Prieteni,

războiul total despre care v-am mai vorbit în ultimele luni a început. Iniţiatorii sunt trei miniştri ai guvernului Ponta. Primii doi, Plumb şi Barbu, ar fi trebuit – conform fişei postului – să apere natura şi cultura României; însă nu doar că nu se gândesc o clipă să-şi facă datoria, ci au trecut cu totul în tabăra adversă, propunând ei înşişi o lege a distrugerii totale. Contribuţia celui de-al treilea, a lui Dan Şova, e singura care n-ar trebui să ne şocheze – doar ştim cu toţii că ministrul ‘marilor proiecte’ acţionează în calitate de fiu al mamei sale, senior partner al firmei de avocatură care deserveşte Gold Corporation.

În zilele care urmează veţi vedea, probabil, multe luări de poziţie şi veţi avea ocazia să citiţi pe îndelete proiectul de lege; nu mă îndoiesc că veţi înţelege şi singuri cât de catastrofale sunt consecinţele acestuia. Eu vreau să vă atrag, deocamdată, atenţia doar asupra expunerii de motive. E necesar să vedeţi cum membrii Guvernului îşi asumă pe de-a-ntregul discursul propagandistic… ce spun eu aici? ar fi trebuit să scriu minciunile sfruntate cu care această companie a inundat mass-media românească de mai bine de doi ani.

Să ne fie, însă, clar un lucru: nu mai avem de-a face doar cu oameni de presă ori formatori de opinie vânduţi; nu, de data asta e vorba chiar de politicienii în mâinile cărora se află deciziile ‘ultime’ – sau, mă rog, pen-ultime, fiindcă legea aceasta va merge în Parlament.

Ce scrie, aşadar, în expunerea de motive a legii (şi vă rog ca de-aici înainte aşa să o numiţi în minţile voastre) Plumb-Barbu-Şova?

Am ataşat aici întregul document; eu, unul, mă voi opri asupra unui singur citat, cred eu, cum nu se poate mai grăitor: “se impune declararea Proiectului prin lege ca fiind de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit, date fiind implicaţiile majore pozitive antrenate de acest proiect. // Necesitatea unei reglementări speciale a Proiectului derivă din faptul că experienţele anterioare şi semnalele primite de la mediul de afaceri demonstrează că procesul de autorizare a unui asemenea proiect este extrem de îndelungat şi anevoios, din cauza unui exces de reglementare care generează un cadru normativ birocratic, deseori necoerent şi necorelat cu nevoile de dezvoltare a afacerilor.”

Cum se traduce, simplu, în româneşte toată această pălăvrăgeală juridică?

De mai bine de cincisprezece ani, RMGC nu a reuşit să producă un proiect care să respecte legea: să protejeze mediul, să respecte dreptul la proprietate şi regimul monumentelor istorice, să îşi asigure până şi cele mai banale certificate de urbanism – toate acestea, dintr-un motiv simplu. În configurarea lui strict tehnică, proiectul minier este de la un capăt la celălalt o aberaţie, absolut irealizabilă în condiţii de legalitate. Iată de ce legea propusă de Plumb-Barbu-Şova pur şi simplu, ia unul câte unul toate obstacolele întâmpinate de-a lungul anilor de către companie şi le înlătură pe rând, în numele unui aşa-zis ‘interes naţional’.

Care interes? Mă veţi întreba. E simplu: interesul de a ceda 96% din producţia de aur şi argint obţinută acolo. De a aduce în ţară şase sute de miliarde de doze letale de cianură de sodiu. De a folosi şi infesta cantităţi imense de apă, punând în pericol toată viaţa de pe valea Arieşului. De a şterge ireversibil de pe suprafaţa pământului o localitate, o comunitate şi un patrimoniu istorico-arheologic fără echivalent în Europa. Interesul de a suporta toate cheltuielile în caz de accident (fiindcă Proiectul RMGC e atât de dăunător pentru mediu şi de periculos pe termen mediu şi lung, încât nu este asigurat şi nici nu va primi vreodată o asigurare din partea vreunui jucător real şi competent de pe piaţă). Interesul unei participaţii a statului român de 23%, care se va concretiza în primul deceniu de exploatare astfel: nici un profit, doar plata eşalonată a datoriilor pe care deja le avem faţă de acţionarul majoritar… fiindcă toate reclamele pe care le-aţi văzut în ultimii ani trebuie plătite şi ele – şi unde altundeva, dacă nu din buzunarul vostru?

Mai pe scurt: interesul celui mai mare ‘tun’ dat vreodată României, cu mult mai grav decât Bechtel sau privatizarea Petrom, fiindcă atunci doar am pierdut nişte avuţii, nu ne-am mai şi trezit otrăviţi şi privaţi de drepturile noastre elementare.

——————————

Ce putem noi, în aceste condiţii, să facem – toţi la un loc şi fiecare în particular?

Un prim efort, de întreprins imediat, e – cred eu – cel de înţelegere, conştientizare, depăşire a şocului. Este evident că nu mai avem de-a face cu oameni care să se prefacă, măcar, că respectă legalitatea sau interesul public, ci cu Guvernul cel mai ticălos-cu-tupeu pe care l-a avut România postdecembristă. Curajul de a face, pe faţă, sub ochii tuturor, furt şi distrugere ireversibilă, numindu-le ‘oportunităţi investiţionale’ şi ‘beneficii’ nu l-a mai avut nimeni dintre cei s-au succedat la conducerea ţării din 1989 încoace. Însă perplexitatea, pentru moment inevitabilă, ca şi sentimentul de fapt împlinit pe care îl avem la lectura unui astfel de proiect de lege trebuie depăşite printr-un efort psihic personal al fiecăruia dintre noi. Fiindcă pe asta. a se şi bazează această politică aberantă: pe stupefacţie, pe deznădejde, poate chiar pe frică. Or, vă asigur că oamenilor care rezistă în Roşia nu le va fi teamă să se opună prin orice mijloace (cu tristeţe şi spaimă în suflet, repet: prin orice mijloace, şi îmi declar solidaritatea deplină cu ei în tot ce vor fi nevoiţi să întreprindă) dezrădăcinării lor de acolo. Acestea, dragi prieteni, sunt modelele de comportament pe care trebuie să le contrapunem numelor mai-sus pomenite (Ponta, Plumb, Barbu, Şova etc.) şi pe baza cărora putem face o alegere definitivă, de partea binelui sau a răului. Până la ultimele consecinţe.

Al doilea lucru pe care fiecare ar trebui să-l facă e să urmărească tot ce apare, mai cu seamă din partea opoziţiei la Proiectul RMGC, privitor la amănuntele acestei legi. Trebuie ca până în septembrie, când legislativul se va pregăti de vot, să ştim cu toţii foarte bine despre ce e vorba.

Al treilea lucru este să ne întâlnim, cât mai mulţi, la Roşia Montana, la Fânfest, între 15 şi 18 august. Ediţia de anul acesta, evident, devine cu totul specială. Toţi cei care s-au întrebat, de-a lungul vremii, care e adevărul privitor la acest loc, la oamenii lui, la istoria şi bogăţiile lui, ar trebui să vină acum, într-un fel de al doisprecelea ceas, ca să afle şi să ştie ce ar putea pierde şi pentru ce, eventual, vor lupta.

Dar, fireşte, lucrul cel mai important, cel cu adevărat de ne-evitat, va începe odată cu luna septembrie. Aşteptaţi-vă la mişcări fără precedent, pe reţelele sociale şi în stradă, şi fiţi gata să vă alăturaţi. Însă, mai ales, faceţi-vă timp şi curaj şi putere şi mergeţi ‘peste’ reprezentanţii voştri în Parlament. Căutaţi birourile din teritoriu, cereţi audienţe, înscrieţi-vă pe listă şi dacă nu sunteţi primiţi în timp util dărâmaţi uşile şi intraţi peste ei… apoi explicaţi-le şi repetaţi-le până vor înţelege câteva adevăruri elementare:

1. că asta nu mai e o lege pe care să o voteze aşa cum le indică degeţelul şefului de partid/ grup parlamentar – ci fiecare, dar absolut fiecare dintre ei va trebui să răspundă personal privitor la votul său;

2. că vor avea în faţă o lege care violează drepturi constituţionale ale cetăţenilor, cum ar fi dreptul la proprietate şi la un mediu natural curat şi sănătos

3. că adoptarea acestui act normativ ar însemna, simplu şi scurt, trădarea intereselor României şi ale cetăţenilor ei şi ar constitui un abuz fără precedent, dar cu urmări negative imposibil de prevăzut.

—————–
Vă anunţ, aşadar, de pe acum că la un moment dat, în septembrie, România va avea o zi crucială, o zi care va determina nu doar soarta unei localităţi şi a unor oameni de undeva din munţii Ardealului, ci întreaga ‘coloratură’ a istoriei ulterioare a acestei ţări. Îi putem spune Ziua Trădării, sau poate, cine ştie? dacă ştim să punem de-un Taksim local, atunci Ziua Demnităţii. Indiferent ce şi cum va fi, important e – după părerea mea – să fim conştienţi că ea se apropie.

Şi să nu mai stăm cu mâinile în sân.This article has 20 comments

 1. Am spus-o şi în text, Orlando, însă acum aş adăuga o idee, cred eu, fundamentală: să vorbim cu lumea, cu prietenii, cu apropiaţii, să le spunem ce se pregăteşte, să le explicăm realitatea ascunsă de politicieni şi de media. Şi nu mă refer la aceia dintre noi care sunt ‘activişti’ de mai puţină sau mai multă vreme, ci la aceia care, până acum – din nepăsare, din comoditatea de a le lăsa cuvântul celor mai vocali, din timiditate etc. – au tăcut până acum. Ce e clar, e că avem de-a face cu o dispută care nu mai e de multă vreme ‘locală’; e conflictul simbolic cel mai important al României de azi, şi de el depind nu doar cei 4 munţi ai Roşiei Montane, cu vestigiile şi casele şi localnicii de-acolo. E, efectiv, un moment de cotitură pentru România (şi, crede-mă, nu gândesc deloc în vreun sens naţionalist… înţeleg prin numele ăsta de ţară totalitatea oamenilor care au a-şi duce vieţile aici), când vom şti să punem, cumva, piciorul în prag sau vom înregistra o înfrângere catastrofală.

 2. cred ca tot poporul roman ar trebuii sa faca afront impotriva acestor nelegiuti ce ne conduc [alesi de noi] [intr-un fel sau altul]. cred ca toate organizatiile din romania ar trebuii sa munceasca mai mult si sa ne traga pe toti inapoi in strada, acolo unde am reusit sa schimbam de cele mai multe ori lucrurile din rau …. in mai rau [din pacate]! poate pana la urma va fi si un lucru bun! doamne-ajuta!

 3. ESte complicat deja cred ca pasnic e posibil nu prin manifestari ci prin petitii masive si protest masiv. Daca nu atat in cazul rosiei montane cat si in cazul gazelor de sist terorism care sa implice si alte tari,aici ma refer ca anumite substante sunt transportate,daca se devarsa pe granita o mica cantitate e suficient catsa aibe probleme astia de sus,desi cred mai degraba in ai schimba pe toti de acolo decat astfel de masuri extreme,care sunt negative.

 4. Cînd am întrebat ce e de făcut, mă refeream la ducerea pînă la capăt a ultimelor tale sugestii: adică, dacă vor vrea să înceapă lucrările la Roșia Montană, să venim din toată țara și să-i împiedicăm. Dacă sîntem hotărîți, nu vor putea începe. Și aceea va fi poate acea zi importantă de care vorbești. Cred că și acest mesaj trebuie transmis la FânFest: fiți pregătiți să vă întoarceți, dacă va fi cazul!

 5. “Nu-mi luaţi ce mi-au lăsat părinţii,
  Şi nu-mi răstălmăciţi cuvântul,
  Căci nu puteţi fi voi cuminţii
  Ce cred că moştenesc pământul.

  Nu-mi luaţi pădurile de-aproape,
  Nu-mi stingeţi soarele din zare,
  Nu-mi otrăviţi peştii din ape,
  Căci fără ele, viaţa doare.

  Nu faceţi legi neputincioase
  Cu gândul să supuneţi rostul,
  Greşelile sunt dureroase,
  Să nu le-aflaţi vreodată costul.

  Să nu-mi furaţi pâinea din mână,
  Ca Dumnezeu să nu vă bată,
  Iar apa rece la fântână
  Lăsaţi-mă s-o beau curată.

  Nu-mi umpleţi cerul cu gunoaie
  Şi sufletul cu tinichele,
  Nu-mi murdăriţi apa de ploaie
  Şi-n faţă nu-mi băgaţi lichele.
  .
  Şi mai ales, să nu-mi luaţi pacea,
  Altfel, să vă ferească sfântul,
  Din legi de faceţi harcea-parcea,
  În bani vă veţi găsi mormântul.” (Casian Balabasciux)

 6. Pingback: Contactează-ţi parlamentarul! / Contraofensiva Roşiei Montane : Blogul ActiveWatch

 7. politicienii sunt niste tampiti. nu realizeaza ce pe termen lung ar avea de castigat daca se opun proiectului.
  Vreau sa vad un politician (parlamentar si la Putere nu in opozitie) alaturi de protestatari. Va avea cele mai mari sanse sa castige din primul tur. Mai mult, trambulina il va propulsa spre prezidentiale.

  pe de alta [arte, cum dracu sa il dea Ponta afara din guvern pe Sova cand era pe statului lui de plata ?

 8. Parerea mea este ca exploatarea pe care vrea sa o faca Rosia Montana Gold Corporation S.A. este o activitate criminala.
  Motivele mele pentru a fi impotriva exploatarii RMGC sunt, in ordinea importantei:
  1. despadurirea zonei, distrugerea solului si potentialul de poluare grava cu cianuri;
  2. distrugerea patrimoniului cultural existent la Rosia Montana;
  3. faptul ca aceste minereuri, aceste bogatii subterane, vor ajunge sa imbogateasca persoane private straine care sunt deja bogate si nu vor imbunatati cu nimic viata noastra, a romanilor (cu exceptia catorva sute de locuri de munca pe o perioada de aproximativ 15 ani), deci va duce la accentuarea diferentelor de clasa;
  4. dezbinarea si dezradacinarea oamenilor care locuiesc acolo pentru a face o exploatare care nu este nici in interesul lor, nici in interesul national;
  5. metodele machiavelice folosite de Rosia Montana Gold Corporation S.A. pentru a-si atinge scopul, care au adus stres si au scurtat viata multor oameni care locuiesc sau au locuit acolo.
  Probabil ca ordinea importantei este alta pentru cei care locuiesc acolo. Eu nu locuiesc in Rosia Montana, dar incerc sa-i inteleg.
  La felul cum stau lucrurile acum in relatia dintre RMGC, stat si politicieni, cred ca profitul obtinut de stat din afacerea asta va fi minim. Sunt multi care se imbogatesc chiar in timp ce eu scriu aici din contracte de consultanta cu RMGC. Fratele presedintelui Basescu se pare ca are un contract prin care va furniza energie pentru exploatare (http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/rosia-montana-ne-ia-lumina-energy-holding-a-cumparat-430-000-mw-pentru-exploatarea-cu-cianuri-din-apuseni-94457), de unde intelegem acum si comportamentul acestuia. Ponta si Antonescu or fi avand si ei felia lor. Ideea este ca profitul va fi obtinut de smecherii din spatele RMGC si de smecherii din politica romaneasca, iar la noi, oamenii de rand, nu va ajunge mai nimic. Vom ramane cu poluarea.
  E timpul sa demonstram ca nu suntem sclavi, ci traim in democratie.

 9. Pingback: Guvernul Ponta, mai 2012 - Page 657

 10. Pingback: Coabitarea Ponta-Băsescu s-a născut la Roșia Montană. Și anunță nașterea terorismului românesc | Revista Kamikaze

 11. Pingback: Ne vedem la FânFest! | Lupta pentru Roşia Montană

 12. Pingback: Blogul ActiveWatch

 13. Pingback: Trădarea de ţară – negru pe alb | TOTB.ro - Think Outside the Box

 14. Pingback: Roșia Montană – analiză inginerească - Ion Coja

 15. Pingback: Trădarea de țară – negru pe alb | Fundaţia Culturală Roşia Montană

 16. Pingback: Legea Roşiei Montane, în rezumat : Blogul ActiveWatch

 17. Pingback: O lege creată pentru o corporaţie | Razvan Pascal's Blog

 18. Oamenii sunt pasivi pentru ca nu inteleg cum ii afecteaza pe ei, personal, tunul de la Rosia Montana.
  Noi, cetatenii, platim impozite si taxe statului. Cea mai evidenta este TVA. Daca nu ar exista TVA, am plati la cumparaturi 100 de lei fata de 124 de lei cat platim acum. 24 de lei se duc in vistieria statului, 100 de lei la comerciant. Dar platim multe alte taxe, peste 300 la ultima numaratoare (impozit pe venit, impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe casa, impozit pe teren, impozit pe masina, taxa de mediu la masina, accize etc.). Statul primeste acesti bani de la noi, cetatenii, ca sa faca cu ei ceva in folosul nostru.
  Insa conducatorii tarii folosesc banii statului ca sa dea tunuri. Ce inseamna un tun? Un tun este atunci cand statul incheie un contract pagubos cu un smecher. Smecherul se-ncarca de bani si da o parte si alesilor nostri care au facilitat semnarea contractului. Acestia fiind banii nostri, care ar trebui folositi pentru educatie, pentru sanatate, pentru astupat gropi, pentru autostrazi, in contracte avantajoase pentru noi.
  Asta inseamna un tun.
  Proiectul minier Rosia Montana este un tun pentru ca vom instraina aceste zacaminte, urmand sa primim numai o redeventa de 6% din valoarea lor, iar participarea la profit de 25% nu inseamna nimic. Compania lacomiei are deja o pierdere foarte mare acumulata din 1995 si pana acum si profitul, daca va exista, poate fi adus la zero prin inginerii financiare simple (facturi de la furnizori umflate) sau mai complicate. 25% din zero egal cu zero. Asadar, alesii nostri au semnat un contract prin care vindem un activ valoros la un pret egal cu 6% din valoarea lui de piata. Acest lucru face din proiectul minier de la Rosia Montana un tun.
  Spre deosebire de alte tunuri pe care le-au mai dat alesii nostri, acest tun de la Rosia Montana mai are niste consecinte, foarte grave:
  – incalcarea dreptului de proprietate al locuitorilor din Rosia Montana care sunt fortati sa-si paraseasca gospodariile si sa plece;
  – distrugerea patrimoniului cultural din zona. Rosia Montana este cea mai veche localitate atestata documentar din Romania. Aici exista marturii arheologice ale traiului oamenilor de peste doua mii de ani. Rosia Montana va fi rasa de pe fata pamantului daca exploatarea minereurilor va avea loc;
  – distrugerea mediului natural, prin despadurirea zonei, prin distrugerea solului si prin crearea unui lac imens de steril cu continut ridicat de cianura.
  Concluzia mea: proiectul minier de la Rosia Montana este un tun cu consecinte foarte grave, o teapa imensa pe care conducatorii tarii ne-o dau noua, pentru ca ei sa-si ia spagile.
  Oameni buni, nu mai fiti pasivi! Nu lasati politicienii sa fure bani din buzunarele voastre prin acest tun de la Rosia Montana! Si nici prin alte tunuri!
  Desteptati-va, romani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.