Am fost destul de mulţi, destul de hotărâţi… destul de puternici pentru a scoate lesa unei mici părţi a presei. Acum, guvernul Ponta se orientează asupra ei şi o lichidează. În văzul tuturor, ca un fel de execuţie în piaţa publică. Mă tem că încă n-am reuşit să ne dăm seama cât e lucrul ăsta de grav.

Există valori, nu ştiu cum să le spun, real-materiale şi există valori simbolice. Nu sunt un fan al Realităţii TV, aş putea spune chiar contrariul: există acolo realizatori a căror simplă apariţie pe ecran mă enervează sau chiar mă dezgustă – în primul rând Rareş Bogdan, un populisto-naţionalist superficial şi obtuz, până de curând mare sprijinitor al RMGC, un personaj care mă face să mă ruşinez iarăşi, la nu ştiu câţi ani după intrarea în binemeritată umbră a lui Funar, că-s clujean.

Așadar, privit în izolare şi în calităţile sale intrinseci, postul nu mi se pare respectabil. Privit, însă, prin prisma principială a libertăţii şi necesităţii presei… el devine, cel puţin pentru acest moment al acestei Românii, formidabil de important.

Ajung să regret că, în urmă cu doar câteva zile, când Antena 3 afişa pe ecran ridicolul slogan „post supus represiunii”, am comentat ironic pe Facebook, oferindu-mă să ajut (represiunea). Antenele şi B1 mi se par extrema (paradoxal reunită în jurul stindardului… cianurist) decăderii presei româneşti; dar asta tot n-ar fi trebuit să mă facă a gândi-scrie-posta fără minte. Poate că dispariţia oricăruia din aceste posturi ar reprezenta realmente o şansă de însănătoşire a (minţii) multor români. Dar nu poate fi prostie mai mare decât… prostia mea proprie şi personală de a crede că eliminarea politică a organismelor de presă ar putea fi vreodată de dorit. Utile cu adevărat sau nu, dezgustătoare sau nu, acestea trebuie lăsate să-şi trăiască propria viaţă aşa cum o merită: să-şi câştige publicul dacă oferă (orice fel de) credibilitate, să şi-l piardă când oamenii caută şi, eventual, găsesc ceva mai bun (o altă televiziune, internetul etc.).

De aceea, trebuie să mă declar profund ne-de-acord cu numeroşii mei prieteni potrivit cărora această execuţie sumară nu e o dramă. Eu cred că ne aflăm în faţa unei demonstraţii publice de putere din partea Guvernului – la fel ca în cazul ‚bătăliei procurorilor’, Ponta nici măcar nu se mai oboseşte să mimeze c-ar respecta echilibrul puterilor în Stat. În opinia mea, asta marchează începutul unei cu-totul-alte etape în bătălia pe care o ducem.

Şi iarăşi, relevanţa Roşiei Montana devine naţională. Mă alătur opiniei lui Mircea Toma potrivit căreia Ponta a învăţat de la RMGC să scrie rapid câte un articol de lege pentru a-şi rezolva, fără jenă, absolut orice problemă. Dacă nu vom sancţiona rapid şi aceste noi evoluţii, ne vom vârî singuri în gura lupului. Ştiu, mulţi mai speră într-o victorie sărbătorească a protestelor noastre paşnice şi tot mai masive. Să dea Dumnezeu! Mie, luciditatea, atâta câtă o mai am, îmi spune că politicienii vor arunca toate forţele ‘de ordine’ de care dispun, chiar şi asupra unor mări de oameni, mai degrabă decât să înceapă cedarea de teren. Şi că, indiferent din ce partid fac parte, vor fi, de fapt, ‚pe-o mână’ în ideea de a strivi orice trezire masivă de conştiinţă.

Tot aşa cum, în privinţa Roşiei Montana, toţi liderii partinici importanţi vor cianura, dar se ceartă ‚pe procedura’ de a ne fraieri/ îndupleca/ obliga să o înghiţim, la ora aceasta, reapariţia (fie ea şi forţată de către presiunea populară) a unei prese  de largă difuzare care să prezinte şi poziţia noastră, reprezintă un pericol nu doar pentru USL, ci pentru establishment în întregul lui. Fiindcă, să fim serioşi, masa critică pe care o puteam atinge prin intermediul reţelelor de socializare… s-a cam atins deja.

Puneţi-vă (oricât de greu ar fi, oricât de dezgustător) în locul lui Ponta şi al PSD-ului. Sunt două posibilităţi: 1. să lase informaţia, cunoaşterea, mobilizarea să pătrundă în continuare în societate, de la om la om dar şi prin intermediul celor câteva televiziuni astăzi libere – şi să se confrunte cu o opoziţie tot mai greu de oprit, sau 2. să folosească toate mijloacele pentru a stăvili măcar comunicarea prin media, iar apoi să declanşeze contraatacul.

Puneţi-vă şi în locul opoziţiei. Daţi-vă seama că ea a ‚protestat’ vocal la înlăturarea procurorului Papici, dar nu prea comentează situaţia Realităţii şi a multor alţi radiodifuzori ‚ucişi’, azi, prin intermediul unei legi… economice cum e cea a insolvenţei. Explicaţia e simplă: nici un om ‚de partid’ din România nu-şi poate dori actualul proces de trezire civică. Iar dacă va fi cu adevărat… revoluţie, politicienii anti-USL sau anti-PSD se vor ascunde prin colţuri, aşteptând să treacă valul, pentru ca apoi să se autorecomande drept lideri ai reînnoirii naţionale.

Cât despre noi, cu toată nemulţumirea, poate chiar furia (pe deplin justificate) pe actuala stare a presei, cred că ar trebui să ne punem o singură întrebare: ne dorim sau nu să ne prindă eventuala bătălie în stradă fără nici o televiziune care să aibă curajul/ onestitatea de a o pomeni, măcar?

————————

Presa, e adevărat, nu ne-a apărat în ultimii ani; dimpotrivă, în zdrobitoarea ei majoritate şi prin organismele ei mainstream ne-a prostit, manipulat, minţit, dezinformat – mai cu seamă în probleme ca Roşia Montană. Dar un răspuns ochi pentru ochi din partea noastră ar fi, cred eu, o mare greşeală. Se pare că aşa e natura României de azi: presa fără lesă e în mare pericol. Dacă tot am ‘eliberat-o’, s-ar cuveni să-i şi apărăm… integritatea corporală. Iar dacă şi-o va regăsi cândva, în mai mare măsură, şi pe cea morală, cu atât mai bine pentru toţi.

 

This article has 8 comments

 1. Chiar sunteți culmea! Auzi tu, „legea lui Ponta”!!!! De unde și până unde dottore și lege în aceeași frază? Mai degrabă ascultă de lege (aia a lor) hoții…

 2. Tocmai fiindca dorim sa avem dreptul la libera exprimare am si eu dreptul sa nu fiu de acord cu articolul dvs pe care il consider eronat si rauvoitor.
  Legea privind starea de insolventa exista de mult timp si nu a facut-o Ponta acum. Precizarea privind suspendarea dreptului de emisie este normala si nu face decat sa puna pe picior de egalitate societatile comerciale cu posturile tv (care in fond tot societati comerciale sunt) Pe perioada insolventei decisa prin hotarare judecatoreasca societatea functioneaza sub supravegherea lichidatorului desemnat de justitie. Pe perioada insolventei salariatii isi primesc lefurile , se recupereaza creantele, se constituie masa credale, se valorifica bunuri pentru plata datoriilor, etc. Sistemul exista de mult.
  Postul a ajuns in aceasta situatie datorita afacerilor facute de Vantu, Swartzenberg, Gusa, etc. Nu este normal sa mai functioneze dce parca nimic nu s-ar fi intamplat.
  De fapt auzisem despre situatia de insolventa a Realitatii din luna iulie, deci nici o legatura cu Rosia Montana. Va rog verificati : intrebati angajati seriosi ai Realitatii si va vor spune ca stiau de mult.

 3. Eu cred ca ar trebui sa faceti o petitie prin intermediul careia lumea sa voteze cati vor inchiderea si cati nu ,sa i-o inaintati lui ponta !

 4. Domnule Radulescu aici aveti o mare problema, daca nu sunteti vre-un postac guvernamental inseamna ca nu sunteti deloc informat. Problema cu legea asta a insolventei este mult mai grea deoarece obliga acele societati media sa intre in faliment deoarece legea lui ponta spune ca se retrag odata cu insolventa si drepturile de emisie. Dupa cum bine se stie media traieste din publicitate, ori cine va mai cumpara spatiu publicitar atata vreme cat nu va exista posibilitate de emisie? Legea existenta a insolventei este un lucru iar legea lui Ponta este alt lucru, ea se poate numi direct a falimentului. Pe langa asta mai este si total discriminatorie deoarece exista multe alte societati in insolventa care lucreaza pe baza unor avize de la stat (pana la urma si drepturile de difuzare sunt tot avize) dar acestor din urma firme nu li se aplica aceeasi procedura. DE CE?
  Aici postul realitatea este direct vizat si se incearca cu disperare sa se sperie presa ca sa nu mai prezinte decat ce vor guvernantii. Cele doua mari motive privind postul realitatea sunt:
  1. prezentarea mai deasa a protestelor privind Rosia Montana
  2. Realitatea este in conflict destul de deschis cu postul RTV al carui patron (impreuna cu alti oameni) au plecat de la Realitatea si au deschis acest post, pe langa asta patronul RTV (numele imi scapa acuma) este prieten cu tovarul Ponta
  1 si cu 1 in acest caz nu va fi niciodata 2 deoarece variabilele se tot schimba in functie de alesii nostrii, angajatii nostrii care ar trebui sa reprezinte tara si poporul dar care nu fac in decat sa arunce totul la gunoi pentru un pumn de arginti.

 5. Daca ii inchide e clar ca statul ramane fara nici un leu. Daca ii lasa creaza precedente. La noi orice lege ai da, in timp se transforma in contrariul ei. Daca o faci ca avocatii sa nu o poata face arsice in mod sigur e neconstitutionala. Asa ca ori cu capul de piatra ori cu piatra de cap tot rau iese. Ca Plagiatorul Sef foloseste prevederile legii ca sa le dea in bot celor care il critica este real si adevarat dincolo de orice indoiala. Asa si mai rau de asa facea si mentorul lui, A. Nastase. De la el a invatat Plagiatorul Sef cum se face ca doar pe el il trimitea cand asupra unuia cand asupra altuia care visau ca sunt de capul lor si nu sareau cu banul.

 6. Pina a ajunge sa comentez cazul Realitatea m-as oprii putin asupra strazii si a demonstrantilor.
  Memoria vizuala ,a mea,dar si a peliculei[citeste digitala] mi-a oferit niste surprize,si anume,printre fetele de astazi din piata,sunt multe care in 2012,in cirdasie cu ,SULFOROSUL POST,DE FAPT TRUST INTACT,ORGAN DE MANIPULARE SI LINSAJ MEDIATIC,defilau si-si manifestau sustinerea fata de PENALII DIN U.S.L..
  Sa ne gindim ,de ex. la dl MIRCEA TOMA,ALINA MUNGIU-nu au avut cum-va intelegeri cu liderii U.S.L. PONTA SI CRIN ANTONESCU??????
  Ba da,au avut si i-au sprijinit sa vina la putere,folosindu-si influenta,si da,ei insisi alaturi de ONG-urile controlate de DAN VOICULESCU SI PSD au fost adevarati propagandisti de partid.
  Nu stiau cine sunt pesedistii si penelistii???????????
  Bon,asta asa ca lucrurile sa fie cit se poate de clare.Realitatea tv. trece cam prin acelasi proces,ca si ONG-urile,si daca as fi cinic,as spune,ca isi merita soarta,asa cum multi alti romani,milioane,si-o merita.

  Si acum atentie,iata care cred eu ca este in acest moment eroarea strazii,voi scrie un fragment dintr-o poezie care a avut mare succes prin anii ’80:

  Eu am pus cacat pe clanta
  tu,ai pus cacat pe clanta
  El,ea,au pus cacat pe clanta
  noi,am pus cacat pe clanta
  voi ati pus cacat pe clanta
  Ei,ele au pus cacat pe clanta

  DAN VOICULESCU,2007-toti[sic] romanii au turnat la securitate…..

  Si acum,atentie,nuuuuuuuuuu,nu toti suntem minjiti,dar PSD+PNL+PC=este cit se poate de clar-ESTE INSASI SCHELETUL PCR+SECURITATEA,ASADAR STATUL CRIMINAL COMUNIST,chiar daca,astazi,doar odraslele fostilor securisti si comunisti actioneaza la butoane.

 7. problema in Romania este urmatoarea: toti romani absolut toti sunt vinovati,inclusiv eu.zicala,,cum iti asterni asa dormi”e valabila ,cum ne-am asternut ca popor asa ne-am trezit dupa 23-24 de ani dupa revolutie ,intr-o tara treaza oameni ca cei care au dus tara unde este n-au timp sa sufle nu mai ales sa-si faca de cap,chiar ma intreb suntem un popor atat de naiv ca nici acum nu ne-am trezit. Romania nu este proprietatea guvernului nici a parlamentului si nicia presedintelui,atunci noi ca proprietari ne lasam furati caci parlamentul presedintele guvernul sunt doar niste angajati ai nostril sau nu suntem un stat de drept unde proprietate este respectata si recunoscuta de occident{apropo Schengen}oameni ca cei din varful statului roman intr-o tara care puterea e in mana poporului{democratia}n-au dreptul la libertate si numai la puscarie pe viata fara drept de recurs,ei n-au drept la legi democratice ca ei nu respecta democratia,caci principiul democratiei nu le da dreptul sa sa faca legi nedemocratice ,orice ce parlament sau orce guvern sau presedinte semneaza vre-o lege care incalca respectarea poporului se autocondamna,atunci aproape tot ce s-a intamplat in Romania in ultimii 24 de ani {chiar si inainte] este de condamnat,atunci daca nu e asa cum spun occidendul este impotriva democratiei

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.