligenţi, ci doar atent şi eficient spălaţi pe creier; 2. ei nu păreau a fi nesinceri, dimpotrivă, erau foarte convinşi de dreptatea lor şi 3. da, Goldul e, evident, la capătul puterilor, cu preşul tras de sub picioare de opoziţia cetăţenească masivă din România, deci nu ezită să arunce în bătălie ultimele resurse, un fel de Hitlerjugend autohton bine dotat, pe lângă I-phone-uri pentru fimări eficiente, cu amestecul necesar de naivitate şi agresivitate.

Iar la precizările de mai sus ar mai fi de adăugat două lucruri: mai întâi, că Goldul a trimis, ţintit, la diverşi oameni din campania Salvaţi RM, echipe gândite personalizat, ceea ce presupune un efort de pregătire remarcabil; mai apoi, că se urmăreşte cel mai probabil crearea unei noi campanii publicitare, în care să fim cu toţii demascaţi ca nişte oameni fără suflet, dar cu interese (pecuniare) clare.

Da, orice minte lucidă va preconiza, la rece, că după toamna 2013 o asemenea campanie, oricât de profesionist realizată, nu va putea mobiliza vreo masă critică în favoarea proiectului minier. Însă nu mai discutăm de minţi lucide aici, ci de o dictatură locală speriată, care îşi aruncă în luptă, fără milă, ultimii oameni, fără nici o consideraţie pentru ei, nervii, speranţele, la urma-urmelor loialitatea lor.

La finalul disputei cu mine, fosta mea studentă avea lacrimi şi în ochi, şi în voce, şi mă ruga – nu neapărat sincer în sensul profund, dar cu siguranţă prinsă de retorica momentului – să mă gândesc şi la ei, bieţii oameni din Roşia Montana. Ei, bine, la capitolul ăsta am fost ‚prins’, într-adevăr de vineri încoace numai la asta, numai la ei mă gândesc.

Nu pot să dorm nopţile, întrebându-mă cum se petrece procesul acesta prin care ajungi sclav fără să-ţi dai seama, sclav recunoscător necondiţionat stăpânului şi ridicând, culmea! sincere osanale mâinii care te-a hrănit. Pentru că mulţi oameni din Roşia Montana au dezvoltat, evident, un fel de complex Stockholm. Sunt prizonieri în propria casă – sau, mă rog, într-o zonă pe care, fizic şi ca drept de proprietate au părăsit-o, însă unde sunt aduşi de Companie ca masăude manevră/ presiune ‚publică’. Au fost ţinuţi vreme de ani de zile sub un regim de teroare tăcută, în care cea mai măruntă colaborare cu ‚opoziţia’, ba chiar cele mai timide forme de comunicare cu exteriorul (oamenii ‚simpli’ ai Companiei nu au voie să vorbească cu presa) au dus de la simple ameninţări la pierderea efectivă a locului de muncă. Sunt puşi să-şi şantajeze sentimental până şi rudele/ prietenii din regiune – „dacă te mai duci la protest, ăştia mă vor da afară şi o să mă ai pe conştiinţă”. Au făcut pactul interior cu ocupantul, văd în el un fel de Dumnezeu eminamente bun. Mai cu seamă, au fost învăţaţi să-i urască din adânc pe oamenii liberi – în primul rând, fireşte, pe cei din propria comună, în frunte cu Eugen David, Călin Caproş, Sorin Jurca, Zeno Cornea etc.

O privire atentă asupra (acestei părţi a) Roşiei Montane ne poate arăta cât de justificat e sloganul, la prima vedere/  auzire cam prea retoric: „nu vrem să fim o naţie de sclavi!”. Pentru că acolo – paradoxal, tocmai în Apuseni, unde trăiesc cei mai mândri/ căpoşi/ liberi oameni pe care eu, unul, îi cunosc – Gold Corporation a reuşit să formeze o enclavă unde, sub presiunea propriilor politici, a autorităţilor locale, dar şi a unor false instituţii civice cum e Sindicatul Viitorul Mineritului, câteva sute de oameni au fost zombificaţi, transformaţi în armată somnambulică, mereu cu ochii în pământ. Ce a fost înspăimântător în vizita la Facultatea de Litere a celor doi ‚goldişti’ a fost modul cum, în faţa răspunsurilor cât se poate de vii (şi, cu siguranţă, implicate, fiindcă niciodată în viaţă n-am fost un om calm) pe care încercam să le dau, mi se recitau textele Companiei – nu mai dau exemple, le ştiţi foarte bine, inclusiv inepţiile de genul ‚după încheierea mineritului localitatea va intra în UNESCO’. M-am uitat cât se poate de atent, cu un gol tot mai ameţitor în stomac, la cei doi tineri, şi pot să vă spun cu mâna pe inimă că ei chiar credeau în bunătatea Companiei şi, mai ales, în răutatea mea/ a noastră. Singura întrebare ‚tehnică’ pe care păreau a şi-o pune e dacă le fac atât de mult, şi cu intenţie, rău fiindcă mă plăteşte Soroş sau fiindcă aşa m-a făcut mama.

——————————————————-

Nu mă pot gândi la întâlnirea de vineri fără silă. Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu silă de cei doi tineri, poate un pic prea necopţi şi, efectiv, mici (ca putere) pentru războiul ăsta abătut (şi) peste capetele lor. Dar, cu siguranţă, o silă fizică, zguduitoare, faţă de Dragoş Tănase, faţă de Cătălin Hosu, faţă de Bogdan Naumovici şi mai ales faţă de sinistrul şef de sindicat, Cristian Albu. Pentru că distrugerea sufletelor din Roşia Montana nu a făcut-o o companie impersonală, ci o mână de oameni care poartă nume, iar numele astea trebuie spuse public.

Singurul lucru pe care îl mai pot spune, dincolo de greaţă şi oarecum smulgându-mă deja din ea (nu e vreme de aşa ceva – sunt mai convins ca oricând că Gold Corporation trebuie stârpită ca o năpârcă, trebuie călcată pe cap până se face pastă, iar pantofii astfel murdăriţi trebuie ei înşişi arşi) e să vă descriu mecanismul simplu prin care un om (scriu cuvântul fără adjectiv, fiindcă a spune ‚om liber’ e un pleonasm) poate începe să devină sclav:

Când începi să crezi că pentru o anume problemă sau situaţie există o singură soluţie, că viitorul e deja scris şi nu ţine de decizia, alegerea, gândirea, răzgândirea şi acţiunea ta, ai început să te pierzi pe tine însuţi ca om. Şi, nu trebuie să ţi-o mai spun, lucrul ăsta, tu însuţi-ul tău, demnitatea ta, mândria ta (fie ea şi, cum spuneam mai sus, căpoasă), verticalitatea ta e cel mai preţios lucru pe care-l ai. El nu se dă nimănui – decât celor pe care îi iubeşti, dar asta e o cu totul altă poveste – nici pentru un codru de pâine, nici pentru toţi banii lumii.

Diferenţa între lumină şi întuneric, mărturie despre disimetria fundamentală, bună, a lumii, se vede (îmi spunea un coleg clujean, jurnalistul cultural Claudiu Groza, căruia îi sunt mereu recunoscător pentru asta) în următoarea realitate simplă: te poţi duce, noaptea, cu un mic felinar într-un loc întunecos, să faci lumină. Dar nu te poţi duce ziua cu un pumn de întuneric să-l răspândeşti în jur. Fiecare dintre noi îşi are, îşi duce, îşi protejează, arată, reaprinde lumina lui.

La Roşia Montana, Gold Corporation, neputând aduce felinare de întuneric, a creat o împrejmuire. A închis şi întunecat tot ce i-a căzut în mâini. A încercat să facă în sufletele şi minţile oamenilor mai întuneric decât face sterilul în biserica îngropată de la Geamăna. Pentru că, oricât de simbolic, o biserică este doar un obiect. Roşia Montana, însă, e o vietate. Încă.

Eu cred că trebuie să luptăm din toate puterile pentru ca această nefericită întâmplare să nu se mai repete nicicând, nicăieri în România, nicăieri rudelor, prietenilor, la urma-urma semenilor noştri.

Da, vizitatorii de la Gold şi-au atins, în cele din urmă, scopul. Mă gândesc mult, foarte mult la ei. Mă gândesc la Sanda Lungu. Şi îl aleg pe Eugen David.

This article has 20 comments

 1. Din cate spuneti pare ca nu au fost agresivi cu dvs si ca nu v-au provocat sila, ci au cautat dialogul.
  E un prim pas bun intre doua parti antagonice…deschiderea spre dialog.
  Daca il alegeti pe “Spargau” cum e cunoscut pe aici dl. Egn David, atunci rezulta faptul ca intr-adevar dvs nu prea cunoasteti ce inseamna Rosia Montana. Puteati sa o alegeti pe fosta dvs studenta, dar nu pe “spargau”, vinitura din Bucium la Rosia Montana.
  Stiti dvs ca “vorba satului” spune nistre treburi “lumesti” destul de grave despre acest domn? De ce credeti ca nu i se alatura localnicii, ci doar o mana de oameni si aia platiti de diferite organizatii non profit sau fundatii pseudo-culturale??? De ce credeti ca s-a despartit de Zeno Cornea si de Beretzky???
  S-ar putea ca domnia voastra sa nu aiba toate datele de intrare corecte?
  S-ar putea ca domnia voastra sa fie indusa in eroare voit de anumiti “lideri” ai protestelor?
  Si daca este asa, ce veti face cand veti afla ca ati fost tras pe sfoara?

 2. De ce se refuza dialogul cu investitorii? Poate dialogand cu ei, spunandu-le preocuparile si ingrijorarile voastre, veti ajunge la un numitor comun, pentru binele localitatii pe care va razboiti.

  De ce sunt condamnati oamenii din zona pentru ca sustin proiectul in cauza? Rosia Montana e casa lor. Vor sa traiasca pe mai departe acolo, muncind. De ce sa fie nevoiti sa plece din casa lor, in cautarea unui loc de munca pe te miri unde?

  Uitati-va la fostele zone minere – toate sunt abandonate, ca dupa razboi. De ce nu le-ati salvat? De ce nu i-ati invatat sa faca turism sau agricultura? De ce Valea Jiului a devenit Valea Plangerii si Saraciei? De ce Baia de Aries, fost oras minier, e in paragina? Ce ati salvat pana acum? Nimic. V-ati folosit de subiectul Rosia Montana ca sa iesiti in evidenta, sa va simtiti importanti ca luptati pentru o cauza. Asta nu se iarta, domnii mei. Si nici nu se uita.

  Rosia Montana va ajunge in aceeasi situatie in care sunt acum fostele orase miniere din Romania. Si asta si din cauza voastra, “marii salvatori”.

 3. Sa inteleg ca aici se posteaza doar comenturile impotriva proiectului propus de RMGC? O sa fac totusi o incercare. Sa vedem de fapt cum sta treaba in tara asta 1.Oricine sustine proiectul RMGC este vandut tradator sau platit sa faca lucrul asta. 2.oricine este impotriva este cel mai sincer om nu ia nici un ban din toata chestia asta si vrea doar binele omenilor din Rosia care din pacate sunt prea putin Inteligenti sa vada lucrul acesta…..cat de “putin inteligenti” ne credeti pe noi oameni din Rosia Montana

 4. Mi-se pare ca ati surprins un mecanism psihologic uman fundamental. Iata cum era descrisa, pe un site, legatura traumatica:

  “1) Trebuie să existe un dezechilibru de putere, o persoană controlând aspecte cheie ale relaţiei, precum asumarea rolului de “autoritate ”, sau prin controlarea finanţelor, luarea majorităţii deciziilor în cadrul relaţiei, sau folosirea ameninţărilor şi a intimidării, astfel încât relaţia devine dezechilibrată (lopsided).
  2) Comportamentul abuziv e sporadic; se caracterizează prin consolidare intermitentă, ceea ce înseamnă că există o alternare între stări pozitive (cum ar fi amabilitate sau afecţiune, chiar intensă) şi stările negative, de comportament abuziv.
  3) Victima e angajată în negarea (denial) abuzului, pentru protecţia emoţională de sine. În cazul abuzului sever (fie el psihologic sau fizic), o formă de protecţie psihologică e disocierea, caz în care victima trăieşte abuzul ca şi cum nu i-s-ar întâmpla ei, ci ca şi cum s-ar afla în afara corpului, privind cum se desfăşoară scena (ca şi cum ar privi un film). Stările disociative îi permit victimei să compartimentalizeze aspectele abuzive ale relaţiei, pentru a se putea focaliza pe aspectele pozitive. Folosirea negării (denial) şi distanţării de abuz sunt forme a ceea ce se numeşte „disonanţă cognitivă” (cognitive dissonance). În relaţiile abuzive, asta înseamnă că ceea ce i-se întâmplă victimei e atât de îndepărtat de gândurile şi aşteptările sale, încât devine „disonant”, „în dizarmonie” (out of tune) sau „în conflict” cu aşteptările sale anterioare, şi cu realitatea. Deoarece victima se simte prea neputincioasă pentru a schimba situaţia, se bazează pe strategii emoţionale pentru a încerca să o facă să fie mai puţin disonantă, pentru a încerca să o facă să „se potrivească”. Pentru a face faţă comportamentelor contradictorii ale persoanei abuzive, şi pentru a supravieţui abuzului, persoana trebuie literalmente să schimbe modul în care percepe realitatea. Studiile arată de asemenea că o persoană e mai loială şi mai angajată (committed) faţă de o persoană sau o situaţie care e dificilă, incomfortabilă, sau chiar umilitoare, şi cu cât victima a investit mai mult în relaţie, cu atât mai mult resimte nevoia de a-şi justifica poziţia. Disonanţa cognitivă e un mecanism puternic de „prezervare de sine” (self-preservation), care poate distorsiona complet adevărul, sau a nu-l lua deloc în seamă: victima dezvoltă o toleranţă la abuz, şi „normalizează” comportamentul abuziv, în ciuda evidenţelor contrare.
  4) Victima maschează faptul că are loc un abuz, şi de multe ori nu o admite nimănui, nici chiar faţă de ea însăşi.
  Legătura traumatică îi permite victimei să trăiască în cadrul relaţiei, dar subminează în mod grav structurile de sine ale victimei, cum ar fi abilitatea de a evalua adecvat pericolul, şi îi deteriorează abilitatea de a percepe alternative posibile ale situaţiei în care se află.”

 5. Sunt convins ca sunt foarte multi oameni platiti care sa scrie pro proiect. Si poate ei chiar asa cred. Fiind inselati de niste bani care le vin de la companie (ca doar e mai bine decat nimic) posteaza peste tot pe unde pot si incearca sa ne convinga. Am auzit experti, licenta lor e nula, muntii care sunt de mii de ani ei vor sa ii rada in cativa ani! distrug insusi fiinta rosiei montane ca localitate miniera. Sunt impotriva proiectului de la Rosia Montana

 6. Acum lupta se va da si pe mediile de socializare. Pentru ca tacerea presei si cumpararea ei nu prea i-a ajutat, au trecut la tot ce gasesc pe fb samd. Raman extrem de surprins de comentariile de mai sus ale unor robotei ce foarte probabil au sau vor avea un loc de munca bine platit la rmgc. Pacat pentru tara asta frumoasa. Dar ce am stiit noi mai bine ca natie decat sa ne vindem precum o prostituata de lux pe bani de nimic?

 7. Virusi sunt si rmgc (cu litere mici… nu pot altfel!) si guvernantii. Toti politicienii postdecembristi au venit la putere cu gandul “Dupa noi, potopul!” Din aceasta cauza, nu trebuie sa abandonam meterezele

 8. Frumos scris si precis observat, ca de fiecare data, domnule profesor.
  Am doar o completare. Oaspetii dumneavoastra sunt atat de putin convingatori, pentru ca nu sunt ei insisi catusi de putin CONVINSI de ceea ce va spun.
  De la o vreme simt adesea aceasta atitudine, ceva gen “slava Domnului
  Ca scapam de Companie, pana atunci sa-i luam banii si sa nu ne punem vecinii in cap “… Ganditi-va asadar intruna la rosieni, cu dragoste si compasiune.

 9. Părerea mea este că exploatarea pe care vrea să o facă Roşia Montană Gold Corporation S.A. este o activitate criminală.
  Motivele mele pentru a fi împotriva exploatării RMGC sunt, în ordinea importanţei:
  1. despădurirea zonei, distrugerea solului şi potenţialul de poluare gravă cu cianuri;
  2. distrugerea patrimoniului cultural existent la Roşia Montană;
  3. faptul că aceste minereuri, aceste bogăţii subterane, vor ajunge să îmbogăţească persoane private străine care sunt deja bogate şi nu vor îmbunătăţi cu nimic viaţa noastră, a românilor (cu excepţia câtorva sute de locuri de muncă pe o perioadă de aproximativ 15 ani), deci va duce la accentuarea diferenţelor de clasă;
  4. dezbinarea şi dezrădăcinarea oamenilor care locuiesc acolo pentru a face o exploatare care nu este nici în interesul lor, nici în interesul naţional;
  5. metodele machiavelice folosite de Roşia Montană Gold Corporation S.A. pentru a-şi atinge scopul, care au adus stres şi au scurtat viaţa multor oameni care locuiesc sau au locuit acolo.
  Probabil că ordinea importanţei este alta pentru cei care locuiesc acolo. Eu nu locuiesc în Roşia Montană, dar încerc să-i înţeleg.
  La felul cum stau lucrurile acum în relaţia dintre RMGC, stat şi politicieni, cred că profitul obţinut de stat din afacerea asta va fi minim. Sunt mulţi care se îmbogăţesc chiar în timp ce eu scriu aici din contracte de consultanţă cu RMGC. Fratele preşedintelui Băsescu se pare că are un contract prin care va furniza energie pentru exploatare (http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/rosia-montana-ne-ia-lumina-energy-holding-a-cumparat-430-000-mw-pentru-exploatarea-cu-cianuri-din-apuseni-94457), de unde înţelegem acum şi comportamentul acestuia. Ponta şi Antonescu or fi având şi ei felia lor. Ideea este că profitul va fi obţinut de şmecherii din spatele RMGC şi de şmecherii din politica românească, iar la noi, oamenii de rând, nu va ajunge mai nimic. Vom rămâne cu poluarea.

 10. well …acelasi prost scenariu cu angajatii care merg sa intimideze…rusine sa va fie “domnule” profesor. ar trebuie sa va ganditi mai mult la sanda lungu decat la eugen david ..el nu creste copii din crosetatul sosetelor…dar daca va ganditi mai mult la el decat la sanda, as vrea ca eu sa NU ma gandesc ca sanda face calcaiul, iar dumneata si eugen “….” Jenant!

 11. Nu va mai framantati mintea cu chestiuni inutile, este fizic imposibil sa convingi toti oamenii de justetea unor actiuni, mai ales pe cei care nu ii intereseaza asta. Important este ca majoritatea oamenilor din Romania sunt impotriva proiectului, conform sondajelor. Iar acest proiect nu se va realiza cu siguranta, doar imaginati-va ce ar insemna un Pungesti la o scara de 100 de ori mai mare. Multumim domnule Valcu ca ne dati putere sa ne opunem coruptiei din politica!

 12. ACEASTA COMPANIE CARE LE-A” SPALAT” CREIERUL ANGAJATILOR,TRANSFORMANDUI IN MARIONETE ,EXECUTA ORICE LA COMANDA RMGC-ULUI; CU LUCRURI DE ACEST FEL SE OCUPA RMGC-UL,TRANSFORMANDUI IN SCLAVII COMPANIEI. UN TITLU FOARTE BUN CA SI ARTICOLUL ,FELICITARI DL.CORNEL VALCU!

 13. Sa ne gandim la Sanda Lungu, pentru ca doar minerii cumpara sosete. Ceilalti merg cu talpile goale, deci nu ii vor cumpara sosete. Propun sa se mute la Sibiu unde va putea lucra la o fabrica de sosete care vinde la toti minerii din tara, nu doar la cei din Rosia Montana. Daca nu esti miner, esti un coate goale, Ce laba trista face Sanda Lungu…

 14. INTUNECARE (episodul de pe trotuarul celalalt celui ocupat de prof. Cornel Vilcu)
  By Elena Cornea
  … nu va adunati sprancenele a concentrare…sunt o „no name”

  Si eu am inima grea…de un pic de timp, de cand am citit articolul lui Cornel Vilcu si mi-a lasat, deopotriva, un gust amar… poate mai amar decat d-lui profesor… din perspectiva celor 60 de toamne pe care le-am trait pana acum.
  Eu stiu ca dezolarea nu e senzitiva, e un sentiment greu, greu de gestionat de oamenii slabi…nu va temeti d-le Vilcu, intariti-va… pentru ca asa cum spuneati: poate veti fi perceput (de unii…care oricum avand profil de „cersetori” ai strazii, nu conteaza) ca un monstru fara inima…dv-stra stiti foarte bine ca sunteti un monstru cu inima, cu o inima mare cat Rosia Montana, pentru care cu siguranta alaturi de cei pe care ii slujiti… reformulez, ii sprijiniti, aveti solutii de dupa…va rog nu ma dezamagiti dv si toti ceilalti tineri frumosi, inteligenti, fara grija zilei de azi (pentru care poate, maine va fi la fel ca si pentru cei neinteligenti, involuati, buhe din Rosia Montana… n-am retinut toate epitetele… inspirat asezate pe hartie de dv asa cum ii sta bine unui bun manuitor de litere, cuvinte, de dupa ganduri, simtaminte, sentimente).
  Am certitudinea ca datorita dv in data de „maine” cand se va asterne linistea in viata existentiala a celor marunti, foarte putini din Rosia Montana (oare ce inseamna 500 de pers , raportat la o tara?!) dv, alaturat acelora ce si-au propus generos (acceptati reflectia unei carcotase- ce ne costa vorbele?!) veti proceda efectiv la salvarea Rosiei Montane… veti aplica solutiile pe care cu certitudine le-ati scenariat (iertati-mi licenta de a fi verbalizat substantivul scenariu) veti reda visele copiilor din Rosia Montana, veti da sens vietii barbatilor maturi cu responsabilitati familiale, veti da liniste mamelor care-si conjuga, in fiecare seara, ziua urmatoare… doar cu verbul „a avea” (imi cer scuze ca prin detaliere… lezez inteligenta, imaginatia dv la nivel macrosistem) mancare de 3 ori pe zi… desi sunt copii si mai mancaciosi si sotii vor sa… ma opresc aici; veti mangaia batranetea bunicilor care, in sfarsit, nu mai trebuie sa astepte de la copii sau dimpotriva sa-si faca griji ca trebuie sa-si mai dramuiasca inca din pensia si asa mica sa-si ajute copiii, nepotii…o, nu va scandalizati la fraza mea lunga… nu aspir la frazele lui Nicolae Iorga ci doar n-am putut, inca, sa-mi termin gandul… gandul ca abia acum cand se va fi sfarsit cu investitorul strain, romanii – acei romani care si-au pus din propria vointa (fara vreo urma de manipulare din partea vreunui alt investitor strain ce astepta pe prag sa-i deschida cineva usa) gandul si energia in slujba tarii dar si imaginatia dv pentru a dezvolta o zona miniera fara bani, fara investitii pentru ca am certitudinea ca in toate aceste demonstratii de duminica n-ati scapat din vedere faptul momentului: statul nu are bani.
  Aveti dreptate…RMGC nu este un partener cu care sa-ti doresti a dialoga… monstruozitatile sale ca sa va citez…da… ce poate fi mai nesemnificativ decat niste locuri de munca asigurate intr-o zona monoindustriala, un cartier de vile in Alba Iulia inclusiv biserica in comunitatea stramutata, un viitor de munca de pana la 24 de ani pentru niste mineri si nu numai… ce poate fi mai monstruos, aveti dreptate, d-le profesor, decat sa primesti o vila in Alba Iulia in locul unei case stramosesti, sa n-ai grija unui loc de munca cel putin pentru urmatorii 10-15 ani, sa ai un salariu rezonabil care sa-ti permita sa traiesti decent tu si familia ta… da… aveti dreptate, este o viata de sclav.
  Am o nelamurire , d-le Vilcu. Cand ai o gripa, oare, nu-ti iei medicamentele capabile sa negocieze cu virusii??…stiti, cand esti prea bolnav nu stai sa faci filozofia sistemului imunitar… ganditi-va sau poate aveti deja un raspuns pentru mine.
  Lipsa de scrupule de care pomeniti….o, da, este… dar este si de o parte si de cealalta a drumului, este acum sau mai ales a fost atunci cand cu multi ani in urma era la rang de morala iar acum, aruncam cu responsabilitati asupra unui stat care are vina de a fi aici cand noi vrem sa faca decontul iar el in praxisul lui… zice ca nu poate, ca n-are cu ce…si oare, unde sa asez, eu, un om de buna credinta, batalia, mizele dv… doar, poate, pe trotuarul celalalt unde Soros asteapta plecarea lui Steinmetz.
  Nu… eu nu am impertinenta celor ce cred ca dv aveti avantaje materiale pecuniare pentru convingerile afisate, doar ca eu cred ca si dv ca si cei doi RMGCisti, ca si mine suntem intr-o „mare manipulare” si ne deosebeste faptul ca eu sunt constienta de asta iar dv-stra inca mai credeti ca va apartine convingerea… da… pentru acest lucru va doresc inca niste nopti fara somn.
  D-le Vilcu, va propun sa mai reanalizati principiul negarii fara cunoastere ce pare sa apartina unei persoane rigide si… poate ca ar trebui sa incepeti prin a dialoga cu Goldul – doar un exercitiu – cine stie, poate ca ati afla ca doar iubirea e neconditionata, nici un caz recunostinta chiar si pentru Gold; ca vorbind de complexul Stockholm, ar fi doar un exces de afisare a cunostintelor dv pe care eu le apreciez, de altfel ca „teroarea” nu-i niciodata „tacuta” , „santajul” nu poate fi doar „sentimental”, „ura” si „enclava” nu se regasesc, „institutiile publice” nu sunt „false” ci sunt certe, iar „oamenii zombificati” este o apreciere sub demnitatea oricui deci si a dv si… pentru o cunoastere ai nevoie de un fond de contrast… insa pe drumul ales de dv manipularea e la ea acasa.
  Am inteles ca ati fost abordat de niste tineri apartinand Gold si m-am gandit ca fiecare dintre noi, intr-un context de convingeri poate avea o perceptie eronata asupra „umilintei”, „agresivitatii”,”limita slugarniciei”, „mizerie colportata”… si va propun inca un exercitiu de obiectivitate, dincolo de un drum sau celalalt… oare nu veti simti atunci nevoia sa reconsiderati aprecierile facute?
  Din vechimea existentei mele ca om, stiu ca acum, aici, tinerii nostrii, din Rosia Montana sau Bucuresti sau de oriunde ar fi, nu pot fi spalati pe creier…. si nu-mi imaginez cum un om care instruieste generatii de tineri asa cum faceti dv poate avea asemenea aprecieri si daca le aveti… va compatimesc, gandindu-ma cat de greu va este sa va faceti meseria cu oameni pe care ii dispretuiti profund.
  Apropos…de „oamenii liberi” … da… as vrea sa „traduc” notiunea din principiile dv: om liber la Rosia Montana inseamna un om fara viitor incepand cu dec. 2013, adica liber sa nu munceasca, liber sa-si ignore familia, liber sa-si infranga dorintele minimale, liber sa moara, liber… uitat de lume dupa ce a plecat RMGC, liber sa uite sarbatorile de iarna, liber sa-l ingroape pe Mos Craciun.
  Stiu ca nu conteaza parerea mea dar daca, intamplator, cititi aceste randuri, va spun ca sunt convinsa ca pe dv nu va plateste Soros, nici mama nu v-a facut rau, dimpotriva, nefiind rau ati fost usor de manipulat si stiti care e tragismul? ca dv chiar sincer credeti ca v-a apartinut decizia.
  Am si o dovada: cineva v-a inoculat bine ideea sa nu luati legatura cu Goldul… nu v-ati intrebat de ce? De ce nu v-ati pastra punctul de vedere chiar si dupa ce ati vorbi cu Gold-ul, de dragul polaritatii… eu nu cred ca sunteti o persoana atat de slaba sau influentabila?… dar mai bine va raspundeti dv in gand.
  Mi-e ciudat… nu caut alt cuvant, sa intalnesc (in scris) un om cu instruire universitara, vorbind necontrolat despre ura, o ura cu toata capacitatea personala, marturisita, vorbind cu violenta despre „naparci, sila, starpire, pantofi arsi”- o violenta verbala, nedemna pentru o persoana care instruieste tineri si care deopotriva, aminteste de verticalitate, demnitate, mandrie.
  Fiecare dintre noi, d-le Vilcu are cel putin un dram de intuneric in lumina mintii sale asa incat, eu cred ca inainte de a porni la lupta mai trebuie sa ganditi in noapte si poate mai devreme sau mai tarziu… nu, imi opresc gandul acesta aici si doar atat va mai spun… nu, eu nu stiu cine sunteti dar stiu cine nu sunteti si in parerea asta eu cred ca sinele dv nu se identifica cu personajul Eugen David si nici eul dv nu-i atat de limitat.

 15. Doamnă Cornea

  (Ar fi fost frumos să fiţi rudă cu cealaltă doamnă Cornea – Doina. Sunt multe lucruri care pot fi învăţate de la ea. De noi toti. Poate – cine ştie ? – chiar şi de dumneavoastră.)

  O să incerc sa fiu scurt şi la obiect, pentru că prolixitatea şade bine doar celor care în lipsă de argumente învăluie totul într-o melasă emoţională.

  1) (şi cel mai puţin important) stilul : « gust amar », « 60 de toamne » (la mai multe !), « dezolarea nu e senzitivă » ( !?), « mamele care-şi conjugă ziua viitoare » , « mângâia bătrâneţea bunicilor », « gândul şi energia în slujba ţării », « licenţa de a-mi fi verbalizat substantivul scenariu » (?), « le-ati scenariat » ( !!) « vechimea existenţei mele ca om », « fond de contrast », etc. Cât despre epitete – la fel ca dv. – nu le-am reţinut pe toate. Vă invit (călduros – pentru a pastişa stilul dv.) – să recitiţi strofa aia a lui Eminescu, care începe cu « e uşor a scrie versuri.. ». Sau poezia « Gramatică », de Ana Blandiana (pasajul cu « acea hecatombă.. »). Nu trebuie să aspiraţi la frazele lui Iorga. E destul să scrieţi limpede.

  2) mici detalii :
  – « buhe din Roşia Montană » – mulţumiţi pentru expresie doamnei Sanda Lungu ;
  – « monstru cu inimă » – nu ştiţi câtă dreptate aveţi : « monstru » vine de la « monstrare » (fr. montrer) – un monstru cu inimă e cel care are curajul să arate (să ex-pună) ceea ce e cu adevărat monstruos. Si care de-monstrează (cu argumente) de ce e monstruos acel lucru. Cel care arată – şi strigă – că împăratul e gol.

  Acuma, pe fond :
  3) Dacă ar fi să adun (să descâlcesc) ideile din textul dv., identific următoarele linii mari :
  – a) Locuitorii din Roşia Montană trăiesc prost, şi au nevoie de locuri de muncă pentru a trăi (mai bine).
  – b) RMGC a avut grijă de locuitorii din Roşia, care trăiesc acum / vor putea trăi decent.
  – c) Pentru că statul nu are bani, Roşia Montană nu are altă alternativă decât a accepta Goldul
  – d) Protestatarii sunt fie cumpăraţi, fie manipulaţi (în cazul dl. Vâlcu, de Soros).
  – e) Orice poziţie umană e ideologică / partizană ; nu există obiectivitate / adevăr ultim / absolut
  – f) Pentru că nimeni nu deţine adevărul absolut, invitaţi la un dialog cu Goldul.

  Iată răspunsurile mele :

  a) Da, e adevărat. Dar locurile alea de muncă pot veni dintr-o grămadă de alte surse : turism, exploatarea lemnului – poate până şi un minerit normal, prin flotatie. Sunt zeci de mii de oameni în judeţele din jur care, din diferite motive, fac naveta zeci şi sute de km până la locul de muncă, şi care nu se plâng de asta (o ştiu, pentru că şi eu am făcut naveta).
  b) RMGC a avut grijă de oameni doar în măsura în care asta îi servea interesele : a făcut cartierul din Alba-Iulia pentru că aşa putea scăpa de populaţie, nu din largheţea inimii. Viitor de muncă de până la 24 de ani ? Daţi-mi referinţa (nu mai zic că « până la 24 de ani » e f. vag, şi poate însemna orice :10 ani, 12, 14..). Si – da, atunci când ţi-se fură casele, râul, bisericile, munţii – până şi morţii din cimitir, iar apoi trebuie să zici mulţumesc pentru că ţi-se dă un blid de mâncare, eu zic că e o viaţă de sclav.
  c) Se numeşte « dilemă falsă » (bogus dilemma), şi e o eroare logică informală.
  d) Iarăşi, o greşeală de gândire. Până la manifestaţii, se tot vehicula ideea că opozanţii la proiect sunt cumpăraţi. După ce au ieşit în stradă zeci de mii de tineri, a început povestea cu manipularea. E aşa de greu de înţeles că există oameni care au stat şi au cumpănit toate datele problemei, şi au ajuns la anumite concluzii ? Mai ales când e, totuşi, vorba de un tineret bine educat şi foarte bine informat, care e din start extrem de suspicios faţă de orice informaţie dată de-a gata. Mulţi dintre ei sunt cercetători, care şi-au format practic un reflex din căutarea surselor, şi din ocolirea informaţiei de a treia mână.
  e) Nu există adevăr absolut, dar a tinde spre adevăr aş zice că e un soi de imperativ categoric, pentru orice om. Da, orice punct de vedere uman suferă de parţialitate (de aia-i spune punct de veder), dar asta nu înseamnă că nu există puncte de vedere mai cuprinzătoare / mai valide decât altele. Asta e ca povestea aia că toţi am fost vinovaţi sub comunism, şi că de aia nu-i necesară o limpezire a apelor, şi o tragere la răspundere a torţionarilor, sau o lustraţie a activiştilor. Samuel Johnson spunea (citez aproximativ) că « Faptul că există amurg nu face ca ziua mai puţin zi şi noaptea mai puţin noapte ». Singurii care vor să estompeze distincţiile sunt pescuitorii în ape tulburi.
  f) « Dialog » vine de la verbul grec “λέγειν ”, « a vorbi », dar care înseamnă şi « a strânge, a pune în rând, a rândui, a număra » (verbul latin lego, care a dat în toate celelalte limbi romanice cuvântul pentru « a citi », are aceeaşi rădăcină). A dialoga înseamnă deci a rândui, a aşeza lucrurile limpede şi temeinic. Dar nu se poate dialoga decât cu cel care vrea şi el limpezime, iar nu întunecare, sau ascundere a gunoiului sub preş. Intrebaţi-vă, de exemplu, de ce contractul cu RMGC e secretizat ; de ce nici un clip de pe You Tube, care laudă măreţele realizări viitoare ale companiei, nu permite adăugarea de comentarii ; de ce campaniile de presă ale RMGC sunt mincinoase, şi mizează nu pe raţionalitate, ci pe emoţii (nu eu o spun – a spus-o CNA-ul), şi spuneti-mi apoi cum e posibil dialogul. Iar apoi, întrebaţi-vă cine e de fapt manipulat.

  Am terminat. Aş fi încântat, dacă tot e vorba de dialog, să vă aud, punct cu punct, aşa cum am făcut eu mai sus, argumentele. Si să ştiţi că nu m-aş fi obosit să vă răspund dacă nu aş fi crezut ca dv. chiar credeti ceea ce spuneti. Vă urez o zi buna, limpede (fără întunecări) şi curată (fara cianuri – fizice sau morale).

 16. Domnule Iulian Bendea
  … nu stiu daca imi voi gasi energia sa va raspund pana la capat…incerc

  De dragul polaritatii m-am bucurat vazand si o altfel de apreciere a gandurilor mele… dar m-ati intristat din cel dintai rand asternut… am sperat sa fiti un tanar, in spirit, asa cum l-am intuit pe dl Vilcu si l-am simtit asa pana la ultimul gand asternut in text… dar dv….aveti prejudecati, fixisme… trebuia sa fiu ruda cu dna Doina Cornea… o Doamne!?!

  Insa, desi au trecut pentru mine, cum va spuneam, deja 60 de ani, eu ma simt disponibila sa invat, sa inteleg pana cand voi fi numarat ultima zi, in existenta asta….asa ca….hai, sa mergem mai departe, prin logica dv… cine stie, poate, in final, voi spune: DA! Mi-am schimbat punctul de vedere.

  Mai intai, va rog, acceptati starea emotionala… adica „melasa” cum o numiti dv, pentru urmatoarele considerente (voi fi succinta, urmandu-va exempul):
  A) Sunt femeie.
  B) Sunt o persoana cu sensibilitati (eu nu zic ca sunt calitati dar sunt o realitate) asa ca orice perceptie poarta amprenta sus mentionata.
  C) Am fost la Rosia Montana … nu doar odata…si am avut ochii deschisi.

  Sper ca acum, in lumina punctelor a,b,c, putem impreuna aprecia „melasa emotionala”ca s-a vrut a fi pozitiva.

  Acum …punctual:

  1. Nu-mi puteti reprosa „stilul”… e personal, modul de a reda propriile-mi perceptii…nici nu-i un stil si ….apropos de metaforele d-nei Blandiana sau versurile lui Eminescu invocate de dvs… cu certitudine eu „n-am jignit lemnul” iar „cuvintele goale” au sunat intr-un fel incat….v-am inspirat (sau provocat) pe dvs sa-mi raspundeti cu atatea ganduri in…atatea randuri.

  Da….va rog, va rog mult sa recititi fraza in care m-am scuzat pentru lungimea ei si sunt sigura ca intelegand exact sensul veti renunta la propozitia: „nu trebuie sa aspirati la frazele lui Iorga”… si apoi, sunt convinsa din context ca eu am scris si dvs ati inteles „limpede” ce am scris, luand in considerare atatea si atatea citate date de dvs din acea fraza a mea…de fapt, m-ati convins de contrariu a ceea ce sustineti.

  2. – detalierea cu „buhele” lui Sanda Lungu ii apartine dlui Vilcu …si atat;
  – „monstru” – este aprecierea pe care am preluat-o de la dl Vilcu – eu nu-mi permit sa apreciez pe cineva, vreodata, astfel, stiind foarte bine ca:
  -In mitologia greaca este o fiinta imaginara, fioroasa formata din elemente specifice unor parti umane dar si din diferite alte animale; in latina- monstrum (ceea ce atrage atentia ca semn rau din monestrum); in romana – un substantiv masculin care inseamna namila, pocitatnie etc si in franceza…montre (fara „s”)…
  Oricum, apreciez, in mod deosebit, speculatia desteapta pe care ati facut-o….felicitari….dar, amandoi stim sensul cuvantului „monstru”.
  Precizez insa ca in contextul dat eu doar am prins mingea pe care dl Vilcu a dat-o la un fileu….si… cu certitudine si eu si dl Vilcu am folosit-o ca figura de stil… nu era cazul sa-l aparati…dl profesor Vilcu stie, foarte bine, sa o faca singur, cu inteligenta si bun simt.
  Acum…cum bine ziceti….pe fond:
  3. Nu stiu ce v-a lipsit sa-mi „descalciti” ideile din textul meu: poate, reaua-credinta sau neputinta….sau neputinta mea de a comunica explicit, intr-un text, fara inflexiuni, fara intonatii care v-ar fi ajutat….daca tot va doriti asta….desi nu trebuie….
  Pai, sa mai incerc odata:
  A) Rosia Montana – locuri de munca
  Sunt neincrezatoare: de unde „o gramada de surse de locuri de munca…”

  a/1) „turism” – facem un exercitiu de imaginatie ?!?… in maxim 5 ore poti vedea cam toate obiectivele Rosiei Montane, ma gandesc la muzeu, strazile principale (o promenada), bisericile, cimitirul, taurile (Brazi si Mare), culmile inconjuratoare, chiar cariera Carnic, Cariera Cetate, Piatra Despicata sau cea a Corbului, mina amenajata pentru turisti….si gata… ne intoarcem, in maxim o ora in Alba Iulia, la hotel si la restaurant, in Cetatea medievala.

  In intervalul celor 5 ore n-am avut nevoie de nici un serviciu….sau poate vrem o sticla cu apa…. oare cator persoane din Rosia Montana le solicit o prestatie, in aceasta vizita si cati bani las acolo?….sa fim seriosi….exercitiul s-a terminat.

  a/2) „exploatarea lemnului” … nu cred ca vorbiti serios…. oare n-am exploatat , deja, 2/3 din padurea tarii?…poate, va ganditi la replantarea padurilor….asta, insa, nu poate acoperi forta de munca a Rosiei Montane….si dvs, sigur stiti asta.

  a/3) „mineritul prin flotatie”… cred ca dv nu stiti ce inseamna … eu am inteles de la specialisti (din mass media) ca procedeul mentionat, in prima etapa concentreaza minereul si ulterior, in etapa urmatoare, se trimite la cianuratie, pt ca acesta este procesul tehnologic… deci, vorbim, discutii… si atunci simt nevoia sa vi-l reamintesc eu pe Eminescu in versurile cu pricina: „ Cuvinte goale”… „ce din coada au sa sune”.

  a/4) Naveta la zeci si sute de km… pai, naveta se face la zeci si sute km distanta de Rosia Montana dar si de la zeci si sute de km la Rosia Montana – rationamentul este acelasi.
  Trebuie… nu, nimic nu trebuie… imi doresc sa va intreb – dvs in ce tara traiti? Oare e aceeasi in care traiesc si eu?… aici, unde activitatea lucrativa, cu exceptia celei comerciale este spre zero, unde locurile de munca sunt atat de putine, unde reconversia profesionala e o poveste… nu functioneaza, unde o multime de tineri absolventi de studii superioare fac orice ori nu fac nimic… dvs sunteti in sfera imperturbabila?!
  B) „RMGC a avut grija de oameni” pt ca „ii servea interesele” si nu „din larghetea inimii” este aprecierea dv… stiti… pana acum, am crezut ca sunteti un om tanar… ma tem ca sunteti mai batran decat mine in mentalitate.
  Sa ma explic… eu sunt produsul societatii socialiste…asta e (n-a fost alegerea mea)… locul de munca a fost asigurat prin repartitie asa ca am inceput sa muncesc cu entuziasm, mandra de obiectivul national la care lucram si chiar nu-mi pasa de bani – ma bucuram de fiecare etapa depasita si munceam din toata inima…ulterior, in noua societate, am inteles ca recompensa baneasca este masura competentei si preocuparea mea trebuie sa fie a servi interesele celor pentru care lucrez, ca relatia trebuie sa fie „lucida” cu satisfacerea intereselor reciproce.
  Bineinteles ca RMGC, in calitate de concesionar, investitor isi serveste propriile interese, insa, in acest deziderat trebuie sa-si fi asumat obligatii fara vreo clauza de exonerare, in favoarea concedentului cel care detine bunul-proprietatea publica in discutie – incheind astfel un contract ce nu poate prejudicia niciuneia dintre parti – este legea contractelor, ce nu poate fi incalcata privind regimul concesiunilor, al exploatarilor , in baza normelor metodologice – cadru de aplicare – suntem o tara in UE, exista o conduita… si comerciala…iar eu cred in aceasta conduita.
  Stiti ce-i un contract? Cea mai simpla definitie: acordul de vointa al partilor….atat.
  Poate sunteti tanar dar naiv… devreme ce va asteptati la contracte incheiate favorizant unei parti cu „larghetea inimii” de la cealalta parte… mi-e ciudat.
  Ma tem …deasemenea, ca nu cunoasteti nimic din proiectul Rosia Montana, afisat inclusiv undeva pe cariera Carnic, cu detalierea pe cei 24 de ani… ma mir ca n-ati vazut-o.
  C) Eu nu am zis ca Rosia Montana nu are alternativa doar ca dincolo de cuvinte in asociere – „dilema falsa” sau „eroare logica informala”, fara sens, fara vreo relevanta de orice fel exista o realitate: guvernul este secatuit iar Goldul exista acolo, la Rosia Montana, de 17 ani si sigur, interesat face si face bine ce face, ceva ce ne va ramane noua… chiar va place „craterul” din cariera Cetate?… sau nici nu stiti despre ce vorbesc?!

  D) Pai …sa vedem cum e cu „greseala de gandire” – apreciez ca sunteti chiar imperativ si… nimanui nu-i foloseste, nici dvs, nici altuia pentru ca o cunoastere solida, profunda are in spate indoiala. Am convingerea ca si eu si dumneavoastra si ceilalti avem parte de manipulare…. dar nu accept sa spuneti, sa credeti ca tinerii nostri „sunt suspiciosi”, acesta era apanajul comunismului … da …suspiciunea era cultivata atunci… va spune o persoana care a lucrat la propria personalitate pentru a o inlocui pe aceasta cu increderea.
  Va jucati…. si nu chiar cu vorbe potrivite… „multi dintre tineri si-au format un reflex din cautarea surselor si din ocolirea informatiei de-a treia mana”… nimanui nu-i face cinste sa fie apreciat ca exemplarul lui Pavlov, reusit de altfel, in dobandirea reflexului conditionat… cred ca ar fi bine sa dezmintiti ce ati spus.
  E) Nu…nu orice pozitie umana are o ideologie…iar fiecare adevar relativ poate fi absolut raportat la un anume sistem de referinta. Stiti …. „imperativul” e fara tagada, nu are nevoie de pleonasmul „categoric”…iar…”pescuitul in ape tulburi” … chiar nu ma vizeaza, pentru ca eu nu am vreun interes personal, in aceasta poveste…. si faptul ca dvs ati simtit nevoia sa-mi raspundeti, punctual, imi intareste convingerea ca nici dvs nu credeti ca eu as fi vreo pescuitoare in ape tulburi.
  Iubesc apele limpezi si atat cat pot, eu nu-mi cimentez un gand decat atunci cand cred eu ca e limpede.
  F) Nu pot sa ma pronunt asupra „dialogului” meu cu RMGC pentru ca nu m-a interesat vreodata…. eu mi-am facut o impresie citind si vazand…. eu nu am dileme in ceea ce priveste firma din perspectiva acelor ani traiti, am invatat sa fiu realista, sa iau lucrurile exact asa cum sunt, sa inteleg de ce si sa aleg alternativa potrivita pentru acum, aici….asta-i tot.
  Dar dvs aveti si o parere personala despre notiunea de a dialoga, o patima, o violenta verbala, o negare a dialogului…mi-e greu sa discern din atitudinea dvs o convingere personala, o convingere realista…. si apropos, sunteti in eroare in ceea ce priveste desecretizarea contractelor pentru ca sunt contracte ce contin date, informatii, ce nu sunt pentru uzul public si poate ca acesta este un astfel de contract.
  Acum imi trece prin minte o idee si din pacate nu stiu solutia…ma intreb si eu…. ca tot pleaca RMGC ….Oare ce se va intampla cu toate acele case restaurate, in toti acesti ani din Rosia Montana…. cine si in baza carui act normativ le va proteja….pai, simplu, vor fi devastate….ce ziceti, sunt pesimista sau realista?
  Dvs, ceilalti care tocmai ati salvat Rosia Montana, ce solutie aveti? Care este viata limpede pe care o propuneti, care sunt alternativele? Ma refer la unele viabile, nu turism, taierea padurilor si plecarea in bejenie …. zau….imi pare chiar rau….dar va percep ca pe niste copii care se joaca….din pacate, va jucati cu vietile altora….aveti somn usor?
  Ar fi bine ca fiecare dintre noi sa se responsabilizeze pentru fiecare cuvant spus, fiecare gest, in spatiul public.
  Cred ca v-am raspuns…. oare dvs imi puteti raspunde…..acum ca….ati salvat Rosia Montana….ce alt tinut urmeaza sa salvati?!? De fapt este o intrebare retorica….voi afla eu cand dvs, tinerii frumosi si destepti veti fi iar in strada.

 17. Doamna,
  In primul rand – la multi ani !
  Apoi, pe rand :
  0) Emotiile – isi au rostul si ele, insa intelesesem intentia textului dv. ca fiind una agumentativa, de prezentare a unor idei. Orice om are emotii, nu e apanajul unui grup anume. Pot exista indivizi mai mult sau mai putin sensibili, dar retorica emotionala nu face decat sa ingreuneze citirea unui text argumentative, sau incearca sa-l manipuleze pe cititor, dincolo de ratiune. Obiectia mea mergea in sensul asta. Daca n-as fi perceput intentia dv. Ca fiind una argumentative, nu v-as fi scris.
  1) Stilul – am spus ca e aspectul cel mai putin important. Acelasi motiv ca mai sus, + formulari relativ curioase, pentru limba romana.
  2) –detaliul cu buhele ii apartinea d-nei Sanda Lungu (http://www.youtube.com/watch?v=Z-HCjgqEDuI – min. 0:38)… si atat.
  – Monstrum nu e din mitologia greaca , ci e folosit in religia romana; echivalentul grec e un cu totul alt cuvant, teras (τέρας), de unde vine “teratology”. Monstrum nu desemna o fiinta imaginara decat prin extensie : la origine, insemna « semn prevestitor » (ceea ce « se arată »). In franceza, filiatia e monstrare>monstrer>montrer. « Montre », asa cum l-ati scris, e forma de imperativ (sau, ca substantiv, inseamna « ceas de mana »). Am precizat ca interventia mea era una etimologica.
  3) Da, ceea ce mi-a ingreunat descalcirea textului dv. a fost «neputinta mea [i.e., a dv.] de a comunica explicit ».
  Acuma
  a1) Lumea nu merge musai intr-un loc sa vada tot soiul de minunatii. Sunt din Cluj, si acelasi lucru se poate spune, la limita, si despre Cluj – in 5 ore, la pas nici macar grabit, ai vazut cam toate obiectivele importante. Sau poti sa stai o saptamana, doua, trei, si sa descoperi alte si alte lucruri. Turismul are o noima foarte festrictiva, in felul in care il intelegeti. Ca exemplu, va dau satul Sancraiu (jud. Cj), care are infinit mai putine “obiective turistice decat Rosia, si in care totusi turistii se inghesuie ca mustele la miere ( http://tinyurl.com/nyoty8u, sau http://www.youtube.com/watch?v=r5BjErqyjMo).

  a2) Exploaterea sustenabila a lemnului nu inseamna furtul lemnului, sau raderea unor versanti intregi. Implica de asemenea o parte de prelucrare. In USA, in statul Maine, de exemplu, exploatarea sustenabila a dus, pe termen mediu, la cresterea semnificativa a suprafetei forestate.
  a3) da, mineritul prin flotatie implica cianurarea (care se facea pe vremuri la Baia mare). Nu implica in schimb lacuri de decantare uriase, sau riscuri majore de infiltrare in sol. Chiar si asa, s-a intamplat dezastrul cu pricina. Ce sa mai spun care sunt riscurile intr-un loc unde expertiza geologica s-a facut aiurea.
  a4) Pe moment, in comparatie cu altii, o ducem rezonabil de bine din pdv. al somajului (uitati-va la Grecia, Spania, Portugalia, Slovacia, Bulgaria, etc. (http://tinyurl.com/ksng2rw). La tăţi ni-i greu, si nicaueri nu umbla cainii cu colaci. Reconversia profesionala, cata este, este ; e drept ac e mereu e loc de mai bine (v., pt. Alba, http://www.aiudinfo.ro/in-acest-an-ajofm-alba-a-cheltuit-peste-173-000-lei-pentru-reconversie-profesionala-2650.html). Iar sa fii absolvent de facultate nu mai garanteaza nimanui, niciunde in lume, o angajare automata (darmite in Romania, care geme de fabrici de diplome).
  B) « un contract ce nu poate prejudicia niciuneia dintre parti » – glumiti sper, sau aveti o viziune extrem de romantica despre capitalismul de cumetrie in care traim. Iar trecutul companiei RMGC (Frank Timis, Tender, etc.) nu e unul care sa ma indemne la incredere in ei sau in respectarea contractelor de catre ei. Sintagma « larghetea inimii » era folosita ironic. Detalierea pe 24 de ani face parte din « cuvintele frumoase »… umflate cu pompa : cei 24 de ani exista in masura in care RMGC obtine avizele pentru ceilalti munti, si exploatarea lor se dovedeste interesanta pt. ei. Altminteri, tarasenia se poate termina oricand nu le mai e rentabil, nu exista o garantie ca proiectul va dura X ani, ci doar o fituica pe un zid.
  C) Cuvintele « dilema falsa », etc nu sunt cuvinte goale, ci apartin vocabularului greselilor de rationament (cf. http://onegoodmove.org/fallacy/toc.htm); (a propos, guvernul e secatuit, dar da bisericii milioane de lei din fondul de rezerva… putea sa dea banii respectivi la saraci, sau chiar somerilor din Rosia, poftim). Craterul din cariera Cetate imi place atat de mult, ca mai vreau si un lac toxic… nu inteleg care e logica pomenirii craterului respectiv.
  D) Iar ati inteles aiurea : « suspiciosi » inseamna « neîncrezător », care nu crede ca tot ce zboara se mananca (http://dexonline.ro/definitie/suspicios). Nu inseamna « paranoic », asa cum era lumea pe vremea lui Ceasca, atunci cand nu stiai cine e turnator si cine nu. « Suspicios », in contextul in care l-am folosit, nu inseamna sa-ti suspectezi prietenii, sau familia, etc. Am spus « faţă de orice informaţie dată de-a gata », ceea ce inseamna a nu inghiti pe nemestecate ceea ce apare in presa, la televizor, in discursul companiilor X şi Y sau al politicienilor. Mie unuia mi-se pare ca o astfel de atutudine e necesara si utila, si tine de gandirea critica. Btw,a propos de « reflex » – in fraza anterioara spuneati « … va spune o persoana care a lucrat la propria personalitate pentru a o inlocui pe aceasta cu increderea » ; exact asta e sensul in care am folosit cuventul « reflex » : nu e vorba de « dresaj », ci de munca asupra sinelui, pentru internalizarea unor obişnuinţe utile. Reflexul conditionat nu e apanajul lui Pavlov – cu totii invatam, ne formam obişnuinte, obiceiuri, automatisme fara de care nu am putea functiona (va ganditi la fiecare pas pe care il faceti ? la fiecare litera pe care o cititi ? – totusi, a fost un moment cand ati invatat lucrurile astea, care acum vi-se par innascute). (Ca o paranteza : din pacate, oamenii chiar pot fi spalati pe creier – sau se pot « spala » singuri, dupa cum au demonstrat-o nenumarate experimente in secolul 20 ; comunismul a incercat asta, dar nu a reusit decat partial. Cf, de ex., http://www.fericiticeiprigoniti.net/fenomenul-reeducarii/292-tehnica-spalarii-creierului – dar exista tehnici mult mai subtile, mai putin evidente).
  E) « Imperativul categoric » e o formulare filosofica ce nu-mi apartine (ii apartine lui Imanuel Kant) ce inseamna “norme absolute, datorie absoluta” (http://dexonline.ro/definitie/imperativ); nu e, asadar, o constructie pleonastica. Nu am folosit termenul « ideologie », nu e nevoie sa-mi rastalmaciti spusele. Re pescuitul in ape tulburi, da, nu vorbeam de dumneavoastra, ci de cei de la RMGC, care amesteca in mod voit albul cu negrul. Dar mi-se pare tragic tocmai ca sunteti de buna credinta.
  F) V-am intrebat (si nu retoric) urmatoarele : «Dar nu se poate dialoga decât cu cel care vrea şi el limpezime, iar nu întunecare, sau ascundere a gunoiului sub preş. Intrebaţi-vă, de exemplu, de ce contractul cu RMGC e secretizat ; de ce nici un clip de pe You Tube, care laudă măreţele realizări viitoare ale companiei, nu permite adăugarea de comentarii ; de ce campaniile de presă ale RMGC sunt mincinoase, şi mizează nu pe raţionalitate, ci pe emoţii (nu eu o spun – a spus-o CNA-ul), şi spuneti-mi apoi cum e posibil dialogul. Iar apoi, întrebaţi-vă cine e de fapt manipulat.”. Nu mi-ati raspuns.
  Nu ma refeream la dv. cand vorbeam de « dialogare », ci la invitatia pe care i-ati facut-o dl-ui Valcu, de a intra in dialog cu Goldul («cineva v-a inoculat bine ideea sa nu luati legatura cu Goldul… nu v-ati intrebat de ce? De ce nu v-ati pastra punctul de vedere chiar si dupa ce ati vorbi cu Gold-ul, de dragul polaritatii… eu nu cred ca sunteti o persoana atat de slaba sau influentabila? « ). Ce spuneam era, totusi, simplu : se poate dialoga cu cineva care e cinstit. Nu se dialogheaza cu, de exemplu, tortionarii, in inchisori, sau cu cineva care foloseste in mod constant manipularea si ascunderea adevarului. Ar insemna sa-i dai un credit pe care nu-l merita.
  « Sunteti in eroare in ceea ce priveste desecretizarea contractelor pentru ca sunt contracte ce contin date, informatii, ce nu sunt pentru uzul public si poate ca acesta este un astfel de contract. ». E o gluma, sper – intr-o tara in care contractul cu Bechtel « s-a pierdut” ( !!!), si in care primul ministru joaca alba-neagra jurandu-se ca desecretizeaza, si apoi netinandu-se de cuvant (http://www.ziare.com/articole/contract+rosia+montana+desecretizare). Si va intreb : ce sa fie secret ? Caii de la bicicleta ? Pana la urma e vorba de resursele tarii, si am dreptul, in calitate de cetatean al acestei tari, sa stiu cum sunt folosite – mai ales cand stiu tot pomelnicul de jafuri si privatizari frauduloase care s-au insirat in ultimii 25 de ani (basca povestea inceputurilor RMGC, pe care banuiesc ca o stiti – http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1231554-frank-timis-inhatat-aurul-din-apuseni-printr-caruta-falsuri-iar-tariceanu-inchis-ochii.htm.
  G) Pai din pacate inca nu pleaca… povestea, din nefericire, inca nu s-a incheiat. Mai vorbim cand se pune punctual final, si Goldul isi ia catrafusele.
  Ce mai e de salvat ? Da, e o intrebare retorica. E de salvat Romania din labele politicienilor corupti, aliati intr-un capitalism de cumetrie cu pseudo-capitalistii corupti. Si daca vreti o tara mai dreapta si mai buna, cu sanse reale pentru oameni, nu baltirea asta care a luat ce e mai rau si din comunism si din capitalism, haideti si dumneavoastra cu noi…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.