Război întru cuvânt

Aşa se numeşte un site de spiritualitate ortodoxă, care din păcate găzduieşte şi o literatură pe care n-aş putea-o numi altfel decât para-creştină, cam în sensul în care există grupări paramilitare. Nişte texte cu un damf spiritualist şi o voinţă de monopol asupra gândirii de-a dreptul sufocante, scrise de personalităţi într-atât de cuprinse de propria lor importanţă, încât există un mic script care, în clipa când vrei să dai copy unei bucăţele de text, pentru citare/ comentare pe undeva, te previne că eşti obligat să precizezi, cu claritate, sursa. Simplă procedură anti-plagiat? din punctul meu de vedere, ca om obişnuit cu practica destul de riguroasă a trimiterii ştiinţifice, nu despre asta e vorba – ci despre megalomanie amestecată cu paranoia. Domnii autori se feresc, chipurile, de… scoaterea din context, de greşita interpretare, de manipularea ideilor domniilor-lor – uitând că asta e, la urma-urmelor, esenţa umanului, a culturii şi în cele din urmă chiar a raţionalităţii sociale: o perpetuă de- şi recontextualizare, un perpetuu dialog, pe cât posibil egal, al inteligenţelor şi poziţiilor.

Nici mie nu-mi displace (poate cu excepţia prea noiceanului ‚întru’, un pic caraghios pentru 2013) această sintagmă care vine de la Steinhardt, aşa că da, o voi folosi: sunt de acord că trebuie făcut război pentru cuvinte, pentru limbajul cel mai bun, cel mai folositor, cel mai viu. Şi tocmai de aceea, cred că trebuie să ducem o luptă sprintenă şi inventivă împotriva îngropătorilor limbii, printre care autorii menţionatelor texte ocupă locul de frunte.

„Ontologică care”, sau limbajul-de-lemn pietrificat

Poate exista ceva mai rău decât limba lăsată moştenire de comunism, sau decât newspeak-ul (vai, din păcate atât de vechi! al) politicienilor convertiţi la capitalism? Dacă aveaţi impresia că nu, iată un fragment din articolul, vai! (al) academicianului

Sorin Dumitrescu: „… de ce a ţinut morţiş acest grup de băştinaşi şi băştinaşe gay să vină tocmai aici, într-un loc incompatibil cu orientarea lor, să violeze arhetipul ancestral al unui întreg popor, propagând mediatic o derivă ontologică care ne-a costat Potopul! /…/ După 30 de ani şi mai bine, schimbat-au buldozerele cu gay! // Creştini, treziţi-vă şi apăraţi definiţia României în ochii lui Dumnezeu! Popor român, lasă Piaţa Universităţii unde e şi apără-ţi grabnic dăinuirea şi Modelul umanităţii tale specifice! Ia seama, acum sublima Piaţă s-a mutat la M.Ţ.R.”

Am să las la o parte, intenţionat, aberaţiile de conţinut ale textului – cu care vă invit din nou a vă delecta urmând acest link – şi să ne concentrăm asupra formei. Pe bune, „schimbat-au buldozerele cu gay?” Ce e cu inversiunea asta arhaizantă lângă neologismul buldozer şi ultraneologismul gay? Cine a scris lucrurile astea, Dosoftei, Miron Costin, Miron Cozma, Marinela Niţu? Iar mai sus: „să violeze arhetipul ancestral”? O derivă ontologică al cărei cost (cu scuzele de rigoare, n-am mai citat literal) a fost Potopul? Veţi spune că aici avem de-a face cu mai-mult-decât-limba-de-piatră a unui neoortodoxism care, la nivelul gândirii, n-a depăşit nicicând Evul Mediu. Că nu e vorba, aşadar, de limbaj, ci de idei. Ei bine, toată cunoaşterea şi toată experienţa mea profesională de lingvist şi semiotician îmi spun că acestea două, limba şi gândirea, nu pot fi despărţite şi că nimic nu poate fi mai păcătos decât această spoială-de-cultură-tradiţionalistă pe care aceşti, n-o să mă feresc de cuvânt, antiintelectuali o aruncă peste ideile lor vorbind, vezi Doamne! ca-n biserică.

Şi când spun: antiintelectuali, spun: agenţi, habar n-am cât de conştienţi, fiindcă mie îmi par a se situa la limitele clinicului, ai îngropării totului, idei şi vorbe de-a valma, în climatul mental al unor vremuri demult apuse. Când spun: antiintelectualism, spun: ucidere, nu ştiu dacă deliberată sau din simplă prostie, a oricărei, şi voi repeta o vorbă folosită mai sus, sprinteneli a minţii, a oricărei sclipiri şi a oricărei diferenţe. Adică a însuşi sensului intelectualităţii.

Nişte dementori

Asta zic eu că sunt oamenii ăştia. Nişte… imbecilizatori ai poporului, în numele românismului ancestral – el însuşi un concept contradictoriu, fiindcă însăşi ideea de românime pe care se sprijină ei, întinzând-o până la Traian şi Decebal, provine în cel mai bun caz de la început de secol XIX.

Cum? Dementori? Un cuvânt din seria Harry Potter, pentru a-i caracteriza pe apărătorii aproape-sodomizatului arhetip al altfel-atât–de-purului-ţăran român? (Fiindcă, da, nu-mi pot reprima imaginea arhicetăţeanului naţional, această damzelle in distress, alergat[ă] prin muzeu de homsexuali şi lesbience, şi a Noii Drepte apărându-i, cu fluturări de tricolor şi intonări mantrice ale imnului naţional, arhetipal-virginalul dos.) Cum e posibil aşa ceva?

Unde eşti tu, Potopule, cum de-i permiţi lui Vîlcu să ‚bată’ astfel de lucruri pe mârşava-i tastatură?

Fapt e, însă, că în momentul scrierii acestor rânduri, afară e mult soare şi bine. Ba chiar la, vorba aia, fereastruica-mi cântă, a primăvară, nişte păsărele. Probabil, Apocalipsa e prinsă cu treburi pe undeva – dar cine ştie, poate o să mă trăsnească atunci când voi apăsa butonul send, iar atunci nici unul dintre voi, cititorii, nu va mai trebui să îndure această mârşăvie.

————————————-

Normalitate-de-balamuc

Aparent fără o legătură directă, la un alt ‚capăt’ (dintre cele multe, ca la balauri, ale Noii culturi USL-iste) al spectrului comportamental, găsim un comunicat al Institutului Cultural Român, semnat de Andrei Marga, privitor tocmai la „intrarea în normal”. Aici, stilul nu mai e nici pe departe atât de deşănţat ca în textul citat anterior; avem de-a face doar cu multe vorbe fără fond, cu multe acuze lansate în vânt, fără a nominaliza vinovaţii sau culpele lor concrete, în fine, cu numeroase (şi groase) laude-de-sine ale actualului şef al instituţiei.

Cu alte cuvinte, dacă în celălalt caz aici-prezentat era suficient să vezi sau să auzi limba în care se exprimă totul, ca să înţelegi cât de gravă e situaţia, dincoace e nevoie de o cunoaştere prealabilă. Iar pe aceasta nu o deţine foarte multă lume – e nevoie să fi lucrat în UBB sau măcar în colaborare cu această universitate ca să recunoşti… simptomele. E nevoie să fi citit (cum am făcut-o, mulţi, cu tot mai mare stupoare în ultimii ani) un odios ‚organ de presă’ intern acestei instituţii clujene, numit Buletinul Informativ al Universităţii, ca să recunoşti ce se petrece acum la ICR.

Acest Buletin Informativ a fost un soi de ziar de propagandă, aproape auterotică, margiană, în care ex-rectorul clujean îşi publica, printre diverse decizii mai mult sau mai puţin aberante ale conducerii universitare, toate scrisorelele de salut, simpatie sau, hai să zicem, admiraţie din partea te-miri-cărei-personalităţi. În care Marga se războia (adesea nu sub semnătură proprie, ci sub cea a administraţiei sau senatului universitar), într-un stil pe zi ce trece mai isteric-ilogic-agramat, cu oricine îndrăznea,

privitor la un aspect sau altul, să-l contrazică. Astfel, o singură răsfoire a Buletinului Informativ devenise mai mult decât suficientă ca să te facă, mai ales dacă veneai, inocent, din afară, să te întrebi dacă nu cumva Universitatea „Babeş-Bolyai” e un ospiciu în care nebunii au dat o eficientă lovitură-de-stat.

Ei bine, cam aşa încep să arate ICR-ul şi comunicatele sale. Încă nu e perfect vizibil acest lucru… dar, fiţi siguri, va fi. Presupun că încă mai sunt acolo oameni care să-i corecteze, măcar gramatical, şi poate chiar să-i tempereze un pic textele ‚marelui Conducător’. Dar în cele din urmă „personalitatea” acestuia se va impune, şi vom putea admira, curând, cu toţii adevărata… statură a lui Andrei Marga, înţelegând că nimic nu poate fi mai periculos decât ceea ce domnia-sa numeşte „normalitate”.

————————————

O concluzie la aceste două ‚poveşti’? Am să încerc să fiu cât pot de scurt şi explicit: e o greşeală să credem că atâta inteligenţă câtă am cunoscut, atâta creativitate câtă am arătat, atâta capacitate de dialog şi toleranţă câtă aveam, să zicem, în Anul Domnului 2012, sunt bunuri câştigate, valide în şi prin ele însele, care nu mai trebuie afirmate sau apărate. Pentru că viaţa culturii, spiritul ei viu, neliniştit, prin definiţie liber, pot fi şi sunt ameninţate de către astfel de oameni şi astfel de instituţii. Şi atunci, ca să închei, spun: cred în război. Vreau război, voi face război pentru toate aceste lucruri, şi nimeni n-o să mi le poată lua, oricât sprijin… politic ar avea.

Sunt convins că şi voi aţi făcut, faceţi şi veţi face la fel. Aici am vrut doar să vă arăt cu degetul două tipuri, foarte pregnante printre numeroasele posibile, de duşmani. Adăugând că, oricât de adormitor-demobilizatoare (pentru noi) ar fi multe dintre prostiile pe care le debitează, în relaţie cu ei şi, mai ales, cu puterea lor nu trebuie să avem nici scrupule, nici milă.

This article has 25 comments

 1. Cu noi este Dumnezeu, intelegeti neamurilor si va plecati! Modelul nostru este Stefan Cel Mare care a ajuns si SFANT pentru ca a avut intoleranta cea buna! Nici voi nu sunteti toleranti ci suinteti dusmani fatisi ai credintei majoritatii romanilor si ai majoritetii planetei!

 2. Pacatul cel infricosat al spurcatei sodomii(homosexualitate) atat de greu este ,ca si dracii se cutremura .Ca dracii,cand supara firea oamenilor sii ii indeamna spre lucrul cel paganesc si preaspurcat ala sodomiei ,staruiesc si se nevoiesc panna cand ii aduc pe ticalosii oameni spre lucrarea uratei si preaspurcatei sodomii ,insa sa stea inaintea lor in vreame lucrarii pacatului nu cuteaza.
  Ca de trei lucruri se tem dracii :intai,de puturoasa fapta a sodomiei ,barbat cu barbat ; al doilea ,de cea peste fire sodomiei cu femei ; al treilea, de indoita malahie (masturbare) , cand se tavalesc barbat cu barbat .Aceste trei faradelegi pe care le savarsesc ticalosii oameni indemnati de draci sunt peste fire si foarte urate lui Dumnezeu ,pentru aceasta fug dracii departe ,ca sa nu vada(sa nu fie partasi –martori ) cand pacatuiesc oamenii si sa se osandeasca intru acea cumplita munca si mai infricosatoare decat toate muncile iadului ,care este pregatita numai celor ce pacatuiesc peste fire …Fiindca patima trupeasca a acelei poftiri la om este ca o mancatura cu care se mananca singur acel patimas si se strica cu vointa poftei lui si se sileste cum sa unelteasca sis a lucreze materie de patimi a stricacioasei si mult tulburatoarei indulciri .Se intuneca la minte si in multe chipuri se straduie sa zideasca locuinte si palate frumoase ,ca in ele sa se tavaleasca precum porcii in necuratia lor.

 3. Pingback: Site-ul crestin razboi intru cuvant atacat de poponarii de la active watch si Kamikaze pentru un articol in care arata cum Romania este colonia SUA | newsinfo1000

 4. Mihail, e foarte bine ca te pazesti sa nu cazi in pacat, dar nu faci bine sa-i judeci pe ceilalti. Cauta mai intai in inima ta si vezi-ti trufia ta inainte sa judeci pe fratele tau.

  Anca, e rusinos mai degraba pentru un tanar sa vorbeasca astfel cu omul care i-a fost dascal. O fi mandru Christos de tine? Crezi ca-ti va da o diploma pentru atitudinea ta?

  Iar voi care credeti in Christos, v-au suparat cumva vorbele lui Cornel si v-ati grabit sa aruncati adjective urate asupra lui? De ce, pentru ca rade de fatarnicia si trufia celor care isi inchipuie ca l-au confiscat pe Christos? Nu impotriva Bisericii, nici a credintei, e acest articol, ci impotriva minciunii si a vorbelor goale. Credeti ca Dumnezeu are nevoie de vorbele lor goale ca sa-si zideasca Biserica si Imparatia? Va inchipuiti ca fatarnicia zideste sufletul?

  Daca ati fi atat de ingrijorati de soarta spirituala a acestui popor, ati zice “haideti sa ne rugam si sa postim cu totii, sa ne imbracam in haine de sac, caci cu totii sintem pacatosi.” Dar voi va grabiti sa zbierati cantece patriotice si Tatal Nostru in timp ce scrasniti din masele plini de ura si aruncati cu pietre in cei slabi. Vitejilor! Va inchipuiti ca Arhanghelul Mihail e conducatorul vostru? Nu va amagiti, Arhanghelul se intristeaza si plange cand vede ura din inimile voastre, asa cum a plans si atunci cand inaintasii vostri i-au schingiut pe semenii lor in abatoare.

  Dumnezeu sa-l binecuvanteze cu putere si intelepciune pe Cornel pentru curajul de a fi luat apararea celor slabi, iar pe voi sa va binecuvanteze cu o inima mai buna si cu intelepciunea si puterea de a umbla pe calea iubirii.

 5. Nu sunt homofob. Respect dreptul la libera optiune, inclusiv cea sexuala. Spun insa ca cei din LGBT au manipulat situatia, banuiesc ca si cu ajutorul de specialitate al expertilor de la Active Wacht, carora le recunosc profesionalismul, dar le pun sub semnul intrebarii bunacredinta. Daca studiem cum au evoluat in ultimii ani finantarile primite de ONG-urile celor din comunitatea LGBT, vom observa ca sumele au scazut dramatic. De ce? Pentru motivul cel mai simplu. Daca se compara discriminarea la care sunt supusi LGBT in diferite tari ale UE si SUA (ma refer nu la chestiuni legale, ci la atitudini publice si inclusiv violente) cu discriminarea lor in Romania (unde nu se cunoaste in ultimii ani niciun caz de LGBT asasinat sau desfigurat in batai ori vreo excludere de la locul de munca pe motive de apartenenta la LGBT), intelegem ca romanii manifesta, in viata de zi cu zi, toleranta fata de homosexuali. In puls, comunitatea LGBT din Romania este cea mai putin numeroasa din UE. Liderii acestor ONG romanesti ale LGBT aveau nevoie de escaladarea scandalului, aveau nevoie sa arate cat sunt ei de discriminati si de urati in Romania. Aveau nevoie de motive pentru a mai cere sprijin, inclusiv financiar, celor din strainatate. Asa ca au ales o locatie unde erau siguri ca fundamentalistii crestini vor reactiona – au ales MTR. Este mizerabil cum au manipulat situatia si este rusinos ca au fost ajutati in manipularea asta de oameni de la care asteptam sa monitorizeze corect exercitarea drepturilor civile in tara asta amarata. Crestinii au gresit ca au reactionat la provocarea asta mizerabila. Nefericitii din comunitatea LGBT (ma gandesc numai la vestitul travestit care aparea pe la tv si e suficient sa-mi fie mila) nu trebuie injurati si nici marginalizati. Trebuie doar sa ai mila crestina pentru ei si atat. Restul face Dumnezeu.

 6. Stimate domnule Toma,

  Cu respect pt studiile si personalitatea dvs si de ce nu si pt varsta, permite-ti-mi sa va intreb:
  sunteti crestin? Evreu? In oricare dintre situatii, Vechil Testament al Bibliei este o carte de baza. Ati rasfoit-o? Cum va explicati singurul cataclism de neinteles pana astazi, Sodoma?

 7. Pentru talibanii ortodocsi de carton care se activeaza si reactiveaza pe net fiindca dupa seminar sau facultatea de teologie nu prea mai au altceva de facut, sistemul fiind unul inchis si accesibil doar celor cu bani si relatii,iar profesoratul le lasa suficient timp liber:
  -sodoma nu e un “cataclism” 100% veridic, orasele sodoma si gomora nefiind 100% sigur ca ar fi existat in realitate. un cataclism adevarat este cel de la cernobal sau daca vreti sa pastrati proportiile, eruptia vezuviului in 79 peste orasul pompei.
  -a fi gay e un pacat la fel de mare cu a face afaceri in biserici si manastiri pe seama fraierilor de enoriasi.nu cred ca vreti sa stiti ce se intampla cu banii vostri care va asigura raiul, dar barbosilor le asigura un trai mult peste medie. cazuri concrete: constructia bisericilor, dupa sistemul o caramida la biserica,echivalentul in bani al unei caramizi la preot; plata parohiilor din localitatile urbane si cele periferice unui oras-cate rugaciuni fac cei tineri sa-si dea duhul babalacii din parohiile superbogate…desi nu platesc taxe, hotomanii de preoti nici nu elibereaza chitante cu sumele intregi primite, asta ca sa nu zic ca se targuiesc mai ceva ca la talcioc pentru serviciile oferite, de-ti vine sa-i dai un pumn in figura cand il vezi asa tupeist pana la ultimul banut.
  -majoritatii nu-i pasa de blogurile voastre, de gay si lesbiene, de biblie sau de preotime. facem lucrurile formal,ca asa ne-am obisnuit, dar n-am iesi nici 5 minute la o manifestare patronata de vreun cap sec bisericesc.

  Apreciez ca existati, e loc pentru toata lumea pe tarlaua ideilor, dar decat compromis doar dintr-o parte, mai bine razboi total cu BOR si capetele voastre seci!

 8. Yes…I will speak my mind…O sa va dau doar un citat care este reprezentativ pentru toata situatia de azi din tara noastra secatuita de spiritul lumesc, servitor intereselor “cuiva” care ne-a pregatit “ceva”:

  “Dacă vreţi să fiţi conştienţi de momentul în care trăim, pe lângă ce v-am spus până acum, luaţi aminte la mărturiile mucenicilor din închisorile comuniste. Dumnezeu Însuşi i-a ţinut în viaţă pe aceşti oameni pentru ca noi să avem mărturii care ne leagă cu o verigă de aur de primii mucenici creştini. Deci fără a cugeta şi a simţi şi a trăi – pe cât poţi, aşa, cu nesimţirea noastră – alături de aceşti mărturisitori de credinţă, vă spun că nu avem nicio şansă. […] Fiara să ştiţi că acum şi-a schimbat doar pielea, da`-i tot aia. Nu vă închipuiţi că acuma, vai, e democraţie, vai, ce bine… Cei care trăiesc în iluzia asta, aceia sunt deja, cum să spun eu, avariaţi!” si “Daca nu esti politic corect, nu ti se da voie sa traiesti!!” – Profesor universitar Ion Patrulescu, actualul parinte rasofor Iona.

  Sper sa citesti asta frate moderator si sa te binecuvanteze Bunul Dumnezeu!! Sa lasam deoparte acest “curent” : Sa fim corecti si solidari cu cei care gresesc foarte mult si care sunt saracii pierduti de pe drumul cel bun! “

 9. Acesti oameni “avariati” ( ma refer aici la cei “de alta orientare sexuala” – in caz ca nu este, clar mai pot fi treziti doar prin socuri, prin marturisirea lor proprie si voluntara ca fac ceva tare gresit si prin multa rugaciune si mila pt. ei. Hai sa nu mai repetam iar istoria Sodomei si Gomorei, ca avem deja prea mult epatimi si pacate si suntem vai mama noastra!

 10. Pe cand si niste lagare de exterminare pentru crestini, dle Vîlcu?

  Oricum, ca tot ati hotarat sa va exhibati fundurile mintii dvs, astept cu nerabdare niste articole in care sa ne povestiti, cu talent si aplomb, cat de minunata si normala este scatofilia. Si cum ar trebui reeducati/exterminati cei care cred ca nu este asa.

 11. Domnule Vilcu, esenta umanului la care va referiti la inceputul articolului se poate concretiza prin “nici scrupule, nici mila” numai intr-o gandire incoerenta ca a dumneavostra. Manat de curiozitate am vizitat site-ul pe care il ponegriti cu atata energie si am gasit o alta dimensiune a esentei umanului sub tab-ul S.O.S., acolo unde autorii site-ului, personalitati cuprinse de propria lor importanta, megalomanice si paranoice, gasesc totusi timp sa incerce sa ajute oameni aflati in nevoie.
  Cum valorile dumneavostra par a fi relative fiind supuse unor recontextualizari perpetue eu sper ca intr-o zi veti ajunge la un rationament de mai mult bun-simt. Pana atunci sfatul meu ar fi sa va concentrati pe sclifoselile lingvistice la care in aparenta va pricepeti cel mai bine.

 12. Pingback: Îndemnuri la violenţă împotriva creştinilor şi legalizarea căsătoriilor homosexuale

 13. singurul lucru CLAR care reiese din acest superb pasaj clASSic (care poate INTRA oricand in ANALele literaturii romanesti) este ca esti POPONAR. Rusine, poprofesore!

 14. Pingback: Focul dacic, stavilă de neclintit în faţa sodomiei. Planurile globale au atins Romania. Obama si casatoria intre homosexuali. | Istoria-Romanilor.com

 15. Da’ n-ai putea să te duci tu şi cu AW(mă doare) în pizda mă-ti. Cu tot cu poponari, şi cu Mircea Toma (au nume predestinate bolşevicii ăştia; un tiz de-al lui se oţăra asupra luiArghezi), şi cu poponauţii. Şi poţi să-i iei şi pe bozgorii care-ţi dau păpică.

 16. Domnule Vilcu, daca tot promovati paradele LGBT si considerati casatoriile dintre persoanele de acelasi sex ca fiind normale, as vrea sa va pun o intrebare simpla: dumneavoastra v-ati nascut din parinti LGBT?

 17. @ Anda; aş fi foarte interesat să indicaţi/ citaţi locul în care am promovat o paradă LGBT sau am afirmat acceptabilitatea căsătoriei homosexuale. Vă mulţumesc anticipat 🙂

 18. Rezumand, dumneavoastra domnule Vilcu solidarizati cu orice cauza care e in conflict cu Biserica, indiferent daca sunteti sau nu de acord cu cauza respectiva pricipial.

 19. Din primele 3 randuri ale articolului mi-am dat seama ca restul e o aberatie. Auzi , para- crestina… Citesc constant Razboi intru cuvant ca sa-mi dau seama ca dl Valcu habar nu are ce e pe site-ul respectiv.

 20. D-le Vilcu , observ o contradicitie : “subtirimea mintii” , rezultata din calitatea “artistica” a textului , nu cadreaza cu atacul la adresa siteului in cauza . Asta inseamna , fara a va suspecta de rea intentie , ca sunteti superficial . Va place sa scrieti (probabil si sa vorbiti mult) si nu mai aveti timp sa cercetati si sa analizati informatiile inainte de a scrie/vorbi .
  Daca ati fi citit si trecut prin filtrul gandirii suficient de multe “scrieri” care se gasesc pe acel site , cred ca nu ati fi facut aceasta eroare .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.