TVR își extinde conceptul de ‘transparenţă’ de la nivelul a ceea ce apare pe posturi la cel al paginii de facebook. Urmare a mai-vechilor (Occupy Conti, Conferinţa “Roşia Montană în istoria universală”) şi mai noilor (depunerea celor 100.000 de semnături la Parlament) acte de cenzură exercitate de SRTV pe toate posturile sale, pagina mai-sus-pomenită a fost literalmente asaltată cu mesaje de protest – printre care, nu mi-e jenă să o recunosc, şi câteva (de-) ale mele.

Ei bine, unele dintre aceste postări au fost lăsate ‘la locul lor’ – spre exemplu fotografia de mai jos:

Testul ‘cenzurii’ (ştiu, ştiu, tvr îi va spune ‘moderare’, şi va clama dreptul să o exercite… dar cuvântul e mai puţin important aici, mă interesează ce a rămas pe pagină şi ce nu) a fost trecut şi de un mai vechi afiş anti-rmgc ca acesta:

Cu alte cuvinte, conştienţi că (aşa cum e şi firesc) pagina de facebook a tvr are un număr de accesări infim – mai ales comparat cu numărul de telespectatori ai tvr1 sau tvrinfo, moderatorii au lăsat în pagină postările critice la adresa proiectului RMGC, sau chiar la cea a preşedintelui Băsescu în calitate de front-lobby-ist al companiei.

Postările care, însă, mi-au fost şterse foarte iute, au fost două care priveau chiar politica editorială a TVR. Prima dintre ele cuprindea, propriu-zis, patru link-uri: cele cu numerele 1, 2, 3 trimiteau spre apariții în presa străină ale evenimentului depunerii a 100.000 de semnături; link-ul numărul 4 prezenta, ca termen de comparație, o știre dată de TVR în chiar seara respectivă – asta fiindcă unul din argumentele folosite de reprezentanții postului național e că doar lucrurile importante ajung ‘pe sticlă’. Personal, am considerat că a evalua soarta, e drept, foarte fericită, a doi curcani americani drept mai semnificativă decât acţiunea conştientă, asumată, semnată a o sută de mii de cetăţeni români reprezintă un indiciu de oarecare debalansare. Nu mintală, n-aş îndrăzni să gândesc, darămite să scriu aşa ceva, dar cu siguranţă morală.

În fine, postarea respectivă nu mai e acolo – am profitat de faptul că ActiveWatch are mai mulţi cititori decât facebook page-ul tvr, şi vă las pe Dvs. să evaluaţi.

Ce, însă, m-a iritat foarte, foarte tare (asta în ciuda faptului că am încercat să-mi educ nervii, aşa încât să nu mai aştept nimic bun din partea TVR), a fost dispariţia – de două ori, fiindcă am ţinut să fiu ‘ambiţios’ – a postării de mai jos:

 

Cum puteţi vedea, cel puţin o personalitate importantă a Parlamentului European (a cărei vizită, în treacăt fie spus, în România, tocmai ‘pe chestiunea’ Roşiei Montane, a scăpat ochiului vigilent al ştiriştilor TVR – sau poate ar trebui să spun: n-a scăpat ochiului vigilent al cenzurii politice?) declară, într-un document, vorba aceea, asumat, semnat şi ştampilat că embargoul de presă exercitat, în România, asupra opoziţiei la proiectul rmgc este fără precedent în Uniunea Europeană şi absolut inacceptabil din punct de vedere politico-moral…

N-am să mă mai străduiesc, acum, să (psih)analizez opţiunile moderatorilor TVR-işti. Fiecare dintre cititori poate judeca singur-şi-cu-mintea-proprie. O ultimă precizare, totuşi: tot pe 24 noiembrie, România a fost vizitată de o delegaţie a Comisiei pentru Petiţii a PE; pe agenda acestui ‘fact-finding-tour’ figura, la primul punct, o investigare a situaţiei de la Roşia:

Aţi văzut vreo ştire, în acest sens, pe televiziunile româneşti? dacă da, spuneţi-mi şi mie, am să caut nişte cenuşă – de pus în cap.

Conținutul acestei rubrici nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a organizației ActiveWatch. Așteptăm articolele dumneavoastră. Aveți responsabilitatea să verificați informațiile pe care le publicați și să respectați valorile și misiunea ActiveWatch.

This article has 6 comments

 1. Intamplator, stiu cine administreaza pagina TVR1. Va asigur ca cei din conducerea TVR nu influenteaza in niciun fel activitatea de pe facebook, iar administratorii sun ecologisti convinsi, Pro rosia Montana. In caz contrar, administratorii ar pleca imediat. (Psih)analiza facuta aici va asigur ca e mai mult decat isi pot imagina chiar ei. Daca dumneavoastra credeti ca au timp sa va dea atat de multa importanta, va inselati! Puneti-va in locul lor. Jobul lor e sa promoveze emisiunile TVR1 si dumneavoastra ati inceput un razboi pe care nu-l inteleg. Pe facebook, daca vrei sa promovezi o opinie, corect e sa o faci pe wall-ul tau. Ceilalti ti-o preiau si prin share ajunge la altii. Ati invadat o pagina de facebook. Care este rezultatul pozitiv? ZERO. Daca faceati asta pe orice alta pagina de facebook erati de mult blocat. “Cenzura” asta de ce nu apare in “psihanaliza” dvs?

 2. @Cezara, eu nu ii stiu pe cei de la TVR1, dar cred ca ai dreptate. Am un prieten care modereaza mai multe pagini de FB si mi-a povestit putin cum e sa faci asta

 3. @ Cezara: da, dacă ar fi o pagină personală de facebook, aş putea fi blocat. Este, însă, pagina unei televiziuni pe care o plătesc din buzunar. Consider, aşadar, că pot să postez pe ea cam ce-mi doreşte inima. Iar regrete pentru… aglomerarea unei pagini care, în rest, conţine zeci de poze cu… frigiderele românilor 🙂 🙂 n-am cum avea. În rest, toată compătimirea pentru bietul administrator, prins între ciocan (şefi) şi nicovală (publicul, eu zic pe drept cuvânt, nemulţumit). Şi, în fine, invazia bietei pagini de facebook nu-i, sper eu, decât preambulul la o nouă invazie (desigur, paşnică, democratică, sau cum se spune ‘cu flori la baionetă’) a posturilor TVR înseşi. Până când vor înţelege pe cine trebuie să servească.

  Cât despre războiul pe care nu-l înţelegeţi… până când, repet argumentul peste care se pare că aţi trecut cu privirea, doi curcani din Statele Unite sunt mai importanţi decât o sută de mii de cetăţeni români, fiţi sigură că va fi război. Desigur, atât cât se poate, civilizat.

 4. @cezara, in filmul New El Dorado, pe care vi-l recomand, exista un locuitor al Rosiei, Willy parca, care declara ca este ecologist convins si de aceea asteapta sa vina RMGC-ul care are tehnici moderne cu cianura, daca intelegeti ce vreau sa spun.

  Acei angajati care administreaza pagina de FB sunt pusi acolo de maimute? (asta nu e jignire adresata lor ci TVR-ului), Va implor sa nu mi-o luati in nume de rau. Reprezinta institutia doar pe statul de plata?
  Eu consider acest lucru un blocaj de comunicare intentionat.

 5. Pai eu o sa fac asa (si cred ca impac si capra si varza): postez poza comentariului sters si cea cu numarul de doze letale de cianura pe wallul personal, asa cum sugera si cineva mai sus dealtfel si dau tag catre pagina TVR 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.